Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Na obu kolumnach były te trzaski? Gniazdko, do którego podpinaliście Hegela nie było upalone? Tak patrząc, to Hegel potrafi pociągnąć o rząd wielkości więcej prądu (2x45W kontra 2x350W). Zmierzcie napięcie w kontakcie. Może kolega ma 200V... a jak Hegel ciągnie to dalej przysiada...

Nie no ... To jakby żelazko podłączył to by zgasły światła ale gniazdko można sprawdzić .
Obecnie cała sieć ma 230-235v i raczej problemem są za wysokie skoki z powodu fotowoltaiki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

@FioleK tak, były na obu kolumnach, w dodatku zawsze takie same, niezależne od głośności muzyki (po wyciszeniu wzmacniacza do 0 nie było nic, a po nawet minimalnym odkręceniu, czyli na niesłyszalnym poziomie, bo Hegel dopiero od ~40 odpala, były już bardzo głośne trzaski). Nie wiem, czy z gniazdkiem w ścianie wszystko ok, ale chyba tak, bo on ma do listwy podłączony gramofon, wzmacniacz, transport CD oraz dwa daki i nigdy nie było problemów. Poza tym sprawdzaliśmy na listwie "audiofilskiej" oraz na takiej zupełnie zwyczajnej.

A pisał, że to było w domku i wszyscy w okolicy mieli fotowoltaikę? Nasze sieci energetyczne są tragiczne. Rodzice nie mają więcej niż 215V i to pomimo paneli w okolicy...

A nie zrobiliście jakiejś pętli masy? Jak mieliście spięty sprzęt?

To było w 3-piętrowym bloku. Nie mam woltomierza, ale w sumie nie są drogie, to mogę zmierzyć przy okazji. Tylko gdyby napięcie było zbyt niskie, to w takim razie wzmacniacz nie powinieć sypać zniekształceniami tylko przy wyższych poziomach głośności? Trzaski były na całej skali. 

Tak jak pisałem, wykorzystaliśmy wszystkie możliwe opcje połączeń.

Źródło: PC po USB/CEC TL-5 po optyku lub coax do daca

DAC: RME ADI-2 DAC FS/Mytek Brooklyn DAC+ po RCA i XLR do Ayona.

Ale może coś we wzmacniaczu dostaje wtedy również zbyt niskie zasilanie. Mamy transformator, który obniża napięcie x razy, niestety to napięcie wyjściowe pływa razem z napięciem w gniazdku... Teoretycznie wzmacniacz powinien pracować poprawnie od 207V do 253 V.

Edytowane przez FioleK

@FioleK racja, warto spróbować. Jak kupię miernik to sprawdzę przy następnej okazji. Niby najważniejsze, że u mnie działa i jestem z niego bardzo zadowolony, ale jakbym miał go sprzedawać, to głupio komuś proponować wzmacniacz, co do którego nie mam pewności, że jest całkowicie sprawny.

Mały offtop: na ile rzeczywiście słyszymy różnice, na ile to jest racjonalizacja po zakupowa lub psychoakustyka?

Ja różnicę w sabaju na + słyszę bardzo wyraźnie, ale pewnie są rzeczy w które nie raz dałem się wkręcić.

Dwa znaczki mniej do pisania 😛

no tu może tak. Nie każdy lubi brzmienie tego audiolaba. Drugi powie znowu odwrotnie. Ale daleko mu do wzmacniaczy do jakich ten smsl miał być porównywany. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dwa znaczki mniej do pisania 😛

no tu może tak. Nie każdy lubi brzmienie tego audiolaba. Drugi powie znowu odwrotnie. Ale daleko mu do wzmacniaczy do jakich ten smsl miał być porównywany. 

Ale on to o Sabaju za 2k pisze nie o SMSL. 

Wzmacniacz SMSL VMV masz za 5000/5500zł.

25 minut temu, Bukaj napisał:

Ale on to o Sabaju za 2k pisze nie o SMSL. 

Wzmacniacz SMSL VMV masz za 5000/5500zł.

Tak wiem.

Tego Sabaja się do hiendu porównuje dlatego tak napisałem. Słusznie nie tego opisałem w wiadomości. 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tego Sabaja się do hiendu porównuje dlatego tak napisałem.

Sabaj i SMSL to konstrukcyjnie to samo. Owszem oba wzmacniacze momentami zahaczają pewnymi cechami o High-End ale całościowo nim nie są. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No zdecydowanie nie.

Co zdecydowanie nie ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No zdecydowanie nie.

Sale jak widać ten smsl jednak wygrywa z audiolabem za 3000 zł 🙂

Porównałem do audiolaba 6000a gdyż taki posiadałem w tych samych warunkach domowych. Niestety z hig hendu nic nie posiadałem więc nie mogę porównać. Sabaja nabyłem za niecałe 1850 w promocji na hificat, dla mnie to bardzo sensowne pieniądze za ten sprzęt.

Edytowane przez Andy099
16 minut temu, Andy099 napisał:

Porównałem do audiolaba 6000a gdyż taki posiadałem w tych samych warunkach domowych. Niestety z hig hendu nic nie posiadałem więc nie mogę porównać. Sabaja nabyłem za niecałe 1850 w promocji na hificat, dla mnie to bardzo sensowne pieniądze za ten sprzęt.

Absolutnie nie uważam że nie. Jeśli gra jak chcesz i nie używasz suba oraz wejść analogowych to jest git. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Absolutnie nie uważam że nie. Jeśli gra jak chcesz i nie używasz suba oraz wejść analogowych to jest git. 

Analogowe wejście w tym wzmacniaczu,dobre będzie do podpięcia tunera FM. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Sabaj i SMSL to konstrukcyjnie to samo. Owszem oba wzmacniacze momentami zahaczają pewnymi cechami o High-End ale całościowo nim nie są. 

Jak może być to samo, jak jeden kosztuje ok 2000zł a drugi 5500zł?

21 minut temu, Bukaj napisał:

Jak może być to samo, jak jeden kosztuje ok 2000zł a drugi 5500zł?

Cena tu nie gra roli. Technicznie to identyczne konstrukcje. SMSL jest bardziej luksusowy i ma wejście AES/EBU.

Edytowane przez Piopio

Niniejszym zwracam honor wszystkim slyszacym transport. Po kilku wczesniejszych, mniej udanych doświadczeniach nausznych bylem mocno sceptyczny.

Podlaczylem dziś następcę mojego krążka hokejowego Wiim Mini czyli Wiim Pro Plus. Tym razem nie po optyku a po Coaxialu.

To nie są zmiany na granicy percepcji. To zmiany słyszalne w każdym aspekcie dźwięku. 

Smsl i Kef teraz dopiero pokazują co potrafią. 

Zestawienie, które obecnie mam, dla mnie jest najlepszym jakie dotąd posiadałem. 

Ile razy czyta się wątki typu : Chcialbym zestaw do 10 tys. 

Wg mnie, może to być jeden z lepszych zestawów w tym budżecie.

Hegel H120 & KEF R3

20 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Wg mnie, może to być jeden z lepszych zestawów w tym budżecie.

Cieszę się, że nie tylko ja tak uważam 😉 

35 minut temu, dedal75 napisał:

O ile mnie pamięć nie myli , forsujesz USB audio + izolacja galwaniczna .

Oczywiście. Choć dobry transport po COAX też daje radę. 

25 minut temu, dedal75 napisał:

Jak po coaxie z sabajem zastosowałem CXNV2 nie piałeś  z zachwytu .

Bo nie ma powodu. Połączenie po COAX to loteria. Zależy od jakości transportu. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.