Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Piopio napisał:

Tylko przez Apt-X - nie mam telefonu z LDAC. Jakość znacząco siada.

spróbuję porównać z innym tel, może też będzie brakować LDAC. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Co jest lepsze do 10k ? Proszę o konkrety.

Akurat LS50 to produkt wybitny 😉 Widać jak znawca z Ciebie 😉 Daj już spokój. 

"KEF has taken an excellent speaker and made it even better with its innovative Metamaterial tech. The LS50 Meta are now the class leader at this level" - wszyscy się mylą 😉 (nie mam jeszcze META ale zamierzam kupić). 

W audio siedzę już ponad 50 lat, i podpieranie się recenzjami z kolorowych gazetek zarzuciłem już ćwierć wieku temu, także ten...

18 minut temu, jurek1 napisał:

W audio siedzę już ponad 50 lat, i podpieranie się recenzjami z kolorowych gazetek zarzuciłem już ćwierć wieku temu, także ten...

Trzeba czytać między wierszami. Albo podsumowanie recenzji. Fakt, na ogół są laurki. Np. cała recenzja to zachwyt ale w podsumowaniu sprzęt dostaje 7/10 punktów za neutralność 😉 I już wiadomo, że coś jest nie tak 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Trzeba czytać między wierszami. Albo podsumowanie recenzji. Fakt, na ogół są laurki. Np. cała recenzja to zachwyt ale w podsumowaniu sprzęt dostaje 7/10 punktów za neutralność 😉 I już wiadomo, że coś jest nie tak 😉 

to patrzcie moją Tagę 🙂

https://www.hifichoice.pl/62#/spreads/81

http://wstereo.pl/test-taga-harmony-hta-700b-v-3-maly-a-moze-sporo/1/

@Piopio z okazji rozpoczęcia black week postanowiłem sprawdzić tak promowaną przez Ciebie izolację galwaniczną Toppinga. Zanim ją jednak zakupię mam jedno pytanie mianowicie czy będzie ona działać jeżeli wepnę ją pomiędzy mojego SOtM'a a mój dac Wadii bez zasilania tym kabelkiem 5V. Interesuje mnie czy to zasilanie 5V dodatkowym portem USB jest niezbędne aby izolacja działała?

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

29 minut temu, Tal napisał:

@Piopio z okazji rozpoczęcia black week postanowiłem sprawdzić tak promowaną przez Ciebie izolację galwaniczną Toppinga. Zanim ją jednak zakupię mam jedno pytanie mianowicie czy będzie ona działać jeżeli wepnę ją pomiędzy mojego SOtM'a a mój dac Wadii bez zasilania tym kabelkiem 5V. Interesuje mnie czy to zasilanie 5V dodatkowym portem USB jest niezbędne aby izolacja działała?

Będzie działać o ile DAC nie potrzebuje zasilania z USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sabaj nie ma wyśmienitych wokali. Właśnie z tego powodu  go sprzedałem.!!

Wokale są wtopione w resztę dźwięku. Zero magii.  Jak bym słuchał jakiegoś soundbara..... zydkownik Piopio wprowadza ludzi w błąd!! 

Teraz, Piopio napisał:

Będzie działać o ile DAC nie potrzebuje zasilania z USB. 

DAC posiada zewnętrzny liniowy zasilacz i nie potrzebuje zasilania z USB.

Dzięki o to chodziło, zamawiam 😊

2 hours ago, bbbbb29 said:

Głupie pytanie, próbowałeś do Sabaja podłączyć sie przez bluetooth? tam jest LDAC ale pytanie jak dużo traci na jakości względem USB u Ciebie?

Kodek bluetootha nie ma znaczenia, przesyłanie bezprzewodowe jest tak ograniczone, że żaden kodek tego nie uratuje. Jeżeli ktokolwiek szanuje swój sprzęt nie będzie słuchał przez BT. To jak jazda 50km/h samochodem sportowym. (nawet jeżeli tym samochodem jest Sabaj 😛)

20 minut temu, Tal napisał:

DAC posiada zewnętrzny liniowy zasilacz i nie potrzebuje zasilania z USB.

Dzięki o to chodziło, zamawiam 😊

Mnie się 2 dni temu... spalił 🤦😳 więc chłam jakich mało...

39 minut temu, Pasibzuh napisał:

Sabaj nie ma wyśmienitych wokali. Właśnie z tego powodu  go sprzedałem.!!

Wokale są wtopione w resztę dźwięku. Zero magii.  Jak bym słuchał jakiegoś soundbara..... zydkownik Piopio wprowadza ludzi w błąd!! 

A moim zdaniem to Ty to robisz. Z czym grał u Ciebie Sabaj ? 

Wpadnij do mnie to zobaczysz jak pięknie oddane są wokale. 

8 minut temu, Audioanfanger napisał:

Kodek bluetootha nie ma znaczenia, przesyłanie bezprzewodowe jest tak ograniczone, że żaden kodek tego nie uratuje. Jeżeli ktokolwiek szanuje swój sprzęt nie będzie słuchał przez BT. To jak jazda 50km/h samochodem sportowym. (nawet jeżeli tym samochodem jest Sabaj 😛)

Trochę bym się kłócił - akurat wraz z AptXem ruszyło się z kodekami... Nie zmienia to faktu, że nasz dźwięk jest kompresowany w locie... O ile niższe kodeki są be - jak SBC, ACC czy zwykły AptX, to AptXHD trochę poprawia sytuację, a LDAC ma szansę na prawie bezstratną transmisje... (990kbps vs płyta CD 1411kbps), ale tutaj trzeba się zagłębić na ile LDAC jest podobny do FLACa.

Panowie nie ma co się tak kąsać tym jadem i pałać zawiścią. @Piopio ma niestety racje i choć nadal stawiam na zachodnie marki to jednak przyznaje mu racje bo dokonał i dokonuje się taki postęp technologiczny że chińscy producenci audio oferują bardzo dojrzałe i coraz to bardziej konkurencyjne brzmienie wobec znanych firm za o wiele mniejsze kwoty. Owszem u każdego zagra inaczej ale jakość pozostaje ta sama. Taka jest niestety rzeczywistość i smutna prawda że klasa D jest już bardzo dopracowana i ogólny jej postęp zapewnia 90-95% sprawności oraz uzyskuje się coraz to bardziej niespotykaną miniaturyzacje. Coraz trudniej będzie konkurować zachodnim producentom z chińskim audio a jeśli chinczycy zatrudnią lepszych dizajnerów jak Hyundai to będzie dopiero się działo.

Ja bym bardziej powiedział, że postępu dokonała firma: https://www.axign.nl/products/

Chińczycy tylko starają się nie spi... przy implementacji. Po prostu wielkie korporacje są zbyt wolne, aby szybko zmienić kierunek... Jakieś pętle sprzężenia ma też Technics (oni to nazywają kalibracją) https://www.technics.com/pl/produkty/grand-class/seria-g700/su-g700.html  i chyba któryś Rotel...

Po prostu trzeba czekać na wysyp wzmacniaczy z chipami AXIGN oraz na ich nowe scalaki, tudzież odpowiedź konkurencji...

Teoretycznie to: https://www.citation.com.pl/harman-kardon-citation-amp

To https://www.citation.com.pl/harman-kardon-citation-amp powinno grać podobnie do Sabaja, ale nawet jeśli gra podobnie to Harman ma skopany projekt. Chyba każdy już miał raz na gwarancji wymieniony ten wzmacniacz. 

Edytowane przez FioleK
20 minut temu, FioleK napisał:

To https://www.citation.com.pl/harman-kardon-citation-amp powinno grać podobnie do Sabaja, ale nawet jeśli gra podobnie to Harman ma skopany projekt.

To prawda. Gra podobnie ale bardziej się grzał. Czytałem o tym. Wycofali go ze sprzedaży. 

Trzeba je tylko ładnie opakować... Jakby Xiaomi się za to wzięło to byś tak na wygląd nie narzekał 😉 Akurat dopracowanie klasy D to była kwestia czasu (nie mówię, że już jest skończone i nie ma co dodać), ale wreszcie drgnęło w dobrą stronę... 

1 godzinę temu, Tal napisał:

Panowie nie ma co się tak kąsać tym jadem i pałać zawiścią. @Piopio ma niestety racje i choć nadal stawiam na zachodnie marki to jednak przyznaje mu racje bo dokonał i dokonuje się taki postęp technologiczny że chińscy producenci audio oferują bardzo dojrzałe i coraz to bardziej konkurencyjne brzmienie wobec znanych firm za o wiele mniejsze kwoty. Owszem u każdego zagra inaczej ale jakość pozostaje ta sama. Taka jest niestety rzeczywistość i smutna prawda że klasa D jest już bardzo dopracowana i ogólny jej postęp zapewnia 90-95% sprawności oraz uzyskuje się coraz to bardziej niespotykaną miniaturyzacje. Coraz trudniej będzie konkurować zachodnim producentom z chińskim audio a jeśli chinczycy zatrudnią lepszych dizajnerów jak Hyundai to będzie dopiero się działo.

SMSL robi piękne dizajnerskie sprzęty

Godzinę temu, FioleK napisał:

Trzeba je tylko ładnie opakować... Jakby Xiaomi się za to wzięło to byś tak na wygląd nie narzekał 😉 Akurat dopracowanie klasy D to była kwestia czasu (nie mówię, że już jest skończone i nie ma co dodać), ale wreszcie drgnęło w dobrą stronę... 

SMSL potrafi ładnie opakować

1 minutę temu, FioleK napisał:

Ale za Sabajem i SMSLem stoi ta sama firma... 

Tak, ale Sabaj już nie taki ładny...

2 godziny temu, Tal napisał:

Będzie bardzo ciekawie przynajmniej z cenami. 

Niech jeszcze bardziej spuszczają z cen, to te inne firmy też będą musiały, bo się inaczej nie utrzymują..

Ciekawie to bedzie jak Chińczycy wyciągną łapki po więcej. Durny, chciwy zachód doposażył ich w zaawansowane technologie. Teraz już za późno, cieszenie sie z chińskiej tandety przypomina mi radość karpi z nadchodzącej wigilii 😝

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, Piopio napisał:

Bardzo ciekawy sprzęt. Chętnie bym posłuchał tej końcówki z dobrym DAC.

Już z takim tanim sanskrit mk2 pokazuje wyższość nad a2 a co dopiero coś bardziej zaawansowanego mu zapodać🤔

Nie dobrze jest tak wyskakiwać i rzucać porównaniami do jakiej kwoty...co i jak kosi ten chińczyk. Myślę że takie osądy później robią takie sytuacje jak tutaj...jak się nie słyszało wszystkiego 🤔

Jak dla mnie to nawet do 5 tyś nie jest killerem 🤭

Edytowane przez finchers
9 minut temu, Bukaj napisał:

Teraz pytanie tylko,  który z Was mówi prawdę 😄

Nie mówię, że kłamiecie , ale robi się gorący temat 

Kup porównaj i oceń...

Jakby smsl był taki świetny to bym go zostawił... nie był niestety 😔

W dniu 17.11.2022 o 10:06, Audioanfanger napisał:

Niestety to była przepaść, głuchy by to nawet usłyszał. Sabaj nie produkował niskich tonów które głuchy by poczuł w postaci wibracji 😛 Było tak jakby ktoś po prostu uciął charakterystykę od pewnych częstotliwości.

Nie oszukujmy się, nie można porównywać wzmacniacza za 2k do wzmacniacza za 30k i mówić że jak weźmie tańszy to będzie "mała krzywda". To tak jakby 4 osobowa rodzina zamiast brać rodzinnego suva wzięła Fiata Pandę i mówili że to "mała krzywda".

Sabaj na pewno ma swoje zastosowanie do pierwszego stereo, na początek. Jednak jeżeli ktoś chce pracować nad swoim zestawem i osiągnąć perfekcyjne brzmienie (dla siebie) to nie osiągnie tego chińskim wzmacniaczem, który z fabryki wychodzi z latającą śrubką w środku i zbędnym eq z trybami z boomboxa. 😛

Nie wiem czy to istotne, ale VMV A2 tak jak i sabaj nie generują nic poniżej, 20Hz i powyżej 20kHz, dlatego to nie jest wzmacniacz hi-res audio.

6 minut temu, cyborek napisał:

Nie wiem czy to istotne, ale VMV A2 tak jak i sabaj nie generują nic poniżej, 20Hz i powyżej 20kHz, dlatego to nie jest wzmacniacz hi-res audio.

Hi-Res to rozdzielczość a nie pasmo przenoszenia. I tak nie słyszymy powyżej 20kHz. Ja słyszę poniżej 14 kHz.

https://www.audiocheck.net/audiotests_frequencycheckhigh.php

28 minut temu, Piopio napisał:

Hi-Res to rozdzielczość a nie pasmo przenoszenia. I tak nie słyszymy powyżej 20kHz. Ja słyszę poniżej 14 kHz.

https://www.audiocheck.net/audiotests_frequencycheckhigh.php

Akurat przy Hi-Res się trochę podniecają pasmem. AptX jako pierwszy wprowadził pasmo do 22kHz, SBC ma 16 albo 18kHz (pasmo, nie próbkowanie). Ja ostatnio jak się sprawdzałem to coś słyszę w zakresie 18kHz-30Hz (poniżej to czuje wibracje). Zgodzę się z tobą, że wszystko powyżej 20kHz to raczej "chwyt marketingowy". Lepiej mieć 24bity czy 32bity (pytanie ile bitów to szum - pamiętam jak kiedyś robiłem urządzenie, które potrzebowało 4 kanały ADC - prawdziwe 12bitów - okazało się, że 24-bitowy przetwornik audio świetnie się do tego nadawał - miał 8 bitów szumu + 1.5 bit niepewności, czyli pewne 14 bitów (ale tak, był podpisany jako 24bitowy przetwornik, resztę smaczków trzeba było wyczytać z datasheeta) ) albo wyższe próbkowanie...  

Edytowane przez FioleK
22 godziny temu, Piopio napisał:

To oczywiście nie jest możliwe aby wszystko przesłuchać w jednym systemie. Słuchałem wielu różnych wzmacniaczy w różnych systemach. Wiem jak powinien brzmieć zestaw wzorcowy. Potrafię ocenić jakość brzmienia. 30 lat doświadczeń robi swoje.

Czyli w Swoim zestawienie nic ze wzmaków z półki ponad 10k nie sprawdzałeś? Właśnie mi to wygląda mało poważne testowanie jak jeden wzmacniacz słuchałeś z np. B&W i DACiem Toppingiem, drugi Dynaudio i DACiem iFi.

Jak coś mnie poważnie interesuje to biorę sprzęt do siebie na odsłuch na znany mi system i pomieszczenie i daję z parę dni na posłuchanie.

Edytowane przez Prewwit
Teraz, Prewwit napisał:

Czyli w Swoim zestawienie nic ze wzmaków z półki ponad 10k nie sprawdzałeś? Właśnie mi to wygląda mało poważne testowanie jak jeden wzmacniacz słuchałeś z np. B&W i DACiem Toppingiem, drugi Dynaudio i DACiem iFi.

Słuchałem w innych zestawach. Istotne jest to jak moja ulubiona muzyka jest odtwarzana. Jak satysfakcjonująco to znaczy, że zestaw jest dobry. Słabsze zestawy mają problem z odtworzeniem naturalnych instrumentów z odpowiednią barwą. Owszem połączenie wzmacniacza za 10k z DAC za 1K zł zaburzy obraz. Ale nikt o zdrowych zmysłach tak nie zestawia sprzętu. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.