Skocz do zawartości
IGNORED

Dźwięk z TV vs Laptop i pytanie o DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam TV PANASONIC TH42PV60EH, który niestety nie posiada wyjścia cyfrowego. Aktualnie mam podłączone audio po HDMI z laptopa -> RCA out z TV do wzmacniacza. W ten sposób mam możliwość odtwarzania 16bit/48 max. Pytanie, czy lepiej podłączyć audio z minijack (ALC3232) z laptopa do wzmacniacza? Wówczas mam 24/96...ale głośność jest dużo mniejsza. Jak to wygląda ze stricte jakościowego względu? Czy warto zainwestować w DAC po USB?

15 minut temu, Shaom napisał:

Posiadam TV PANASONIC TH42PV60EH, który niestety nie posiada wyjścia cyfrowego. Aktualnie mam podłączone audio po HDMI z laptopa -> RCA out z TV do wzmacniacza. W ten sposób mam możliwość odtwarzania 16bit/48 max. Pytanie, czy lepiej podłączyć audio z minijack (ALC3232) z laptopa do wzmacniacza? Wówczas mam 24/96...ale głośność jest dużo mniejsza. Jak to wygląda ze stricte jakościowego względu? Czy warto zainwestować w DAC po USB?

dac w tv jest kiepściutki, dac wbudowany w laptop także, ja bym spróbował wypożyczyć na testy jakiś nawet mały dac na usb pokroju Audioquest Dragonfly nawet. Taki dac ma też zastosowanie przenośne do napędzania słuchawek ze smartfona 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tv bez wyjścia cyfrowego? Nie może być... Musi mieć optyka, a jak Panas, to może coax? Kiedyś bardziej lubili ten typ złącza.

(Chyba, że to tv z wykopalisk. )

11 minut temu, porlick napisał:

Tv bez wyjścia cyfrowego? Nie może być... Musi mieć optyka, a jak Panas, to może coax? Kiedyś bardziej lubili ten typ złącza.

no jest wykopalisko i cyfrowego wyjścia brak

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, porlick napisał:

No dziwne, że ma HDMI a wyjścia cyfrowego nie ma...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki polecicie DAC z 2xRCA do 400 zł? Zależy mi na jak najbardziej neutralnym dźwięku (bez ubarwień - tak aby odwzorował mastering nagrania).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shaom

Obawiam się, że mini jack z laptopa będzie grał gorzej, niż dobry kabel solid RCA

ze zwykłego AUDIO OUT tej plazmy do wzmacniacza. Laptop musiał by mieć

wybitne bebechy audio, żeby to przeskoczyć.

Jak umisz 😉  sam taki kabelek wyrzeźbisz za dosłownie grosze.. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Obawiam się, że mini jack z laptopa będzie grał gorzej, niż dobry kabel solid RCA

ze zwykłego AUDIO OUT tej plazmy do wzmacniacza. Laptop musiał by mieć

wybitne bebechy audio, żeby to przeskoczyć.

Jak umisz 😉  sam taki kabelek wyrzeźbisz za dosłownie grosze.. 

Popieram , to najlepsze wyjście. 

2x0,5 YTDY + wtyki RCA

Do mniej ważnych zastosowań (tv, bt, sporadycznie laptop) kupiłem taką chińszczyznę z Ali. O dziwo, działa , jest neutralny i całkiem ładnie wykonany.

Ukryta Zawartość

I ma wszystkie niezbędne wejścia 

Ukryta Zawartość

No, ma, ale ten TV żadnego nie ma. Owszem, do laptopa można z USB,

tyle, że ten model ( Q7 ) jest wyprzedany ...

W pewnych sytuacjach do plików lepiej się sprawdza poczciwe stare

kino domowe ... nawet "z pudełka" 😉  Bo tu czy tak, czy tak skazani

jesteśmy na stereo. Chyba, że mamy amplituner i zestaw min 5.1 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem przez pewien czas KD, ale na szczęście się od niego uwolniłem. Na pamiątkę został wielosystemowy odtwarzacz (w tym sacd i dvd-a) oraz subwoofer.

@porlick      Musiałeś być uzależniony 😉 żeby przejść ten odwyk ...

Ja mam i to i to ... bo powrót do "5th element" czy "Ryana" bez 5.1 to lizanie

cukierka przez szybkę 😉   A dzisiejsze choćby "Deadpool" czy podobne

wynalazki też sporo zyskują ...

Może i tak, ale uzależniony od filmów nigdy nie byłem.

Jakby co, to znalazłem taki "program minimum" dla kogoś nie potrzebującego BT:

Ukryta Zawartość

A w kino domowe poszedłem z ciekawości i wkrótce potem wróciłem do stereo.

Przyznam, że bez żalu.

Ukryta Zawartość

Jaki  masz wzmacniacz ?  W wielu przypadkach w TV Panasonic czy Sony wyjścia RCA dobrze grały ? 

Moze sprawdzić na innym wejściu we wzmacniaczu ( nie Aux a CD lub DVD.? ) 

15 godzin temu, audioburak napisał:

Bez przesady, dobrym kablem nie zrekompensuje marności wyjścia. Ake fakt, poerwsze co bym zrobił to podłączył do wzmacniacza wyjście RCA.

16 godzin temu, Shaom napisał:

...czy lepiej podłączyć audio z minijack (ALC3232) z laptopa do wzmacniacza? Wówczas mam 24/96...ale głośność jest dużo mniejsza.

Sprawdź w Windows czy wszystkie suwaki głośności masz na maksa i wyłączone wszelakie "ulepszacze dźwięku".

Czy warto zainwestować w DAC po USB?

Wyjście minijack z laptopa wcale nie musi być takie złe, a DAC nie musi być dobry, summa sumarum poprawa może być zadziwiająco mała. Masz jakieś inne w miarę pewne źródło np CD, albo możesz pożyczyć do porównania?

16bit/48 ... 24/96

Żeby skorzystać z 24/96 musisz mieć pliki lepsze niż 16/48 - masz?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Do lapka po USB podłącz iFi Audio Nano LE i problem z głowy🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodatkowo będziesz miał niezły wzmacniacz do słuchawek

Ukryta Zawartość

Kup prosty dac. Nowy używany nie ważne taki za 500-1000 zł. Jest sporo tego na rynku. I zaczniesz mieć prawdziwie źródło muzyki w domu.

Piotr 

Kolumny to Grundig Box 450. Wzmacniacz Grundig v4080 😉 Posiadam dużo gęstych FLAC 24/192, odtwarzam przez Roon aktualnie, wcześniej foobar/jriver/jplay. RCA mam oryginalne od Grundinga bardzo dobre kable. Autentycznie dźwięk przez lapka ma 2x mniej mocy odtwarzany przez WASAPI/ASIO (mixer pominięty, ulepszenia etc.) Wróciłem do stereo jestem mega zadowolony z tych paczek i wzmacniacza 😄 Brakuje tylko dobrego DAC. Swego czasu używałem na PCI Audiotraka HD2 i sporo bawiłem się opampami, ale sprzedałem i kupiłem lapka. Trochę czasu minęło i teraz szukam czegoś po USB. Ten Q4 za stówkę to świetna sprawa za tą kasę 😄 A jeśli chodzi o słuchawki to w Grundingu jest wyjście z dedykowanym wzmacniaczem (nie odcina muzyki po wpięciu jacka).

PS. Dźwięk na chwilę obecną jest lepszy mimo downsamplingu z 24/192 do 16/48 przez TV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shaom
29 minut temu, Shaom napisał:

Autentycznie dźwięk przez lapka ma 2x mniej mocy odtwarzany przez WASAPI/ASIO (mixer pominięty, ulepszenia etc.)

Ale czy jest gorszy? Może być i tak, że to TV gra głośniej dzięki ulepszaczom.

Najlepiej gdybyś pożyczył przyzwoite CD i porównał bo tak to tylko gdybanie. U mnie np okazało się, że po wyłączeniu wszystkich ulepszaczy w W10 laptop przez minijack grał praktycznie tak samo jak przyzwoity DAC, a znacznie lepiej niż DAC mocno budżetowy. 

Edytowane przez szymon1977

Teraz, szymon1977 napisał:

Ale czy jest gorszy? Moze być i tak, że to TV gra głośniej dzięki ulepszaczom.

Nie ma możliwości jakiejkolwiek korekcji etc. Po RCA OUT z TV. Nie działa nawet regulacja głośności. Można sterować tylko wbudowanymi w TV. Według manual idzie 0.5 V [rms] (wysoka impedancja).

W dniu 6.08.2022 o 11:28, Prewwit napisał:

Do lapka po USB podłącz iFi Audio Nano LE i problem z głowy🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dodatkowo będziesz miał niezły wzmacniacz do słuchawek

Kupiłem go 😄 2x Burr Brown ze starej fabryki (przed przejęciem przez Texas Instruments), kilka ciekawych dedykowanych technologii (zegary, jitter), USB 3.0 32bit/384kHz, natywne DSD no i ta bateria, pozwalająca użyć urządzenie jako wzmacniacz słuchawkowy 8h, a także odizolować zakłócenia USB przy słuchaniu z kompa 😄 Jak przyjedzie dam znać jak to u mnie zagra 😄 Thx wszystkim za pomoc!

Ciekawa recka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Shaom napisał:

Jak przyjedzie dam znać jak to u mnie zagra 😄

Czekamy.

Ps.

Nie pomyl głośności z jakością.

7 godzin temu, Shaom napisał:

PS. Dźwięk na chwilę obecną jest lepszy mimo downsamplingu z 24/192 do 16/48 przez TV.

Ukryta Zawartość

Czyli nie sprawdzałaś? Samego dźwięku z Telewizora ? łącząc TV ze  wzmacniaczem kablami  RCA. 

A pliki wysokiej jakości to tylko dobry DAC i " musi być Pan zadowolony" 

Ps. Jeśli TV nie ma wyjścia cyfrowego to trudno będzie poprawić dźwięk z TV .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogus18

Ustawienie twoich kolumn nie jest zbyt dobre. Grasz na bardzo wąskiej ścianie. 

Rozstaw, bliskość ścian może powodować na prawdę spore niedobory w tym systemie.