Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, dedal75 napisał:

Ja bym inne pytanie zadał , jakie to sprzęty analogowe ,słuchał Kolega od kabelka że tak to analogowo-winylowo gra .

Że też trzeba cyfrowy sprzęt kupić, by prawdziwego analogu posłuchać 😎

Brzmienie podobne do mojego Unitra Amator. 

Chodzi mi o te ciepło. 

Znasz ten model? 

Znam pojęcie Amator , to mi wystarczy . 

A graty Polskie z przed 30  lat mam ogarnięte ,jeśli Ci o to chodzi. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, dedal75 napisał:

Znam pojęcie Amator , to mi wystarczy . 

A graty Polskie z przed 30  lat mam ogarnięte ,jeśli Ci o to chodzi. 

Nie lubię twojego zachowania, obrażasz drugich, nie przetestowałeś kabla, a się wymądrzasz choćbyś Bogiem był.

Ja jestem tester, a Ty jesteś teoretyk! 

Kup, przetestuj i dopiero na samym końcu się wypowiedz. Widzę, że Ci muszę, w tym pomóc, bo masz ciężko z zapamiętaniem..

Jesteś testerem , no no 🤭

A co ty takiego przetestowałeś ?

Gdzie Cie obraziłem?

Nie pogrążaj się ,bo nie jestem na forum by ktoś mnie lubił .

Pomóż mi proszę zrozumieć . To jest normalnie zarazliwe jak inne rzeczy z chin .

Edytowane przez dedal75

13 minut temu, dedal75 napisał:

Jesteś testerem , no no 🤭

A co ty takiego przetestowałeś ?

Gdzie Cie obraziłem?

Nie pogrążaj się ,bo nie jestem na forum by ktoś mnie lubił .

Pomóż mi proszę zrozumieć . To jest normalnie zarazliwe jak inne rzeczy z chin .

Testuje to, co inni wypisują, kierując się samą teorią! 

Ja wychodzę naprzeciw temu i sam to wszystko badam. 

Wcale nie wierzyłem, w to, że kabel cyfrowy może coś zmienić, on ma tylko przesyłać sygnał 0.1.

A tu moje zdziwienie. 

Dlatego polecam ten kabel użytkownikom analogowego brzmienia. 

Brzmienie ciepłe jak z starej Unitry, kaset magnetofonowych.. 

6 minut temu, Bukaj napisał:

Wcale nie wierzyłem, w to, że kabel cyfrowy może coś zmienić, on ma tylko przesyłać sygnał 0.1.

Nie może ! Specyfika przesyłu sygnału cyfrowego USB na to nie pozwala. 

Stajesz się zupełnie niewiarygodny ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobra , w dupie z tym kablem ale bardziej to pojęcie analogowego winylowego grania mnie przeraża 

Z cyfrowych gratów . Dobrej nocy 

6 godzin temu, Piopio napisał:

Nie może ! Specyfika przesyłu sygnału cyfrowego USB na to nie pozwala. 

Stajesz się zupełnie niewiarygodny ...

Chłopie, jak nie może ? Różnica w brzmieniu jest kolosalna, w porównaniu do innych kabli.

Każdy kto go posiada, napisał tą samą opinię o jego analogowości. 

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Chłopie, jak nie może ? Różnica w brzmieniu jest kolosalna, w porównaniu do innych kabli.

Technicznie to niemożliwe. Po prostu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Jeśli przesyłasz sygnał analogowy tym kablem, to rzeczywiście może brzmieć lepiej 🙂

13 godzin temu, Bukaj napisał:

Polecam kupić i się samemu o tym przekonać!

Miłego piątku dla wszystkich! 

https://www.avtest.pl/audio-video/wydania-2013/item/20-05-2013

file:///C:/Users/xxx/Downloads/AV_5-13_lres.pdf

Dajcie mu spokój, bo wielu ludzi, w tym redaktorzy pism słyszą różnice w kablach usb, ja też ją słyszę, miałem kilka i na Chordzie dżwięk jest najbardziej przejrzysty. Najlepiej samemu to przetestować, a nie krytykować. Chłop pisze co słyszy, a każdy słyszy trochę inaczej więc dajcie spokój koledze. Tak samo nie miały mieć różnic cyfrowe hdmi, kupiłem Audioquest Cinnamon i oczy mnie rozbolały od oglądania, ostrość obrazu jest nieporównywalna z kablem hdmi za 15 zł. Ale ja to sam przetestowałem, więc nie krytykuję kogoś bez sprawdzenia samemu. Jeżeli ktoś nie słyszy to ok, ale nie musi zaraz krytykować tych co słyszą.

Nie wchodzi mi test hdmi z Hifi i Muzyka bo jest za duży

W dniu 2.03.2023 o 15:17, Bukaj napisał:

Witam wszystkich serdecznie..

Jak chcecie uzyskać analogowe brzmienie w SABAJ/VMV przez port USB, to musicie kupić ten o to kabel 

Analogowe brzmienie przez cyfrowy interfejs :D. To ten polecany kabel chyba zaokrągla 1 do 1 i 0 do 0...

Edytowane przez FioleK
18 godzin temu, Bukaj napisał:

Połowa kupujących z kraju o skrócie RU. Pełniejsze opinie - i pokrywające się - od dwóch kupujących z Polski. Wiele oceniających tylko wystawiło "gwiazdki" - bez słowa komentarza. Nie dostrzegli przyrostu analogowości?

RADA: dołóż jeszcze 2-3 pierścienie ferrytowe i analogowość wskoczy na jeszcze wyższy poziom. SERIO.

6 godzin temu, Wuelem napisał:

Połowa kupujących z kraju o skrócie RU. Pełniejsze opinie - i pokrywające się - od dwóch kupujących z Polski. Wiele oceniających tylko wystawiło "gwiazdki" - bez słowa komentarza. Nie dostrzegli przyrostu analogowości?

RADA: dołóż jeszcze 2-3 pierścienie ferrytowe i analogowość wskoczy na jeszcze wyższy poziom. SERIO.

Już pisałem o tym.

Po co wydajecie opinie, jak nie sprawdziliście tego kabla?

Pytam się po co?

6 godzin temu, FioleK napisał:

Analogowe brzmienie przez cyfrowy interfejs :D. To ten polecany kabel chyba zaokrągla 1 do 1 i 0 do 0...

Kup i się sam o tym przkonaj.

Pisać i krytykować wszyscy umieją, ale kupić kabel i go sprawdzić to już nie ...

8 godzin temu, Marcin093 napisał:

Dajcie mu spokój, bo wielu ludzi, w tym redaktorzy pism słyszą różnice w kablach usb, ja też ją słyszę, miałem kilka i na Chordzie dżwięk jest najbardziej przejrzysty.

Nie mam z tym problemu , tu chodzi Kolego bardziej o tą analogowość . 

2 godziny temu, dedal75 napisał:

Nie mam z tym problemu , tu chodzi Kolego bardziej o tą analogowość . 

Chodzi o tą miękkość, ciepło, delikatność, którą jest w stanie wydobyć ten kabel USB 🙂

W dniu 9.02.2023 o 20:27, Szymek_47295 napisał:

Witam, od wczoraj stałem się właścicielem wzmacniacza Sabaj a30a. Pierwsze wrażenie mega pozytywne. W ostatnim czasie przerzuciłem kilka uzywanych wzmacniaczy tranzystorowych w cenie 2-4K zł no i powiem, ze tej kwocie Sabaj daje najwiecej. Z tym, ze Sabaj jest nowy, a tamte były używane - Denon pma1510, Nad c375bee, Roksan k3. Sabaj ewidentnie potrzebuje jeszcze trochę pograć nim się wygrzeje. Dzisiaj jest dużo lepiej niż wczoraj. Po wyjęciu z paczkomatu był jak kostka lodu, zaktualizowałem soft do najnowszego dostępnego, odstał trochę, podlaczylem do rpi4 Volumio no i pograł trochę po cichu wczoraj i dzisiaj. Nie chce rzucać jakichs porównań póki co, ponieważ chce aby się wygrzał no i słuch się trochę przyzwyczaił do nowego brzmienia. To moj pierwszy wzmacniacz w klasie D, a czasami po pierwszych zachwytach coś zaczyna przeszkadzać. Odczekam i podzielę się wnioskami za jakiś czas. Na razie powiem tylko, ze jestem mega pozytywnie zaskoczony tym jak to wyglada, gra i jaka ma funkcjonalność na tle poprzednich wzmacniaczy. Dodam jeszcze, ze gra z Dynaudio x32 i na pierwszy rzut ucha pasuje mi do nich lepiej niż k3, którego miałem jeszcze do ostatniej niedzieli 🙂

Umiałbyś jeszcze napisać z pamięci, jakie były dokładnie różnice między K3 a Sabajem? 

Edytowane przez LeonidK
30 minut temu, LeonidK napisał:

Umiałbyś jeszcze napisać z pamięci, jakie były dokładnie różnice między K3 a Sabajem? 

Roksan K3 dawał wiecej wybrzmień w wysokich tonach, były one lepszej klasy i bardziej zróżnicowane. Według mnie wysokie tony to był największy atut Roksana. Srednica w Roksanie cieplejsza niż w Sabaju i nieco zmiękczona w stosunku do Chińczyka, bardziej barwna i pełniejsza ale mniej neutralna. Skrzypce i wiolonczela lepiej na Sabaju, a wokale na Roksanie. Werble lepiej na Sabaju. Sabaj gra z neutralna średnica i nic nie upiększa co nie każdemu może się podobać. W Roksanie średnica bardziej do przodu niż w Sabaju. Bas w Roksanie to było dla mnie spore rozczarowanie. W porównaniu do Sabaja bylo go tyle samo ale Sabaj znacznie lepiej kontroluje  bas. Wyraźnie słychać stopę perkusji i nie gubi się w szybkich metalowych kawałkach. W Roksanie czasem bałagan i bas nie nadążał. Roksan miał trochę lepsze zejście na basie i bylo czuc większy zapas mocy. Jeśli ktoś rozważa Roksana K3 to wolałbym kupić NAD c375, który jest dla mnie dużo lepiej brzmiącym wzmacniaczem i tańszym przy okazji. Jeśli chodzi o zdolność budowania sceny i przestrzeń to tutaj Sabaj jednogłośnie wygrywa z Roksanem. Roksan gra płasko, szeroko i do przodu, a Sabaj buduje scenę 3d. Są wrażenia glebi, odległości i dźwięków za głowa. Roksan tego nie potrafi. Jednym wzmacniaczem tranzystorowym, który tak dobrze budował scenę 3d jak Sabaj był właśnie NAD c375. Duża wada Sabaja jak dla mnie jest sterylność i suchość brzmienia. Potrafi zaakcentować Sybilanty, nawet z Dynaudio. Brakuje mu tak zwanej analogowosci, która powoduje, ze siadasz, słuchasz i masz z tego przyjemność. Sabaj swietnie kontroluje wszelkie dźwięki, ale Roksan wydobywa z muzyki więcej szczegółów i jest przyjemniejszym wzmacniaczem w odsłuchu. Finalnie nie podszedł mi Sabaj i go zwróciłem. Teraz czekam na inny wzmacniacz, o wiele tańszy od powyższych ale liczę na to, ze zaprezentuje to czego ja oczekuje od dźwięku 🙂 Paradoksalnie wzmacniaczami, które posiadałem najdłużej w swojej przygodzie z audio były NAD c356 oraz Harman hk680, które pomimo wielu wad dawały mi najwiecej frajdy z odsłuchu i nie uszczupliły nazbyt portfela. Pozdrawiam. 

Edytowane przez Szymek_47295

Dzięki za opinię, wygląda na to, że zostanę z Sabajem, bo mimo, że mam już dobrego daca, to chyba w budżecie do 3000zl nic się lepszego nie znajdzie. Rega Brio jest fajna, ale to zbyt dużo kompromisów i to w wyższej cenie. Sabaj świetnie buduje przestrzeń i precyzyjnie umieszcza w niej instrumenty, to jest właściwie jego największa zaleta. Albo on się trochę rozegrał przez ostatni tydzień, albo mój słuch się przyzwyczaił, bo brak energii, na który narzekałem na początku, już mi tak nie przeszkadza, ale nadal jest to granie raczej spokojne, neutralne i z kulturą. Barwa jest super, słuchając symfoniki można poczuć się jak na koncercie, nic nie jest przekłamane. Przyznam, że to raczej zakup z rozsądku, chemii na razie nie ma, bo po pierwsze nazwa taka obciachowa, po drugie wygląd (chce wyglądać jak McIntosh czy Audio Research z tymi uchwytami, ale jakoś nie wychodzi), po trzecie ja lubię możliwość dostosowywania brzmienia osobno za pomocą DACa, wzmacniacza, jeszcze do tego dochodzi interkonekt itp., ale pewnie musiałbym wydać kilka razy więcej pieniędzy, żeby uzyskać lepszą jakość z klasy AB, więc w tym przypadku nie ma co kombinować. Jak będę przy kasie to bardzo chciałbym wypróbować Unisona Simply Italy, podobno zgrywa się z LS50 Meta rewelacyjnie.

Czy w budżecie powiedzmy 1500zl jakikolwiek streamer zapewni mi lepszą jakość, niż połączenie bezpośrednio z PC przez USB?

7 minut temu, LeonidK napisał:

Czy w budżecie powiedzmy 1500zl jakikolwiek streamer zapewni mi lepszą jakość, niż połączenie bezpośrednio z PC przez USB?

Dokup koniecznie Topping HS01. Wtedy będziesz miał Max co można wyciągnąć z połączenia USB.

Godzinę temu, LeonidK napisał:

Jak będę przy kasie to bardzo chciałbym wypróbować Unisona Simply Italy, podobno zgrywa się z LS50 Meta rewelacyjnie.

Ciekawe jakim cudem 😉 KEF potrzebują MOCY !

1 minutę temu, dedal75 napisał:

Słuchałeś ?

Jeśli nie ,to bajek nie opowiadaj .

12W nie napędzi KEF ! 

"Zacznijmy opis od włoskiej lampy. Unison Research Simply Italy USB zagrał bardzo przyjemnie. Był łagodny, kulturalny, ale nie miał tego pazura. Siła basu nie była duża a mi zależy na tym, aby walnięcia były potężne jak dzwon. Znacznie lepiej w tej kwestii wypadł jego kuzyn, hybryda Unison research unico primo. Tu była moc i to mi sie podobało. Jakbym miał wybierać między nimi to zdecydowanie wziąłbym hybrydę/ Łączy ona w sobie ciepło lamp i siłę tranzystora. "

2 minuty temu, FioleK napisał:

Może lepiej wybrać podłogówki jak bas ma być jak dzwon i nie zmuszać ich do tego czym nigdy nie będą...

Lub odpowiedni sub.

Po co Ci tyle tych watów? Wiele opinii można usłyszeć, że wzmacniacze lampowe mające nawet kilka watów grają świetnym, dociążonym dźwiękiem. Mialem SMSL A300 (circa 160W/4ohm) i cieniutko to grało. Akurat wydaje mi się, że dobra lampa fajnie by się zgrywała z LS50, które są bardzo podatne na źródło, bo mają mało własnego charakteru. 

I tak jak piszesz, sub jest dla mnie obowiązkowy przy tych kolumnach i powinno to być napisane wielkimi literami na pudełku, bez niego, w zależności od wzmacniacza, mają bas słaby albo bardzo słaby więc to jest akurat we wzmaku dla mnie sprawa trzeciorzędna. 

Edytowane przez LeonidK
6 minut temu, LeonidK napisał:

Po co Ci tyle tych watów?

Żeby była dynamika ... narzekasz na dynamikę przy Sabaju ... podłączysz Unisona 12W to zobaczysz co to jest brak dynamiki ...

7 minut temu, LeonidK napisał:

Wiele opinii można usłyszeć, że wzmacniacze lampowe mające nawet kilka watów grają świetnym, dociążonym dźwiękiem.

Z odpowiednimi kolumnami o efektywności powyżej 90dB. 

A słuchałeś go? Wątpię, i znowu teoretyzujesz. Ja słuchałem A300 z monitorami Elac Carina i brzmiało to tak, jak planary Hifiman podłączone do dziurki telefonu. I co z tą dynamiką? Bo na pewno jej tam nie było, a dźwięk szary i bez życia. A przecież watów od zaje****a. 

Ktoś tu pisał, że Cariny super brzmią z Sabajem, więc to nie jest kwestia 20/40W w jedną czy drugą stronę. 

A ludzie, którzy pisali o połączeniu LS50 z Simply Italy przerzucili wcześniej dużo innych sprzętow (mocnych tranzystorów), więc nie mam powodów, żeby nie wierzyć, że Unison brzmi z nimi świetnie. Dyskoteki nie zamierzam nimi nagłaśniać. 

Edytowane przez LeonidK
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.