Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, titilandus napisał:

Dzięki za opinię! 🙂 A mógłbyś napisać w jakim zestawie to grało?

Magnat transpuls 1500 z nowo zaprojektowanymi zwrotnicami+
Shield tv. (z unisonem hififace m2tech dac) 
Uprzedzę że shield jest bdb urzdzeniem do streamingu jak dla mnie. 

Godzinę temu, Dune napisał:

Na czym ? jak to było zestawione do tego nad to wypadałoby podłączyć kolumny z pułapu 15-30kzł do sabaja pewnie wystarczy coś budżetowego jakieś klipsh czy inne  kefy do 5kzł

Słyszałeś kiedyś Klipscha? To nigdy ładnie się nie zgra z Sabajem... Do wzmacniaczy cyfrowych powinny być kolumny o możliwie neutralnej charakterystyce, a przynajmniej bez podbitego basu i wysokich, bo cyfrowy nie będzie miał problemów z wysterowaniem tego, a lampa czy AB zawsze będą łagodzić charakterystykę. U mnie Sabaj gra prawie tak samo (podobny styl, nie ma dużych różnic w dźwięku) jak Audiolab 6000A Play na QR5, ale Audiolab nie ma regulacji treble ani bass... i Sabaj najlepiej gra też na flat...

2 godziny temu, Dune napisał:

Na czym ? jak to było zestawione do tego nad to wypadałoby podłączyć kolumny z pułapu 15-30kzł do sabaja pewnie wystarczy coś budżetowego jakieś klipsh czy inne  kefy do 5kzł

No ja zestawiałem z B&W 703 i piecami po 15K... Moja opinia na temat sprzętu kilka stron wcześniej.

Godzinę temu, Pasibzuh napisał:

Magnat transpuls 1500 z nowo zaprojektowanymi zwrotnicami+
Shield tv. (z unisonem hififace m2tech dac) 
Uprzedzę że shield jest bdb urzdzeniem do streamingu jak dla mnie. 

Wybacz ale na tym sprzęcie nie da się obiektywnie ocenić innego sprzętu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziś trochę protestowałem tryby i jak dla mnie na Klipsch wypada najlepiej z Sabaj na ustawieniu Hard. 

Z podbitymi na max sopranami i basami.

Wtedy gra lepiej niż Taga 🙂

2 godziny temu, FioleK napisał:

Słyszałeś kiedyś Klipscha? To nigdy ładnie się nie zgra z Sabajem... Do wzmacniaczy cyfrowych powinny być kolumny o możliwie neutralnej charakterystyce, a przynajmniej bez podbitego basu i wysokich, bo cyfrowy nie będzie miał problemów z wysterowaniem tego, a lampa czy AB zawsze będą łagodzić charakterystykę. U mnie Sabaj gra prawie tak samo (podobny styl, nie ma dużych różnic w dźwięku) jak Audiolab 6000A Play na QR5, ale Audiolab nie ma regulacji treble ani bass... i Sabaj najlepiej gra też na flat...

To jaki stereo kupić pod Klipsch z serii RP?

28 minut temu, bbbbb29 napisał:

Dziś trochę protestowałem tryby i jak dla mnie na Klipsch wypada najlepiej z Sabaj na ustawieniu Hard. 

Z podbitymi na max sopranami i basami.

Wtedy gra lepiej niż Taga 🙂

Czyli każdy lubi coś innego, FLAT Ci się nie spodobał pewnie, bo było to "nijakie"... 

25 minut temu, FioleK napisał:

Czyli każdy lubi coś innego, FLAT Ci się nie spodobał pewnie, bo było to "nijakie"... 

Na Monitorach z tej nowszej serii było na prawdę spoko. Na flat było na podłogowych trochę tak jak piszesz. 

2 godziny temu, bbbbb29 napisał:

Szybciutko wymienić kolumny na lepsze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, Piopio napisał:

Szybciutko wymienić kolumny na lepsze. 

Mam wszystko Klipsch pod kino domowe. 

Wymiana to znowu inwestycja że uuu. 

A co polecacie? 🙂

Zrobiłem test na szybko. Porównanie 1 do 1. Jedna kolumna podłączona po bt ldac z sabaj, druga kolumna unison unico. Muzyka puszczana na przemian że spotify. 

W zasadzie to co powiedziałem wczesniej się potwierdza. Sabaj  jego wokale i wysokie nie są tak napowietrzone...przestrzenne, wyraźne jak w unisonie. Ale to co robi z dołem pasma to szacunek, dociążenie muzyki jest perfekto. Kontrola basu w h*j dobra. Oj tak... tego unison nie ma. Tu sabaj pokazuje kto zadzi.  I trochę kopara opadla

Słuchane w trybie rock. 

1 minutę temu, Pasibzuh napisał:

Zrobiłem test na szybko. Porównanie 1 do 1. Jedna kolumna podłączona po bt ldac z sabaj, druga kolumna unison unico. Muzyka puszczana na przemian że spotify. 

Litości ! Tak nie można testować sprzętu ! 

5 minut temu, bbbbb29 napisał:

Mam wszystko Klipsch pod kino domowe. 

Wymiana to znowu inwestycja że uuu. 

A co polecacie? 🙂

Cokolwiek byle nie grało ostro.

21 minut temu, Pasibzuh napisał:

W zasadzie to co powiedziałem wczesniej się potwierdza. Sabaj  jego wokale i wysokie nie są tak napowietrzone...przestrzenne, wyraźne jak w unisonie. Ale to co robi z dołem pasma to szacunek, dociążenie muzyki jest perfekto. Kontrola basu w h*j dobra. Oj tak... tego unison nie ma. Tu sabaj pokazuje kto zadzi.  I trochę kopara opadla

Słuchane w trybie rock. 

Zgadzam się co prawda ja inaczej testowałem 🙂

Znaleźć taki wzmacniacz co będzie miał taki bas jak i fajna, ciepła górę która w całym pomieszczeniu się unosi.

Ja teraz oglądam typowe lampowce. Wiem że to już nie 2k ale pooglądać można 🙂

W dniu 13.11.2022 o 14:12, Pasibzuh napisał:

później czegoś brakuje. Góra nie jest taka dzwieczna, wokale są wycofane

Mogę mówić za A2 który być może nie jest jednak jeden do jednego tożsamy z Sabajem. I bym polemizował. Jak wspomniałem używałem wcześniej bardzo dobrego i dość powszechnie chwalonego Arcama SA 30. W bezpośrednim porównaniu na tych samych głośnikach A2 jest właśnie dźwięczniejszy i bardziej plastyczny, nawet uwzględniając Dirac! Natomiast odrobinę mniej podoba mi się w nim bas, który jest dosyć potężny, ale ma tendencję do dudnienia na moich dość pod tym względem rozrzutnych kolumnach PMC 5.23. jednak gdy się go trochę odejmie regulacją (czego skądinąd nie lubię) wszystko zaczyna wracać do normy. Natomiast ponieważ wzmacniacz jest niesamowicie przejrzysty, to ogromnie dużo zależy od sprzętu towarzyszącego. Nie sądziłem, że usłyszę aż takie różnice przy podłączaniu transportu iFi Zen Stream kablem USB i coaxial. Ze wskazaniem na ten drugi (co może trochę dziwne). Także bardzo dobre i neutralne kable głośnikowe Synergistic Research robią robotę. Miałem też wcześniej w systemie końcówkę Nuprime wspomnianą wyżej i nie postawiłbym jej ponad A2 (jej stereofonię wspominam jako przeciętną w porównaniu z A2).  Sądzę więc, że dość skrajne opinie o tym wzmacniaczu wynikają z bardzo różnych jego aplikacji. Lub z "napędzania" analogowego, co chyba jest najsłabszym pomysłem. To sprzęt pomyślany od A do Z do współpracy z transportem cyfrowym, i to dobrym. Aż się boję to napisać, ale spośród wzmacniaczy klasy D, których przerobiłem sporo, ten Chińczyk wytrzymuje porównanie tylko z niższym Devialetem, przy czym wydaje się od niego bardziej muzykalny. Dla mnie najlepiej brzmi w trybie Direct. Chyba nigdy dotąd w moim systemie i trudnym akustycznie pokoju nie słyszałem tak bardzo trójwymiarowej sceny, bez sztucznego jej rozdymania. Jest po prostu poukładana, pięknie rozbudowana w głąb. Muzycy akustyczni mają bardzo realistyczne wymiary, to bryły a nie płaskie karty do gry.

Z pewnością są lepsze wzmacniacze, nie twierdzę, że to ósmy cud świata, ale w swojej i tak ze dwa razy wyższej cenie konkurencję ma bardzo niewielką. Tylko wymaga trochę cierpliwości w dobraniu reszty toru, chyba bardziej niż inne wzmacniacze które bywają bardziej uniwersalne.

Edytowane przez MacP
2 godziny temu, MacP napisał:

Sądzę więc, że dość skrajne opinie o tym wzmacniaczu wynikają z bardzo różnych jego aplikacji. Lub z "napędzania" analogowego, co chyba jest najsłabszym pomysłem.

Koledzy, którzy wypowiadali się krytycznie zestawili Sabaja z budżetowym sprzętem i nie zapewnili mu dobrego źródła. A nawet oceniali jego brzmienie korzystając z BT 😉 

Co do różnic brzmieniowych pomiędzy Sabaj a SMSL to uważam, że praktycznie ich nie ma. Na pewno są funkcjonalne i estetyczne. Być może bezpośrednie porównanie coś pokaże. Ale jeśli będą różnice to naprawdę minimalne. 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Koledzy, którzy wypowiadali się krytycznie zestawili Sabaja z budżetowym sprzętem i nie zapewnili mu dobrego źródła. A nawet oceniali jego brzmienie korzystając z BT 😉 

Co do różnic brzmieniowych pomiędzy Sabaj a SMSL to uważam, że praktycznie ich nie ma. Na pewno są funkcjonalne i estetyczne. Być może bezpośrednie porównanie coś pokaże. Ale jeśli będą różnice to naprawdę minimalne. 

Nikt się krytycznie nie wypowiadal. Po prostu inny wzmak podlaczony do budżetowego sprzętu  bez zapewnienia dobrego źródła zagrał inaczej, subiektywnie dla mnie lepiej, co bardziej przypadło mi do gustu.  

Dziś przyszedł zamówiony Sabaj A30A.

Gra świetnie ...

Niestety mam problem - nie działa pilot. F**k !

Czekam na otwarcie HiFi Express by reklamować. 

W dniu 13.11.2022 o 14:12, Pasibzuh napisał:

Może i jest moc jest basisko ale.... później czegoś brakuje. Góra nie jest taka dzwieczna, wokale są wycofane nie przodują jak w unisonie którego posiadam.  Nie mialem woow, kopara mi nie opodała. A szkoda bo po opiniach liczyłem na to. Za 2 tysie superrr. Ale to nie kiler audio do 15 tys niestety. 

Dokładnie, mam identyczne wrażenia z A2 .

Edytowane przez quatross
9 minut temu, quatross napisał:

Dokładnie, mam identyczne wrażenia z A2 .

Oj Panowie 😉 

Wokale są niesamowite - czyste i pięknie umieszczone w przestrzeni. Fortepian ma body. 

W porównaniu z setem SMSL DA-9 + SMSL SU-9 słychać znacznie więcej 😉 

Sabaj gra naprawdę jak sprzęt z dużo wyższej półki. 

Mi głównie chodzi o górne pasmo, może z jakimiś budżetowymi tweeter'ami to gra fajnie (jak u mnie z Zensor'ami pokazał). I nie; nie kosi urządzeń do 7kPLN. Wręcz na odwrót ;d .

A2 gra fajnie z marketowymi 'paczkami'. Podłącz wysoką półkę to będzie żenada .

16 minut temu, quatross napisał:

Mi głównie chodzi o górne pasmo, może z jakimiś budżetowymi tweeter'ami to gra fajnie (jak u mnie z Zensor'ami pokazał). I nie; nie kosi urządzeń do 7kPLN. Wręcz na odwrót ;d .

A2 gra fajnie z marketowymi 'paczkami'. Podłącz wysoką półkę to będzie żenada .

Trochę się znam na brzmieniu. Właśnie z dobrymi kolumnami gra świetnie - na miarę swoich możliwości. Słychać różne niuanse. 

Kosi spokojnie wzmacniacze do 10k. Kilku kolegów to potwierdziło. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Niestety mam problem - nie działa pilot. F**k !

He he

Pilot zaczął działać. Trochę poleżał z bateriami i działa 😉 Uff !

Mogę się cieszyć sprzętem. A gra zajebiście ! Jestem pod wielkim wrażeniem. Za 2,2K takie brzmienie ! I to bez DAC !

Szok 😉 

Audio okazja wszechczasów !

5 minut temu, Piopio napisał:

Trochę się znam na brzmieniu

Masz rację: TROCHĘ się znasz (na brzmieniu) !

5 minut temu, Piopio napisał:

Kosi wzmacniacze do 10k

Według mnie i kolegi @Pasibzuh ZUPEŁNIE NIE ;d

Edytowane przez quatross
1 minutę temu, quatross napisał:

Masz rację: TROCHĘ się znasz (na brzmieniu) !

Według mnie i kolegi powyżej ZUPEŁNIE NIE ;d

A wiesz jak testował Sabaja kolega @Pasibzuh? Raczej się na niego nie powołuj bo to jest żenada. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

A wiesz jak testował Sabaja kolega @Pasibzuh? Raczej się na niego nie powołuj bo to jest żenada. 

Mam swoje doświadczenie i testowałem jak bóg przykazał. On też ma porównanie (zawsze jakieś - pewnie normalnie też testował).

2 minuty temu, quatross napisał:

Mam swoje doświadczenie i testowałem jak bóg przykazał. On też ma porównanie (zawsze jakieś - pewnie normalnie też testował).

Testował przez BT na Spotify 😉 Na taniutkich Klipsch 😉

Edytowane przez Piopio

Teraz, quatross napisał:

Ja na coax oraz USB

Wybacz ale widocznie nie jesteś osłuchany. Poczytaj sobie recenzje SMSL VMV A2. Wszyscy recenzenci i my tu na forum mamy podobne wrażenia. Ty jeden twierdzisz, że to słaby wzmacniacz. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.