Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający z glosnikowego?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, MariuszZ. napisał:

Tu mikrofon lepiej by się sprawdził.

Nie.

Mierzę teraz sporo ZG i głośników mikrofonem pomiarowym...

Kabel nie wnosi nic do pomiarów!

Powtarzam; kabel nie ma żadnego znaczenia! Jak ktoś twierdzi inaczej niech pokaże swoje charakterystyki to się pośmiejemy razem...

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Powtarzam; kabel nie ma żadnego znaczenia! Jak ktoś twierdzi inaczej niech pokaże swoje charakterystyki to się pośmiejemy razem...

Uważam, że w niektórych (szczególnych) przypadkach ma znaczenie co można wykazać. W skrócie. DF w układzie wzmacniacz przewód, zwrotnica, przetwornik zależy od każdego z tych elementów. Wartość DF patrząc od strony zacisków przetwornika niskotonowego zależy od impedancji wewnętrznej wzmacniacza i szeregowo połączonego z nim drutu przewodów i cewek filtrów zwrotnicy. Od wartości DF ok. 20 w dół DF można zaobserwować wpływ tego parametru na parametry TS przetwornika. Podstawiając skrajne wartości rezystancji przewodu można zróżnicować Qts o pewną wartość co łatwo wykorzystać podstawiając do symulatora liczącego parametry obudowy zespołu głośnikowego. 

Liczyłem w ten sposób i wyszło, że model w zależności od impedancji przewodu podbijał jakiś zakres basu ok. 1 dB. Oczywiście dolna granica pasma zespołu f3 o tych kilka Hz się przesuwa. To na papierze. Czy to słychać? Podobno niektórzy słyszą 😉 

Można ten 1dB obśmiać ale twierdzenie, że nic się nie zmienia jest moim skromnym zdaniem nadużyciem.

To w zakresie basu. Są jakieś materiały z wypowiedziami osób z tytułami naukowymi, że tych 2 dB spadku amplitudy w zakresie 20kHz można się spodziewać dla pewnych geometrii przewodów charakteryzujących się dużą indukcyjnością. 

Edytowane przez MariuszZ.
Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Podłączenie sondy pod zaciski cewek przetworników byłoby poważną ingerencją w obwód. Tu mikrofon lepiej by się sprawdził. 

Co? Przecież to bzdura. 

Godzinę temu, KrisNext napisał:

jak dla mnie wystarczy test sieciówki na wyjściu preampu:) Podebranie sygnału z zacisków głośnikowych nie powinno w niczym przeszkadzać. Tylko zeby amplitudowo nie przesterować karty dźwiękowej.

Jak chcecie tak na żywca bez niczego podłączać wejście i wyjście, to ja się nie bawię. Tu jest jak widać kolega, co nie wierzył w pętlę mas, ale mu chyba przeszło 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Co? Przecie, to bzdura. 

Chętnie poczytam co Ty o tym sądzisz i wtedy może się odniosę. Na stwierdzenie "co?  ...bzdura" nie bardzo wiem co napisać 😉 Wybierz dowolnie z poniższych jeżeli oczekujesz jakiejś mojej reakcji 😉 

1) Masz rację nie i ma o czym gadać.

2) Nie wiem do której części mojej wypowiedzi się odniosłeś.

3) Bzdura ale warto to wyjaśnić.

4) E tam zaraz bzdura.

5) Bzdura ale moja nie twoja 😜

27 minut temu, przemak napisał:

Tu jest jak widać kolega, co nie wierzył w pętlę mas, ale mu chyba przeszło 😉

Jeżeli do mnie te słowa to muszę oprotestować. Nieprawdą jest, że nie wierzyłem tylko, że bagatelizowałem w pomiarach parametrów wzmacniacza w pętli z RMAA. Dzisiaj mierzę tak samo bo zobrazowanie harmonicznych 50, 100, 150 itd interesuje mnie szacunkowo tylko bez dokładnego ważenia problemu w dB. Na potrzeby domowego pomiaru wystarczy rozwiązanie bez przerywania pętli rozwiązaniami jakie proponowałeś. Jeżeli komuś to przeszkadza to oczywiście zachęcam zgodnie z twoimi sugestiami do takich XLR-owych rozwiązań bo pewnie są lepsze. Tylko czy jeżeli w układzie pomiarowym wyeliminujesz pętlę to znaczy, że w realnym układzie bez karty audio i interfejsu pomiarowego tej pętli nie będzie? 😉 

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Liczyłem w ten sposób i wyszło, że model w zależności od impedancji przewodu podbijał jakiś zakres basu ok. 1 dB. Oczywiście dolna granica pasma zespołu f3 o tych kilka Hz się przesuwa. To na papierze. Czy to słychać? Podobno niektórzy słyszą 😉 

Nie, tego 1dB nikt nie usłyszy. Ale odstawmy ten wątek.

Żeby podbić coś o decybela ta rezystancja przewodu musiałaby wynosić pojedyncze omy. Jakiż to przewód głośnikowy ma takie wielkie rezystancje? 

W skrajnym przypadku możemy przecież powiedzieć o przewodzie o impedancji nieskończonej. Wówczas w ogóle nie zagra. I po co te rozważania. 

A pomiary mikrofonem nie dlatego, że dużo więcej zależy tu od akustyki środowiska i w tych fluktuacjach zginą wszelkie subtelności. W tym oto sensie kabel nie ma żadnego znaczenia wobec owych zmiennych środowiskowych. Wystarczy zrobić kilka pomiarów pasma przetworników aby to wiedzieć.  

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Chętnie poczytam co Ty o tym sądzisz i wtedy może się odniosę. Na stwierdzenie "co?  ...bzdura" nie bardzo wiem co napisać 😉 Wybierz dowolnie z poniższych jeżeli oczekujesz jakiejś mojej reakcji 😉 

1) Masz rację nie i ma o czym gadać.

2) Nie wiem do której części mojej wypowiedzi się odniosłeś.

3) Bzdura ale warto to wyjaśnić.

4) E tam zaraz bzdura.

5) Bzdura ale moja nie twoja 😜

W zestawach głośnikowych mamy do czynienia z impedancjami mniejszymi niż 8 omów. "Sonda" ma zwykle 1M, wtedy patrz punkt 1. W normalnych pomiarach wykorzystując wejście liniowe interfejsu mamy impedancję wejściową rzędu 10k i wtedy patrz punkt 1.

Jeżeli do mnie te słowa to muszę oprotestować. Nieprawdą jest, że nie wierzyłem tylko, że bagatelizowałem w pomiarach parametrów wzmacniacza w pętli z RMAA. Dzisiaj mierzę tak samo bo zobrazowanie harmonicznych 50, 100, 150 itd interesuje mnie szacunkowo tylko bez dokładnego ważenia problemu w dB. Na potrzeby domowego pomiaru wystarczy rozwiązanie bez przerywania pętli rozwiązaniami jakie proponowałeś. Jeżeli komuś to przeszkadza to oczywiście zachęcam zgodnie z twoimi sugestiami do takich XLR-owych rozwiązań bo pewnie są lepsze.

Jeszcze dwa lata temu twierdziłeś, że masa wyjściowa i wejściowa to jest to samo. Jeżeli się pomyliłem i nadal tak twierdzisz, to przepraszam, że niczego się nie nauczyłeś.

Tylko czy jeżeli w układzie pomiarowym wyeliminujesz pętlę to znaczy, że w realnym układzie bez karty audio i interfejsu pomiarowego tej pętli nie będzie? 😉 

Jeżeli układ pomiarowy powoduje pętlę, to będzie ona źródłem błędu. W przypadku na przykład zestawów głośnikowych w realnym układzie po odłączeniu interfejsu problemu nie będzie. Ja na przykład nie uziemiam pasywnych zestawów głośnikowych ani nie łączę ich z wejściem wzmacniacza.

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Nie, tego 1dB nikt nie usłyszy.

Przy bezpośrednim porównaniu usłyszy.

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

Jeszcze dwa lata temu twierdziłeś, że masa wyjściowa i wejściowa to jest to samo. Jeżeli się pomyliłem i nadal tak twierdzisz, to przepraszam, że niczego się nie nauczyłeś.

Widocznie się nie nauczyłem. Zatem wyjaśnij. Czym się różni masa wejścia i wyjścia zaznaczone na schemacie i płytce PCB.  Skoro punkty połączone 15 cm ścieżką miedzi różnią się potencjałem to o ile i dlaczego? Z ciekawości pytam bo nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masa2 (Medium).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powtarzasz się i nic z tego nie wynika. Wysil się i spróbuj wyjaśnić. Niekoniecznie mi ale może są zainteresowani więc zyskasz kilka lajkow 😉

@przemakżyjesz? Podbijam pytanie. Co się stanie jak odłączę masę na wyjściu i podłączę przy samym wejściu? Wzmacniacz zmieni parametry? Przestanie grać? Pojawi się brum? Liczę na Ciebie. 

Dopisze na marginesie, że jak odłączę masę na wyjściu oraz odczep USZ to wzmacniacz gra przyjemniej mimo, że "polecą" parametry techniczne. Dziwne, że gra bez masy na wyjściu. Cuda jakieś 😉

3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

@przemakżyjesz? Podbijam pytanie. Co się stanie jak odłączę masę na wyjściu i podłączę przy samym wejściu? Wzmacniacz zmieni parametry? Przestanie grać? Pojawi się brum? Liczę na Ciebie. 

Dopisze na marginesie, że jak odłączę masę na wyjściu oraz odczep USZ to wzmacniacz gra przyjemniej mimo, że "polecą" parametry techniczne. Dziwne, że gra bez masy na wyjściu. Cuda jakieś 😉

Co tu jest do tłumaczenia, prąd płynie a prawo Ohma działa i wystarczy. Musiałbyś zaprzeczyć jednemu z powyższych. Dasz radę, wiem. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

Musiałbyś zaprzeczyć jednemu z powyższych. Dasz radę, wiem. 

Dam radę zaprzeczyć? Ja nie muszę zaprzeczać i nie zamierzam. Prawo Ohma obowiązuje nawet gdy prąd nie płynie. Sprawa jest oczywista ale liczyłem na Ciebie. Ten konkretny przypadek dotyczy masy na wyjściu wykorzystanej jako potencjał odniesienia dla pętli USZ i wg mnie znaczenie rezystancji tej ścieżki masowej PCB między zaznaczonymi punktami nie ma znaczenia w kontekście jakiegoś obciążenia dla napięcia zasilania czy sposobu podłączania masy w zasilaczu. O tym chciałem pogadać licząc na twoje rzeczowe wyjaśnienie bo wolę jak jesteś merytoryczny miast zarozumiały. Niestety przez te dwa lata chyba niewiele się zmieniło. Szkoda. 

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dam radę zaprzeczyć? Ja nie muszę zaprzeczać i nie zamierzam. Prawo Ohma obowiązuje nawet gdy prąd nie płynie. Sprawa jest oczywista ale liczyłem na Ciebie. Ten konkretny przypadek dotyczy masy na wyjściu wykorzystanej jako potencjał odniesienia dla pętli USZ i wg mnie znaczenie rezystancji tej ścieżki masowej PCB między zaznaczonymi punktami nie ma znaczenia w kontekście jakiegoś obciążenia dla napięcia zasilania czy sposobu podłączania masy w zasilaczu. O tym chciałem pogadać licząc na twoje rzeczowe wyjaśnienie bo wolę jak jesteś merytoryczny miast zarozumiały. Niestety przez te dwa lata chyba niewiele się zmieniło. Szkoda. 

A wiesz ile znafcow przybyło? Ich wpisy są bardzo przewidywalne 

W dniu 1.09.2022 o 10:17, tomek_j napisał:

W zasadzie nie dyskutuję z wpisami o takim poziomie. Jednak  jeżeli tak jest źle to jak ma być? 

I co ja biedny mam na to odpowiedzieć...

Czy chociaż przeczytałeś, do czego odnosi się mój zacytowany przez ciebie wpis?

Uwłaczające. Dodaję cię do mojej czarnej listy użytkowników.

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Prawo Ohma obowiązuje nawet gdy prąd nie płynie.

Poważnie? Z której egzoplanety pochodzisz?

Ewentualnie, w ruskim czołgu tak może być, hehe.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

52 minuty temu, terminus napisał:

Uwłaczające. Dodaję cię do mojej czarnej listy użytkowników.

Jakoś nie specjalnie sie tym przejąłem. 

54 minuty temu, terminus napisał:

I co ja biedny mam na to odpowiedzieć...

Czy chociaż przeczytałeś, do czego odnosi się mój zacytowany przez ciebie wpis?

A czy ty przeczytałeś moją odpowiedź? Zadałem ci pytanie dlaczego urządzenie, którego obudowa jest wykonana z metalu i jest bezpośrednio narażona na dotknięcie nie może być podłączona 3 żyłowym przewodem zasilającym, w którym przewód ochronny jest w urządzeniu połączony z obudową   i przez wtyczkę z PE lub PE-N tak jak jest w klasie I ochronności. Dlaczego wszystkie elementy metalowej  obudowy takie jak podstawa, pokrywa, radiatory itp, do których użytkownik może dotknąć ręką nie powinny być połączone ze sobą galwanicznie i połączone do przewodu ochronnego kabla zasilającego?  

Wiesz czy nie? 

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.09.2022 o 19:56, tomek_j napisał:

Wiesz czy nie? 

Cześć, faktycznie, zagalopowałem się i przepraszam. Odpowiem w wolnym czasie, bo coś mi tu nie pasuje. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.09.2022 o 19:56, tomek_j napisał:

Zadałem ci pytanie dlaczego urządzenie, którego obudowa jest wykonana z metalu i jest bezpośrednio narażona na dotknięcie nie może być podłączona 3 żyłowym przewodem zasilającym, w którym przewód ochronny jest w urządzeniu połączony z obudową   i przez wtyczkę z PE lub PE-N tak jak jest w klasie I ochronności. Dlaczego wszystkie elementy metalowej  obudowy takie jak podstawa, pokrywa, radiatory itp, do których użytkownik może dotknąć ręką nie powinny być połączone ze sobą galwanicznie i połączone do przewodu ochronnego kabla zasilającego?

Odpowiadam. Każda obudowa, metalowa lub nie metalowa jest narażona na dotknięcie. Ale nie martwimy się o obudowę, tylko o jej użytkownika. Urządzenia w drugiej klasie ochronności (wszystkie z trafem, nawet stare Revoxy z przetwornicami) nie muszą mieć blach połączonych z PE, czy PEN. 

Bo ta klasa ochrony przed porażeniem gwarantuje takie wykonanie, żeby nie j***bło.

Odp. na pytanie zasadnicze: bo nie musi, a może to powodować problemy z pętlą masy.

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi