Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, GT napisał:

Glupie pytanie, ale calkiem od serca (bez trollowania) - wszyscy pisza o USB - to tu, to tam. Moje prywatne odczucia sa takie, ze USB gra gorzej niz COAX. Moze to kwestia implementacji DACa (i traktowania USB po macoszemu???). Moj Audio gd na sabre z plytkami amanero usb i tak gra gorzej po USB niz z COAX, dzwiek jest bardziej techniczny, wyprany z emocji, bas jednostajny z jednolita barwa, mimo ze caly dzwiek jest bardziej nadmuchany i efektowny. Na kilku innych DACach (takich entry level) obserwowalem podobna prawidlowosc wiec dalem sobie z USB spokoj. Jak to wyglada z Waszych obserwacji? 

Spróbuj izolator USB Topping HS01. Zdziwisz się jak dobrze USB brzmi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, GT napisał:

Glupie pytanie, ale calkiem od serca (bez trollowania) - wszyscy pisza o USB - to tu, to tam. Moje prywatne odczucia sa takie, ze USB gra gorzej niz COAX. Moze to kwestia implementacji DACa (i traktowania USB po macoszemu???). Moj Audio gd na sabre z plytkami amanero usb i tak gra gorzej po USB niz z COAX, dzwiek jest bardziej techniczny, wyprany z emocji, bas jednostajny z jednolita barwa, mimo ze caly dzwiek jest bardziej nadmuchany i efektowny. Na kilku innych DACach (takich entry level) obserwowalem podobna prawidlowosc wiec dalem sobie z USB spokoj. Jak to wyglada z Waszych obserwacji? 

Czesto tak bywa, mysle ze usb jest młodsze, jeszcze gorzej implementowane. Natomiast nie zmienia to faktu, że są urządzenia grajace lepiej po USB - jak moj Ideon/

10 minut temu, julius-6 napisał:

Czesto tak bywa, mysle ze usb jest młodsze, jeszcze gorzej implementowane. Natomiast nie zmienia to faktu, że są urządzenia grajace lepiej po USB - jak moj Ideon/

Nowe DAC grają lepiej po USB. Postęp techniczny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 w 1 . Teac UD-701. I do tego genialny analogowy pre.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

4 godziny temu, GT napisał:

Na kilku innych DACach (takich entry level) obserwowalem podobna prawidlowosc wiec dalem sobie z USB spokoj. Jak to wyglada z Waszych obserwacji? 

USB to najgorsze pod względem jakości dźwięku złącze. Jest najbardziej uniwersalne i zapewnia najwyższe parametry ale to wszystko. Dla mnie najlepszym jest I2S (Denafrips). Na drugim miejscu jest AES/EBU. SPDIF jako trzecie ale i tak jest lepsze w mojej ocenie niż USB. Nie są to spostrzeżenia wynikające z użytkowania obecnego przetwornika bo na poprzednim (TEAC) USB także przegrywało ze złączem koaksjalnym . 

16 minut temu, piotrek7 napisał:

USB to najgorsze pod względem jakości dźwięku złącze. Jest najbardziej uniwersalne i zapewnia najwyższe parametry ale to wszystko. Dla mnie najlepszym jest I2S (Denafrips). Na drugim miejscu jest AES/EBU. SPDIF jako trzecie ale i tak jest lepsze w mojej ocenie niż USB. Nie są to spostrzeżenia wynikające z użytkowania obecnego przetwornika bo na poprzednim (TEAC) USB także przegrywało ze złączem koaksjalnym . 

Jeżeli tu jest dyskusja na ten temat to przeniosę moje zapytanie z wątku Ifi Zen Stream:

Mam Ifi zen Stream połączony z Chord Qutest przez złącze USB. Chciałbym spróbować połączenia Coaxial/spdif z IFi do BNC do Chord. Macie takie doświadczenie? Jaki kabel (marka, długość) sprawdzi się najlepiej w takim połączeniu? Taki: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będzie OK?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, KotD napisał:

będzie OK?

Będzie OK ale można lepiej. Sam wykorzystuję MOGAMI 2964. Tu zamówisz w wymaganej konfekcji.

Ukryta Zawartość

na tych złączach

Ukryta Zawartość

Od strony ifi (które ma wyjście w oparciu o zwykłe RCA) wykorzystaj przejściówkę. VdH robi takie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Będzie OK ale można lepiej. Chord ma wejścia BNC. Kup kabel w tym standardzie. Sam wykorzystuję MOGAMI 2964. Tu zamówisz w wymaganej konfekcji. Od strony ifi (które ma wyjście w oparciu o zwykłe RCA) wykorzystaj przejściówkę. VdH robi takie. 

OK. Dzięki

Widzę, że temat wzbudza sporo emocji. Z samej ciekawości, wypożyczę to tanie źródło (IFI + topping) połączę z jakimś DAC za 15k. To samo zrobię z Luminem U1 mini. Jak nie będzie różnicy jak piszę [mention=11639]Piopio[/mention], to nie widzę sensu dokładać. Lepiej wydać kasę na lepszy DAC.

Lepiej nie zagra , bo kostka w topingu nie pozwoli.

A na czym zrobiona jest izolacja w auralicu aries 2.1?
39 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Lepiej nie zagra , bo kostka w topingu nie pozwoli.

A na czym zrobiona jest izolacja w auralicu aries 2.1?

W przypadku Lumin zakładałem, że już nie będę jej stosował skoro to transport za 10k pln vs. ifi z topping 2k pln 🙂

9 godzin temu, Piopio napisał:

Spróbuj izolator USB Topping HS01. Zdziwisz się jak dobrze USB brzmi.

A allo isolator może być albo JAN Canada isolator? Czy tylko topping taki rewelacyjny jest?

Nie te co ja wymieniłem są po I2S to nie będzie to samo.

Edytowane przez RobG1974
4 godziny temu, KotD napisał:

Mam Ifi zen Stream połączony z Chord Qutest przez złącze USB

Jak go miałem na testach zabrałem do kolegi który ma qutesta. Po coax grały lepiej - obaj byliśmy tu akurat zgodni.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jak go miałem na testach zabrałem do kolegi który ma qutesta. Po coax grały lepiej - obaj byliśmy tu akurat zgodni.

Kupiłem dzisiaj przejściówkę z rca na bnc, ponieważ taki przewód miałem wolny i teraz testuję. Po pierwszych testach wydaje się, że po coaxial/bnc gra lepiej. Dźwięk jest plastyczny, analogowy. Usb bardziej techniczny, suchy.

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

A allo isolator może być albo JAN Canada isolator? Czy tylko topping taki rewelacyjny jest?

Nie te co ja wymieniłem są po I2S to nie będzie to samo.

Nie ma znaczenia jakiej firmy będzie izolator. Wszystkie działają dokładnie tak samo. 

TI też wypuścił swój izolator 😉 

Najlepiej oczywiście łączyć po I2S 😉 Wtedy nie trzeba izolatora 😉

1 godzinę temu, KotD napisał:

Kupiłem dzisiaj przejściówkę z rca na bnc, ponieważ taki przewód miałem wolny i teraz testuję. Po pierwszych testach wydaje się, że po coaxial/bnc gra lepiej. Dźwięk jest plastyczny, analogowy. Usb bardziej techniczny, suchy.

Najlepiej mieć transport z wyjściem BNC i dać oryginalny kabel BNC.

Polecam Oyaide db510

35 minut temu, RobG1974 napisał:

Najlepiej mieć transport z wyjściem BNC i dać oryginalny kabel BNC.

Polecam Oyaide db510

Na pewno tak byłoby najlepiej, ale jaki transport w kwocie podobnej do ifi spelni ten warunek?

13 minut temu, KotD napisał:

Na pewno tak byłoby najlepiej, ale jaki transport w kwocie podobnej do ifi spelni ten warunek?

Żaden.

Na pewno było by lepiej ale zapewne nie ma sensu zawracać sobie tym głowy w takim stopniu aby uczynić z tego istotne kryterium wyboru. Będąc przypartym do muru zawsze można zainwestować w gniazdo BNC (choćby Neutrika) i zamontować je w ifi w miejsce oryginalnego. Choć w mojej ocenie nic się nie stanie jeśli pozostaniesz przy odpowiedniej przejściówce lub kablu dobrym kablu RCA-BNC.

Allo Usbridge Sig z nakładką Allo Digione Sig. + zasilacz Allo Shanti

Choć to trochę drożej wychodzi, ale można dać Raspberry pi CM4 z allo digione, ale nie wiem jak jakościowo to będzie się miało do Ifi Zen.

Ale nie chce mi się na próbę Ifi Zen kupować skoro mam Lumina u2mini i Usbridge z Allo digione sig. pod różnymi dac-ami w 2 zestawach.

Edytowane przez RobG1974
2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Allo Usbridge Sig z nakładką Allo Digione Sig. + zasilacz Allo Shanti

Choć to trochę drożej wychodzi, ale można dać Raspberry pi CM4 z allo digione, ale nie wiem jak jakościowo to będzie się miało do Ifi Zen.

Ale nie chce mi się na próbę Ifi Zen kupować skoro mam Lumina u2mini i Usbridge z Allo digione sig. pod różnymi dac-ami w 2 zestawach.

A robiłeś może porównanie usbridge do lumina?

U siebie od długiego już czasu gram digione signature po BNC do Exogala i jest nieźle. digione na potrójnym zasilaniu liniowym lucarto (czysta/brudna strona i switch) Czasami kusi spróbowanie czegoś nowego, ale żeby był odczuwalny przyrost jakości to musiałbym już w dużo droższe klocki celować. Raczej coś all in one dla odmiany (lumin t2/ Rose).

9 godzin temu, Piopio napisał:

Najlepiej oczywiście łączyć po I2S 😉 Wtedy nie trzeba izolatora 😉

Daleko idące uogolnienie, np. i2s pobrany bezpośrednio z maliny bardzo potrzebuje izolacji i reclockingu.

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Choć w mojej ocenie nic się nie stanie jeśli pozostaniesz przy odpowiedniej przejściówce

Raczej zostanę przy tym rozwiązaniu. Wg mnie jest OK:)

Szukając kabli do połączenia Qutesta z Ifi zen Stream coaxial/BNC, zacząłem się zastanawiać czy będzie różnica w przesyle danych za pomocą "zwykłego" analogowego kabla rca, a dedykowanego kabla cyfrowego coaxial.

Sprawdzaliście?

Podobno najważniejsze jest żeby trzymać standard coaxiala 75ohm

wiekszosc kabli a w zasadzie wtyków nie spełnia tego kryterium 

17 minut temu, krolewicz napisał:

wiekszosc kabli a w zasadzie wtyków nie spełnia tego kryterium 

Nawet te oryginalnie konfekcjonowane kable coaxial niezależnie czy to wtykami RCA czy BNC?

z BNC nie ma tego problemu, chyba każdy wtyk spełnia normy

ja kupiłem takie wtyki i kabel neotecha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadałem pytanie na temat izolacji USB dla U1 mini do producenta. Taką otrzymałem odpowiedź.

Cytat

Hi,

In many systems especially using a (electrically noisy) computer as source instead of audiophile streamers, I don’t doubt a very good implementation of USB isolator can help. I believe USB DAC is generally very susceptible to source noise, far more so than people in objective forum commonly assume.

That depends on many things, however, including but not limited to the design of the isolator, overall system, USB design and DAC design, source (computer or audiophile streamer). With a brand like Holo, you can even pay more for a better USB implementation at the DAC side that works better for noisy source (computer). Schiit DAC also had multiple generations of USB boards for which their customers can purchase as upgrade options.

I have not looked into Topping HS01, but that looks simplistic judging by the physical size of it.

For what a proper USB isolator looks like, check out ISO Regen (this is not an endorsement or recommendation, however.). We had a customer feedback for it, and found it improves things in his system, but only when the accompanied LPS was also purchased. The ISO Regen + LPS costs 10 times more than the Topping.

There is also a minor possibility that in a few cases, using USB isolator can introduce functional problems.

For the opposite viewpoint that I don’t believe, you can read

archimago.blogspot.com

MEASUREMENTS: Topping HS01 - USB 2.0 Isolator & Ground Loop Eliminator...

A blog for audiophiles about more objective topics. Measurements of audio gear. Reasonable, realistic, no snakeoil assessment of sound, and equipment.

Hope this helps.

Best regards,
Peter

11 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Zadałem pytanie na temat izolacji USB dla U1 mini do producenta. Taką otrzymałem odpowiedź.

Całkiem zgrabna odpowiedź. Zobacz sobie jak wygląda izolacja na ADUM4160. A działa 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi