Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Mam kolejną odpowiedź. 

Ta wyjaśnia juz wszystko: 

Odp. S.M.S.L: 

The engineer department wants to make improvements. The sound quality is better now

Chyba właśnie nic nie wyjaśnia 🙂

4 godziny temu, FioleK napisał:

I płacicie 700zł za rok? (129.99GBP za rok) Czy jest jakiś kraj z tańszą wersją? Z tego co widzę Qobuza nie ma oficjalnie w Polsce...

Została zorganizowana grupa ludzi, i wychodzi sto ileś na rok.

Godzinę temu, rd79 napisał:

Jakby ktoś z kolegów chciał sprzedać Sabaja A30a to chętnie kupię.

Jest na OLX. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Poczekajmy jak chińczycy wrócą do ceny wyjściowej, na Ali jest po ponad 2800zł i zapewne taka może być docelowa. Taniej od smal a2.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, FioleK napisał:

2250 to uczciwa cena - nie ryzykujesz VATem i obsługą celną oraz masz już sprawdzony egzemplarz z dostawą w 1-2 dni...

Taniej się nie da.

To może ja się podzielę spostrzeżeniami z używania Sabaja ze streamerem Wiim mini i Tidial Connect.  Spięte jest to przez toslinka. Sabaj wykrywa najwyższą jakość transmisji z Wiim tj. 192khz 24bit. Tidal w opcji HiFi obsługuje maks 44.1 i 16 bit, czyli tyle co CD. Dźwięk jest bardziej powiedziałbym cyfrowy w porównaniu do puszczania przez Ldac, gdzie jest cieplejszy, jest jaśniejszy taki bardziej analogowy.  Przy optyku na niższych poziomach głośności już słuchać pełnię walorów muzycznych i szczegółów w utworze. Nie trzeba dawać wysokiej głośności. Jest bardzo poprawnie, czysto, wręcz sterylnie. Bas jest mocniejszy niż na Ldac, a wysokie nie trzeszczą przy głośnym odtwarzaniu muzyki. Za to jestem rozczarowany aplikacją Tidal connect lub też samym urządzeniem Wimm mini. Często się zawiesza, tak że muzyka sobie leci i nie mogę jej zmienić, zapauzowac itp. Czasem też Tidal nie znajduje Wiim mini przy udostępnianiu muzyki. Streamer jest w odległości 3m od routera. Myślę że są bugi w oprogramowaniu. Na powyższe dolegliwości pomaga wyłączenie i włączenie aplikacji Tidal, lub reset z poziomu aplikacji Wiim mini. 

Edytowane przez Drzymek
6 minut temu, Drzymek napisał:

To może ja się podzielę spostrzeżeniami z używania Sabaja ze streamerem Wiim mini i Tidial Connect.  Spięte jest to przez toslinka. Sabaj wykrywa najwyższą jakość transmisji z Wiim tj. 192khz 24bit. Tidal w opcji HiFi obsługuje maks 44.1 i 16 bit, czyli tyle co CD. Dźwięk jest bardziej powiedziałbym cyfrowy w porównaniu do puszczania przez Ldac, gdzie jest cieplejszy, ma może troche więcej szumu, jest jaśniejszy.  Przy optyku na niższych poziomach głośności już słuchać pełnię walorów muzycznych i szczegółów w utworze. Nie trzeba dawać wysokiej głośności. Jest bardzo poprawnie, czysto, wręcz sterylnie. Bas jest mocniejszy niż na Ldac, a wysokie nie trzeszczą tak przy głośnym odtwarzaniu muzyki. Za to jestem rozczarowany aplikacją Tidal connect lub też samym urządzeniem Wimm mini. Często się zawiesza, tak że muzyka sobie leci i nie mogę jej zmienić, zapauzowac itp. Czasem też Tidal nie znajduje Wiim mini przy udostępnianiu muzyki. Streamer jest w odległości 3m od routera. Myślę że są bugi w oprogramowaniu. Na powyższe dolegliwości pomaga wyłączenie i włączenie aplikacji Tidal, lub reset z poziomu aplikacji Wiim mini. 

Mam podobnie szopki z Tidalem, a puszczam z Node 2i 😉

Teraz, rd79 napisał:

Mam podobne szopki z Tidalem, a puszczam z Node 2i 😉

Edytowane przez rd79

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Ja po swoich różnych doświadczeniach (z różnym sprzętem) stwierdzam, że WiiM Mini jest naprawdę całkiem niezłe - fakt czasami się wiesza (PlayFi było jak skała - zawsze działało - wolnooo.. ale działało i nigdy się nie powiesiło), ale bardzo rzadko. Problem jest raczej po stronie aplikacji Tidal - po jej ubiciu i wystartowaniu wszystko działa już OK.

1 minutę temu, rd79 napisał:

Mam podobnie szopki z Tidalem, a puszczam z Node 2i 😉

To potwierdza, że problem jest raczej po stronie Tidala niż streamerów... 

Czekam na Spotify w lepszej jakości. Jak się doczekam to Tidal dostanie kopa w tyłek na pożegnanie 😁

@Drzymek czyli jesteś zadowolony z Sabaja? Z jakimi gra kolumnami ?

Ostatnio dopieściłem źródło cyfrowe do Sabaja - czyli Zen Stream + zasilacz liniowy. Doszedł do Streama drugi już w torze kabel zasilający, świetna replika Nordost Odin Gold oraz Coax Nordost Odin 2.  To co już wielokrotnie obtrąbione zostało, ze podstawa do Sabaja to źrodło cyfrowe, warto je upgradować ile się da. Jest progres - zyskuje obszar sceny - bardziej rozległa, holografia - jeszcze większa czytelność. Każdy pasmo bardziej wypełnione i góra piękna, szczegółowa i z dużym nasyceniem. To jest coś więcej niż niuanse, nie da się tego nie usłyszeć.  Od października gram na Sabaju i dalej mnie zaskakuje👍

2 godziny temu, Drzymek napisał:

Myślę że są bugi w oprogramowaniu.

To są problemy z Tidal Connect. Spróbuj używać natywnej apki Wiim. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, rd79 napisał:

Czekam na Spotify w lepszej jakości. Jak się doczekam to Tidal dostanie kopa w tyłek na pożegnanie 😁

@Drzymek czyli jesteś zadowolony z Sabaja? Z jakimi gra kolumnami ?

Z Sabaja jestem zadowolony. Postanowilem zastąpić nim zestaw którym grałem od wielu lat. Przekonało mnie streamowanie muzyki z tidala. Brakuje mi trybu pracy jako końcówka mocy, ale do kina domowego przekręcam gałkę na 99 i mam stałe wzmocnienie (trzeba tylko uważać żeby z takim volume nie przerzucić na inne cyfrowe wejście). Jako źródło robi Laptop po USB z ASIO foobar i muzyka flac, lub Tidial z Wiim mini.  Kolumny to B&W 603 s3 te stare made in england. Dźwięk jest bardzo klarowny. Każdy kto po raz pierwszy odsłuchuje, zawsze mówi "jejku jak to czysto gra". Całosc gra bardzo analitycznie, separacja instrumentów i lokalizacja jest bardzo dobra. Jednak dźwięku na pewno nie nazwałbym ciepłym. Gra ładnie już od niskich poziomów głośności, gdzie Audiolaba musiałem kręcić głośniej aby słyszeć pełnię przekazu. Wysokie nie trzeszczą i nie skrzeczą.  Jestem zadowolony, a wzmacniacz ten jest chyba segment killerem w cenie ok 2200zł oferując taką ilość funkcji. 

Sabaja chcę jeszcze upgradeować o jakiś przyzwoity kabel zasilający w okolicy 200 max 300zł żeby mieć spokojne sumienie.

Edytowane przez Drzymek
W dniu 16.01.2023 o 12:44, Drzymek napisał:

Ok, już chyba wiem o co chodzi. Mam subskrypcję Tidal HiFi a do MQA potrzebna jest subskrypcja HiFi plus. Nie wiem czy różnica w cenie jest tego warta skoro HiFi gra z jakością CD.

Lepszy jest Amazon Music a tańszy.

👍

2 minuty temu, Drzymek napisał:

Z Sabaja jestem zadowolony. Postanowilem zastąpić nim zestaw którym grałem od wielu lat. Przekonali mnie streamowac je muzyki z tidala. Brakuje mi trybu pracy jako końcówka mocy, ale do kina domowego przekręcam gałkę na 99 i mam stałe wzmocnienie (trzeba tylko uważać żeby z takim volume nie przerzucić na inne cyfrowe wejście). Jako źródło robi Laptop po USB z ASIO foobar i muzyka flac, lub Tidial z Wiim mini.  Kolumny to B&W 603 s3 te stare made in england. Dźwięk jest bardzo klarowny. Każdy kto po raz pierwszy odsłuchuje, zawsze mówi "jejku jak to czysto gra". Całosc gra bardzo analitycznie, separacja instrumentów i lokalizacja jest bardzo dobra. Jednak dźwięku na pewno nie nazwałbym ciepłym. Jestem zadowolony, a wzmacniacz ten jest chyba segment killerem w cenie ok 2200zł oferując taką ilość funkcji. 

W dniu 16.01.2023 o 12:47, FioleK napisał:

I tu jest pytanie czy dostajemy te same FLACki co do MQA... Bo jeśli tak to mamy 13bitowego FLACa a nie 16bitowego...

MQA to nie Flaczki, tzn na pewno to nie jest loosless audio.

3 minuty temu, cyborek napisał:

MQA to nie Flaczki, tzn na pewno to nie jest loosless audio.

Na to już gościu z Youtube'a odpowiedział FLAC i MQA w Tidalu to ten sam plik - są bit-perfect (całkowicie identyczne) i zdecydowanie inne niż oryginalny, prawdziwy FLAC.

Edytowane przez FioleK

Zapomniałem chyba o tym co najbardziej charakteryzuje Sabaja...

Jest to SCENA muzyczna, przestrzeń i lokalizacja instrumentów. Czasem czuję się jakby dźwięk dobiegał zupełnie z boków nie z przodu, a wokalista stał przed samym słuchaczem. Zupełnie, ale to zupełnie nie ma się wrażenia że dźwięk wydobywa się z kolumn, tylko że gra cała ściana na której stoją kolumny. Jako że mam kino domowe, to wszyscy zawsze myślą że że wokalista śpiewa z kolumny centralnej i dziwią się jak mówię że ona nie gra😀

I nie jest to tylko moje spostrzeżenie.

Edytowane przez Drzymek
7 minut temu, Drzymek napisał:

Zapomniałem chyba o tym co najbardziej charakteryzuje Sabaja...

Jest to SCENA muzyczna, przestrzeń i lokalizacja instrumentów. Czasem czuję się jakby dźwięk dobiegał zupełnie z boków nie z przodu, a wokalista stał przed samym słuchaczem. Zupełnie, ale to zupełnie nie ma się wrażenia że dźwięk wydobywa się z kolumn, tylko że gra cała ściana na której stoją kolumny.

w sedno, dla mnie ta cecha Sabaja w pierwszej kolejności zrobiła wrażenie.

@RobG1974 dzięki za info.

Już zdecydowałem się na zakup, znalazł się chętny do sprzedaży, taniej niż na olx 😉 

Trochę nie w temacie ale jakiego kuriera polecacie żeby wzmacniacz dotarł bez szwanku? 

Ktoś tu na forum opisał jak jego znajomy pracował w firmie kurierskiej. Paczki fruwały mimo naklejek ostrożnie. Tylko nie mogę skojarzyć co to za firma była.

Przecież to od ludzi zależy, a nie od firmy... Jakieś stereotypy próbujesz powielać... Kiedyś był filmik jak przed paczkomatem wyrzucał przesyłki z samochodu, ale gwarantuje Ci, że w ten sam dzień pracownik wyleciał dyscyplinarnie z pracy i być może dostał karę za niszczenie wizerunku...

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.