Skocz do zawartości
IGNORED

LG OLED czy QNED?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
2 godziny temu, konradskala napisał:

Tak, testuję od dwóch tygodni.

No to opisz swoje wrażenia? Godny polecenia TV? A jak sprawuje się system Google TV? Dobrze?

Edytowane przez zurek

W życiu piękne są tylko chwile...

14 godzin temu, zurek napisał:

No to opisz swoje wrażenia? Godny polecenia TV? A jak sprawuje się system Google TV? Dobrze?

Wiem, że będą różne opinie - że drogo, że za nowość się przepłaca itd. Dla mnie jest warty każdej wydanej złotówki.

Obraz jest po prostu świetny. Sam mam OLED C1 i jest różnica na plus dla QD-OLED. Sony inaczej generuje obraz. Nie wiem czy to jest zasługa innego procesora, algorytmów i oczywiście matrycy, ale prezentacja jest bardzo naturalna. No i jest jaśniej, bardziej efektownie. Nie przeprowadziłem jeszcze kalibracji, ale zamówiłem i czekam. Wtedy można uczciwie porównać QD-OLED do skalibrowanego C1 OLED.

Ponadto bardzo dobry (jak na TV) dźwięk. Wyraźny, donośny - przypomina to, co kiedyś w telewizorach CRT było normą.

Sam system działa płynnie, nie zauważyłem błędów czy jakiś zwiech. Na początku trzeba się trochę naszperać w ustawieniach i sprawdzić co jest do czego i jaki daje efekt. Po kilku dniach  przyswoiłem menu i porzuszam się bez najmniejszych problemów.

Na uwagę zasługuje aplikacja Bravia Core - streaming filmów w trybie Pure faktycznie wyciąga 70-80 Mb/s. Obraz jest super, nie wiem czy odróżniłbym od płyty UHD 4K. Przy tej przepustowości aplikacji od Sony porównanie do Netflix czy Amazon jeśli chodzi o jakość obrazu nie ma sensu. To zupełnie inna bajka.

Edytowane przez Marcinus
8 minut temu, zurek napisał:

Ok. Dzięki za odpowiedź.

A ile kosztuje taka kalibracja?

A nie wiem dokładnie - coś koło 500 zł czy 700 zł.

• 1 miesiąc później...
24 minuty temu, zurek napisał:

No i stało się... Kupiłem QD-OLED Sony...😀

Nie żałuję...

Gratuluje 🎁 na Mikołaja🎅 

Który model wybrałeś? Z jakimi innymi porównywałeś przed zakupem  

Co przechyliło szale na strone Sony ? Bo cena chyba najwyższa ?

Pozdrawiam miłego delektowania się super obrazem .

Edytowane przez bogus18

Z początku brałem pod uwagę tylko OLED LG EVO, jednak po porównaniu do Sony QD-OLED zmieniłem zdanie. W Sony jest kolosalna przewaga w nasyceniu barw, jasności, kontraście no i Google TV jest super... Jakość wykonania na najwyższym poziomie...

W życiu piękne są tylko chwile...

Godzinę temu, zurek napisał:

Z początku brałem pod uwagę tylko OLED LG EVO, jednak po porównaniu do Sony QD-OLED zmieniłem zdanie. W Sony jest kolosalna przewaga w nasyceniu barw, jasności, kontraście no i Google TV jest super... Jakość wykonania na najwyższym poziomie...

Fabryczna kalibracja LG w porównaniu do Sony daje właśnie takie wrażenia jak opisałeś.

Ja także porównywałem OLED LG i QD-OLED Sony, obydwa mam teraz w domu. Trochę mi zajęło poustawianie tego ostatniego. LG C1 mam skalibrowany, natomiast Sony - jeszcze nie. Po wyjęciu z pudełka Sony oczywiście wyświetla jaśniejszy obraz i ma bardzo mocne nasycenie kolorów - w moim egzemplarzu z niewielką przewagą czerwonego. Nie do końca podobał mi się także fabryczny tryb Dolby Vision, który wg mnie w pewnych momentach za mocno ingeruje w materiał. Napiszę jeszcze coś po skończonej kalibracji. Reszta parametrów, obsługa, serwis Bravia Core to dla mnie same zalety.

19 godzin temu, zurek napisał:

A czym wycierasz panel OLED w TV?

hmm a musisz? to jest dziwne ale po ponad pol roku nie mam ani grama kurzu na matrycy, ale jakbym mial przecierac to irchą

23 minutes ago, ryback said:

hmm a musisz?

Matryca lcd czy oled nie elektryzuje się tak jak kiedys kineskopy i osiadanie kurzu na matrycy jest naprawdę nieduze. Widywałem matryce obklejone brudem z powodu..nadmiernego czyszczenia srodkami typu Pronto itd albo roznego rodzaju nawilzanymi chusteczkami. Szczegolnie w rogach matrycy na styku z obudową, gdzie preparatu zmieszanego z kurzem zbierało się najwięcej. Pomijam juz sam fakt ryzyka uszkodzenia matrycy przez takie preparaty, to one zazwyczaj przetarte tylko szmatką pozostawiają cienki film na czyszczonej powierzchni. Do tej warstwy jeszcze chętniej przykleja się brud. Paradoksalnie juz sama lekko wilgotna (nie mokra) szmatka jest bezpieczniejsza. Jeśli na matrycy zalega tylko kurz, wystarczy przetrzec na sucho. Gorzej jesli w pomieszczeniu pali się papierosy, to wtedy dodatkowo osiada dym, ktory na sucho juz nie zejdzie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

29 minut temu, brewka87 napisał:

Matryca lcd czy oled nie elektryzuje się tak jak kiedys kineskopy i osiadanie kurzu na matrycy jest naprawdę nieduze. Widywałem matryce obklejone brudem z powodu..nadmiernego czyszczenia srodkami typu Pronto itd albo roznego rodzaju nawilzanymi chusteczkami. Szczegolnie w rogach matrycy na styku z obudową, gdzie preparatu zmieszanego z kurzem zbierało się najwięcej. Pomijam juz sam fakt ryzyka uszkodzenia matrycy przez takie preparaty, to one zazwyczaj przetarte tylko szmatką pozostawiają cienki film na czyszczonej powierzchni. Do tej warstwy jeszcze chętniej przykleja się brud. Paradoksalnie juz sama lekko wilgotna (nie mokra) szmatka jest bezpieczniejsza. Jeśli na matrycy zalega tylko kurz, wystarczy przetrzec na sucho. Gorzej jesli w pomieszczeniu pali się papierosy, to wtedy dodatkowo osiada dym, ktory na sucho juz nie zejdzie.

mnie chodzilo o to ze na nowych matrycach ten kurz sie w ogole nie osadza, u mnie tylko jest na gornej krawedzi obudowy, gdzie pewnie sie elektryzezuje:) z powodu wylotu cieplego powietrza, a tak to ideal

2 hours ago, ryback said:

mnie chodzilo o to ze na nowych matrycach ten kurz sie w ogole nie osadza,

Ja tez tak uwazam ☺ porównałem tylko do kineskopowych bo tamte to faktycznie się elektryzowały i przyciągały kurz. A z tym uzywaniem roznych specyfików do czyszczenia to chodziło mi o to, ze nadmierna pielęgnacja moze bardziej zaszkodzic niz pomoc ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Poczytajcie tu o moich bojach z Samsung QD-OLED 65S95B (pod głównym testem):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja także nie mogę polubić się z Tizenem w Samsungu. W LG C1 WebOS jest wg mnie bardzo "ludzki", w Sony dodatkowo dopieszczony, a w Samsungu jakiś taki... Mimo wszystko uważam, że można z tym żyć. Teraz też mam tego Samsunga u mamy i chodzi płynnie, ale pewne ustawienia fatycznie są dość nieszczęśliwie schowane w menu.

Natomiast podpisuje się dwoma rękami jeśli chodzi o Twoje spostrzeżenia w sprawie obrazu przed i po kalibracji. Co ciekawe - w pierwszych dniach mundialu ani na LG ani na SONY nie szło oglądać tych transmisji, obraz był koszmarny. Później to chyba poprawili, ale nadal najjaśniejszym fragmentem ekranu jest ten beznadziejny pasek z wynikiem meczu.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Później to chyba poprawili, ale nadal najjaśniejszym fragmentem ekranu jest ten beznadziejny pasek z wynikiem meczu.

Ale to nie problem tv... tylko tego że hdr to wciąż eksperyment na ludziach. Ale jeśli chodzi o problemy tv i interfejsu to mówisz o wyniku meczu że cię oślepia a menu LG nie oślepia:) w trybach hdr? Zmniejszenie / zwiększenie głośności zresztą cokolwek związane z interfejsem.. na modelach z nowym webosem to jest totalna porażka tak wali po oczach. Menu w żaden sposób nie jest ściemnione dla trybów hdr przez co wali całą mocą... białym kolorem.

Edytowane przez bl4ck
4 hours ago, konradskala said:

Co ciekawe - w pierwszych dniach mundialu ani na LG ani na SONY nie szło oglądać tych transmisji, obraz był koszmarny. Później to chyba poprawili, ale nadal najjaśniejszym fragmentem ekranu jest ten beznadziejny pasek z wynikiem meczu.

A juz myślałem, ze to mi się tylko wydaje, ze transmisje w TVP z mundialu są jakies takie wyblakłe, bez zycia. Moj projektor nie ma HDR, poza tym odbieram tv naziemna na tanim tunerze i nawet gdy wyswietlam na monitorze lcd podpiętym pod drugie wyjscie amplitunera, to tez obraz jest po prostu mdły. 

22 minutes ago, RAF77 said:

Na Samsungu jest miód malina.

U mnie niestety reklamy Lidla w przerwie meczu wyglądają bardziej "dynamicznie" jesli chodzi o obraz 😂

4 godziny temu, bl4ck napisał:

Ale to nie problem tv... tylko tego że hdr to wciąż eksperyment na ludziach. Ale jeśli chodzi o problemy tv i interfejsu to mówisz o wyniku meczu że cię oślepia a menu LG nie oślepia:) w trybach hdr? Zmniejszenie / zwiększenie głośności zresztą cokolwek związane z interfejsem.. na modelach z nowym webosem to jest totalna porażka tak wali po oczach. Menu w żaden sposób nie jest ściemnione dla trybów hdr przez co wali całą mocą... białym kolorem.

Miałem na myśli grafikę paska wyniku meczu, który przez to, że jest nieprzezroczysty wymusza w HDR wysoką jasność, ale nie całego ekranu a konkretnie tego paska. Menu ekranowe telewizora nie ma tu nic do rzeczy, zawsze działa tak samo.

1 godzinę temu, brewka87 napisał:

A juz myślałem, ze to mi się tylko wydaje, ze transmisje w TVP z mundialu są jakies takie wyblakłe, bez zycia. Moj projektor nie ma HDR, poza tym odbieram tv naziemna na tanim tunerze i nawet gdy wyswietlam na monitorze lcd podpiętym pod drugie wyjscie amplitunera, to tez obraz jest po prostu mdły. 

Bo tak nadają, czego się można spodziewac po TVP...

15 minut temu, brewka87 napisał:

U mnie niestety reklamy Lidla w przerwie meczu wyglądają bardziej "dynamicznie" jesli chodzi o obraz 😂

Dokładnie - przesycony czerwony, różowe twarze itd.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Na Samsungu jest miód malina.

Na OLEDzie LG C1 i Samusngu S95B na TVP 4K z naziemnej DVB-T2 przekaz jest znakomity. Oczywiście spieprzone sa reklamy bo spece z TVP puszczają materiał SDR w HDR 🙂 .

Moim zdaniem przekaz jest lepszej jakości niż kiedyś na Eurosport 4K.

46 minut temu, konradskala napisał:

Miałem na myśli grafikę paska wyniku meczu, który przez to, że jest nieprzezroczysty wymusza w HDR wysoką jasność, ale nie całego ekranu a konkretnie tego paska.

Co ty za bzdury wypisujesz?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja przyznaje oglądam na starszym, tanim tunerze dvb-t przekaz tvphd. Nie wiem jak to wygląda w 4k (bo i tak nie miałbym tego na czym wyświetlić). Nie wiem, czy zakup tunera dvbt2 cokolwiek by zmienił, bez zmiany "wyswietlacza", a ten jak na razie u mnie zostaje ☺

Godzinę temu, pmcomp napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

Miałem na myśli grafikę paska wyniku meczu, który przez to, że jest nieprzezroczysty wymusza w HDR wysoką jasność, ale nie całego ekranu a konkretnie tego paska.

Co ty za bzdury wypisujesz?

Dlaczego bzdury? Napisałem co widzę. Najjaśniejszym elementem jest pasek w lewym górnym rogu. Tak jest chyba na każdym meczu w trybie HDR HLG. U mnie wali jak głupi, zdecydowanie za jasno. Mimowolnie przyciąga wzrok i rozprasza. Gdyby był półprzezroczysty (choćby tak jak logo TVP 4K) tego efektu by na pewno nie było.

Na TVP1 czy TVPSport w SDR tego zjawiska oczywiście nie ma.

Edytowane przez konradskala
2 minutes ago, bl4ck said:

Za rok tvp może się poprawi :), przekaz 1080i na tych mistrzostwach był tragiczny natomiast 4K dawał na prawdę radę.

Pamiętam jeszcze mecze Euro 2012 i wydaje mi się, ze wtedy obraz był znacznie lepszej jakości niz obecnie w 1080. Miałem co prawda inny projektor ale same transmisje były w dobrej jakości. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 10.12.2022 o 18:46, zurek napisał:

A czym wycierasz panel OLED w TV?

W moim CX nie ma chyba żadnej powłoki antyrefleksyjnej, ja ogólnie wycieram mikrofibrą na sucho a jak zachlapałem to zwykłym Clean do szyb.

• Pokaż nowe odpowiedzi