Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, dedal75 napisał:

SABAJ może grać i na 300%

Powszechna rzeczywistość. Ale to byłby przyczynek do zmartwienia, że u innych gra na 30% swoich możliwości.
Punkt odniesienia jak widać jest ruchomy. Może użytkownicy biegają z tym wzmacniaczem i kolumnami, jak w fizyce Einsteina.

Tak przy okazji: gdyby ktoś chciał porównać SABAJA z czymś nie droższym i lepszym - zapraszam. Zrobimy otwarte spotkanie (w Elblągu) i będzie wiadomo... gra na 30%, na 100% czy na 300%. A może wcale nie gra, w porównaniu z (również w klasie D...) czymś dobrym?

Edytowane przez Wuelem

Daleko nie mam😉 ,.tylko dla mnie SABAJ nie gra (na opisywanym tu poziomie)i go nie mam więc kiedyś można zalecieć w ogóle coś posłuchać . Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zapraszam - Klub Elbląg w odpowiedniej zakładce Forum jest niezmiennie otwarty. Może pojawić się też temat na życzenie. SABAJ dla mnie punktuje wyglądem - lubię minimalistyczne płyty czołowe. Kiedyś to była oznaka jakości (DENON jeden z "niskich" modeli tak przygotował). Rączki PRO też wpisują się w moje upodobania. Uważam, że za taki "look" warto zapłacić jego cenę i... nie wnikać już w to, jak gra. Także u mnie ma duuuże fory. Nawet bez słuchania.

Krótko: wygląda na 300%!

12 godzin temu, Wuelem napisał:

Matematycznie biorąc wszystko ponad - to baśnie. Sabaj może grać na 300%, a czytając to forum, to najpewniej zbliża się do 1 000% swoich właściwości

Ok:), chodziło o to że Sabaj wyciska z kolumn więcej (chyba 100%) niż mój dotychczasowy Rotel 840bx3 (70%) po modzie RotelTuning, a to może znaczyć, że on nie pokazał jeszcze 100% swoich możliwości i dlatego myślałem że potrzebne będą lepsze kolumny, żeby nie ograniczać potencjału wzmacniacza (jeśli chodzi np. o przestrzeń).

SABAJ ma lepszy bas niż ten ROTEL?

Wyrównamy szanse...

* * *

1/ Puść 3 x ten sygnał (głośność trochę ciszej jak zwykle słuchasz - zajmie 10 minut):

2/ Obróć wtyczkę sieciową w gniazdku o 180 stopni (włóż bolce odwrotnie w dziurki).

Sumarycznie (i bezkosztowo) będzie "współcześniejsza" czystość i zwartość w środku i na niskich. 
Sabaj może być inspiracją, ale nie celem... 🙂

W dniu 11.03.2023 o 17:51, Prewwit napisał:

Z tą bezbarwną średnicą to już widzę kolejna, taka opinia. I za bardzo nawet nie ma czym jej podkręcić, bo z DAC się nie pokombinuje skoro wejście analogowe jest kiepskie i jak czytałem nikt tutaj jego nie poleca. Mi to się od początku kłóciło ze sobą ta analogowość grania i wybitna szczegółowość grania, przestrzeń.

W końcu był tu okrzyknięty "najlepszym wzmacniaczem" do 15k (choć ponoć porównany ułamek wszystkich wzmaków w tej cenie i to nie koniecznie u siebie) i przedsionkiem do Hajend😜

Nie wiem czy szczegółowość grania i przestrzeń jest wybitna, ale jednak jest tutaj trochę lepiej niż w przypadku Audiolaba 6000A Play (który według mnie jest trochę lepszy niż Onkyo TX8130/8250). Mi w Sabaju najbardziej brakuje trochę dłuższych wybrzmień (a to można by naprawić zmieniając filtr cyfrowy, ale niestety takiej opcji nie ma - powiedzmy, że Sabaj to takie 6000A z filtrem FAST).

31 minut temu, cyborek napisał:

Salon ma długość z 7m, więc mają ponad 5m do drugiej sciany

Może to coś podpowie: https://www.acoustic.ua/forms/calculator8.en.html. Patrząc na zdjęcie, które przysłałeś mi na priv to mam wrażenie, że słuchasz muzyki w prawie pustym pokoju? Może warto dokupić jakieś obrazy / zdjęcia na płótnie albo kupić/zrobić ekrany akustyczne. Ja jak się męczyłem z nadmiarem basu w Paradigmach 11v7 to sobie zrobiłem takie z płyty OSB + korek + gąbka piramidki. Pusty pokój to takie pudło rezonansowe i Ci się fale stojące porobią jak na tym kalkulatorze (a chcesz słuchać dźwięku z kolumn, a nie odbić). 

Ja mam pi * oko 5x4m (niestety grają w osi 4m) i kolumny nie potrafią zejść poniżej 35Hz (a powinny zejść do 25Hz). Kiedyś w inny mieszkaniu postawiłem całkowicie przypadkiem małe monitorki (Paradigm Titan) na parapecie okna (więc szyba z tyłu i mała odległość) i zagrało to obłędnie - pokój był pi*oko 3.5x7m (okno było na 7m). Jak kolumny wróciły na biurko to magia znikła (przez szafki pewnie efektywnie było mniej niż 3m).

Edytowane przez FioleK

Wklepałem swój obecny pokój i niebieska (najniższa fala w bocznym 33Hz, w linii grania 44Hz) :-/, więc te 35Hz z obserwacji jest słuszne - poniżej 35Hz absolutna cisza... (jak ostatnim razem sprawdzałem słuch to słyszałem do 25Hz - poniżej tylko odczuwanie wibracji ciałem, więc to nie głuchota starcza...). Ale specjalistą od akustyki jestem marnym - może na forum znajdzie się ktoś lepiej obeznany...

Edytowane przez FioleK
6 godzin temu, FioleK napisał:

Tutaj jest całkiem fajny "wstęp" do akustyki.

Dzięki. Chyba brakuje linka 

Co do pokoju to nie jest całkiem pusty. Po stronie Audio są dwie kanapy i kominek + dywan. Za kanapami jest czesc stołowa: stół, 4 krzesła, komoda na ścianie na wprost tv, 3 meblościanki po lewej stronie (dwie oszklone witryny z biblioteczka pomiedzy), dwa duze okna balkonowe na prawej ścianie i jedno na tylnej, zasłaniane średniej grubości zasłonami. Chcę zrobić remont na wiosnę i dać lamele akustyczne na ścianę z tv + coś na sciany (pułapki akust.) I może sufit jak się żona zgodzi 🙂

Edytowane przez cyborek

Dzięki koledze @LeonidK miałem okazje przetestować Sabaja na moich kolumnach czyli Gato FM-8.

plusy:

- dobra dynamika i szybkość

- niezły stosunek ceny do jakości, za nieco ponad 2k mamy kompletnie urządzenie i nie potrzebujemy kupować dodatkowego DACa

- nie wymaga dodatkowego DACa

minusy:

- cofnięta średnica

- w niektórych utworach lekko słuchać cyfrowość na wokalu

- dół mało rozbudowany 

Później podłączyliśmy wzmacniacz od Arcama model A29 z DAC SMSL M500 mk2 i ten zestaw zagrał lepiej.

Scena poszła bardziej na bok. Wokal nie był już tak schowany. Bas bardziej zróżnicowany. Góra i dynamika została na podobnym poziomie. Żaden z nas nawet nie myślał o ponownym podłączeniu Sabaja...

25 minut temu, Pekin napisał:

Co było źródłem ?

Aby Sabaj dobrze zagrał musi mieć dobry (bez zakłóceń) sygnał cyfrowy. I konieczna jest dobry kabel zasilający. 

25 minut temu, Pekin napisał:

A to ciekawe bo dla mnie Sabaj genialnie odtwarza wszelkie wokale. Dużo lepiej niż jakikolwiek DAC w cenie poniżej 4K. No ale ja stosuję izolację galwaniczną USB 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pio..  proszę Cię, przestań już. Wiem, że każdy może się dowolnie wypowiadać i rozumiem, że Ci odpowiada ten Sabaj, ale już się chce rzygać od tego co piszesz w koło macieja.

Edytowane przez renoxd
20 minut temu, renoxd napisał:

Pio..  proszę Cię, przestań już. Wiem, że każdy może się dowolnie wypowiadać i rozumiem, że Ci odpowiada ten Sabaj, ale już się chce rzygać od tego co piszesz w koło macieja.

Prostuję nieścisłości 😉 Stawiam na rzetelny obraz Sabaja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, renoxd napisał:

I tylko Passat TDI jest najlepszym samochodem...

Podpisuję się pod wszystkim, co napisał @Pekin. Dodam jeszcze, że na początku słuchaliśmy na zestawie kolegi (Arcam A29 z dakiem iFi Zen One Signature) przed podpięciem moich gratów. Nawet w teorii urządzenia z serii Zen nie powinny komponować się dobrze z kolumnami o takiej sygnaturze jak Gato, dlatego po podłączeniu Sabaja ja stwierdziłem lekką zmianę na plus w separacji instrumentów i pojawieniu się powietrza, którego wcześniej brakowało. Pogorszyło się trochę wypełnienie średnicy i objętość basu - tutaj co kto lubi, mi nawet pasował taki lżejszy i szybszy bas. Z tego co pamiętam, kolega też całościowo ocenił lepiej Sabaja. 

Po podpięciu mojego SMSL M500 MKII do Arcama udało się połączyć najlepsze cechy obu wzmacniaczy. Był obfity, ale dobrze kontrolowany bas, pełna średnica o naturalnej barwie, namacalne wokale i rozdzielczość, której nie można było nic zarzucić. Obawiałem się, że Gato nie poradzą sobie z symfoniką, a tu proszę, wszystko brzmiało czyściutko. Muszę przyznać, że Sabaj łapie dobrą synergię z Gato, na pewno bardziej do nich pasuje niż do moich LS50M. Ogólnie było to bardzo dobre granie, biorąc pod uwagę cenę Sabaja, ale to jest taki wzmacniacz, do którego oboje mieliśmy bardzo obojętny stosunek. Grał poprawnie, ale mało angażująco, po podłączeniu lepszego zestawu żaden z nas nie miał już ochoty na dalsze porównania. 

Aha, kabel zasilający był od Tomanka, nie jest to może firma z takimi tradycjami i zapleczem technologicznym jak Chińczycy z Ali podrabiający Nordosta, ale wydawał się całkiem w porządku.

Edytowane przez LeonidK
2 godziny temu, Piopio napisał:

Prostuję nieścisłości 😉 Stawiam na rzetelny obraz Sabaja. 

Sąd, sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie 😎 

Żeś mnie pan zaimponował 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 hours ago, Piopio said:

A co było źródłem ?

Też się chętnie dowiem ale jak nie był to PC z Roonem podłączony po USB z izolacją galwaniczną Topping HS01 a Sabaj nie był podłączony chińskim Nordostem to ten test jest o kant d....

4 minuty temu, ferszcik napisał:

Też się chętnie dowiem ale jak nie był to PC z Roonem podłączony po USB z izolacją galwaniczną Topping HS01 a Sabaj nie był podłączony chińskim Nordostem to ten test jest o kant d....

A owszem. Żeby Sabaj pokazał co potrafi musi mieć dobre źródło i kabel zasilający. Może być coś z Gigawatt LC-2 lub Power Roots Reference. Trzeba pamiętać, że jest to WZMACNIACZ CYFROWY. 

Warto też włączyć Loudness na 2 lub 3. Wtedy nie można narzekać na średnicę ani wycofanie wokali 😉 

Edytowane przez Piopio

9 godzin temu, Piopio napisał:

A owszem. Żeby Sabaj pokazał co potrafi musi mieć dobre źródło i kabel zasilający. Może być coś z Gigawatt LC-2 lub Power Roots Reference. Trzeba pamiętać, że jest to WZMACNIACZ CYFROWY. 

Warto też włączyć Loudness na 2 lub 3. Wtedy nie można narzekać na średnicę ani wycofanie wokali 😉 

Czyli wychodzi na to, że Twoje kolumny nie pasują zbytnio do tego wzmacniacza, skoro podbijasz pasma. 

Ja mam RTI A3 i gram neutralnie, nic nie muszę podbijać, bo niczego nie brakuje, a kolumny są tańsze niż Twoje! 

9 godzin temu, Piopio napisał:

Polki są w tej materii zadziwiające niby tania kolumna, a dobrze gra (sam miałem S55E). Chyba robią najlepsze kolumny w kategorii cena do osiągów...

Ale to może mieć sens. Z tego co zrozumiałem Sabaj wycofuje wokale i ma słabo zróżnicowany bas (chociaż jak na wzmacniacz klasy D to trochę dziwna sprawa). LS50 mają wypchnięty środek (delikatnie ale jednak) + ograniczenia na basie - być może nie da się tego na Kefach usłyszeć. Za to lubią prąd który Sabaj ma, oboje wnoszą dużo porządku i separują instrumenty + mają bardzo dobrą stereofonię w swoim przedziale cenowym. Te puzle mogą do siebie pasować. Jeżeli nie  będziemy zakladać jakiś dziwnych pułapów cenowych Sabaj może być mocnym zawodnikiem, być może w niektórych aspektach w stosunku do ceny jest faktycznie wybitny, wiadomo że we wszystim najlepszym być nie można, zwłaszcza jak się kosztuje tyle, co najniższe serie "znanych" producentów.

Opis przypomina mi trochę Audiomatusa, którym byłem oczarowany pierwsze 10 minut, ale nigdy nie miałem ochoty na dłuższe odsłuchy - właśnie przez "dziwne" wokale. Sabaj ma spory EQ i tutaj jest potencjał.

Pytanie za 100pkt, czy ktoś może wkońcu napisać co było żródłem i jak było do Sabaja podłączone? 

Piopio, co wnosi loudness 2 lub 3? Sabaj daje możliwość regulacji niskich, wysokich i średnich czy tylko tych 2 pierwszych?

Polki są świetne! W każdym przedziale cenowym.

Edytowane przez D4ncer
Godzinę temu, D4ncer napisał:

Z tego co zrozumiałem Sabaj wycofuje wokale i ma słabo zróżnicowany bas (chociaż jak na wzmacniacz klasy D to trochę dziwna sprawa).

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gra jak najbardziej poprawnie. Jak się chce mieć trochę wypchnięte wokale to można włączyć Loudness. 

Piopio, co wnosi loudness 2 lub 3? Sabaj daje możliwość regulacji niskich, wysokich i średnich czy tylko tych 2 pierwszych?

Sabaj oczywiście umożliwia regulację niskich i wysokich tonów. Do tego ma 32 tryby DSP - choć praktycznie użytecznych jest pierwszych 5 poziomów Loudness. 

KEF LS50 to monitory i jednak brakuje im basu. Dlatego włączam sobie Loudness i mam delikatne doładowanie. 

Opis przypomina mi trochę Audiomatusa, którym byłem oczarowany pierwsze 10 minut, ale nigdy nie miałem ochoty na dłuższe odsłuchy - właśnie przez "dziwne" wokale.

Słuchałem kiedyś. To zupełnie inne granie. Wtedy klasa D miała nieakceptowalne wady. Teraz już je wyeliminowano. 

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Czyli wychodzi na to, że Twoje kolumny nie pasują zbytnio do tego wzmacniacza, skoro podbijasz pasma. 

Ja mam RTI A3 i gram neutralnie, nic nie muszę podbijać, bo niczego nie brakuje, a kolumny są tańsze niż Twoje! 

W czasach DSP może sobie przypasować kolumny do wzmacniacza. KEF LS50 mają niewątpliwe zalety jak i wady. Wady sobie niweluję DSP. Gdybym chciał lepiej to musiałbym wydać 8k za nowe kolumny.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.