Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Do prodiża moja mama dawno temu takie używała kable. Widać na takim poziomie kolega został i takich staroci słucha, wiec co się dziwić, że nic lepszego nie słyszał i nie zauważa różnicy.

6 minut temu, rd79 napisał:

🤗Wczoraj zawitał do mnie Sabaj A30a. Dzis rano posłuchałem kilka kawałków i jestem pod wrażeniem jak gra za takie pieniądze a gra naprawdę super. 

U mnie kolejny czeka na odbiór Kolegi.

I każdy posłuchał, nic w ciemno nie kupował.

Edytowane przez RobG1974
8 minut temu, Ajothe napisał:

Dzięki, ale narazie myślałem o tym:

Podobno bardzo mocno ogrzewa średnicę! 😁

pobrane.jpeg

A ja proponowalbym zakończyć wątek w wątku. 

Zasilanie ma wpływ/ nieistotny wplyw/brak wplywu  ( niepotrzebne skreślić) dla prawidlowego zasilania SMSL czy Sabaj. Kto chce sprawdzi sam i odpowie sobie sam.

Hegel H120 & KEF R3

23 godziny temu, rd79 napisał:

🤗Wczoraj zawitał do mnie Sabaj A30a. Dzis rano posłuchałem kilka kawałków i jestem pod wrażeniem jak gra za takie pieniądze a gra naprawdę super. 

I jakie emocje dzień później?  Rozumiem , ze Sabaj zastępuje Onkyo A-9070? Czy pozostaje równolegle?

Hegel H120 & KEF R3

@Prawie Audiofil Sabaj zostaje. Onkyo idzie w odstawkę 😉 

Sabaj to naprawdę super granie jeszcze w takich pieniądzach, można pod siebie dostosować dźwięk w ustawieniach EQ, TREBLE, BASS lub je wyłączyć co kto lubi😉 

Dziś byłem z nim u kolegi i podpieliśmy go pod Heco Aurora 700. Muzyka leciała przeróżna: rock, pop, blues, rap. Kumpel był pod niezłym wrażeniem i oznajmił, że musi go kupić 😁 

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

2 hours ago, rd79 said:

@Prawie Audiofil Sabaj zostaje. Onkyo idzie w odstawkę 😉 

Sabaj to naprawdę super granie jeszcze w takich pieniądzach, można pod siebie dostosować dźwięk w ustawieniach EQ, TREBLE, BASS lub je wyłączyć co kto lubi😉 

Dziś byłem z nim u kolegi i podpieliśmy go pod Heco Aurora 700. Muzyka leciała przeróżna: rock, pop, blues, rap. Kumpel był pod niezłym wrażeniem i oznajmił, że musi go kupić 😁 

U mnie heco 700 graja z NADem 356 zmodowanym. Baaardzo mnie ciekawi jak zagra SMSL VMV A2 z tymi Heco. Jeżeli zamiana obecnego DX7 Pro i NADa na SMSLa brzmieniowo bedzie na nie gorszym poziozmie, to bede sie mocno zastanawiac nad zmiana sprzetu. 

Obawiam sie jednak tego co mowia wszyscy. Ze dzwiek nie bedzie tak nasycony i energetyczny jak to wyglada w przypadku NADa. Sabaja nie testuje bo i tak nie kupie, ten srebrny kolor nie przejdzi. Szkoda że nie robią czarnego...

1 godzinę temu, renoxd napisał:

Obawiam sie jednak tego co mowia wszyscy. Ze dzwiek nie bedzie tak nasycony i energetyczny jak to wyglada w przypadku NADa.

Którzy wszyscy ? Jeśli lubisz dopaloną średnicę to faktycznie Sabaj czy SMSL mogą Cię rozczarować. To jest bardzo neutralne granie bez faworyzowania jakiegoś pasma. 

Rozpatrując pracę SMSL A2 tylko jako DAC to jest mistrzostwo świata. Dx7 Pro może się schować ze wstydu. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miałem nada c356bee po modzie Pana M. I myślę, że mimo wszystko Sabaj, bo tego słuchałem, nie miałem smsl a2, zagra z większą dynamiką i naturalnością od Nada. Mój kolega który też słuchał I zostaje na jaki czas z sabajem stwierdził, że bardziej mu podoba się od Yamahy AS2000, która jemu jakoś nie przypadła do gustu. A ma dość duże odniesienie, bo mial i Bat-a i Audio Analoge Maestro, kilka lamp. Sabaj ma swoje wady, nie jest to sprzęt dla audiofili, którzy chcą zmieniać źródła, dace lub grają z gramofonu, ale w swojej cenie bardzo fajny wzmacniacz, szkoda tylko, że bez naszej dystrybucji.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

U mnie jak słuchałem na diapasonach, dźwięk był przejrzysty w podobny sposób podany do lampy np kt88, nie było czuć sztuczności, jakiejś woalki, brzmiał naturalnie z dobrym powietrzem. Miałem tydzień wcześniej np volumio integro, ten wzmak natomiast był dla mnie rozczarowaniem, na tej samej konfiguracji słychać było techniczność grania, nie czułem obecności muzyków w pokoju, od razu można było stwierdzić, że to nagranie. Ważne żeby sabaj był ciągle pod zasilaniem, nie wyĺączać listwy na noc i miał dobry transport cyfrowy. Ja słuchałem z lumina u2mini i jcat usb xe na cm4io board. W obu przypadkach jakość była bardzo dobra. Natomiast nie najlepiej chciał mi współpracować z cd z buforem danych, przycinał się co jakiś czas sygnał, u kolegi z cd Audio analoge Maestro gra natomiast bez problemu, cd oczywiście w roli transportu po coax.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Natomiast nie najlepiej chciał mi współpracować z cd z buforem danych, przycinał się co jakiś czas sygnał, u kolegi z cd Audio analoge Maestro gra natomiast bez problemu, cd oczywiście w roli transportu po coax.

Problem z SPDIF Sense? Może trzeba ustawić "poziom" (bardziej ustawia się tolerancje czasową albo czas próbkowania sygnału). Jak jest na granicy to raz działa, raz nie. U mnie przed aktualizacją w ogóle nie widział CD.  

Edytowane przez FioleK

SMSL/Sabaj pozamiata, jak wypuści wzmacniacz ze streamerem z Tidal Connect. 🙂 Dziwi mnie niepomiernie, że te firmy z Shenzen produkują dziesiątki DACów i wzmacniaczy, co miesiąc jakiś nowy, Amir w testach osiąga nirwanę i kończą mu się wykresy, jakie to one są doskonałe, społeczność zachwycona. A streamerów jak lekarstwo, jeśli zaś są - to nieudane. Tymczasem to dziś przecież podstawa, lud słucha niemal wyłącznie streamingu! Istnieją różne "gotowce", taki układ to mała płytka która zmieści się wszędzie. W końcu kompletny i pod wieloma względami bardzo dobry streamer Google Chromecast Audio (wstyd, że tego nie rozwijają, swoją drogą) mieści się w krążku wielkości dekielka od soczku! Gdyby opracowali taki dobry, uniwersalny moduł i certyfikowali na kilka "connectów" z Tidalem na czele - było pozamiatane. Z niejasnych powodów to się nie udaje. Miałem DAC streamujący Matrixa - porażka, nadawał się tylko do UPNP, ale i to z kłopotami, marny wyświetlacz, marny pilot. Są takie (Mini-i Pro 3, nawet zgrabny i z ładnym wyświetlaczem), które nawet tego nie mają (tylko roon praktycznie, długo nie mogłem uwierzyć że nie ma UPNP, szukałem po parametrach, czy czegoś nie przeoczyłem). Streamery SMSL - słabizna, lansują jakąś własną apkę Hiby, której kiedyś użyłem i okazała się porażką. Może się doczekamy.

mtx.jpg

Zawsze mnie porusza widok Chromecasta w srodku 🙂 kompletny streamer, z wyjściami analogowym i cyfrowym, UPNP, własnym protokołem obsługiwanym przez wiele serwisów, widzianym przed Tidala, Spotify, grającym naprawdę dobrze (po optyku), to cała ta płytka:

chc.jpg

Edytowane przez MacP
Godzinę temu, MacP napisał:

SMSL/Sabaj pozamiata, jak wypuści wzmacniacz ze streamerem z Tidal Connect.

To byłby nokaut dla innych producentów. Mogliby się dogadać z producentem Wiim Mini. 

Gdyby grupa Shenzen wypuściła moduł wzmocnienia dla kolumn aktywnych to też zawojowaliby świat. Takie rozwiązanie ma JBL w kolumnie 4305P i 4329P Studio Monitors.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do streamerów trzeba programistów i ciągłego wsparcia, a to kosztuje więcej niż, inżynier sprzętowy (szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego są tańsi od programistów, bez nich programiści nie mieliby co robić + zrobienie dobrze sprzętu moim zdaniem jest trudniejsze niż napisanie dobrego programu) i nie jest procesem jednokrotnym. Projektantowi płaci się raz za projekt, a programiście nijako abonnement za ciągłe poprawki (często wynikające z ich własnych błędów) ... 

4 hours ago, RobG1974 said:

Ważne żeby sabaj był ciągle pod zasilaniem, nie wyĺączać listwy na noc

Zaciekawilo mnie to stwierdzenie, dlaczego? 

Co do streamerow z Tidal connect, przypuszczam, ze wszystko rozbija sie o oplate i pieczatke z ziemniaka od samego Tidala. Przy takiej ilosci urzadzen jakie oni wypuszczaja, pewnie sie to nie kalkuluje. Gdyby to bylo tak proste/darmowe jak w przypadku Spotify connect, to dawno by juz bylo dostepne. 

Nad ogłosił streamer NAD CS1: https://nadelectronics.com/nad-electronics-announces-cs1-network-audio-streamer/

Ciekawe jaką pozycję na rynku znajdzie jako tani streamer przy konkurencji Wiima 🙂

Godzinę temu, markov napisał:

Zaciekawilo mnie to stwierdzenie, dlaczego? 

Wydaje mi się, że po ponownym podłączeniu, odłączeniu od sieci, trochę inaczej gra na początku, ale może to wynikało z faktu, iż miałem nowy egzemplarz i potrzebował trochę czasu na wygrzanie. Zobaczę jak do mnie wróci po kilkudziesieciu godzinach grania czy jest tak samo.

2 godziny temu, FioleK napisał:

Do streamerów trzeba programistów i ciągłego wsparcia, a to kosztuje więcej niż, inżynier sprzętowy (szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego są tańsi od programistów, bez nich programiści nie mieliby co robić + zrobienie dobrze sprzętu moim zdaniem jest trudniejsze niż napisanie dobrego programu) i nie jest procesem jednokrotnym. Projektantowi płaci się raz za projekt, a programiście nijako abonnement za ciągłe poprawki (często wynikające z ich własnych błędów) ... 

Popyt i podaż. Programistów potrzebują wszystkie branże, natomiast inżynierów już nie wszystkie. 

1 godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Nad ogłosił streamer NAD CS1: https://nadelectronics.com/nad-electronics-announces-cs1-network-audio-streamer/

Ciekawe jaką pozycję na rynku znajdzie jako tani streamer przy konkurencji Wiima 🙂

Od razu widać, że to porażka. Bez wyjścia USB za 399E ? To jakiś żart 😉 

3 godziny temu, FioleK napisał:

Do streamerów trzeba programistów i ciągłego wsparcia,

No właśnie niekoniecznie, bo ja na przykład wcale nie oczekuję jakiejkolwiek aplikacji! Audioanfanger zacytował wyżej anons nowego streamera NAD (który zresztą niczym szczególnym nie wyróżnia się na tle konkurencji) i wyraźnie w nim piszą, że jest obsługiwany wyłącznie przez aplikacje trzecie i protokoły. A protokoły przeważnie zachowują zgodność w dół. Miewałem nawet bardzo stare urządzenia, które obsługiwały upnp i grały wszystko co obsługiwało upnp. Troszkę inaczej może być z tidal connect, ale też w podstawowym zakresie nie robią tam jakichś rewolucyjnych zmian. Tak tylko głośno myślę, że tego rodzaju inwestycja (nawet gdyby to miało być tylko upnp) i tak bardzo by się naszym ulubionym firmom opłaciła. Może zatrudnię się jako księgowy w Shensen?... 

Screenshot_20230126_170706_Chrome.jpg

4 godziny temu, mr_prez napisał:

Popyt i podaż. Programistów potrzebują wszystkie branże, natomiast inżynierów już nie wszystkie. 

Poza tym do wykształcenia programisty wystarczy "whiteboard" i flamastry. Do wykształcenia elektronika trzeba stworzyć drogie laboratorium (sprzęt kosztuje), więc pensje powinny być bardziej na odwrót... Poza tym jeszcze elektronik spróbował by zrobić projekt, który "trochę działa" i powiedział, że się później poprawi - skończy się na zj**... i straszeniu karami umownymi... 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Dokładnie, wygląda jak WiiM mini w ładniejszej obudowie... 

Edytowane przez FioleK
4 godziny temu, Piopio napisał:

Może uznali, że usb jest za bardzo podatne na zakłócenia od układów np. procesora. 

2 minuty temu, mr_prez napisał:

Może uznali, że usb jest za bardzo podatne na zakłócenia od układów np. procesora. 

Raczej chcieli zaoszczędzić 😉 iFi Zen Stream ma USB. 

Ostatnio był u mnie klient na stare kolumienki i puściłem mu na Sabaju i moich kolumnach kilka kawałków, to gość zamknął oczy i powiedział: "ona śpiewa przede mną". 😀. A teraz  z innej beczki. Jakie można dobre kolumny podpiąć do Sabaja? Powiedzmy około 3-4 tys za używki w idealnym stanie. I dobrze byłoby gdyby można było jeszcze dokupic centralny z tej serii. Może dali Ikon 6 mk2?

Edytowane przez Drzymek
2 godziny temu, mr_prez napisał:

Kolejny - jedyne zakłócenia to syf przechodzący źle podpiętym ekranem kabla. Transmisja danych w USB jest różnicowa = wszelkie syfy, które się pojawią na kablu są usuwane. 

Godzinę temu, Drzymek napisał:

Ostatnio był u mnie klient na stare kolumienki i puściłem mu na Sabaju i moich kolumnach kilka kawałków, to gość zamknął oczy i powiedział: "ona śpiewa przede mną". 😀. A teraz  z innej beczki. Jakie można dobre kolumny podpiąć do Sabaja? Powiedzmy około 3-4 tys za używki w idealnym stanie. I dobrze byłoby gdyby można było jeszcze dokupić centralny z tej serii. Może dali Ikon 6 mk2?

A jak chcesz podpiąć centralny?

30 minut temu, FioleK napisał:

Transmisja danych w USB jest różnicowa = wszelkie syfy, które się pojawią na kablu są usuwane. 

Straszny teoretyk z Ciebie 😉 Zobacz wątek o zakłóceniach z PC:

https://www.audiostereo.pl/topic/160849-trzaski-zakłócenia-z-pc

1 godzinę temu, Drzymek napisał:

Powiedzmy około 3-4 tys za używki w idealnym stanie.

KEF R500 lub KEF R3 - są na OLX.

Edytowane przez Piopio

9 godzin temu, Drzymek napisał:

Ostatnio był u mnie klient na stare kolumienki i puściłem mu na Sabaju i moich kolumnach kilka kawałków, to gość zamknął oczy i powiedział: "ona śpiewa przede mną". 😀. A teraz  z innej beczki. Jakie można dobre kolumny podpiąć do Sabaja? Powiedzmy około 3-4 tys za używki w idealnym stanie. I dobrze byłoby gdyby można było jeszcze dokupic centralny z tej serii. Może dali Ikon 6 mk2?

U mnie zawsze przede mną śpiewa .I co takiego się stało że było super po dodaniu Sabaja że trzeba kolumny zmienić ?

A co teraz podpięte jest ?

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 godzin temu, FioleK napisał:

Kolejny - jedyne zakłócenia to syf przechodzący źle podpiętym ekranem kabla. Transmisja danych w USB jest różnicowa = wszelkie syfy, które się pojawią na kablu są usuwane. 

Tutaj masz interesujący wykład o wpływie zakłóceń w układzie cyfrowym:

8 godzin temu, Piopio napisał:

Straszny teoretyk z Ciebie 😉 Zobacz wątek o zakłóceniach z PC:

https://www.audiostereo.pl/topic/160849-trzaski-zakłócenia-z-pc

KEF R500 lub KEF R3 - są na OLX.

Tam ewidentnie coś było skopane z podpięciem ekranu i to po stronie kompa jak i sprzętu audio. Na szybko to przeglądałem i człowiek wymienił wszystko poza kablem PC <> Audio... Co jest trochę paranoiczne - wymienił najdroższe rzeczy, a kabla za kilkanaście złoty nie zmienił. Ja takie efekty miałem jak podpiąłem Sabaja przez kabel+2 przedłużki, które już na oko wyglądały mizernie. Po wymianie kabla wszystko minęło.... Nie dziwie się, że izolator pomógł, bo zrobił to co powinien - rozciął pętle masy... Izolator nic nie filtruje - on tylko rozcina pętle masy (jak wskazuje nazwa - izoluje). Kabel HDMI / DVI to też trochę porażka jeśli chodzi o EMC/EMI, szczególnie jak trafi się wadliwy (ale HDMI/DVI sieje głównie na MHz)...

Poza tym trzeba się spieszyć z kupowaniem Sabaja / A2:

https://www.gsmarena.com/japan_and_netherlands_are_joining_the_us_in_chip_restrictions_on_china-news-57353.php 

PS. HUB USB, jak ma prawidłowo podpięte ekrany kabli - zachowa się jak izolator - też rozwiąże problem, ale jeśli jest tam tylko chamskie zwarcie to kompletnie nic nie wniesie... Ekran kabla służy jak nazwa wskazuje do ekranowania przewodu. Tym ekranem nie powinien płynąć żaden prąd...

Edytowane przez FioleK
40 minut temu, dedal75 napisał:

U mnie zawsze przede mną śpiewa .I co takiego się stało że było super po dodaniu Sabaja że trzeba kolumny zmienić ?

A co teraz podpięte jest ?

Pzdr 

Hej. Jest B&W 603s3 ale mam już je trochę lat i może pójść za ciosem, zrobić upgrade i także kolumny zmienić na nowsze, np. Dali Ikon6 mk2, albo coś polskiej produkcji? 

43 minuty temu, mr_prez napisał:

Tutaj masz interesujący wykład o wpływie zakłóceń w układzie cyfrowym:

To jest jakiś d*bil, który jest przekonany, że się zna... Część z tego miałoby może jakiś sens, jakby urządzenia nie miały buforu tylko żywcem puszczały wszystko na DACka... Zegar, który "jest w USB" nie ma nic wspólnego z zegarem w DACku...

Edytowane przez FioleK
7 minut temu, FioleK napisał:

To jest jakiś d*bil, który jest przekonany, że się zna... Część z tego miałoby może jakiś sens, jakby urządzenia nie miały buforu tylko żywcem puszczały wszystko na DACka... Zegar, który "jest w USB" nie ma nic wspólnego z zegarem w DACku...

Odważne stwierdzenie wobec gościa, który sam projektu i buduje zasilacze oraz sprzęt audio. 

Cześć mechaników samochodowych nie rozumie jak działa samochód i jakoś naprawiają 😉 Jak połączysz gotowe klocki w elektronice i nic nie sp... po drodze to też działa... Rozwiązaniem jitteru jest bardzo proste i tanie - pamięć na bufor. Wtedy jedyny jitter jaki dostaniemy to ten bezpośrednio wynikający z działania DAC dlatego wszyscy się podniecają tymi 384kHz, bo teoretycznie mamy 8 raz mniejszy jitter... (bo przecież nie chodzi o to, aby nietoperze też mogły posłuchać) (Jeśli DAC jest dobrze zrobiony wewnętrznie to przy 48kHz będzie miał taki sam jitter jak przy tych 384kHz - w sensie zawsze będzie generował najmniejszy możliwy jitter). Na wszelkie inne jittery rozwiązaniem jest bufor - najwyżej dźwięk będzie opóźniony o jakieś ms w stosunku do wersji bez bufora, ale na takie poświecenie jest chyba każdy gotowy 🤣

Edytowane przez FioleK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.