Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Focal

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli jest dobrze, to po co szukać kabli; chyba, że jeszcze by się

przydało dodać np. szczegółów w tym dźwięku, albo  ..... ująć 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wypożycz sobie na testy Audioquest Type-5 albo jak chcesz bardziej dociążyć dźwięk to Audioquest Rocket22. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Lubie szczegółowość ale tez rozsądne ceny  jak za kabel.Jest dobrze, moze byc lepiej .No chyba ze nie ma sensu bo różnica bedzie niezauważalna 😊

Teraz, Kaska32 napisał:

Lubie szczegółowość ale tez rozsądne ceny  jak za kabel.Jest dobrze, moze byc lepiej .No chyba ze nie ma sensu bo różnica bedzie niezauważalna 😊

przekonaj się sam 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To żeby się przekonać do lepszych zrób eksperyment z tanimi np. YTDY,

a jak się przekonasz, że o to chodzi szukaj lepszych w salonach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W kwestii napędzenia Focali ZAWSZE trzeba kierować się jedną zasadą - to firma, która wartość impedancji podawaną klientowi, traktuje bardzo niepoważnie. Często zdarzało się, że podawano "8 ohm z miejscowym spadkiem do 4 ohm", a rekordowy spadek wynosił 2,7 ohm (dla kolumn "papierowo" 8 ohmowych). Wniosek może być tylko jeden- Focal przeważnie kłamie na temat impedancji, a każdy wzmacniacz do ich kolumn MUSI bez problemu pracować z niską impedancją. 

Zasada określania impedancji kolumn jest taka, ze lokalny spadek impedancji NIE MOŻE być niższy, jak znamionowa minus 25%, czyli dla 8 -> 6 ohm, dla 4 -> 3 ohmy. Jeśli jest inaczej, należy przyjąć znamionową impedancję jako niższą. Z matematyczną średnią, impedancja nie ma nic wspólnego.

Tak, zgodzę się z Tobą.

Dlatego zdecydowana większość podawanych wzmacniaczy do forum do Focala nadaje się "o kant du..y potłuc"

-a potem "nie gra" ale podobnie jest z B&W. Zasada wydajnego pieca pozostaje. Choć w Focalu wkurza mnie ta krzykliwa góra...

Ja nie neguję kwestię kabli bo słyszę różnicę i zdarza mi się robić rotację kabli w moich systemach.

Skoro zadałeś pytanie to czy mogę rozumieć że coś w tym połączeniu ci nie pasuje powiesz co?

Kablami możesz delikatnie edytować brzmienie ale nigdy całkowicie go nie zmienisz

Piotr 

Ogólnie dźwięk mi sie podoba ale chciałabym bardziej  wydobyć niższe częstotliwości o ile to możliwe  (oczywiscie zdaje sobie sprawę  ze to moze byc nieznaczna różnica ale dająca taki smaczek).

Zastanawiam się dlaczego nikt nie zaproponował do tych Focali wzmacniacza Atoll. To bardzo często polecane zestawienie było swego czasu. Ja mam Focale Aria 926 + Atoll in200. Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku, jest ciepły (ale pod kontrolą) bas. Rozdzielczość zyskałem gdy udoskonaliłem źrodło - do node2i dokupiłem zewnętrzny zasilacz. 

Niestety in200 będzie poza budżetem najpewniej i nie ma funkcji sieciowych (można dokupić moduł - ale to kolejna kasa). No chyba że poszukasz używanego, albo in100 - choć podobno jest wyraźnie gorszy od in200.

Tak, zgodzę się z Tobą.
Dlatego zdecydowana większość podawanych wzmacniaczy do forum do Focala nadaje się "o kant du..y potłuc"
-a potem "nie gra" ale podobnie jest z B&W. Zasada wydajnego pieca pozostaje. Choć w Focalu wkurza mnie ta krzykliwa góra...

Zgadzam się z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i z tobą i dlatego trzeba je łączyć z ciepłymi wzmakami - ja poleciłem Musical Fidelity np. M6si I do tego można kable głośnikowe np. Van Den Hull the Wind I bedzie super - góra nie zakluje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ogólnie dźwięk mi sie podoba ale chciałabym bardziej  wydobyć niższe częstotliwości o ile to możliwe  (oczywiscie zdaje sobie sprawę  ze to moze byc nieznaczna różnica ale dająca taki smaczek).

Wydajny prądowo Wzmak właśnie poprawi bas i to bardzo. Ja tak miałem z moimi Focal

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a dlaczego nikt nie zaproponował NAD-a C399? Kawał byka z regulacją barwy (jak ktoś potrzebuje) -nie ma tam efektu wkurzającej góry i jest mocny bass o niezłym prowadzeniu.

21 godzin temu, Tonnii99 napisał:

a dlaczego nikt nie zaproponował NAD-a C399? Kawał byka z regulacją barwy (jak ktoś potrzebuje) -nie ma tam efektu wkurzającej góry i jest mocny bass o niezłym prowadzeniu.

Nad C399 na końcówkach Purify to bardzo dobry pomysł. Tylko na chwilę obecną brak do nich modułów BluOS z Dirac Live

www.tophifi.pl

W dniu 21.11.2022 o 22:30, Kaska32 napisał:

Arie 906 to monitory więc nie oczekuj  cudów co do basu. Możesz spróbować kabli np Cardas 101 czy Tellurium Blue II.

Trzeba było jednak dołożyć do Lyngdorfa. To inny świat brzmienia i genialny system kalibracji.

cudów nie, jednak monitory porządne trzeba odpowiednio zasilić i można się pozytywnie zdziwić 😉

www.tophifi.pl

Zawsze moze byc lepiej.Lyngdorf to inny pułap cenowy.Chciałam sie zmieścić  w 10 tys dlatego taki zestaw wybrałam ( taka gotówka - nie lubie rat)..Dla mnie brzmi dobrze.Bas w moim pokoju jest.W tym tygodniu spróbuje zmian z kablami.Zobaczę czy usłyszę różnice czy nie.

Bardziej bas poprawisz akustyka niz kablami. Wrzuć może zdjęcie jak stoi Twój system to może mała porada już coś wniesie. 

1 godzinę temu, Kaska32 napisał:

Zawsze moze byc lepiej.Lyngdorf to inny pułap cenowy.Chciałam sie zmieścić  w 10 tys dlatego taki zestaw wybrałam ( taka gotówka - nie lubie rat)..Dla mnie brzmi dobrze.Bas w moim pokoju jest.W tym tygodniu spróbuje zmian z kablami.Zobaczę czy usłyszę różnice czy nie.

Testy to tylko dobrze dla doświadczenia. Nic nie stracisz.

Piotr 

W dniu 29.11.2022 o 18:12, Piotr Sonido napisał:

Bardziej bas poprawisz akustyka niz kablami. Wrzuć może zdjęcie jak stoi Twój system to może mała porada już coś wniesie. 

Testy to tylko dobrze dla doświadczenia. Nic nie stracisz.

Piotr 

Zgadzam się (jak zwykle) z przedmówcą. Akustyka jest warta więcej niż tysiąc kabli. Wcale nie musi być też szpetna. Mega Acoustic produkuje bardzo fajne panele, które nie wyglądają jak tekturki po jajkach.

W dniu 30.11.2022 o 20:24, iFi Audio napisał:

Zgadzam się (jak zwykle) z przedmówcą. Akustyka jest warta więcej niż tysiąc kabli. Wcale nie musi być też szpetna. Mega Acoustic produkuje bardzo fajne panele, które nie wyglądają jak tekturki po jajkach.

Ostatnio widziałem też że stx się za to wziął. Jest tanio. Nie wiem jak z jakości a ale sprawdzę 

Piotr 

W dniu 4.12.2022 o 13:09, Piotr Sonido napisał:

Ostatnio widziałem też że stx się za to wziął. Jest tanio. Nie wiem jak z jakości a ale sprawdzę 

Piotr 

Dobrze wiedzieć, fajnie że kombinują, a nie stoją w miejscu.

W dniu 20.09.2022 o 21:30, Tal napisał:

Jeśli Rotela podepniemy do Focali podobnie jak do B&W bądźmy gotowi na żyletki w powietrzu i krew z uszu.

lekka przesada...i powielanie jakichś dziwnych stereotypów.

Krew w powietrzu jest jak mamy klipsch + emotiva 🙂

Obecnie gram na fokalach aria 948 i rotelu 1592..... można słuchać godzinami.... gramofon jak i zupełnie inne źródło - choćby nawet telefon. Dobry dół, bardzo szeroka scena, dźwięk wypełnia równo całe pomieszczenia. Ja osobiście powiedziałbym, że ta góra jest bardzo delikatna.

Głośnikowe poleciłbym Chorda clearway. Są bardzo uniwersalne.

Nie czaję do dzisiaj o co chodzi z ostrością Arii. Słuchałem 926 chyba z 10 wzmacniaczami na kilku odsłuchach w tym z Primare i32, który uchodzi za jasny i fakt cykało to wyraźniej ale żeby posądzać te kolumny o cięcie po uszach to trochę przesada. To nie Klipsch, którego z tanim mało kulturalnym wzmacniaczem nie dało się słuchać. No chyba, że ktoś faktycznie podłączał je do cherlawego piecyka, ze słabą wydajnością prądową. Ja osobiście podłączył bym je do c375 ze względu na odchudzoną niższą średnicę tego modelu. Małżeństwo Focala z Naimem też by przeszło ale dzisiejsze ceny Naimów to jest dwukrotność tego co było jeszcze 4 lata temu... Focala z resztą też.

Te Arie zawsze grały mi jakoś tak za ciężko. Zdarzało się, że gitary basowe przysłaniały elektryczne przy niektórych konfiguracjach.

W dniu 5.12.2022 o 19:30, iFi Audio napisał:

Dobrze wiedzieć, fajnie że kombinują, a nie stoją w miejscu.

Dokładnie. Oni mają potencjał tylko jakoś chęci im momentami brakuje. Ale ostatnio sporo nowości więc może 🙂

W dniu 8.12.2022 o 13:36, Krzysiek B napisał:

Głośnikowe poleciłbym Chorda clearway. Są bardzo uniwersalne.

Nie czaję do dzisiaj o co chodzi z ostrością Arii. Słuchałem 926 chyba z 10 wzmacniaczami na kilku odsłuchach w tym z Primare i32, który uchodzi za jasny i fakt cykało to wyraźniej ale żeby posądzać te kolumny o cięcie po uszach to trochę przesada. To nie Klipsch, którego z tanim mało kulturalnym wzmacniaczem nie dało się słuchać. No chyba, że ktoś faktycznie podłączał je do cherlawego piecyka, ze słabą wydajnością prądową. Ja osobiście podłączył bym je do c375 ze względu na odchudzoną niższą średnicę tego modelu. Małżeństwo Focala z Naimem też by przeszło ale dzisiejsze ceny Naimów to jest dwukrotność tego co było jeszcze 4 lata temu... Focala z resztą też.

Te Arie zawsze grały mi jakoś tak za ciężko. Zdarzało się, że gitary basowe przysłaniały elektryczne przy niektórych konfiguracjach.

No bo do tego dochodzi jeszcze źródło jak Ustka więc jeżeli system jest jasny a reszta czyli źródło i akustyka słaba to może być już przesada na górze.

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi