Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale też nie chcę Sabaja wogóle krytykować, ba biorąc pod uwagę jego cenę to gra bardzo dobrze. Kolega jeden połączyl go z Bowers 804s1. To też o czymś świadczy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Przeczytałem cały wątek i dopiero po lekturze ASR zdałem sobie sprawę, że chyba coś źle zrozumiałem, dlatego chcę się upewnić. Sabaj posiada w końcu filtr górnoprzepustowy, czy tylko dolnoprzepustowy? Chodzi mi o możliwość odcięcia basu z kolumn.

Wysłane z mojego DN2103 przy użyciu Tapatalka

W dniu 11.02.2023 o 15:09, RobG1974 napisał:

Ale też nie chcę Sabaja wogóle krytykować,Kolega jeden połączyl go z Bowers 804s1. To też o czymś świadczy.

O czym ? Jakieś specjalne mają podłączenie te Bowersy?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, LeonidK napisał:

Przeczytałem cały wątek i dopiero po lekturze ASR zdałem sobie sprawę, że chyba coś źle zrozumiałem, dlatego chcę się upewnić. Sabaj posiada w końcu filtr górnoprzepustowy, czy tylko dolnoprzepustowy? Chodzi mi o możliwość odcięcia basu z kolumn.

Górno i dolnoprzepustowy.

Ja mam VMV A2 i to wszystko mam. 

51 minut temu, RobG1974 napisał:

Szkoda czasu na odpowiedź.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Wyjaśnione 🖐️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, LeonidK napisał:

Przeczytałem cały wątek

27 minut temu, LeonidK napisał:

Funkcjonalność Sabaja i VMV chyba się różni?

Te forumowe przeczytałem cały wątek 🙂

@Bukaj dzięki, na ASR pisali, że jest tylko low pass, stąd moje zdziwienie

@titilandus wielokrotnie było tu pisane o różnicach w funkcjonalności, np. o SDB/Loudness, który gdzieś tam był, potem go usunięto czy coś - nie pamietam, bo wszystko co było pisane o VMV A2 mnie nie interesuje. A co do filtrów, to parę razy temat się przewijał, nie było zbyt wielu konkretnych odpowiedzi, zresztą mam wrażenie, że połowa ludzi je myli. Coś jeszcze?

Edytowane przez LeonidK
47 minut temu, LeonidK napisał:

@Bukaj dzięki, na ASR pisali, że jest tylko low pass, stąd moje zdziwienie

@titilandus wielokrotnie było tu pisane o różnicach w funkcjonalności, np. o SDB/Loudness, który gdzieś tam był, potem go usunięto czy coś - nie pamietam, bo wszystko co było pisane o VMV A2 mnie nie interesuje. A co do filtrów, to parę razy temat się przewijał, nie było zbyt wielu konkretnych odpowiedzi, zresztą mam wrażenie, że połowa ludzi je myli. Coś jeszcze?

Zatem zamów oba i porównaj ... opakowania, ponieważ z tego co sam zrozumiałem, oba urządzania to to samo. Do tego stopnia, że w pewnym momencie miałem wrażenie, że a30a to taka beta wersja do testu firmware dla droższego "brata" vmv a2 ...

Ponoć nie da się sterować głośnością subwoofera po podłączeniu go do Sabaja. Czyli trzeba dopasowywać jego głośność za każdym razem przy zmienianiu głośności kolumn. To nie jest do zaakceptowania, jeżeli tak rzeczywiście jest. Jak to wygląda u SMSLa?

9 minut temu, renoxd napisał:

Ponoć nie da się sterować głośnością subwoofera po podłączeniu go do Sabaja. Czyli trzeba dopasowywać jego głośność za każdym razem przy zmienianiu głośności kolumn. To nie jest do zaakceptowania, jeżeli tak rzeczywiście jest. Jak to wygląda u SMSLa?

A gdzie to wyczytałeś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, renoxd napisał:

W VMV głośność subwoofera zmienia się razem z kolumnami. 

Dopasowujesz głośność tylko raz na subwooferze, by dobrze się zgrało z kolumnami i na tym koniec...

Volume sterujesz z pilota lub ręcznie.

Wszystko jest tak jak powinno. 

Tak jest w VMV A2. 

1 minutę temu, renoxd napisał:

Na audiosciencereview bodajże 

Trzeba obserwować. Nie mam suba ale kiedyś zamierzam kupić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Wuelem napisał:

--> @Piopio

Wyznałeś miłość Sabajowi?

Nie widzę, a przypominam - mamy 14 lutego...

Lubię trójkąty równoboczne 😉 Ja, Sabaj i KEF LS50 😉 

Edytowane przez Piopio

Witam kolegów

Nie uczestniczę w rozmowach ale watek czytam od 3 miesięcy i napaliłem się pod wpływem tej kwiecistej recenzji A2 i waszych rozmów na ten wzmacniacz Sabaj A30a, no i go zamówiłem. Gra już 50 godzin z wejścia coaxial (podłączonego kablem Cardas Audio High Speed z konwerterem USB LKS 100 USB i dalej kabel USB Silver Chord do komputera) i na razie jest dramat:( w porównaniu z moim starym modyfikowanym Rotelem 840 BX3 oraz wspominanym już tu na forum dackiem SMSL m7. 

Gra bardzo cicho i tak jakby dźwięk był rozmyty, w oddaleniu od słuchacza brakuje konturów, krawędzi dźwięku, dominuje średnica, basu i makrodynamiki w ogóle nie ma (słucham tylko direct/flat) w porównaniu z Rotelem który miałem też w trybie Direct.

Przestrzeń jest ok, ale nie jest lepsza od zestawu Rotel/m7.

Aha, gram na mało znanych kolumnach MB Quart qls 530, bardzo przejrzystych i precyzyjnych, z Rotelem było trochę za ostro, ale była magia, a tu na razie dźwięk jest płaski, bez życia.

Czy on się jeszcze wygrzeje? Czy może mam za słabe kolumny klasy C, słyszałem że do niego powinny być o klasę lub dwie wyżej) i w związku z tym nie usłyszę żadnych różnic na plus? Na plus na razie tylko to , że jest mniej ostry w wysokich tonach, ale to też mogłem korygować ciemniejszym kablem zasilającym do dacka.

Czy mam go sprzedawać, czy nadal wygrzewać i szukać kolumn z klasy B? (taki podział jest w rankingu AV i dość dobrze oddawał podział na klasy)

Bardzo się napaliłem, marzyłem zawsze żeby pod koniec życia usłyszeć przedsionek hi-endu i na razie jestem załamany.

Aha, w drugim systemie domowym gram na kupionym na jesieni SMSL A300 + dac Schit Modi 3 + Polk Audio RTi 3 i ten wzmacniacz A300 gra genialnie, jest ciemny ale przestrzenny, barwny i trzyma bas za morde, ale tam od razu grał dobrze. Dlatego boję się że Sabaj się już nie zmieni.

pozdr.

Marcin093

Wyłączyłeś filtr subwoofera? Domyślnie jest włączony i to chyba nawet wyżej niż 70Hz. Ma być SUB OFF.

Ciekawe zestawienie sprzętu. Kolumny ~500zł, kabel USB za 300zł i 2100zł,  konwerter za 1700zł... 

Edytowane przez FioleK
5 minut temu, Marcin093 napisał:

Witam kolegów

Nie uczestniczę w rozmowach ale watek czytam od 3 miesięcy i napaliłem się pod wpływem tej kwiecistej recenzji A2 i waszych rozmów na ten wzmacniacz Sabaj A30a, no i go zamówiłem. Gra już 50 godzin z wejścia coaxial (podłączonego kablem Cardas Audio High Speed z konwerterem USB LKS 100 USB i dalej kabel USB Silver Chord do komputera) i na razie jest dramat:( w porównaniu z moim starym modyfikowanym Rotelem 840 BX3 oraz wspominanym już tu na forum dackiem SMSL m7. 

Gra bardzo cicho i tak jakby dźwięk był rozmyty, w oddaleniu od słuchacza brakuje konturów, krawędzi dźwięku, dominuje średnica, basu i makrodynamiki w ogóle nie ma (słucham tylko direct/flat) w porównaniu z Rotelem który miałem też w trybie Direct.

Aha, gram na mało znanych kolumnach MB Quart qls 530, bardzo przejrzystych i precyzyjnych, z Rotelem było trochę za ostro, ale była magia, a tu na razie dźwięk jest płaski, bez życia.

Czy on się jeszcze wygrzeje? Czy może mam za słabe kolumny klasy C, słyszałem że do niego powinny być o klasę lub dwie wyżej) i w związku z tym nie usłyszę żadnych różnic na plus? Na plus na razie tylko to , że jest mniej ostry w wysokich tonach, ale to też mogłem korygować ciemniejszym kablem zasilającym do dacka.

Czy mam go sprzedawać, czy nadal wygrzewać i szukać kolumn z klasy B? (taki podział jest w rankingu AV i dość dobrze oddawał podział na klasy)

Bardzo się napaliłem, marzyłem zawsze żeby pod koniec życia usłyszeć przedsionek hi-endu i na razie jestem załamany.

Aha, w drugim systemie domowym gram na kupionym na jesieni SMSL A300 + dac Schit Modi 3 + Polk Audio RTi 3 i ten wzmacniacz A300 gra genialnie, jest ciemny ale przestrzenny, barwny i trzyma bas za morde, ale tam od razu grał dobrze. Dlatego boję się że Sabaj się już nie zmieni.

pozdr.

Marcin093

A nie masz możliwości połączyć a30a bezpośrednio po usb z pc? Nawet "zwykłym", ale jak najkrótszym kablem usb -usb c. Ten sabaj po usb gra najlepiej. Sterowniki do sabaja doinstalowałeś oczywiście ... 😕

Edytowane przez titilandus

Bardzo ciekawe, bo to o co bym się kłócił to pewien niedostatek i suchość średnicy. Na bas i wysokie według mnie nie ma co narzekać... Uszkodzony egzemplarz?

Edytowane przez FioleK
16 minutes ago, Marcin093 said:

Witam kolegów

pozdr.

Marcin093

Mialem Sabaja rownolegle z A300 do pary z ProAc Studio 140 MKII i moim zdaniem nie bylo tu potwornie duzych roznic - a jak byly, to na korzysc Sabaja. Cos dziwnego - moze to niewylaczony sub, moze stare oprogramowanie, moze rzeczywiscie jakis dziwny egzemplarz?

Jak rozumiem podlaczales do drugiego zestawu Sabaja zamaist A300 zeby sprawdzic czy to moze jednak nie cos po drodze badz kolumny kompletnie nie zgrywaja sie z Sabajem?

Edytowane przez markov

Tak jak pisali koledzy, spróbuj podłączyć bezpośrednio do PC bo może problem jest w tym konwerterze. Tryb subwooferowy też może ten bas odcinać. A tak poza tym to ja mam kabel Belkin za 30zl i nie byłem w stanie usłyszeć żadnej różnicy w porównaniu z Suprą za 8 stówek, ciekawe czemu... Sprzedałbyś te kable, kupił za to kolumny to miałbyś dużo lepszy efekt.

2 minuty temu, LeonidK napisał:

Tak jak pisali koledzy, spróbuj podłączyć bezpośrednio do PC bo może problem jest w tym konwerterze. Tryb subwooferowy też może ten bad odcinać. A tak poza tym to ja mam kabel Belkin za 30zl i nie byłem w stanie usłyszeć żadnej różnicy w porównaniu z Suprą za 8 stówek. Sprzedałbyś te kable, kupił za to kolumny to miałbyś dużo lepszy efekt.

Dokładnie, bo kable mają być tylko niepopsute... 

Edytowane przez FioleK

Dzięki, teraz dopiero znalazłem to sub out, wyłączyłem, ale różnicy nie ma (chociaż może troszkę więcej tego basu).

Mam możliwość podłączyć bezpośrednio po usb do kompa, ale to właśnie LKS 100 z izolacją galwaniczną robił całą robotę, ma jakieś zegary Crysteka i Amanero i tylko konwertuje sygnał z usb na coaxial, więc nadal jest cyfrowy i nie powinno być gorzej jak z wejsć analogowych.

Jeszcze jedno, nie instalowałem żadnych sterowników do Sabaja, kupowałem w styczniu na HIFI Express i myślałem że ma już wszystko zainstalowane.

7 minut temu, LeonidK napisał:

Tak jak pisali koledzy, spróbuj podłączyć bezpośrednio do PC bo może problem jest w tym konwerterze. Tryb subwooferowy też może ten bad odcinać. A tak poza tym to ja mam kabel Belkin za 30zl i nie byłem w stanie usłyszeć żadnej różnicy w porównaniu z Suprą za 8 stówek. Sprzedałbyś te kable, kupił za to kolumny to miałbyś dużo lepszy efekt.

Mi gra z WiiM Mini po optycznym i nie mam żadnych zastrzeżeń, ale jak ktoś ma prawdziwe nieoszukane FLACki (nadal mam Tidala) albo DSD to pewnie USB z kompa najlepszym rozwiązaniem. 

3 minuty temu, Marcin093 napisał:

Dzięki, teraz dopiero znalazłem to sub out, wyłączyłem, ale różnicy nie ma (chociaż może troszkę więcej tego basu).

Mam możliwość podłączyć bezpośrednio po usb do kompa, ale to właśnie LKS 100 z izolacją galwaniczną robił całą robotę, ma jakieś zegary Crysteka i Amanero i tylko konwertuje sygnał z usb na coaxial, więc nadal jest cyfrowy i nie powinno być gorzej jak z wejsć analogowych.

Jeszcze jedno, nie instalowałem żadnych sterowników do Sabaja, kupowałem w styczniu na HIFI Express i myślałem że ma już wszystko zainstalowane.

Degradujesz USB do Coaxiala? Według mnie bez sensu... Jeszcze mogę zrozumieć @Piopio używającego "separatora" USB do rozcięcia pętli masy, ale USB do coaxiala?

Edytowane przez FioleK

@markov zdziwiło mnie, że nie było dużych różnic między A300 a A30a. Miałem tego SMSL i moim zdaniem był bardzo słabiutki, więc spodziewałem się, że Sabaj będzie dużym przeskokiem. A podłączałeś może do tych ProAców jakieś inne wzmacniacze poza tymi dwoma? Jestem ciekawy, ile z nich jeszcze można wyciągnąć.

Nie podłączałem Sabaja do systemu w którym gra A300, Sabaja mam w pracy (własne biuro) a SMSL a300 w domu i służy do odtwarzania cd z dacka, gramofonu i oglądania filmów.

Nie wiedziałem, że sygnał przez coaxiala będzie gorszy niż z usb, myślałem że obydwa to sygnały cyfrowe, poza tym mam duża stratę sygnału na 5 metrowym kablu Chord usb, więc konwerter czyścił dźwięk z syfu z kompa i wysyłał dobrym coaxialem do wzmacniacza. Ale zrobię eksperyment i podłączę bezpośrednio usb do Sabaja, nie wiem tylko czy komp go zobaczy, bo na wyjściu w kompie mam Amanero Drivers 384.

USB do coaxiala musisz przekonwertować to nie jest jak HDMI i DVI. Coaxial jest maks chyba do 192kHz i 24bitów, a USBa masz do 384kHz i 32bitów. Jak puszczasz więcej od strony kompa, to konwerter musi zrobić jakieś skalowanie w dół.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.