Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, D4ncer napisał:

Może od razu zapytam, znacie wzmacniacz klasy D w którym można regulować średnie tony?

A po co? To już nie te czasy że się stawialo na audio ołtarzyku w wieży oddzielny wiesniacki klocek typu korektor technics z dwudziestoma suwakami na kanał.

Dziś w zupełności wystarczą 2 pokrętła (niekoniecznie fizyczne),  każde od -10 do +10 i samemu można sobie ustawić co się chce, V, U, ---, __/, czy co tam chcesz.

Jeśli już jakaś korekcja to minimum parametric EQ, przecież pokrętła treble bass, czy loudness to tylko intuicja i działanie bez kontroli. 

Polecić ciężko, niejeden streamer ma funkcje dsp np z dirac, a jak byś chciał po taniości to malina 😁 

Można też pobawić się za friko na laptopie, albo pc instalując Equalizer APO..

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Można też pobawić się za friko na laptopie, albo pc instalując Equalizer APO..

To się do niczego nie nadaje - to rozwiązanie korzysta z miksera systemowego.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Ajothe napisał:

Apropo, Sabaj ma tryb "direct" ? 

W przypadku wzmacniacza cyfrowego to raczej niemożliwe .. ma tryb flat.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Ajothe napisał:

Apropo, Sabaj ma tryb "direct" ? 

Tak, nazywa się FLAT/OFF 😄 Przy takiej architekturze trudno mówić o trybie DIRECT, więc FLAT/OFF po prostu wyłącza "nadmiarowe" przetwarzanie.

6 godzin temu, FioleK napisał:

U mnie na QR5 Loudness w Sabaju podbija bass i trochę wysokie (może ze względu na charakter QR5 różnicy na wysokich tak bardzo nie słyszę jak na basie), ale generalnie działa tak jak każdy Loudness...  Ja bym się zdecydowanie cieszył z regulacji MID + regulacji długości wybrzmienia dźwięków (coś w stylu Fast/Med/Slow).

Czyli wychodzi, że działają tak jak myślałem i cofają średnicę.

Można bawić się ustawieniami DSP, które są rodzajem nowocześniejszy fizycznych pokręteł treble i bass, ale barwy i gęstości średnicy nie doda, ale na pewno pomoże trochę dopasować pod siebie brzmienie.

To się do niczego nie nadaje - to rozwiązanie korzysta z miksera systemowego.

Nadaje
Panowie, polećcie proszę urządzenia o których piszecie

Kazdy umozliwajacy DRC czyli np. Lyngdorf, arcam, NAD,…

BTW. Jesli chcesz podkreslic srednice, to mozesz tez obnizyc bas i wysokie. Wyjdzie mniej wiecej na to samo.
10 godzin temu, xajas napisał:

BTW. Jesli chcesz podkreslic srednice, to mozesz tez obnizyc bas i wysokie. Wyjdzie mniej wiecej na to samo.

Dokładnie. Masz rację. 

Jedyne sprawdzone wyjście z sytuacji 

Uwaga!!! 

Ten wzmacniacz nie jest kompletny.!!!

Brak mu izolacji galwanicznej i dobrego zasilania!!!

Stad ta niska cena... 

Moze jak Sprzedający gratis doda dobre źródło to może kupię go ponownie bez targowania???

😛 i xdxdxd

Ej ale to nie jest zabawne. Jeśli bez lepszego przewodu zasilającego, bez źródła cyfrowego on nie gra dobrze to można powiedzieć że jest zepsuty. Do tego potrzebuje izolacji galwanicznej, wejscie analogowe też ponoć jest złe. Można przyjąć że Sabaj jest sprzedawany jako uszkodzony. Ale zastanawia mnie czy SMSL VMV A2 te słabe punkty Sabaja ma dobre? Moze stąd ta różnica w cenie? Moze któryś z użytkowników SMSLa się wypowie w tej kwestii. 

9 godzin temu, miętowy napisał:

A cóż z nim nie tak..taki chwalony przecież..?

Wszystko z nim w porządku, jak również podzielam pozytywne opinie na jego temat. W tej cenie wg mojej opinii trudno o coś lepszego. 

Sprzedaję ponieważ zakupiłem Denafrips'a.

Z Sabaja grałem streaming, a z lampy winyle. Musiałem przepinać kable do dwóch różnych wzmacniaczy, nie chciałem inwestować w przełączniki kolumn/wzmacniaczy. Ponadto od dawna chciałem wypróbować DACa R2R. 

Tylko tyle i aż tyle.

pozdrawiam

A

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

I jak warto inwestować w R2R ? To Twoj pierwszy czy jakieś tańsze konstrukcje testowałeś ?

Pzdr

Tutaj trudno o jednoznaczną odpowiedź. Wcześniej miałem Delta Sigma, np. Topping DX3 Pro +, grałem też na wbudowanym w Rotela A14 AKM, wreszcie Sabaj. Nie testowałem dotychczas innych R2R.

R2R daje bardzo ładną, dociążoną średnicę. Tego odrobinę mi brakowało w Sabaju i wcześniejszych DAC. Gitary, zarówno elektryczne jak i akustyczne są bardzo wiernie oddane. Wokale na razie mają taki specyficzny, lekko suchy nalot - może to kwestia wygrzania. Niestety bas nie jest już taki wielobarwny i konturowy jak w Sabaju. Również scena w Sabaju jest szersza i bardziej holograficzna. R2R jest bardziej wyrównany, mniej "wyczynowy" w tym zakresie, spokojniejszy i to mi pasuje. Co do basu to pewnie kwestia wzmaka lampowego, któremu trudno jest oddać jakość i szybkość basu z klasy D.

Generalnie nie ma rozwiązań idealnych. Króliczka goni się cały czas .... 🙂

Odpowiadając na pytanie czy warto - wg mnie tak.

14 minut temu, Arkadiusz_54743 napisał:

Tutaj trudno o jednoznaczną odpowiedź. Wcześniej miałem Delta Sigma, np. Topping DX3 Pro +, grałem też na wbudowanym w Rotela A14 AKM, wreszcie Sabaj. Nie testowałem dotychczas innych R2R.

R2R daje bardzo ładną, dociążoną średnicę. Tego odrobinę mi brakowało w Sabaju i wcześniejszych DAC. Gitary, zarówno elektryczne jak i akustyczne są bardzo wiernie oddane. Wokale na razie mają taki specyficzny, lekko suchy nalot - może to kwestia wygrzania. Niestety bas nie jest już taki wielobarwny i konturowy jak w Sabaju. Również scena w Sabaju jest szersza i bardziej holograficzna. R2R jest bardziej wyrównany, mniej "wyczynowy" w tym zakresie, spokojniejszy i to mi pasuje. Co do basu to pewnie kwestia wzmaka lampowego, któremu trudno jest oddać jakość i szybkość basu z klasy D.

Generalnie nie ma rozwiązań idealnych. Króliczka goni się cały czas .... 🙂

Odpowiadając na pytanie czy warto - wg mnie tak.

Fajnie sie czyta takie wypowiedzi. Rzeczowo na konkretne pytanie. Gratuluję też zignorowania wczesniejszych zaczepek i zachowania stoickiego spokoju :)).

Hegel H120 & KEF R3

23 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

Fajnie sie czyta takie wypowiedzi. Rzeczowo na konkretne pytanie. Gratuluję też zignorowania wczesniejszych zaczepek i zachowania stoickiego spokoju :)).

dziękuję 🙂

No nie miałem okazji w domu słuchać R2R.

Ale Burrr Brown w Atollu , AKM w Nuprime czy Wolfson w CA mi pasowały . 

No może coś kiedyś się uda.

👍 Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Panowie, jakby co to jest obecnie promocja na sabajka a30a na hifi-express com, znów jest za 450 $, czyli 1974 zł.  

https://hifi-express.com/products/sabaj-a30a-power-amplifier?variant=43060597948660

W dniu 17.03.2023 o 23:20, FioleK napisał:

Tak, nazywa się FLAT/OFF 😄 Przy takiej architekturze trudno mówić o trybie DIRECT, więc FLAT/OFF po prostu wyłącza "nadmiarowe" przetwarzanie.

To ciekawe, bo w klasycznych wzmacniaczach tryb Direct grał lepiej jeśli chodzi o przestrzeń i barwę, czy w Sabaju jak podbiję bas np do +2, to wyłączam Flat/Direct i już mam gorszy dźwięk?

6 godzin temu, dajrekt napisał:

Panowie, jakby co to jest obecnie promocja na sabajka a30a na hifi-express com, znów jest za 450 $, czyli 1974 zł.  

https://hifi-express.com/products/sabaj-a30a-power-amplifier?variant=43060597948660

Kurczę........ przepłaciłem:(:)

5 minut temu, Marcin093 napisał:

To ciekawe, bo w klasycznych wzmacniaczach tryb Direct grał lepiej jeśli chodzi o przestrzeń i barwę, czy w Sabaju jak podbiję bas np do +2, to wyłączam Flat/Direct i już mam gorszy dźwięk?

Nie 😉 Regulacja odbywa się za pomocą DSP w domenie cyfrowej.

W dniu 19.03.2023 o 10:51, dedal75 napisał:

I jak warto inwestować w R2R ? To Twoj pierwszy czy jakieś tańsze konstrukcje testowałeś ?

Pzdr

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

To chyba najlepszy opis różnic r2r i delta sigma w necie

2 minuty temu, Marcin093 napisał:

https://najlepszeodtwarzacze.pl/r2r-nos-dac.php

To chyba najlepszy opis różnic r2r i delta sigma w necie

Zgadzam się.

Chciałem się podzielić nowym doświadczeniem :-D. Ostatnio budując z młodym Lego i słuchając muzyki stwierdziłem, że muszę mu podmienić kolumny i kupiłem tanie Paradigmy Titan v2 (kiedyś miałem v3 i bardzo fajnie je wspominałem). Z Onkyo CS-N575D zgrały się średnio (trochę lepiej niż oryginalne kolumny, ale są za duże na biurko i pójdą niestety na sprzedaż, chyba, że będę mógł oddać). Dziś rano, mogąc pracować zdalnie, przepiąłem je do salonu pod Sabaja. Jaki gejzer energii się zrobił!! Kolumny brzmią dobrze na FLAT / SOFT ROCK / PARTY / DANCE (kwestia indywidualnych upodobań, na tych 3 ostatnich kosztem lekkiego zapiaszczenia wokal jest cieplejszy - nie powiedziałbym, że na tych ustawieniach słucham wzmacniacza cyfrowego tylko AB). Kolumny nie lubią podnoszenia treble - z tego co pamiętam kolumny mają tytanową kopułkę, ale jakość muzyki unplugged oraz bassu (oraz jak nisko schodzi) mnie zadziwia. Kolumny na razie zostawiam na odsłuchu to może później jeszcze coś dopisze.

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.