Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy niesymetryczne ustawienie względem pomieszczenia, tudzież otwarcie na kuchnie i masz bajzel...

...tu wkracza dsp za grosze 😁

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

WAV

22/8

44/8

96/24

384/32

Który z tych formatów jest bezstratny czy też który z tych formatów jest najmniej stratny?

Za bezstratny uznaje się format zapewniający pasmo do ca 22kHz i DR do ca 90dB. Z tych co wymieniłeś to 24/96 na pewno można uznać za bezstratny. 32/384 to format dla wyczynowców, nieznane są przetworniki uzyskujące powyżej 22 bitów rozdzielczości pionowej na wyjściu analogowym a 32 bity to tylko wewnętrznie do ewentualnie maksymalnie bezstratnej regulacji głośności w domenie cyfrowej.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Froju napisał:

Jeżeli mamy jakieś połamane / nieustawne pomieszczenie

Wystarczy pomieszczenie niesymetrycze, czy Twoje jest w 100% symetryczne? Bo ja np zamiast kanapy mam narożnik.

Jeżeli mamy jakieś połamane / nieustawne pomieszczenie to i tak uzyskany przez DSP efekt będzie przypadkowy.

Po to są pomiary akustyki, żeby efekt był zamierzony i prowadzący do celu, przypadkowy będzie jeśli ustawisz EQ bez pomiarów.

Natomiast aplikacja różnych zestawów filtrów dla lewego i prawego kanału prowadzi do przesunięć fazowych w zakresach korygowanych przez te różne filtry.

Różnice fazowe wprowadza niesymetryczna akustyka, DSP można je skorygować. Tak czy inaczej chociażby REW wraz z EQ wprowadza stosowną korekcję fazy.

Równie dobrze możemy sobie włączyć "superstereo"...

Skoro dla Ciebie "równie dobrze" to po prostu nie wiesz o czym mówisz.

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Wystarczy niesymetryczne ustawienie względem pomieszczenia, tudzież otwarcie na kuchnie i masz bajzel...

Wystarczy, jak w symetrycznym pomieszczeniu kanapę zmienisz na narożnik z L-ka wyciągniętą w stronę jednej z kolumn.

-----

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jeszcze nie słyszałem aby system zawładnięty DSP produkował lepszą scenę niż przysposobione jako tako akustycznie bez DSP.

A poza Tobą komuś przyszło do głowy, żyby DSP użyć zamiast akustyki?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 hours ago, J.Jerry said:

WAV

22/8

44/8

96/24

384/32

Który z tych formatów jest bezstratny czy też który z tych formatów jest najmniej stratny?

WAV nie uzywa zadnej kompresji, wiec nie moze byc ani stratny, ani bezstratny.

1 hour ago, Lech36 said:

Za bezstratny uznaje się format zapewniający pasmo do ca 22kHz i DR do ca 90dB. Z tych co wymieniłeś to 24/96 na pewno można uznać za bezstratny. 32/384 to format dla wyczynowców, nieznane są przetworniki uzyskujące powyżej 22 bitów rozdzielczości pionowej na wyjściu analogowym a 32 bity to tylko wewnętrznie do ewentualnie maksymalnie bezstratnej regulacji głośności w domenie cyfrowej.  

Czestotliwosc ani rozdzielczosc próbkowania nie wpływaja na "stratność".

MQA uzywa kompresji stratnej. I nie ma znaczenia czy zapiszemy w nim 44.1k/16 czy 192k/24. Nigdy przy dekompresji nie odzyskamy pierwowzoru, bo zawsze wyrzuci jakieś dane podczas kompresji.

Gość

(Konto usunięte)

Tu jest fragment właściwie rozwiązanego pre:
191961848_Frontwzmacniacza.thumb.jpg.92f6545fb58b27dfb0902edae0ebb574.jpg
Od lewej:
Regulacja basów w zakresie +-10dB.
Przełącznik "granicy" od której w dół działa regulacja (200 albo 400Hz). 
Włącznik-wyłącznik filtrów.
Przełącznik "granicy" od której w górę działa regulacja (6 albo 3kHz).
Przełącznik mono/stereo.
Włącznik filtra górnoprzepustowego zwanego subsonic. W stanie wyłączonym wzmacniacz przenosi od prądu stałego. 
No i przełącznik Loudness. Najpierw poziom OFF-3-5-9 dB.
Przełącznik "granicy" od której działa filtr 30-60-90 Hz. Tu tylko w zakresie niskich częstotliwości.
...

Teoretycznie, tak...

Tylko po co te wszystkie regulacje?
Moim zdaniem, trzeba przede wszystkim, słychać z głośnością zalecaną przez producenta kolumn.
1 minutę temu, tomek4 napisał:

...trzeba przede wszystkim, słychać z głośnością zalecaną przez producenta kolumn.

Trzeba to kupić sprzęt, który fajnie gra, a nie krecić gałkami.

Gość

(Konto usunięte)

...tu wkracza dsp za grosze
Znaczy się, spisek
6 minut temu, tomek4 napisał:

Teoretycznie, tak...

Tylko po co te wszystkie regulacje?
Moim zdaniem, trzeba przede wszystkim, słychać z głośnością zalecaną przez producenta kolumn.

Czytajcie ze zrozumieniem.

Reguluję bo mam również płyty o podłym masteringu. 

Dawałem przykłady jakie.

Głośność nie ma w tym przypadku nic do rzezczy.

Gość

(Konto usunięte)
Czytajcie ze zrozumieniem.
Reguluję bo mam również płyty o podłym masteringu. 
Dawałem przykłady jakie.
Głośność nie ma w tym przypadku nic do rzezczy.
Nie do końca się zgodzę, ponieważ ja takich płyt, słucham tak jakie są.

Bootlegi pomijamy?
Jeszcze nie słyszałem aby system zawładnięty DSP produkował lepszą scenę niż przysposobione jako tako akustycznie bez DSP.
DSP owszem poprawia wiele aspektów akustyki. Nawet niektórym może się wydawać, że również i scenę. Musieli mieć niezły bajzel wcześniej. 

Moim zdaniem to takie troche bezsensowne dywagacje

O wplywie asymetrycznego ustawienia zestawow glosnikowych i akustyki pomieszczenia juz pisano powyzej.

Ale podam jeszcze inny przyklad. Dawno temu testowalem Dirac. Ustawilem moje stare B&W804 absolutnie symetrycznie w moim absolutnie dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu, zastartowalem pomiary i doznalem duzego zaskoczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki wplyw ma taka asymetria na poprawne stereo to nietrudno sobie wyobrazic.

Co jest grane?

Jak je kupowalem (chyba 91 roku) mialem nawet pomiary i certyfikak ze byly selkcjonowane i sparowane. Ale lata minely, jeden sredniowysokotonowy byl wymieniony i… z czasem sie rozjechaly.

Ale nawet prosty Dirac zrobic super robote i skorygowal ten syf

IMG_3530.thumb.jpg.e782f5ec0d765d065374e6fc6461e7f2.jpg

Jak je uslyszalem po korekcji, to mi szczeka opadla

Od tego czasu uzylem wiele systemow DSP, zestroilem wiele zestawow audio, i jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo, by efekt byl niekorzystny. Moim zdaniem, porawa Stere to jedna z NAJWIEKSZYCH zalet DSP.

A abyscie sami mogli sprawdzic jak perfekcyjnie symetryczne i poprawne sa wasze niekorygowane systemy, przygotowalem dla was odpowiedni plik testowy (nie kazdy ma mozliwosc dokonania pomiaru). Jest to sinus sweep 20-20.000Hz trwajacy 43 sekundy. Odtwarzajcie go i sluchajcie czy wszystkie czestotliwosc sa precyzyjnie odtwarzane dokladnie po srodku i czy przypadkiem przy niektorych czestotliwosciach nie przesuwaja sie na lewo albo prawo.
A jeszcze bardziej ciekawy jest ten test przy odtwarzaniu przez sluchawki.
Mysle ze niejeden moze byc zadkoczony

Tutaj jest link do tego pliku

Ukryta Zawartość

MeasSweep_20_to_20000_48k_Float_LR_43sek.thumb.jpg.7ec6551fa530dacfa60069bc45cd0d6a.jpg

Cieszyl bym sie, gdyby ci ktorzy ten test wystartowali, podzielili sie swoim doswiadczeniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, tomek4 napisał:

Wiele instrukcji do kolumn przeczytalem, ale nigdy nie spotkalem sie z zaleceniami co do glosnosci. Mozesz podac jakies przyklady?

4 minuty temu, xajas napisał:

Moim zdaniem to takie troche bezsensowne dywagacje

Ukryta Zawartość

Trochę tak.

Ukryta Zawartość

Long speech short.
Za kazdym razem jak czytam tutaj relacje o tym jak DSP pogorszylo efekt dzwiekowy, od razu mam proste skojarzenia i podejrzenia:
W wiekszosci przypadkow przyczyna problemow z DSP nie siedzi w komputerze, ta przyczyna siedzi przed komputerem

A o tych, co takie relacje i opinie rozprzestrzeniaja, mimo ze jeszcze nigdy w zyciu sami takiego ustrojstwa nie zastosowali, to juz nawet nie wspominam

Niektórzy może nie rozumieją co to jest scena. 

Takie gadanie przez Internet ma średni sens jak dochodzi się do szczegółów. Równie dobrze możemy sobie popieprzyć o wpływie kabli. 

24 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Niektórzy może nie rozumieją co to jest scena. 

Bez wątpienia. A wystarczy rozumieć jak mózg lokalizuje źródło dźwięku, aby nie mieć wątpliwości, że wyrównanie kanałów przy pomocy DSP scenę poprawia.

-----

32 minuty temu, xajas napisał:

Za kazdym razem jak czytam tutaj relacje o tym jak DSP pogorszylo efekt dzwiekowy...

Ktoś coś spieprzył, albo ma w głowie zabobony typu "cyfra brzmi cyfrowo", innej opcji nie ma.

51 minut temu, xajas napisał:

Ustawilem moje stare B&W804 absolutnie symetrycznie w moim absolutnie dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu...

A pomieszczenie było absolutnie symetryczne?

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zrobiłem to bo mądrzejszych słuchałem 

Podobnym sobie? To wyjaśnia Twoje rozterki. Będziesz tak błądził i szukał magicznych dB, zamiast delektować się tym do czego służy Hi-Fi. A może zastanów się nad wymianą sprzętu, bo obecny niedomaga. Nie zagra muzyka lepiej, kiedy zgłębisz tajniki korekcji akustyki i dostrajania barwy dźwięku gałkami, jeśli sprzęt jest niskiej jakości. Tak jest rzeczywistość. 
Nie kozaczę. Udzielam Ci porad, których sam potrzebowałem, kiedy chciałem słuchać muzyki w podobnej choć w połowie jakości jak u kolegów, którzy już podobne dylematy jak Twoje mają dawno za sobą. Teraz wymieniamy się tylko opiniami o muzyce. Rzadziej o sprzęcie i prawidłowych dB. 

52 minuty temu, xajas napisał:

Cieszyl bym sie, gdyby ci ktorzy ten test wystartowali, podzielili sie swoim doswiadczeniem

Puściłem sobie to z REW na słuchawkach.

Jest na środku a na górze ucieka mi w prawo, po odwróceniu słuchawek też.

Jedno ucho słabsze, nie nowina, pesel.

Inna sprawa, że widzę iż używasz FIR,  ja tego nie mam możliwości zaimplementować więc nie znam korzyści wynikających z jego zastosowania.

6 godzin temu, xajas napisał:

Czy u ciebie kupowanie zestawu do sluchania muzyki wyklucza zabawe? Nie potrafisz pogodzic tych dwoch aspektow? No to wiele tracisz.

Być może wiele tracę. Wolę jednak czas wolny poświecić słuchaniu muzyki. Kiedyś bawiła mnie zabawa. Po dziś dzień również, ale mniej 🙂

21 minut temu, Froju napisał:

Jedno ucho słabsze, nie nowina, pesel.

Inna sprawa, że widzę iż używasz FIR,  ja tego nie mam możliwości zaimplementować więc nie znam korzyści wynikających z jego zastosowania.

kazdy, kto ma PCta, ma mozliwosc i to za friko

(REW+EqualizerAPO+Rephase)

A to z tym uchem mozna skorygowac/wyrownac.

Tez za friko

Jesli jestes gotow zainwestowac troche czasu i posluzyc mi jako "beta tester" mojego najnowszego projektu/rozwiazania, to ci pokaze jak i zmajstruje ci odpowiednie filtry

Edytowane przez xajas
34 minuty temu, szymon1977 napisał:

że wyrównanie kanałów przy pomocy DSP

U mnie kanały są wyrównane bez DSP...

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tak czy inaczej chociażby REW wraz z EQ wprowadza stosowną korekcję fazy.

Ja nie potrafię korygować faz dla różnych częstotliwości za pomocą REW i parametrycznego EQ.

12 minut temu, Grzegorz7 napisał:

U mnie kanały są wyrównane bez DSP...

Co tylko potwierdza sens wyrównywania kanałów za pomocą DSP w niesymetrycznym pomieszczeniu - dziękuję.

-----

3 minuty temu, Froju napisał:

Ja nie potrafię korygować faz dla różnych częstotliwości za pomocą REW i parametrycznego EQ.

O ile dobrze zauważyłem, to w pliku EQ utworzonym przez REW obok korekty głośności jest korekta fazy - proszę o sprostowanie.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

DSP dokonuje daleko posuniętej różnicy w kanałach tak aby w konkretnym miejscu doszło do "symetryzacji". 

Piszesz o symetryzacji głośności czy fazy?

40 minut temu, Froju napisał:

do tego mozesz uzyc rePhase

Z tym dodawaniem sobie korektorem dołu to warto pamiętać, że zasadniczo rozkład mocy muzyki jest podobny do szumu różowego, czyli w każdej dowolnej oktawie jest taka sama moc jak w całym paśmie powyżej. Oznacza to, że jeżeli komuś brakuje pasma dwóch najniższych oktaw typu do 120 i chce je podbić o 3dB, to zwiększa o 2.5dB moc/poziom całości, tak więc pomijając szczyty które po przesunięciach fazy trzeba jakoś opanować, to całość o te conajmniej 2,5dB trzeba ściszyć. Dlatego przysłowiowa metalika itp nie ma dołu - żeby mogła być głośniejsza. 

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Z tym dodawaniem sobie korektorem dołu...

A kto korektorem dołu dodaje?

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

O ile dobrze zauważyłem, to w pliku EQ utworzonym przez REW obok korekty głośności jest korekta fazy - proszę o sprostowanie.

Rozumiem, że mówisz o pliku tekstowym.

Pokaż linijkę gdzie jest korekcja fazy.

IMHO REW wylicza filtry typu IIR. Do korekcji fazy potrzebne są filtry FIR.

Swoją drogą jedną z cech filtrów IIR jest wpływ na fazę korygowanego sygnału. Filtry FIR są pozbawione tej wady. To tak trochę w funkcji wpływu na stereofonię.

• Pokaż nowe odpowiedzi