Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.07.2022 o 21:53, basic44 napisał:

jak mam wydać 1000 i ma być słabo to może lepiej zapomnieć temat?

Arcus TM68, niższy brat TM88, które posiadam w drugim systemie.

TM68 Są mniejsze , ale mają 26cm głośnik niskotonowy, ten sam co w wyższym modelu. Może też TM66, tu jest 21cm na basie, kopułka bardzo przyjemna i delikatna w wybrzmieniu.

Tu masz wgląd na gabaryty

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Miałem kilka par Arcusów, nie wiem na jakim sprzęcie słuchałeś, ale u mnie na żadnym wzmacniaczu czy końcówce czegoś takiego nie doświadczyłem. Może w tych co słuchałeś tweeter był lewy?

Dla porównania do bardziej znanych i cenionych kolumn to wysokie Cantonów RC-L  przy TM88 grają jak na odpuście.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Arcusy to BR klasyczny lub szczelinowy, ale na froncie kolumny.

Tych Indian 241 lepiej do ściany nie dosuwać; muszą mieć więcej luzu.

Czasem wystarczy już kilkanaście cm. Model 261 już daje takie możliwości.

Podobnie Cambridge AUdio SX 60 czy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście jak jest sporo miejsca 241  to dobry wybór, podobnie, jak już tu

wymienianie wcześniej choćby takie klasyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 7.08.2022 o 15:45, basic44 napisał:

Tak więc pozostało tego gdzieś posłuchać... I chyba rzeczywiscie Heco lub Acoustic...

Coś kolega już wybrał ?

Na czym stanęło ?

Staneło chyba na tym, że najpierw jakiś wzmacniacz znajdę. Te Technicsy sobie pojda w świat. Myślę o czymś w klasie D np. S.M.S.L A100 lub model z Bluetooth. I potem dopiero kolumienki 😉

I do tego S.M.S.L A100 a jak 😉 Nic nigdy w klasie D nie miałem, zacznę od tego taniego jak barszczyk średniaka 🙂

Kwota powala, 420 z przesyłką...

Tak wiec cel spełniony lepiej niż się wydawało razem 1120 zł. Oczywiście jak nie będzie rozczarowania tak myślę ;-)

• 3 tygodnie później...

Hmmmmm...

Heco przyszły jakiś czas temu i stały czekając. Dziś przyszedł smsl a100. Podłączyłem, dźwięk podałem po bt z tidal i amazon music unlimited. Podejrzewam jednak smsla 100 bardziej niż heco: wyszło płasko, mało dynamicznie, jałowo i bez polotu. Dobra separacja stereo, scena jest. Za to brak basu totalnie. Przede mną próba ze wspominanym technics-em. Zobaczymy czy to da radę. A co polecacie jako wzmacniacz do tych kolumienek?

Edytowane przez basic44
gramatyka

Lepiej z lokalizacją i określeniem budżetu bo żeby się zmieścić w tytułowym 1 kzł

ze wzmacniaczem może być ciężko ( Heco już 0,7 ) ale może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oba ze zdalnym i całkiem rozsądnym PESELEM 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I nie potrzeba przy nich słoneczka w pokoju; miałem na MOS'ach 600

i można było jajecznicę smażyć jak na czołgach Afrika Korps 😉 

Jak dla mnie za ciepłe ... i to w innym sensie ...

Powinno być bardziej przejrzyście, a to są zwykle układy AB i tak, jak moja

Yamaha jest ledwo letnia mimo 11 kg i 2 x 100 W.

Generalnie potrzebuje wzmacniacza, nie amplitunera. Sprzęt stanie w pracy a tam wiadomo opłaty za odbiorniki...

A jakaś lampa do tego może?

Dziś podłączony technics z korektorem. Generalnie widać że kolumienki mają potencjał. Wychodzą natomiast wady wzmacniacza. Jest ciemno, ciężko. Sytuację o dziwo ratuje korektor ale gdy to wszystko grało z poprzednimi kolumnami było podobnie. Na razie myślę o smsl a300. Gra ktoś na tym?

W dniu 9.09.2022 o 20:20, basic44 napisał:

Hmmmmm...

Heco przyszły jakiś czas temu i stały czekając. Dziś przyszedł smsl a100. Podłączyłem, dźwięk podałem po bt z tidal i amazon music unlimited. Podejrzewam jednak smsla 100 bardziej niż heco: wyszło płasko, mało dynamicznie, jałowo i bez polotu. Dobra separacja stereo, scena jest. Za to brak basu totalnie. Przede mną próba ze wspominanym technics-em. Zobaczymy czy to da radę. A co polecacie jako wzmacniacz do tych kolumienek?

Wyszło płasko - ponieważ podłączyłeś "płasko" 😉 Twój wzmacniacz ma bardzo słabą jakość via bt. Ma chyba jakiegoś Qualcomma albo i niżej po bt.

Spróbuj doczytać, na których połączeniach wykorzystuje on to co ma najlepsze, czyli Merus MA12070 (moduł jak w droższych wzmacniaczach) - (obstawiam rca) - podłącz i ... napisz czy jest różnica ... 🙂

Jest wątek o "Tani wzmacniacz"i dopiero co @hary1357 ośmielił 😉 się porównać 

świeży zakup SMSL'a z NAD'em C356 ... może napisz do niego.

2 godziny temu, basic44 napisał:

Dziś podłączony technics z korektorem. Generalnie widać że kolumienki mają potencjał. Wychodzą natomiast wady wzmacniacza. Jest ciemno, ciężko. Sytuację o dziwo ratuje korektor ale gdy to wszystko grało z poprzednimi kolumnami było podobnie. Na razie myślę o smsl a300. Gra ktoś na tym?

Lepiej kup DA-9. Włączysz funkcję SDB i będziesz w audiofilskim raju. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam A300 od 3dni. Rzeczywiscie bede nim zastepowal 356bee. Trochę więcej o wzmacniaczu pisałem na sąsiednim forum. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, basic44 napisał:

Czytałem, czytałem stąd ten wybór 😀

Dużo się różni a300 od da-9?

DA-9 ma dwa chipy MA12070 i jest w pełni zbalansowany.

S300 ma większą moc i można go zmostkować. Ma większą moc od DA-9. Ma wyjście na SB z HighPass,

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 11.08.2022 o 08:41, matoole napisał:

Arcus TM68, niższy brat TM88, które posiadam w drugim systemie.

TM68 Są mniejsze , ale mają 26cm głośnik niskotonowy, ten sam co w wyższym modelu. Może też TM66, tu jest 21cm na basie, kopułka bardzo przyjemna i delikatna w wybrzmieniu.

Tu masz wgląd na gabaryty

Mam TM65. Wyeksmitowały z chaty starsze Sparki III

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

23 godziny temu, titilandus napisał:

Wyszło płasko - ponieważ podłączyłeś "płasko" 😉 Twój wzmacniacz ma bardzo słabą jakość via bt. Ma chyba jakiegoś Qualcomma albo i niżej po bt.

Spróbuj doczytać, na których połączeniach wykorzystuje on to co ma najlepsze, czyli Merus MA12070 (moduł jak w droższych wzmacniaczach) - (obstawiam rca) - podłącz i ... napisz czy jest różnica ... 🙂

Podłącze do niego bt po rca. Mam w tej chwili ugreena i mimo że to tanie jak barszcz gra przyzwoicie z technicsem i tymi heco w tej chwili. Gra też dobrze z jakimś ampli denona od kina ale w stereo z bolero 200 u dziecka.

Grał dobrze (ten ugreen) też w salonie nawet bardziej muzykalnie niż fiio bta 30 pro...

Edytowane przez basic44
W dniu 16.09.2022 o 02:36, Piopio napisał:

DA-9 ma dwa chipy MA12070 i jest w pełni zbalansowany.

S300 ma większą moc i można go zmostkować. Ma większą moc od DA-9. Ma wyjście na SB z HighPass,

A wiesz może jaka jest różnica S.M.S.L SA300 vs S300?

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.09.2022 o 21:19, hary1357 napisał:

Mam A300 od 3dni. Rzeczywiscie bede nim zastepowal 356bee. Trochę więcej o wzmacniaczu pisałem na sąsiednim forum.

A jak przez bluetooth? Przez co słuchasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi