Skocz do zawartości
IGNORED

LG OLED czy QNED?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Bobcat napisał:

Za to musisz zawracać sobie głowę czym innym. O wiele groźniejszym.

Miałeś plazmę, więc wiesz jak to jest. Czyli że problem nie był aż tak groźny jak go przedstawiali. Ale za głową gdzieś trochę siedzi ten lekki niepokój, to jest ta największa niedogodność. 

19 minut temu, don111 napisał:
27 minut temu, Bobcat napisał:

Za to musisz zawracać sobie głowę czym innym. O wiele groźniejszym.

Miałeś plazmę, więc wiesz jak to jest. Czyli że problem nie był aż tak groźny jak go przedstawiali. Ale za głową gdzieś trochę siedzi ten lekki niepokój, to jest ta największa niedogodność. 

Niczym nie "muszę" zawracać sobie głowy. Nie gram w gry, nie oglądam pasków informacji.

Mam mieć jeszcze jakieś inne problemy?

51 minut temu, don111 napisał:

Bo jest. I trzeba pamiętać. Oraz uważać.

30 minut temu, konradskala napisał:

nie oglądam pasków informacji

Czyli jakiś zakres dostępnej treści masz wyłączoną. Ja programy informacyjne oglądam.

Ja oglądam wiadomości na oled tak samo jaki i przez 10 lat oglądałem i katowałem plazmę która nie na nawet jednego najmniejszego śladu jakiejkolwiek degradacji. W lg oled b1 system abl aż za mocno działa, dlatego nie wierzę że cokolwiek się na nim wypali.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

I trzeba pamiętać. Oraz uważać.

A ja nie pamiętam i na na nic nie uważam, a telewizor ma się świetnie.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Ja programy informacyjne oglądam.

A oglądam co chcę i co mi się podoba.

1 minutę temu, konradskala napisał:

oglądam co chcę i co mi się podoba.

Ja również. Kanały informacyjne są wśród wyżej wymienionych. Dlatego OLED jest nie dla mnie.

12 minut temu, Bobcat napisał:

Ja również. Kanały informacyjne są wśród wyżej wymienionych. Dlatego OLED jest nie dla mnie.

Jest nie dla Ciebie także z innych powodów - nie podobają Ci się kolory. Kwestia gustu.

Kiedyś wspominałem, że u moich rodziców działa starej daty, zakrzywiony telewizor OLED Samsunga. Tam nikt nie zwraca uwagi co akuratnie jest wyświetlane, a wyświetlane jest cokolwiek prawie na okrągło. Nie jestem w stanie sprawdzić w najbliższym czasie kondycji tego telewizora, ale z ciekawości kiedyś zrobię kilka testów.

12 godzin temu, Bobcat napisał:

Ja programy informacyjne oglądam.

Jeśli przestaniesz to robić, zyska nie tylko Twój telewizor ale i dusza! 🙂 Polecam ten styl życia! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 hour ago, xajas said:

Podstawa to umiec rozroznic te „informacyjne“ od tych „dezinformacyjnych“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiście uważam, ze wszystkie w mniejszym lub większym stopniu są jednak dezinformacyjne. Niektorzy "dziennikarze" po prostu mniej mijają się z prawdą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeśli przestaniesz to robić, zyska nie tylko Twój telewizor ale i dusza! 🙂 Polecam ten styl życia! 🙂

Dziękuję, nie skorzystam.

5 hours ago, il Dottore said:

Telewizja jest jak używki. Dopieropo jakims czasie po "odstawieniu" czlowiek dochodzi do wniosku, ze bez telewizji można normalnie funkcjonować. Piszę to jako osoba, która nie ogląda telewizji od około 2008-2009 roku. Ile to problemów zdrowotnych mnie ominęło, nie oglądając reklam suplementów na róznorakie wyimaginowane dolegliwości. Czasem jak jestem u kogos ze znajomych albo z rodziny i jest włączony TV to az jestem zazenowany poziomem współczesnych reklam, "rozrywki" , paradokumentów w stylu "Trudne sprawy" tym podobnej papki dla mało myślącej masy.. jest popyt, jest podaż.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minute ago, Ajothe said:

Również nie oglądam telewizji od paru lat, ale mam hbo i netflixa 😁

Dzis, treści do oglądania można pozyskiwać z różnorakich źródeł. Telewizja jako taka staje się przeżytkiem, przy której pozostają najbardziej "uzależnione" od niej jednostki społeczne, dla których już samo poszukiwanie treści np w internecie przekracza ich możliwości. Tym ludziom trzeba pokazać palcem, co mają oglądać, co kupować, jakie tabletki łykać rano, po południu i przez sen a nawet z czego i kiedy mają się smiać (jak w sitcomach, gdzie podłożony smiech sugeruje kiedy było "śmiesznie")...

Dziękuję Panowie za tak wiele podpowiedzi... 

Powiedźcie mi jeszcze taką rzecz... Czy zanik napięcia podczas oglądania na  OLED nie spowoduje uszkodzenia matrycy... 

Projektor nie wchodzi w grę...

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

13 godzin temu, zurek napisał:

Powiedźcie mi jeszcze taką rzecz... Czy zanik napięcia podczas oglądania na  OLED nie spowoduje uszkodzenia matrycy..

OLED np. LG ma w ustawieniach menu program do ochrony matrycy. Uruchamia się co każde 4 godz. pracy. Działa chwilę w tle - po wyłączeniu telewizora pilotem. Dlatego nie można bardzo często wyłączać telewizora np. listwa zasilającą bo mu "pokrzyżujesz plany"

A zanik napięcia podczas oglądania nie jest szkodliwy, oczywiście raz na jakiś czas może się zdarzyć. Po prostu TV zgaśnie, a po powrocie napięcia normalnie go załączysz. Sam tak zrobiłem wyłączając akuratnie ten obwód gniazd w rozdzielni i nic się nie stało.

Edytowane przez konradskala
6 minut temu, konradskala napisał:

Dlatego nie można bardzo często wyłączać telewizora np. listwa zasilającą bo mu "pokrzyżujesz plany"

Kolejna sprawa w OLED do pamiętania, pilnowania I uważania.

Telewizor specjalnej troski. Należy powiesić w domu na lodówce grafik dozwolonych włączeń telewizora, aby nikomu z rodziny nie przyszło do głowy oglądać w czasie, kiedy sobie Jaśnie Pan Telewizor tego nie życzy.

Reasumując: OLED nie jest dla właściciela, lecz właściciel jest dla OLED-a.

Telewizor, jak każdy inny wystarczy włączyć do gniazdka. I NIC więcej nie potrzeba robić. Można oglądać kiedy i co się chce.

Gdyby było odwrotnie, czyli dany model wymuszałaby na użytkowniku konkretne czynności - to tak, wtedy trzeba by było o tym pamiętać.

A w tym wypadku nie potrzeba nic dodatkowego robić.

2 minuty temu, konradskala napisał:

I nie wycierać mokrą szmatą. O tym też trzeba pamiętać.

O tym trzeba pamiętać przy każdym telewizorze. A więc normalka. Standardzik. Natomiast aby nie wyłączać z sieci to dodatkowa sprawa, obowiązująca wyłącznie w przypadku OLED. 

24 minuty temu, konradskala napisał:

A codzienne wyłączanie telewizora z gniazdka 365 dni w roku to też normalka?

Nie, ale zdarzają się awarie i przerwy w dostawach prądu. Co jeśli stanie się to akurat wtedy telewizor sobie coś-tam robi?

Oczywiście, że nic się nie stanie, bo telewizor wznowi/dokończy proces po przywróceniu zasilania.

Tak naprawdę jedynym przypadkiem, kiedy telewizor można uwalić jest automatyczna aktualizacja, a konkretnie moment instalacji. Samo pobranie nowej wersji jest zupełnie bezpieczne, ale gdy zabraknie prądu w trakcie jej instalacji to kaplica.

Aktualizacje można ustawić automatycznie lub ręcznie. Druga metoda dla osób mających problemy z dostawą energii jest bardziej rozsądna.

5 godzin temu, konradskala napisał:

I nie wycierać mokrą szmatą. O tym też trzeba pamiętać.

Czemu nie wolno mokra szmatą? W sensie jak bardzo mokrą... A wilgotną można? 

W życiu piękne są tylko chwile...

Godzinę temu, zurek napisał:

Czemu nie wolno mokra szmatą? W sensie jak bardzo mokrą... A wilgotną można?

Mokrą narobisz całą masę zaschniętych plamek i smug, które pół dnia będziesz polerował suchą szmatką. Przyznaję się, że ja tak kiedyś zrobiłem po urodzinach dzieciaka, gdzie telewizor został bardzo dokładnie upiększony odciskami małych palców, uprzednio wytytlanych w torcie...

Ponadto nie należy stosować detergentów na bazie alkoholu oraz nie należy także używać żadnych ręczników papierowych czy chusteczek do czyszczenia szyb, okien czy okularów - celuloza jest twarda, porysuje matrycę.

To musi być mięciutka ściereczka z jakiejś mikrofibry czy irchy. Kiedyś takie jasnoniebieskie były dodawane do telewizorów.

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.08.2022 o 13:20, Bobcat napisał:

Kolejna sprawa w OLED do pamiętania, pilnowania I uważania.

Telewizor specjalnej troski. Należy powiesić w domu na lodówce grafik dozwolonych włączeń telewizora, aby nikomu z rodziny nie przyszło do głowy oglądać w czasie, kiedy sobie Jaśnie Pan Telewizor tego nie życzy.

Reasumując: OLED nie jest dla właściciela, lecz właściciel jest dla OLED-a.

juz nie moge sluchac tych bzdur kolego :), odkad jest wojna moj oled katowany jest programami info po pare h dziennie, nic mu nie dolega

8 minut temu, ryback napisał:

juz nie moge sluchac tych bzdur kolego

Polecam opcję "Ignoruj".

Ja z kolei zamieszczałem materiały pokazujące do czego prowadzi oglądanie programów informacyjnych na OLED-zie. Zarówno znalezione w sieci, jak i fotkę zrobioną u znajomych.

• Pokaż nowe odpowiedzi