Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon Szpulowy dla Początkujących.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, dulon184 napisał:

na logikę .

Skoro nie ma żadnego  ustawiacza sygnału wejściowego to bez problemu można wpuścić do maszyny sygnal przesterowany .

.

Różne maszyny podają róznej mocy sygnały . .

Zadna taśma video nie była przeterowana - oczywiście pod warunkiem że wpuszcza się na taśmę odpowiedni sygnał..

Może masz rację .

Może jakiś elektronik się wypowie jak to może wyglądać .

Wypowiada się, ale wiesz lepiej 😉

nagrywamy.com

Działa wszystko. Trudno mi powiedzieć czy sprzęt wymaga przeglądu i naprawy. Ale na ten moment działa. Nagrałem jeden kawałek z winyla i brzmi to fajnie.

Teraz nagrywam ze streamera zobaczymy co z tego wyjdzie.

46 minut temu, cwieku34 napisał:

Działa wszystko. Trudno mi powiedzieć czy sprzęt wymaga przeglądu i naprawy.

Graj i nic nie kombinuj , jak będzie coś nie tak usłyszysz .

KALIBER vel rydz .

Teraz pojawia się kolejne pytanie.....

Mój wzmacniacz Lavardin ma wyjście TAPE.... I z tego co słyszę jest ono super.

Więc temat nagrywania.....

Czy jest sens (tzn. pewnie jest ) zrobić sobie jakiś lepszy kabel do nagrywania? Jaki typ przewodu byście polecali?   Muszę coś kupić bo kabli brakuje. 

32 minuty temu, cwieku34 napisał:

Muszę coś kupić bo kabli brakuje.

To kup taki żeby pasował 😉

nagrywamy.com

Używa ktoś demagnetyzera do głowic? Chwalą, ze ponoć dobre ustrojstwo, ale w internetach różne rzeczy piszą. Na allegro jest takie cos:

Demagnetyzer elektryczny głowic magnetofonowych

Demagnetyzer-elektryczny-Analogis-6066-c

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć nawet ramienia gramofonów można, poleca się demagnetyzowac.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Dulon. Widocznie miałeś szczęśliwie ustawione poziomy zapisu .Wiesz przecież, że ten magnetofon ma dwie regulacje. Albo z poziomu magnetofonu, albo z konsolety. Co do demagnetyzacji, to jeśli wszystko jest ok, to po demagnetyzacji nie ma różnic. Jeśli jednak tor zapisu był namagnesowany, to poprawiają się wysokie tony i wyrównuje charakterystyka. Ja na wszelki wypadek, zawsze przed zapisem przeprowadzam demagnetyzacje. Szkoda , że ten A-77 jest z pierwszych serii. Następne miały już głowice o wyższej trwałości. Jeśli jednak są dobre, to przy okazyjnym użytkowaniu starczą na długie lata.

Godzinę temu, dulon184 napisał:

Jest jakiś określony parametr który potwierdza poprawę dżwięku po demagnetyzacji?

jak się nazywa?

Szum i góra. 

Niby dotyczy to glowicy odczytującej, bo kasująca i zapisująca same się demagnetyzują, ale to raczej legenda. Glowice są małe, gorsze jest namagnesowanie elementów toru przesuwu taśmy, bo może "nagrać" stuki i trwałe lekko podkasowac taśmę, co w wysokim paśmie może być słyszalne. W magnetofonach pro bardzo ważne było rozmagnesowanie nożyczek do cięcia taśmy, jeżeli były, bo to były konkretne stuki. 

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

To jest obowiązkowe wyposażenie. 

Dzieki.

To teraz mam kolejne pytanie....

Taśmy.....

1. Napiszcie jakieś Basic FAQ o taśmach? Co muszę wiedzieć?

2. Jakie taśmy powinienem szukać?

3. Warto kupować nowe?

4. Czym różnią się taśmy od siebie?

Nawet nie myśl o używanych. Starych firm oczywiście już nie ma, ale cośtam cośtam pozostało. 

Na przyklad:

Ukryta Zawartość

I trochę innych też tam znajdziesz. Biorąc pod uwagę, że trzydziestoletni stilon na allegro kosztuje stówkę, to tam jest tanio. Celuj w taśmy 35um. 

Taśmy się różnią zasadniczo dwoma parametrami - maksymalnym nasyceniem, o co walczono do samego końca tej technologii, oraz optymalnym prądem podkładu. To są parametry potrzebne do prawidłowego nastrojenia toru zapisu. Oba te parametry są na początek nieistotne, bo jakieś będą a i tak nie masz na to większego wpływu 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Kupowałem w Thomann, błyskawiczna wysyłka i dostawa UPS-em przy zakupach chyba za ok. 1000zł wysyłka gratis.

Również na Ebay od tego gościa

Ukryta Zawartość

z tym, że każda nastepna sztuka do dopłata do wysyłki 5 euro.

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, KALIBER napisał:

Trzymaj się  Maxelli i TDK .

Ja ostatnio kupiłem NOS BASF DP26 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Bardzo dobre rezulaty przy 7,5 jak i 19,05 cm/s

Taśma chyba 26um, nie pyli a lata swoje już ma. Paragon z datą 13.01.1977.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, wstach1 napisał:

Ja ostatnio kupiłem NOS BASF DP26 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony

Jak nówka i  przechowana odpowiednio , może być okey .

Swego czasu miałem chyba wszystkie znane taśmy , piszę o taśmach używanych .

Nie zawiodłem się jedynie na taśmach Maxella i Tdk  , na resztę szkoda pieniędzy .

Z nowych trafiłem  kilka sztuk Orwo , ale to nic specjalnego .

Trafiały się i nówki Maxell .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

Jestem zszokowany że po przegraniu z Lumina na Magnetofon muzyka brzmi lepiej. Nie umiem tego wyjaśnić. Ona jakby płynie. 

Zastanawiam się czy są wielkie różnice w brzmieniu między Revox A77 a przykładowo Revox P99.

Skąd się bierze nakładki NAB? Do dużej szpuli?

Jestem zszokowany że po przegraniu z Lumina na Magnetofon muzyka brzmi lepiej. Nie umiem tego wyjaśnić. Ona jakby płynie. 

Zastanawiam się czy są wielkie różnice w brzmieniu między Revox A77 a przykładowo Revox P99.

Kupuje - jest tego dużo na ebay'u.

W dniu 2.09.2022 o 17:15, cwieku34 napisał:

Kup na allegro, ja kupiłem u tego gościa:

Ukryta Zawartość

Chyba sam to robi, ale wyglądają super, gość miły w kontakcie.

Ukryta Zawartość

W dniu 2.09.2022 o 17:15, cwieku34 napisał:

To tylko opinia oparta na wrażeniach subiektywnych, liczą się tylko opinie obiektywne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

U mnie muzyka nagrana z analoga na Erę i przegrana na szpulaka również gra lepiej - ładniej .jakie to odczucia - nieważne - Gra lepiej- - ładniej .

Choc gramiak  taki zwyczajny - Nie Bambino.

No i chyba kupiłem Revoxa B 77.

Edytowane przez dulon184

Magnetofon i taśma nieco podbarwia dźwięk i to podbarwienie może być subiektywnie przyjemne w odbiorze choć obiektywnie trudno nazwac to polepszeniem jakosci. Mark Knopfler płytę "Tracker" nagrał z wykorzystaniem magnetofonu ale z tego co czytałem w taki sposób, że dźwięk nagrywany był na taśmę i od razu z niej odczytywany "po taśmie" a następnie trafiał do cyfrowej obróbki.

Godzinę temu, przmor napisał:

Magnetofon i taśma nieco podbarwia dźwięk

Jak to rozumiesz? W jakim sensie podbarwiają?

W dniu 4.09.2022 o 19:54, Jacchusia napisał:

Jak to rozumiesz? W jakim sensie podbarwiają?

Estrada i studio, 1 lipca 2015: 

„…taśma rejestruje dźwięk w formie fizycznej, przy udziale analogowej elektroniki po stronie zapisu i odczytu, zmieniając stopień namagnesowania cząsteczek warstwy magnetycznej taśmy w sposób ciągły. Taśmowa saturacja, która pojawia się gdy poziom pola magnetycznego wytwarzanego przez głowicę zapisującą staje się zbyt duży jak na możliwości nośnika, objawia się zwykle pod postacią nieparzystych harmonicznych w zakresie niskich i środkowych tonów.

Ponadto taśma, jako nośnik typowo mechaniczny, ma też szereg niedoskonałości, takich jak szum własny, kołysanie dźwięku wywołane nierównomiernością przesuwu, rozmywanie ataku sygnałów impulsowych, przesłuchy (zwłaszcza między sąsiadującymi ścieżkami i przemagnesowania między warstwami taśmy na rolce), osłabienie poziomu wysokich tonów (częściowo powodowane przez prąd podkładu, mający za zadanie zmniejszenie zniekształceń cichszych sygnałów) czy wpływ głowicy na charakterystykę (podbicie pasma w okolicach 50-100 Hz)…”

Wszystkie te „niedoskonałości”, różne składowe harmoniczne, itp. są (mogą być) po prostu przyjemne dla ucha słuchacza.

9 godzin temu, jascha napisał:

Wszystkie te „niedoskonałości”, różne składowe harmoniczne, itp. są (mogą być) po prostu przyjemne dla ucha słuchacza.

W to to ja nie wątpie, tyle, że to odczucie subiektywne podoba się/lub nie. Pisze o podbarwianiu, czyli nadaniu charakterystycznej cechy przez urządzenie - to jest pejoratywne określenie. Większość płyt jakie słuchamy była nagrana w studiach nagrań na szpulowcach , słuchamy podbarwionych nagrań?

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

W to to ja nie wątpie, tyle, że to odczucie subiektywne podoba się/lub nie. Pisze o podbarwianiu, czyli nadaniu charakterystycznej cechy przez urządzenie - to jest pejoratywne określenie. Większość płyt jakie słuchamy była nagrana w studiach nagrań na szpulowcach , słuchamy podbarwionych nagrań?

Podbicie dołu, kompresja, zniekształcenia i szumy to jest podbarwianie a nie "podoba się". Tak, słuchamy podbarwionych nagrań, mocno podbarwionych.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi