Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Ajothe napisał:

A na czym wolisz słuchać jako, że masz dwa zestawy? 

Na sabaju z kefami, 

Czy Buchardty? 

Oba sprawiają tak samo dużo przyjemności. Buchardy są bardziej dociążone. KEF z Sabajem bardziej przestrzenne.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy ktoś rzeczywiście próbował u siebie połączenia z subem? Jedna osoba w opiniach na Amazon pisze, że głośność suba wzrasta nierównomiernie z kolumnami i nie wiem, czy to uszkodzony egzemplarz, czy po prostu taki chiński ficzer, a połączenie wysokopoziomowe chyba nie jest możliwe w tym przypadku?

Edytowane przez LeonidK

Gra już 50 godzin z wejścia coaxial (podłączonego kablem Cardas Audio High Speed z konwerterem USB LKS 100 USB i dalej kabel USB Silver Chord do komputera) i na razie jest dramat:( w porównaniu z moim starym modyfikowanym Rotelem 840 BX3 oraz wspominanym już tu na forum dackiem SMSL m7. 
Gra bardzo cicho i tak jakby dźwięk był rozmyty, w oddaleniu od słuchacza brakuje konturów, krawędzi dźwięku, dominuje średnica, basu i makrodynamiki w ogóle nie ma (słucham tylko direct/flat) w porównaniu z Rotelem który miałem też w trybie Direct.
Przestrzeń jest ok, ale nie jest lepsza od zestawu Rotel/m7.
Aha, gram na mało znanych kolumnach MB Quart qls 530, bardzo przejrzystych i precyzyjnych, z Rotelem było trochę za ostro, ale była magia, a tu na razie dźwięk jest płaski, bez życia.

Mój Sabaj dotarł dzisiaj i podpisuję się pod wszystkim. Pracuje z Kef LS50 Meta. Dźwięk bez życia, mało dynamiczny, bas słabszy niż z amplitunera Marantz NR1504 z najniższej półki, jakby w ogóle nic nie było poniżej średnicy (wiem jakie są ograniczenia tych kolumn). Tryb suba wyłączony oczywiście. Zobaczymy, czy coś się zmieni za kilka dni, jak na razie to bez szału, a ja też specjalnie nie wierzę w wygrzewanie wzmacniaczy.

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

3 hours ago, LeonidK said:

Mój Sabaj dotarł dzisiaj i podpisuję się pod wszystkim. Pracuje z Kef LS50 Meta. Dźwięk bez życia, mało dynamiczny, bas słabszy niż z amplitunera Marantz NR1504 z najniższej półki, jakby w ogóle nic nie było poniżej średnicy (wiem jakie są ograniczenia tych kolumn). Tryb suba wyłączony oczywiście. Zobaczymy, czy coś się zmieni za kilka dni, jak na razie to bez szału, a ja też specjalnie nie wierzę w wygrzewanie wzmacniaczy.

Kolego masz chiński wzmacniacz ale to jeszcze nie jest pełny zestaw. Teraz potrzebujesz chiński kabel zasilający i dopiero to zagra tak jak powinno ;)

3 godziny temu, LeonidK napisał:

Co jest źródłem?

4 minuty temu, Audioanfanger napisał:

Kolego masz chiński wzmacniacz ale to jeszcze nie jest pełny zestaw. Teraz potrzebujesz chiński kabel zasilający i dopiero to zagra tak jak powinno ;)

Ja mam polski:)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, LeonidK napisał:

Bedziesz musial uwierzyc w wygrzewanie wzmacniacza:), po ok. 7~8 dobach dzwiek zacznie nabierac ciala, bedzie dobrze, najlepiej go na razie nie sluchaj tylko niech sobie cicho gra. Nawet w recenzji smsla a2 recenzent włączył go kilka dni wcześniej i go nie słuchał.

Ja od wczoraj słucham Sabaja z Dali Ikon 6 mk2.  Jest dużo cieplejsza barwa, nie jest tak chłodna i analityczna jak z B&W. Bas jest bardziej miękki, ale wokal się trochę schował, już tak nie dominuje. Bawiłem się w przepinanie kolumn i zauważyłem, że kawałek w którym BW trochę świdrowały mi mózg wysokimi, Dali grają bardzo spokojnie. Za to jakby scena i przestrzeń się zmniejszyła.  Ogólnie dźwięk bardziej przypomina mi teraz ten ciepły znany ze starych kolumn UNITRA i amplitunera Radomora. Muszę się osłuchać i zdecydować które kolumny zostawić. 

On 2/22/2023 at 8:07 AM, LeonidK said:

Czy ktoś rzeczywiście próbował u siebie połączenia z subem? Jedna osoba w opiniach na Amazon pisze, że głośność suba wzrasta nierównomiernie z kolumnami i nie wiem, czy to uszkodzony egzemplarz, czy po prostu taki chiński ficzer, a połączenie wysokopoziomowe chyba nie jest możliwe w tym przypadku?

Z tego co wiem, to tak m sabaj, ale nie wiem czy smsl. Oby nie 

Edytowane przez renoxd
W dniu 22.02.2023 o 08:07, LeonidK napisał:

połączenie wysokopoziomowe chyba nie jest możliwe w tym przypadku?

Nie jest możliwe. 

Podpiąłem z ciekawości SMSL M500 MKII, z góry wątpiąc w sens takiego połączenia. O dziwo zmiany były bardzo duże - pojawił się bas, całkiem wyrazisty i sprężysty (jak na LS50 Meta), jest trochę więcej energii, ale sygnatura brzmienia uległa mocnej zmianie, ciężko powiedzieć czy na plus. Jest teraz na pewno dużo ciemniej, scena jest głębsza, trochę oddalona, nie taka bezpośrednia jak przy połączeniu USB z PC BEZ IZOLACJI GALWANICZNEJ 🙂. Z jednej strony brzmienie sprawia wrażenie lekko zamulonego, z drugiej paradoksalnie jest dużo więcej szczegółów i wyraźniej słychać, z której strony wybrzmiewają instrumenty/efekty. Z tym, że przy połączeniu cyfrowym Mety brzmiały bardzo liniowo i neutralnie, przez analog coś jest nie tak - jakby pasmo się powykrzywiało, nie umiem dokładnie określić jak na ucho.

Edytowane przez LeonidK

Dzisiaj w salonie miałem możliwość porównania Sabaja z Regą Brio+SMSL M500 MKII na Kef LS50 Meta. Wyszło dokładnie tak, jak się spodziewałem, czyli Sabaj zagrał czyściej, z lepszą separacją i bardziej napowietrzoną sceną, a Rega nieco cieplej, energiczniej, zdecydowanie bardziej pełnym, mięsistym dźwiękiem i z lepszym basem. Rega brzmiała ogólnie bardziej angażująco i przyjemnie, już właściwie szala przechylała się na jej korzyść i czułem, że pewnie wyjdę z nią z salonu, niestety gdy włączyłem finał koncertu na orkiestrę Bartoka, gdzie naprawdę sporo się dzieje, to Rega trochę zaczęła się gubić i zamazywać dźwięki. Nadal było bardzo dobrze, ale Sabaj zabrzmiał precyzyjniej. Rega bardziej przypadła mi do gustu, natomiast jest droższa (amp 300zl więcej + DAC, w tym przypadku 1700zl) więc uznałem, że musiałaby być lepsza w każdym aspekcie, żeby dopłacać, a rozdzielczość/czystość od Sabaja trochę odstaje, więc odpuściłem. Wracając do poprzednich postów, Sabaj nadal brzmi dla mnie mdło i bez energii, nic się nie poprawia w tym aspekcie.
Z salonu wyszedłem natomiast z subem Rel T/Zero MKIII. Kefy brzmią z nim oczywiście lepiej, niż bez suba, ale sub cutoff w Sabaju doprowadza mnie do szału. W tym momencie najchętniej puściłbym pełne pasmo do kolumn i suba, ale przy wyłączonym sub cutoff w ogóle sygnał nie jest przekazywany, a do złącz głośnikowych niestety nie można go podłączyć. Sabaj wydaje się niezłą opcją w tym budżecie, ale ze względu na wykorzystanie suba w moim systemie będę chyba musiał poszukać czegoś innego. Może uda się odsłuchać Cyrusa One.

10 minut temu, LeonidK napisał:

Sabaj wydaje się niezłą opcją w tym budżecie, ale ze względu na wykorzystanie suba w moim systemie będę chyba musiał poszukać czegoś innego.

Ale właśnie powinno się stosować HP przy integracji suba z kolumnami. KEF LS50 brzmią lepiej po odcięciu basu. Może złego suba kupiłeś ? Polecany jest KEF KC62.

Edytowane przez Piopio

Po włączeniu tego filtra mam wrażenie, że średnica staje się trochę wycofana i mniej czysta i też wydaje mi się, że tylko trudniej jest to ze sobą zgrać, ale mogę się mylić, jak wypożyczę jakiś wzmacniacz analogowy i podłączę speakonem to dam znać. Rel twierdzi, że tylko przy połączeniu wysokopoziomowym sub otrzymuje ten sam sygnał, co kolumny, dlatego łatwiej uzyskać jednolite brzmienie. 

Sub myślę, że jest w sam raz do moich 11m2, słuchałem go w salonie w 25m2 i poprawiał jakość dźwięku, ale już trochę się gubił. O KC62 słyszałem same dobre rzeczy, ale tu już cena jest zaporowa. Nowego T/Zero MKIII z ekspozycji kupiłem za 1100zl (ma lekko obite dwa rogi).

Edytowane przez LeonidK

Witam wszystkich serdecznie..

Jak chcecie uzyskać analogowe brzmienie w SABAJ/VMV przez port USB, to musicie kupić ten o to kabel 

https://a.aliexpress.com/_Ew8RrR7

Nie wierzyłem w to, że kabel cyfrowy coś może zmienić, dopóki sam tego nie sprawdziłem. 

Brzmienie miękkie, analogowe tak jak z Vinyla, kasety magnetofonowej. Nie jest prawdą, że kable cyfrowe USB nie zmieniają dźwięku. 

Piszę to z ręką na sercu!

Bardzo polecam ten kabel. Jestem pod ogromnym wrażeniem jego brzmienia. 

Teraz, Ajothe napisał:

Bas jest mono jak z winyla?! 

Haha dobre. 

Góra pasma jest bardzo delikatna, średnica niesamowicie ciepła. Kup i spróbuj go! 

Tego mi było trzeba, tego brzmienia co mam teraz. 

Ogólnie polecam go wszystkim. 

To jest coś fantastycznego grać plikami i mieć analogowe brzmienie. 

29 minut temu, Bukaj napisał:

Jak chcecie uzyskać analogowe brzmienie w SABAJ/VMV przez port USB, to musicie kupić ten o to kabel 

Sprawdziłem ( będąc w Niemczech):

Leider ist dieser Artikel an Ihrem Standort derzeit nicht verfügbar.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

3 minuty temu, piramidon napisał:

Sprawdziłem ( będąc w Niemczech):

Leider ist dieser Artikel an Ihrem Standort derzeit nicht verfügbar.

A ja go teraz aktualnie sprawdzam i wciąż nie mogę w to uwierzyć...

Te piękne brzmienie!

57 minutes ago, Bukaj said:

Witam wszystkich serdecznie..

Nie wierzyłem w to, że kabel cyfrowy coś może zmienić, dopóki sam tego nie sprawdziłem. 

Brzmienie miękkie, analogowe tak jak z Vinyla, kasety magnetofonowej. Nie jest prawdą, że kable cyfrowe USB nie zmieniają dźwięku. 

Piszę to z ręką na sercu!

Bardzo polecam ten kabel. Jestem pod ogromnym wrażeniem jego brzmienia. 

Koledzy widzę w jakiejś zmowie chyba. Najpierw promocja chińskiego wzmacniacza, potem podrabiany kabel Nordost a teraz kabel USB z bazaru.

Co dalej macie w planach? Jakieś gumowe nóżki do Sabaja? Stolik antywibracyjny z drzewka Bonsai?

5 minut temu, ferszcik napisał:

Koledzy widzę w jakiejś zmowie chyba. Najpierw promocja chińskiego wzmacniacza, potem podrabiany kabel Nordost a teraz kabel USB z bazaru.

Co dalej macie w planach? Jakieś gumowe nóżki do Sabaja? Stolik antywibracyjny z drzewka Bonsai?

O co Ci kolego chodzi? 

Ja nie mieszkam z nimi pod jednym dachem! 

Wypróbuj ten kabel YYTCG, a potem pisz! 

@Bukaj porównywałeś go z jakimś kablem z zestawu, czy z innym porządnie zrobionym kablem?

Kiedyś pożyczyłem od znajomego 5m Suprę za 700zł i porównywałem z moim poprawnie wykonanym Belkinem 5m za 40zł. Nie mogłem stwierdzić żadnych różnic. Oba kable brzmiały trochę lepiej od najtańszego kabelka z zestawu z iFi Zen DAC.

23 minuty temu, LeonidK napisał:

@Bukaj porównywałeś go z jakimś kablem z zestawu, czy z innym porządnie zrobionym kablem?

Kiedyś pożyczyłem od znajomego 5m Suprę za 700zł i porównywałem z moim poprawnie wykonanym Belkinem 5m za 40zł. Nie mogłem stwierdzić żadnych różnic. Oba kable brzmiały trochę lepiej od najtańszego kabelka z zestawu z iFi Zen DAC.

Tak usłyszałem różnicę pomiędzy 3 kablami. 

Takiego brzmienia jak YYTCG żaden mi nie zaoferował. 

Przeczytaj sobie opinie ludzi z całego świata na temat tego kabla. Masz to na Aliexprees 

Ja ich opinie co do brzmienia w 100% potwierdzam.

Kupiłem, sprawdziłem, potwierdziłem opinie!

Tu masz jeden przykład i to od kogoś z PL 

Screenshot_2023-02-28-20-30-37-05_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Edytowane przez Bukaj
2 godziny temu, LeonidK napisał:

Takie kable to jak wino, powinno słuchać się w ciemno (wino smakować), a później oceniać, z którym zestaw zagrał najlepiej (o ile było słychać różnicę).

5 minut temu, titilandus napisał:

Takie kable to jak wino, powinno słuchać się w ciemno (wino smakować), a później oceniać, z którym zestaw zagrał najlepiej (o ile było słychać różnicę).

Na szczęście ja nie muszę się zastanawiać, który kabel cyfrowy gra mi najlepiej, więc chociażby na wino można przeznaczyć zaoszczędzone pieniądze. 

Ja bym inne pytanie zadał , jakie to sprzęty analogowe ,słuchał Kolega od kabelka że tak to analogowo-winylowo gra .

Że też trzeba cyfrowy sprzęt kupić, by prawdziwego analogu posłuchać 😎

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 minut temu, titilandus napisał:

A ja dałem tylko 55 zł i jestem mega zadowolony z dźwięku.

Wszystkie inne kable co mam nawet za 200zł pójdą na sprzedaż... To nie to samo co YYTCG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.