Skocz do zawartości
IGNORED

Transport CD vs Streamer

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, marcinmarcin said:

A słyszycie odwrócenie na obu kanałach? Czyli plus na minusie w obu ZG

To już wyższa szkoła jazdy. Dla takich, co "słyszą" elektrony w kablach i inne takie.

21 minut temu, bum1234 napisał:

To już wyższa szkoła jazdy. Dla takich, co "słyszą" elektrony w kablach i inne takie.

Ja "słyszący" nie tylko zamieniałem polaryzacje i słuchałem, robiłem także pomiary i dostrajałem 

3 godziny temu, xajas napisał:

Dawno dawno temu na audiofilskich forach bylo wiele dyskusji na temat „absolutnej“ fazy i o CD-playerach i DAC-ach majacych taki przelacznik

Ja nie slyszalem

mam taki przelacznik w pre.i w dac.na granicy percepcji.na niektorych plytach.

aczkolwiek faza w zasilaniu musi sie zgadzac obowiazkowo.

9 minut temu, tomek7776 napisał:

mam taki przelacznik w pre.i w dac.na granicy percepcji.na niektorych plytach.

aczkolwiek faza w zasilaniu musi sie zgadzac obowiazkowo.

Też przełączałem u siebie w dac i kiedyś jak zostało przypadkiem to miałem wrażenie że coś nie tak, ale raczej bym tego nie rozpoznał, więc może tylko wrażenie...

Poprawna faza w gniazdku obowiązkowa 👍

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Ja "słyszący" nie tylko zamieniałem polaryzacje i słuchałem, robiłem także pomiary i dostrajałem 

Impuls się odwrocił do góry nogami? 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Jak się wyzbędziesz skłonności do przyjmowania iluzji jako rzeczywistości  i wiary w pewne stereotypy, to w końcu zrozumiesz o co tu chodzi. Na razie powielasz błędy wszystkich świeżo upieczonych adeptów "hi-endu"

Alkohol, papierosy to też używki, generalnie złe, ale wielu sprawiają przyjemność. Sporty ekstremalne też nie są za zdrowe, a jednak podnoszą adrenalinę.
Niech każdy żyje we własnej iluzji, kupuje na co ma ochotę. Wy żyjecie w swojej, inni w swojej.
Wydał zarobione pieniądze na coś, co sprawia przyjemność, a Ty odmawiasz mu tej przyjemności, frajdy z nowej zabawki. Nieważne jaka to jest, a już szczególnie jak Ty ja postrzegasz. Jak dla Ciebie audio to frajda na poziomie wszystko jest takie samo to może jesteś najszczęśliwszy tutaj, ale tylko może, bi może najbardziej nieszczęśliwy właśnie.

Fajnie, do tego ML, pozazdrościćmozna :). Sam gram tylko z plików, ale mam DAC do którego można dokupić firmowy transport i nie raz to mi przychodzi na myśl jak trochę lepsze czasy będą.

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Impuls się odwrocił do góry nogami? 😉 

Rozne cuda sprawdzałem, testowałem w bi-amp na przeciw-fazie na srednio-wysokie albo bas,

ale najbardziej zależało mi dostrojenie super-tweeterow, zmiana charakterystyki na przeciwazie bardziej przypasowała, w efekcie nie podbiło a rozciągnęło zakres 

W dniu 2.10.2022 o 16:44, carlos med napisał:

Wracając do tematu głównego.

Zachęcony wskazówkami niektórych forumowiczów, po odsłuchu , nabyłem źródło CD. Mark Levinson No 39 po fabrycznym upgrade do 390s .

Super sprzęt, ja długo grałem na 37 + 36S, transport dalej stoi i się kurzy. Daj go do dobrego serwisu na przegląd, żeby dobrze służył, tam jest sporo niuansów, wysychające elektrolity od których możę paść laser, kalibracja otwierania szuflady (układ sterujący prędkością otwierania) i jej odpowiednie czyszczenie, smarowanie i regulacja, itd. serwis który robi MLe będzie wiedział.

45 minut temu, .:Gerard:. napisał:

testowałem w bi-amp na przeciw-fazie na srednio-wysokie albo bas,

A to już faktycznie może spore zmiany wnieść 👍

ja zmieniałem tylko całość na dac i   najbardziej zauważalna zmiana to obrócenie wykresu, ale mam wrażenie że ciut lepiej gra na poprawnej 

Rozne cuda sprawdzałem, testowałem w bi-amp na przeciw-fazie na srednio-wysokie albo bas,

Po co?
Zmieniajac polaryzacje jednego toru, niszczysz caly wysilek projektanta stworzenia spojnej zwrotnicy.
10 godzin temu, maciek36 napisał:

Alkohol, papierosy to też używki, generalnie złe, ale wielu sprawiają przyjemność. Sporty ekstremalne też nie są za zdrowe, a jednak podnoszą adrenalinę.
Niech każdy żyje we własnej iluzji, kupuje na co ma ochotę. Wy żyjecie w swojej, inni w swojej.
Wydał zarobione pieniądze na coś, co sprawia przyjemność, a Ty odmawiasz mu tej przyjemności, frajdy z nowej zabawki. Nieważne jaka to jest, a już szczególnie jak Ty ja postrzegasz. Jak dla Ciebie audio to frajda na poziomie wszystko jest takie samo to może jesteś najszczęśliwszy tutaj, ale tylko może, bi może najbardziej nieszczęśliwy właśnie.

Fajnie, do tego ML, pozazdrościćmozna :). Sam gram tylko z plików, ale mam DAC do którego można dokupić firmowy transport i nie raz to mi przychodzi na myśl jak trochę lepsze czasy będą.

Ja bym do tego dodał , że ... W percepcji rzeczywistości,w tym dźwięków ( bo niby dlaczego miałoby być inaczej) wszyscy poruszamy się w oparach iluzji. Podam przykład: mój znajomy ma taką "wadę" narządu słuchu -przezierne błony bębenkowe- która powoduje, że słyszy 20kHz. Z tego powodu irytującym dla niego jest dźwięk emitowany przez niektóre aparaty do USG , a ma z nimi częsty kontakt. Każdy z nas może w prosty sposób sprawdzić jaki zakres słyszy ( można to też zrobić profesjonalie wykonując audiogram tonalny). Ja nie słyszę tyle co kolega i jestem pewny , że ogromna większość z nas nie słyszy wyżej niż 16-17kHz , młodsi lepiej, starsi niestety jeszcze gorzej.

Jak nie obawiacie się prawdy o własnym słuchu to proponuję test 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję podzielić się wynikami .

Porównania , które wszyscy robimy ...zaczynając od zasilania w elektrowni...przez cały tor audio....na aparacie słuchu i wrażeniu słuchowym w korze mózgowej kończąc są nie tylko iluzją, ale subiektywnym odbiorem wycinka rzeczywistości jakim jest dźwięk. Dlatego to właśnie na koniec iluzja się liczy , to czy dźwięk nam się podoba czy nie , chyba o to w tym wszystkim chodzi. A czy on jest z pliku, CD, winyla , taśmy ... na szczęście jest wybór i jeśli tylko sprzęt nie jest budżetowy to każdy z nich jest dobry - inny dla każdego. 

Dlatego koledze od rzeczywistości ( w której i tak zawsze na końcu jest rozczarowanie) proponuje mimo wszystko więcej iluzji.

A ML naprawdę fajny .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
9 godzin temu, xajas napisał:

Po co?
Zmieniajac polaryzacje jednego toru, niszczysz caly wysilek projektanta stworzenia spojnej zwrotnicy.

Po to, żeby samemu doświadczyć

W dniu 3.10.2022 o 10:06, Piopio napisał:

Transport USB (z izolacją galwaniczną USB) i Tidal podłączony do wysokiej klasy CD z DAC zagra jak CD z tego odtwarzacza. 

Nie będzie różnicy pod warunkiem, że materiał muzyczny będzie dokładnie ten sam.

.... Taki sam nie będzie. W przypadku Tidala możesz domniemać, jaka wersja albumu jest aktualnie "na stanie", najnowsza wcale nie znaczy, że najlepsza. Mogę podać kilkanaście przykładów na szybko, gdzie album z Tidala gra gorzej, niż z płyty CD i wcale nie jest to wina wyższości odtwarzacza z CD nad streamerem. W przypadku CD masz wybór wersji albumu, w przypadku Tidala, nie masz żadnego wyboru. 

Że jeszcze nikt o MQA nie wspomniał 😄

17 minut temu, g88 napisał:

.... Taki sam nie będzie. W przypadku Tidala możesz domniemać, jaka wersja albumu jest aktualnie "na stanie", najnowsza wcale nie znaczy, że najlepsza. Mogę podać kilkanaście przykładów na szybko, gdzie album z Tidala gra gorzej, niż z płyty CD i wcale nie jest to wina wyższości odtwarzacza z CD nad streamerem. W przypadku CD masz wybór wersji albumu, w przypadku Tidala, nie masz żadnego wyboru. 

Że jeszcze nikt o MQA nie wspomniał 😄

Przecież napisałem, że jak materiał będzie dokładnie ten sam. Ja nie jestem aż takim purystą żeby zwracać uwagę na wydanie. Ja wolę remastery. Słucham dużo nowych nagrań gdzie nie ma jeszcze remasterów. Wtedy TIDAL= jakość CD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Przecież napisałem, że jak materiał będzie dokładnie ten sam. Ja nie jestem aż takim purystą żeby zwracać uwagę na wydanie. Ja wolę remastery. Słucham dużo nowych nagrań gdzie nie ma jeszcze remasterów. Wtedy TIDAL= jakość CD.

Tu nie chodzi o puryzm, tylko o to, które wydanie brzmi lepiej 😉 Podaj jakiś album, to ci pokażę ile było miksów 😉

13 minut temu, g88 napisał:

Tu nie chodzi o puryzm, tylko o to, które wydanie brzmi lepiej 😉 Podaj jakiś album, to ci pokażę ile było miksów 😉

Ja nie słucham 5 płyt na krzyż żeby pamiętać co jak brzmi 😉 Zawsze wybieram MQA jak jest.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, g88 napisał:

To sobie pogadaliśmy 😛

Jeszcze nie spotkałem albumu, który w wersji MQA brzmiały gorzej niż w normalnej wersji. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Jeszcze nie spotkałem albumu, który w wersji MQA brzmiały gorzej niż w normalnej wersji.

To ja mam odwrotnie, bo to format stratny 😉 Takie .mp3 v2

9 minut temu, g88 napisał:

Stratny powyżej 16/44.1. 

To ja mam propozycje która nic nie kosztuje, 7 darmowych dni bez zakładania konta HIGHRESAUDIO na test i porównanie z Tidal. Baza płyt skromna, ale jakość streamingu dorównuje tej z Qobuz który jest lepszy od Tidal, a potem porównać z płytą CD, wtedy wrócimy do tej rozmowy .... Tidal = CD

Zaś płyty z dodatkiem MQA słychać jest lepszy bas i więcej powietrza na wysokich w porównaniu do odpowiedników CD.

3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

To ja mam propozycje która nic nie kosztuje, 7 darmowych dni bez zakładania konta HIGHRESAUDIO na test i porównanie z Tidal. Baza płyt skromna, ale jakość streamingu dorównuje tej z Qobuz który jest lepszy od Tidal, a potem porównać z płytą CD, wtedy wrócimy do tej rozmowy .... Tidal = CD

Zaś płyty z dodatkiem MQA słychać jest lepszy bas i więcej powietrza na wysokich w porównaniu do odpowiedników CD.

HIGHRESAUDIO to nie jakość CD jak mniemam po nazwie 😉

6 godzin temu, g88 napisał:

Dla mnie też brzmi to dużo gorzej niż prawdziwe, bezstratne 16/44,1 

4 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Źle się wyraziłem, więc sprostuje .. odpowiednik CD ..... miałem na myśli pliki 16-44,1.

-------

Pomimo nazwy HIGHRESAUDIO bez problemu znajdzie się płyty w wersji 16bit 44,1kHz

Test nic nie kosztuje, ba nawet nie trzeba nic robić z anulowaniem, wygaśnie automatycznie, jeśli nie odpowiesz na email o przedłużeniu subskrypcji, konto zamilknie. Zapraszam by spróbować i porównać z Tidal.

5 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Źle się wyraziłem, więc sprostuje .. odpowiednik CD ..... miałem na myśli pliki 16-44,1.

-------

Pomimo nazwy HIGHRESAUDIO bez problemu znajdzie się płyty w wersji 16bit 44,1kHz

Test nic nie kosztuje, ba nawet nie trzeba nic robić z anulowaniem, wygaśnie automatycznie, jeśli nie odpowiesz na email o przedłużeniu subskrypcji, konto zamilknie. Zapraszam by spróbować i porównać z Tidal.

A czym technicznie to się różni, że wg Ciebie brzmi lepiej ?

Ukryta Zawartość

Gdzies byla strona z faktycznym przesyłem danych, roznica miedzy dostawcami byla duza

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Porównywałeś z Amazonem?

Niestety, by go aktywować jedyna płatność to trzeba wpisać numer z karty kredytowej a tego nie lubię robić.

Byłem u kolegi, który dostał miesięczny access na muzykę, bo wykupił oglądanie filmów.  Grało jakby lepiej od Tidal ale bez własnych testów i porównań u siebie nie wypowiadam się co lepsze.

2 godziny temu, Piopio napisał:

A czym technicznie to się różni, że wg Ciebie brzmi lepiej ?

A jaka techniczna siła powstrzymuje Ciebie by to sprawdzić?

14 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

A jaka techniczna siła powstrzymuje Ciebie by to sprawdzić?

A sprawdzę sobie. Z ciekawości. Bo funkcjonalnie aplikacja na PC to porażka. Lubię sterować muzyką z komórki. 

15 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

Niestety, by go aktywować jedyna płatność to trzeba wpisać numer z karty kredytowej a tego nie lubię robić.

Też nie lubię ale w tym przypadku przełamałem się jestem bardzo zadowolony. A nie spotkałem się z jakimikolwiek negatywnymi  uwagami dotyczącymi bezpieczeństwa zakupów na tej platformie. Gdyby poprawili aplikację, całkowicie zrezygnowałbym z Tidala 

• Pokaż nowe odpowiedzi