Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, bbbbb29 napisał:

czy QR3 i QR5 zagra podobnie? Bo zastanawiam się czy nie podjechać na odsłuch.

Zagra podobnie, ale wszystkiego jest więcej i lepiej  - po usłyszeniu QR5 nie będziesz chciał QR3... Wydaje mi się tylko, że QR3 schodzi niżej (fenomenalne, że taka mała kolumna schodzi tak nisko), ale jest mniej basu...

10 godzin temu, Piopio napisał:

Słuchałem tych Audiovector. Dla mnie to po prostu ostre kolumny 😉 Mają wysoką efektywność więc są raczej łatwe do napędzenia. Dlatego Audiolab sobie świetnie radzi. Nie zmienia to faktu, że Sabaj jest 2x mocniejszy. Z innymi, mniej efektywnymi,  kolumnami wypadnie lepiej. 

Moc to nie wszystko, ważne są rozwiązania techniczne, aby wydobyć np. bardzo dobrą kontrolę basu odpowiednio wysoki "damping factor" (nie mówię o danych, co podają producenci, bo w pomiarach tych co widziałem większość ma mocno zawyżone wyniki) Miałem w tym samym czasie Sony 570ES (po pełnym przeglądzie) i Hegla H80, taka sama moc, a rozdzielczość niskich i kontrola zdecydowanie na plus Hegla.

31 minut temu, Prewwit napisał:

Moc to nie wszystko, ważne są rozwiązania techniczne, aby wydobyć np. bardzo dobrą kontrolę basu odpowiednio wysoki "damping factor"

Słuszna uwaga. Skoro Audiolab sobie radzi to musi być dobry. Sabaj/SMSL z natury swej (klasa D) mają znakomity bas. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 godzin temu, FioleK napisał:

No właśnie one nie są ostre tylko detaliczne. Nie ma tu ani krzty syczenia, świstania, wyostrzania sybilantów.

Dla mnie AV grają ostrzej od Focali 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Przetestowałem Sabaja, parę moich spostrzeżeń:

Przyszedł wczoraj, kiedy go odpakowałem miałem wrażenie, że coś w środku lata. Dziś z rana podjąłem się zadania rozkręcenia sprzętu, poszło całkiem sprawnie, ogólnie spasowanie i samo wykonanie blach jest całkiem porządne. Mogę się doczepić tylko do pokrętła, które lekko się buja i w użyciu jest dosyć nieprzyjemne (czasem głośność przeskakuje o 1 a czasami o 3). Wracając do czegoś co "lata". W środku znalazłem luźną śrubkę :) Frywolnie latała w środku wzmacniacza, próbowałem znaleźć miejsce z którego mogła wypaść jednak wszystko było przykręcone, widocznie musiała wpaść chińczykowi podczas składania i jej nie zauważył. Potem przy pakowaniu nikomu nie przeszkodził ten dźwięk. To już pokazuje jaki jest to serwis, jaka jakoś produkcji. Spodziewałem się tego ale to dobitnie pokazuje że produkcja i quality check "made in china". Zrobiłem aktualizację software'u, instrukcja jest prosta i całkiem intuicyjna. Trwało to max 10min.

Sabaj był porównywany i testowany na torze: HIFIAkademie Stream6-Mini po coaxie do Lyngdorfa TDAI-2200 (takie samo podłaczenie do Sabaja) i kolumny Penaudio Serenade. Zestaw który razem gra od wielu lat, w pomieszczeniu do tego przystosowanym, wszystkie detale wyśrubowane na ile się da :)

Wyświetlacz Sabaja jest całkiem przyjemny, czytelny i automatycznie wykrywa próbkowanie utworów. Jednak grzebanie w menu wymaga lornetki chociaż po czasie robiłem to już z pamięci. Przetestowałem wszelkie ustawienia EQ, jedyne ustawienie, które do czegokolwiek się nadaje to Flat/Off, reszta kompletnie do śmieci. Przesterowane, sztuczne, nie nadające się do słuchania ustawienia jak z jakiegoś boomboxa. Hiphop? To dajemy +100 do basu. Jazz? To +100 do wysokich. Kompletnie nie warto tego zmieniać. 

Sabaj gra na moje całkiem neutralnie z lekką domieszką wysokich tonów, słychać to było w utworach duetu dZihan & Kamien czy zespołu Dirty Loops. Góra nie była uciążliwa, bas był przyjemny i dynamiczny chociaż było go mało. Skłamałbym gdybym powiedział, że grało to źle, było ok.

Przełom nastąpił przy soundtrackach, gdzie ten bas jednak odgrywa dużą rolę. Główny motyw ze Zjawy. Tutaj tak na prawdę można by było zakończyć porównanie. Lyngdorf - bardzo nisko schodzący bas, który przy odtwarzaniu tego utworu "trzęsie nogawkami", rozpływa się po podłodze. Przy Sabaju nie tylko było gorzej, tam po prostu nie było tego dźwięku. Jakby Sabaj nie odtwarzał tych częstotliwości, miał obciętą charakterystykę. Różnica to była kompletna przepaść.

W międzyczasie przeprowadziłem test jak działa Bluetooth. W połowie utworu wyłączyłem bo to kompletnie mijało się z celem. :)

Czy poleciłbym Sabaja? Oczywiście. Jest to Xiaomi wśród audio. Jeżeli ktoś poszukuje prostego stereo do salonu za 5-6k to może to być bardzo sensowna propozycja. Jest to wzmacniacz, który mógłby konkurować ze sprzętem 2 a może nawet 3x droższym w swojej klasie. Jeżeli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z audio, nie będzie doprowadzał swojego systemu do perfekcji na poziomie HiEndu to jest to dobry punkt startowy. Poza swoją chińskością, tandetnym pilotem to na pewno ma coś w sobie i znajdzie odpowiednich klientów. 

W niedługim czasie będę miał okazję porównać go z Roksanem Atessa, wtedy też napiszę parę przemyśleń. :)

Porównywałeś Sabaja z 2x mocniejszym i 7x droższym wzmacniaczem. 

Czyli obronił się 😁

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 hours ago, Piopio said:

Porównywałeś Sabaja z 2x mocniejszym i 7x droższym wzmacniaczem. 

Czyli obronił się 😁

Przepaść była w niskich tonach, w średnicy, wysokich tonach, detaliczności była różnica ale nie gigantyczna. Wymaga ona sprzętu do wychwycenia. Dlatego przy połączeniu Sabaja z kolumnami, w odpowiadającej mu klasie uważam, że może być bardzo dobry wybór. 🙂

Edytowane przez Audioanfanger
33 minuty temu, Audioanfanger napisał:

Przepaść była w niskich tonach, w średnicy, wysokich tonach, detaliczności była różnica ale nie gigantyczna. Wymaga ona sprzętu do wychwycenia. Dlatego przy połączeniu Sabaja z kolumnami, w odpowiadającej mu klasie uważam, że może być bardzo dobry wybór. 🙂

Założę, się że ta "przepaść" była na granicy percepcji 😉 

Podsumowanie recenzji z http://hifiphilosophy.com

"Powiedzmy to językiem prostszym: to jest cholernie dobry wzmacniacz za cholernie małe pieniądze. Jak kogoś nie stać na Circle Labs A200, Heeda Lagrange czy EAR V12, to mała krzywda mu się stanie, gdy zamiast nich zostanie właścicielem SMSL VMV A2. To nie będzie aż dokładnie to samo, niemniej słuchanie samą przyjemnością, i mało tego – pozwoli zakosztować smaków dla sfer high-endowych zastrzeżonych. Czy można więcej oczekiwać od wzmacniacza za pięć tysięcy?"

Zdecydowanie zgadzam się z tym podsumowaniem. 

9 godzin temu, Audioanfanger napisał:

Lyngdorf - bardzo nisko schodzący bas, który przy odtwarzaniu tego utworu "trzęsie nogawkami", rozpływa się po podłodze. Przy Sabaju nie tylko było gorzej, tam po prostu nie było tego dźwięku.

Próbowałes przy EQ flat zrobić bass np + 2 db? Przybywa obfitości basu bez zniekształceń jak to się pojawia na innych ustawieniach EQ.

Edytowane przez AiM-TV

To chyba mocno zależy od kolumn, u mnie +2db na bassie jest na granicy akceptowalności - czasami słychać, ze jest to sztucznie podbite...  Ale tak, to było jedyne ustawienie poza FLAT jakie miało dla mnie sens - reszta jest tragiczna, ale są ludzie, którzy twierdzą, że im inne ustawienia EQ pasują (inne kolumny? inne preferencje?).

14 minut temu, FioleK napisał:

To chyba mocno zależy od kolumn, u mnie +2db na bassie jest na granicy akceptowalności - czasami słychać, ze jest to sztucznie podbite...  Ale tak, to było jedyne ustawienie poza FLAT jakie miało dla mnie sens - reszta jest tragiczna, ale są ludzie, którzy twierdzą, że im inne ustawienia EQ pasują (inne kolumny? inne preferencje?).

Loudness jest tragiczny ? 

Piopio, zastanawiałem się nad zakupem purifi eigentakt, ale po Twojej entuzjastycznej opinii co do której mam zaufanie, zastanawiam się czy może nie lepiej kupić VMV A2 jako drugi wzmacniacz. Plan był taki żeby spiąć purifi z przedwzmacniaczem RME, który mojego Onkyo 9070 w trybie końcówki mocy wyniósł na całkiem inny poziom. Teraz sam nie wiem czy warto kombinować. Miałeś może okazję słuchać muzyki w takiej konfiguracji Rme+purifi? 

Edytowane przez meganert
Literowka
1 hour ago, Piopio said:

Założę, się że ta "przepaść" była na granicy percepcji 😉 

Podsumowanie recenzji z http://hifiphilosophy.com

"Powiedzmy to językiem prostszym: to jest cholernie dobry wzmacniacz za cholernie małe pieniądze. Jak kogoś nie stać na Circle Labs A200, Heeda Lagrange czy EAR V12, to mała krzywda mu się stanie, gdy zamiast nich zostanie właścicielem SMSL VMV A2. To nie będzie aż dokładnie to samo, niemniej słuchanie samą przyjemnością, i mało tego – pozwoli zakosztować smaków dla sfer high-endowych zastrzeżonych. Czy można więcej oczekiwać od wzmacniacza za pięć tysięcy?"

Zdecydowanie zgadzam się z tym podsumowaniem. 

Niestety to była przepaść, głuchy by to nawet usłyszał. Sabaj nie produkował niskich tonów które głuchy by poczuł w postaci wibracji 😛 Było tak jakby ktoś po prostu uciął charakterystykę od pewnych częstotliwości.

Nie oszukujmy się, nie można porównywać wzmacniacza za 2k do wzmacniacza za 30k i mówić że jak weźmie tańszy to będzie "mała krzywda". To tak jakby 4 osobowa rodzina zamiast brać rodzinnego suva wzięła Fiata Pandę i mówili że to "mała krzywda".

Sabaj na pewno ma swoje zastosowanie do pierwszego stereo, na początek. Jednak jeżeli ktoś chce pracować nad swoim zestawem i osiągnąć perfekcyjne brzmienie (dla siebie) to nie osiągnie tego chińskim wzmacniaczem, który z fabryki wychodzi z latającą śrubką w środku i zbędnym eq z trybami z boomboxa. 😛

17 minut temu, meganert napisał:

Piopio, zastanawiałem się nad zakupem purifi eigentakt, ale po Twojej entuzjastycznej opinii co do której mam zaufanie, zastanawiam się czy może nie lepiej kupić VMV A2 jako drugi wzmacniacz. Plan był taki żeby spiąć purifi z przedwzmacniaczem RME, który mojego Onkyo 9070 w trybie końcówki mocy wyniósł na całkiem inny poziom. Teraz sam nie wiem czy warto kombinować. Miałeś może okazję słuchać w muzyki w takiej konfiguracji Rme+purifi? 

Dobrze kombinujesz. A jeszcze lepiej zestawić Purifi z przedwzmacniaczem lampowym. RME + Purifi nie słyszałem. 

Osobiście uważam, że końcówki mocy Purifi są doskonałe. O ile lepsze od SMSL VMV A2 trudno mi powiedzieć. Trzeba by zrobić bezpośrednie porównanie. 

12 minut temu, Audioanfanger napisał:

Sabaj na pewno ma swoje zastosowanie do pierwszego stereo, na początek. Jednak jeżeli ktoś chce pracować nad swoim zestawem i osiągnąć perfekcyjne brzmienie (dla siebie) to nie osiągnie tego chińskim wzmacniaczem, który z fabryki wychodzi z latającą śrubką w środku i zbędnym eq z trybami z boomboxa. 😛

To tylko Twoje przekonania. Sabaj nie aspiruje do High-Endu. Jednak niebezpiecznie się do niego zbliża 😉 Tak jak napisano w recenzji z HiFi Philosophy (Sabaj=SMSL VMV A2). Ta recenzja nie wzięła się z powietrza. 

Edytowane przez Piopio

6 minut temu, Audioanfanger napisał:

Niestety to była przepaść, głuchy by to nawet usłyszał. Sabaj nie produkował niskich tonów które głuchy by poczuł w postaci wibracji 😛 Było tak jakby ktoś po prostu uciął charakterystykę od pewnych częstotliwości.

Nie oszukujmy się, nie można porównywać wzmacniacza za 2k do wzmacniacza za 30k i mówić że jak weźmie tańszy to będzie "mała krzywda". To tak jakby 4 osobowa rodzina zamiast brać rodzinnego suva wzięła Fiata Pandę i mówili że to "mała krzywda".

Czy mógłbyś zrobić sweepa na częstotliwości i określić dokładnie próg?

Podobno wersja tej końcówki w Nad C298 jest jeszcze lepsza niż zwykła eigentakt. VTV ma je w wersji z buforem lampowym również, może to być ciekawe  rozwiązanie, ale za mało opinii na razie. 

22 minuty temu, meganert napisał:

Podobno wersja tej końcówki w Nad C298 jest jeszcze lepsza niż zwykła eigentakt. VTV ma je w wersji z buforem lampowym również, może to być ciekawe  rozwiązanie, ale za mało opinii na razie. 

Tak NAD to ciekawy sprzęt. 

Ale Purifi + pre lampowe to już wydatek grubo ponad 10k. A Sabaj kosztuje 2.250 😉 

10 godzin temu, Audioanfanger napisał:

Przetestowałem wszelkie ustawienia EQ, jedyne ustawienie, które do czegokolwiek się nadaje to Flat/Off, reszta kompletnie do śmieci. Przesterowane, sztuczne, nie nadające się do słuchania ustawienia jak z jakiegoś boomboxa.

U mnie było podobnie...Grzebanie w EQ skutkowało dużą degradacją brzmienia. Więc lepiej tego nie tykać...bo odpustową remizą zalatuje i do naturalnego brzmienia to mu bardzo daleko.

Edytowane przez finchers
39 minutes ago, Piopio said:

Tak NAD to ciekawy sprzęt. 

Ale Purifi + pre lampowe to już wydatek grubo ponad 10k. A Sabaj kosztuje 2.250 😉 

Ja jestem bardzo zadowolony z pre w RME. Tak jak pisałeś kiedyś to świetny dac i jeśli się zdecyduje na purifi to połączę go z nim. To co zrobił z moim Onkyo to już inny level😀 

U mnie się Rme nie wpisał , za to u Kolegi tak z Hypexem niestety teraz wyparło go dźwiękowo coś taniutkiego 😳 ale nie słyszałem bo mam za daleko to się nie wypowiem .

59 minut temu, finchers napisał:

U mnie było podobnie...Grzebanie w EQ skutkowało dużą degradacją brzmienia. Więc lepiej tego nie tykać...bo odpustową remizą zalatuje i do naturalnego brzmienia to mu bardzo daleko.

Myślicie, że będzie można jakieś własne tryby dodawać? Ustawić korektor recznie nie tylko na poziomie bass i treble?

Edytowane przez bbbbb29

Ostatnio bawiłem się korektorem w latach 90- tych i był to Technics SH-HE90  .

Dla własnego odbioru i samopoczucia ok ale z naturalnością nie ma to nic wspólnego tak bardzo przez niektórych promowaną

25 minut temu, dedal75 napisał:

Ostatnio bawiłem się korektorem w latach 90- tych i był to Technics SH-HE90  .

Dla własnego odbioru i samopoczucia ok ale z naturalnością nie ma to nic wspólnego tak bardzo przez niektórych promowaną

Korektor analogowy a korektor DSP to jest jednak różnica ...

Godzinę temu, bbbbb29 napisał:

Myślicie, że będzie można jakieś własne tryby dodawać? Ustawić korektor recznie nie tylko na poziomie bass i treble?

Absolutnie nie. Sabaj nie jest do tego przystosowany. 

Wiem ale jednak to grzebanie 😏

DSP nie wszystkim podchodzi , często zabiera to coś z muzyki 

35 minut temu, dedal75 napisał:

Ostatnio bawiłem się korektorem [...] ale z naturalnością nie ma to nic wspólnego

Cel użycia korektora jest inny.

Ma on poprawiać braki i niedostatki.

Mogą one wynikać z: a) niedoskonałości elektroniki, b) niedoskonałości akustyki, c) braku charakteru dźwięku, jaki lubimy (np. z powodu niedoskonałości kolumn głośnikowych).

Wszystko - z tych kwestii - masz wzorcowe?

Naturalność ma wynikać z klasy zestawienia. Korektor jest ratunkiem dla grubych błędów. Niegłupim zresztą.

Są kolumny, z dodanymi regulacjami. W zasadzie wszystkie najlepsze na świecie (ekstremalny hi-end) mają regulacje dla sub-basu. No, ale one są najpierw PEŁNOPASMOWE. Bo po co korekta dla 16 Hz (i 16 000 Hz), jeśli te częstotliwości nie występują z powodu niskiej klasy elementów?

12 minut temu, Wuelem napisał:

Cel użycia korektora jest inny.

Ma on poprawiać braki i niedostatki.

Dokładnie ! Ja sobie dodaję szczyptę basu do moich KEF LS50 😉 Dźwięk tylko na tym zyskuje. 

Ale kto wam broni używać .

Byłem w jednym pokoju w Golden Tulip jaką mieliśmy polewę jak Gość kręcił gałeczkami przy każdym utworze a to i tak beznadziejnie grało . I tłumaczył że to w studiu źle nagrane albo że koncert itp.

Jakieś wytłumaczenie zawsze jest @WuelemTy masz swoje 

Też Sabaja kupisz i te nastawy fabryczne wykorzystasz ?

Edytowane przez dedal75

12 minut temu, dedal75 napisał:

Też Sabaja kupisz i te nastawy fabryczne wykorzystasz ?

Loudness do 4-5 jest ok.

Cały czas nie rozumiesz .

Dla Ciebie , dodać powinieneś -nie jesteś referencją 30 lat zabawy to nie wszystko 😉

Są różne opinie czasem się zgadzamy a czasem nie z Kolegami podczas oceny tego samego. Więc ..

Pzdr

Edytowane przez dedal75

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

ale z naturalnością nie ma to nic wspólnego tak bardzo przez niektórych promowaną

Też nie dodałeś wg Ciebie. A mnie się czepiasz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.