Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

3 hours ago, FioleK said:

Czy mógłbyś zrobić sweepa na częstotliwości i określić dokładnie próg?

Niestety nie pomyślałem o tym żeby to zrobić wtedy, teraz raczej nieprędko będę miał okazję podłączyć Sabaja do tego zestawu.

3 hours ago, Piopio said:

To Twoje przekonania. Sabaj nie aspiruje do High-Endu. Jednak niebezpiecznie się do niego zbliża 😉 Tak jak napisano w recenzji z HiFi Philosophy (Sabaj=SMSL VMV A2). Ta recenzja nie wzięła się z powietrza. 

Niebezpiecznie się zbliża do Hi-Fi, to całkiem porządny sprzęt pod względem grania, gorzej z wykonaniem czy funkcjonalnością. Porównanie do High-Endu to już gruba przesada :P

24 minuty temu, Audioanfanger napisał:

Porównanie do High-Endu to już gruba przesada 😛

Brzmieniowo nie. Moim zdaniem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Też nie dodałeś wg Ciebie. A mnie się czepiasz.

A co ma wspólnego ? Zabawa korekcja analogową lub DSP z naturalnością ? Ingerujesz w to co odtwarzasz. 

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Ostatnio bawiłem się korektorem w latach 90- tych i był to Technics SH-HE90  .

Dla własnego odbioru i samopoczucia ok ale z naturalnością nie ma to nic wspólnego tak bardzo przez niektórych promowaną

No nie dodałem że według mnie .

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, dedal75 napisał:

A co ma wspólnego ? Zabawa korekcja analogową lub DSP z naturalnością ? Ingerujesz w to co odtwarzasz. 

Ta samo można powiedzieć o DIRAC, Roomperfect i innych systemach kalibracji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

To tylko Twoje przekonania. Sabaj nie aspiruje do High-Endu. Jednak niebezpiecznie się do niego zbliża 😉  

😂

Godzinę temu, Audioanfanger napisał:

.

Niebezpiecznie się zbliża do Hi-Fi, to całkiem porządny sprzęt pod względem grania, gorzej z wykonaniem czy funkcjonalnością. Porównanie do High-Endu to już gruba przesada 😛

👍

47 minut temu, Piopio napisał:

Brzmieniowo nie. Moim zdaniem. 

Dobrze że Twoim

43 minuty temu, Piopio napisał:

Ta samo można powiedzieć o DIRAC, Roomperfect i innych systemach kalibracji. 

No można , likwidujesz bolączki akustyczne pokoju . Ale jak pisałem wcześniej często zabiera to życie z muzyki . Moim zdaniem .

Edytowane przez dedal75

2 hours ago, dedal75 said:

U mnie się Rme nie wpisał , za to u Kolegi tak z Hypexem niestety teraz wyparło go dźwiękowo coś taniutkiego 😳 ale nie słyszałem bo mam za daleko to się nie wypowiem .

Tak, niestety wszystko zależy od reszty toru, dlatego mamy takie rozbieżne opinie  o tych samych urządzeniach. W moim przypadku z Onkyo 9070 zgrał się bardzo dobrze przez węglową cyfrówkę  Van den Hul, aczkolwiek było to brzmienie po jaśniejszej stronie. Scena dźwiękowa dosyć szeroka, ale nie zbyt głęboka niestety. Myślałem ze taka jest sygnatura dźwięku tego RME, ale i tak była dla mnie ok. Jakiez było moje zdziwienie, kiedy podłączyłem go niedawno bezpośrednio z pominięciem pre we wzmacniaczu. Zupełnie inne brzmienie. Scena dźwięku węższa, ale za to bardzo głęboka, brzmienie po ciemniejszej stronie ale jeszcze bogatsze w szczegóły, lepsza mikro i makro dynamika. Wokale przepiękne, bogate bez wypchnięcia średnicy do przodu, jednym zdaniem to już inna bajka. Tak wiec gdybym oceniał Rme w pierwszej konfiguracji powiedziałbym ze jest to bardzo dobry dac, a w drugiej szczególnie w stosunku do ceny wybitny.

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Gość kręcił gałeczkami przy każdym utworze

Sam sobie odpowiedziałeś. To niemądrze zastosowana korekcja.

Tę się robi raz dla systemu / warunków lokalowych - i basta. Nastawiam (poprawiam) i więcej nic nie ruszam. Korekcja (może być pasywna w postaci absorberów czy rozpraszaczy na ścianie) albo korektor STAJE SIĘ elementem toru. Nie jest celem ciągle coś w nim zmieniać, tak jak nie przewieszamy elementów wytłumienia ścian pod każdy utwór.

Najzwyczajniej trzeba brać dobre wzorce za przykład. Działania bez pojęcia zawsze się zdarzą, ale je trzeba pomijać.

6 minut temu, meganert napisał:

bezpośrednio z pominięciem pre

Bo znaleźć grające neutralnie pre w rozsądnych pieniądzach chyba jest nie możliwe. 

52 minuty temu, Wuelem napisał:

.

Tę się robi raz dla systemu / warunków lokalowych - i basta. Nastawiam (poprawiam) i więcej nic nie ruszam. Korekcja (może być pasywna w postaci absorberów czy rozpraszaczy na ścianie) albo korektor STAJE SIĘ elementem toru. Nie jest celem ciągle coś w nim zmieniać, tak jak nie przewieszamy elementów wytłumienia ścian pod każdy utwór.

.

Zgadzam się z Tobą .👌

Ale tu mowa o Sabaju i jego zaprogramowanych nastawach i  loudness . Które nie są pod dane pomieszczenie zrobione .

Edytowane przez dedal75

26 minut temu, Pasibzuh napisał:

Jeśli sabaj podchodzi brzmieniowo do hajendu to słaby ten hajend... 

Raczej słaba jest Twoja znajomość audio. 

1 hour ago, jurek1 said:

Bo znaleźć grające neutralnie pre w rozsądnych pieniądzach chyba jest nie możliwe. 

Zgadzam się, trochę się namęczyłem z tym pre w Onkyo, żeby znaleść do niego dobre i zarazem neutralne interkonekty by zminimalizować jego manierę brzmienia Czułem ze ma duży potencjał i się opłaciło. Niestety największej wady nie udało się wyeliminować, czyli dużego spadku jakości brzmienia przy cichym odsłuchu. Na szczęście pre w Rme całkowicie rozwiązało ten problem, a do tego wzmak gra bardzo równo, dźwiękiem jakiego bym się nie spodziewał w tej klasie sprzętu. Tak wiec przy odrobinie szczęścia można znaleść dobre pre w rozsądnych pieniądzach😉

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Można, i to nawet ze świetnym dac w komplecie 🙂 i nawet z XLR 🙂 ale bez pilota, z idiotyczną obsługą i paroma innymi kompromisami

Teraz, marcinmarcin napisał:

Można, i to nawet ze świetnym dac w komplecie 🙂 i nawet z XLR 🙂 ale bez pilota, z idiotyczną obsługą i paroma innymi kompromisami

Ja pisałem o dzielnym przedwzmacniaczu jako osobne urządzenie. Dobrej klasy przetwornik z pre przeważnie grał lepiej podłączony bezpośrednio do końcówki. W końcu zrobiłem sobie pre, które w moim systemie nic nie dodaje i nie ujmuje.

Podobno wersja tej końcówki w Nad C298 jest jeszcze lepsza niż zwykła eigentakt. VTV ma je w wersji z buforem lampowym również, może to być ciekawe  rozwiązanie, ale za mało opinii na razie. 
Ja mam purifi eval 01. I mam pre WBA Blazebird i Primare pre 30. Słuchałem Doge 8, Lab12 Pre1 i ATC CA2. Uważam, że połączenie Purifi z RME ADI 2 nie będzie to super team. Ale możesz spróbować, każdy ma swoje upodobanie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Które z wymienionych przez Ciebie pre zagrało najlepiej z eval1?
Przyznam ze myśle poważnie o Nad c298, wprawdzie około 700€ więcej, ale bardziej funkcjonalny i dźwięk podobno trochę lepszy. Nie wiem też czy będzie duża poprawa do tego co mam, bo jest taka synergia Rme pre+Onkyo w trybie main, ze nie mogę się nadziwić😗

Ja miałem wcześniej Leemę Tucana II. Myślę, że na basie, purifi jest dużo szybsze od Onkyo i lepiej kontroluje bas I bardziej przejrzyste, gra tak jak pozwala źródło. Najlepiej zagrał mi na razie WBA na 2a3 I 6sn7.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, meganert napisał:

najpierw z pre RME a jak się sprawdzi to może z lampowym.

Rme to fajnie grający dac, ale z nc252 jako pre jest zbyt łagodnie. Do D klase potrzeba dodać jakiegoś drive 🙂

U mnie z pre Onkyo było czasem zbyt łagodnie, ale z pre RME jest pazur, dźwięczność instrumentów i wybrzmienia sporo lepsze. Bas też lepszy bardziej zwarty, lepiej kontrolowany i ma zróżnicowana fakturę zależnie od nagrania. W tym połączeniu to kompletnie inne brzmienie. Uważałem że jest to raczej jasno brzmiący dac o ugrzecznionym brzmieniu, a w tym połączeniu dźwięk jest po ciemniejszej stronie i do tego bardziej konturowy. Ciekawe że wszelkie ingerencje w dźwięk z wykorzystaniem equalizera są teraz bardziej naturalne, ale np. podbicie loudness w tej konfiguracji jest zbyt brutalne i sztuczne, natomiast w poprzedniej nie wnosiło to aż tak dużej zmiany. Może tez ten Rme potrzebuje być spięty bardzo neutralnie brzmiącym IC jak to ma miejsce u mnie bo dźwięk jest krystaliczne czysty i w pewien sposób surowy. Nie ma tu mowy o zbytniej łagodności. Dlatego liczę że być może u mnie to RME zgra się z Purifi, a jak nie to będę musiał niestety kombinować😉

Edytowane przez meganert

Chciałbym to tak właśnie podłączyć jeśli zdecydują się na c298. 
Szkoda że będę musiał w takim wypadku dokupić IC, bo mam bardzo dobre, sprawdzone, ale rca tylko🙁

Pozwolę sobie zapytać przed Black Friday o rzecz być może wielu osobom potrzebną - na Sabaja poluje pewnie już trochę osób, ale co w momencie kiedy nie mamy +- 2kzł?

Czy ktoś, ktoś słuchał (a jest w temacie kilka osób, które się orientują) niższych modeli Sabaja czy SMSL jest w stanie napisać co warto kupić do 1 czy 1.5kzł? Bo że czasami warto dołożyć to chyba wiadomo, ale że nie każdy może a na dniach pojawi się okazja zakupu w niezłej cenie więc... 😉

Dzięki!

11 minut temu, D4ncer napisał:

Czy ktoś, ktoś słuchał (a jest w temacie kilka osób, które się orientują) niższych modeli Sabaja czy SMSL jest w stanie napisać co warto kupić do 1 czy 1.5kzł?

Topping MX5. Będzie jednak dużo gorzej niż Sabaj. 

13 minut temu, RobG1974 napisał:

Jeszcze można rozważyć SMSL A300, jak będzie poniżej 1tys. zł

Mówisz i masz !

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-sluchawkowy-bluetooth-smsl-a300-12313742041

Ciekawe czy Vat będzie już opłacony, bo zgodnie z przepisami powyżej 150Eur, płaci się już osobno.

A Sabaj A30A może będzie w BW nawet po 2tys.zł

A ktoś może słuchał dac-a smsl D400 EX?

14 minut temu, RobG1974 napisał:

Ciekawe czy Vat będzie już opłacony, bo zgodnie z przepisami powyżej 150Eur, płaci się już osobno.

A Sabaj A30A może będzie w BW nawet po 2tys.zł

Sabaj z HiFi Express był bez VAT. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.