Skocz do zawartości
IGNORED

A-S1100 jako koncowka mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Jpr, to jakbym miał kupować l, to chyba zacząłbym od tych chińskich wzmacniaczy klasy D SMSL czy Topping. Przynajmniej ceny mają umiarkowane. W szczególności te SMSL

6000zl to potężna suma na dzisiejsze niepewne czasy...

przy dzisiejszej inflacji to właśnie coraz mniejsza kwota. Masło dobija do 10 zł... Jak żyć 😜

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

13 minut temu, Bukaj napisał:

Jpr, to jakbym miał kupować l, to chyba zacząłbym od tych chińskich wzmacniaczy klasy D SMSL czy Topping. Przynajmniej ceny mają umiarkowane. W szczególności te SMSL

6000zl to potężna suma na dzisiejsze niepewne czasy...

To nie jest duzo za ten wzmacniacz.

Od kiedy go mam, przez moj dom przewinelo sie kilka jak nie kilkanascie innych wzmacniaczy i zawsze wracam do Yamahy.

Szkoda sprzedawac. 

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Masło dobija do 10 zł... Jak żyć 😜

Noo, to kto odda taka Yamahe za 600 kostek masla 🤣

25kg Yamahy za 150kg masla 🤣

Ale jaja

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

To nie jest duzo za ten wzmacniacz.

Od kiedy go mam, przez moj dom przewinelo sie kilka jak nie kilkanascie innych wzmacniaczy i zawsze wracam do Yamahy.

Szkoda sprzedawac. 

Noo, to kto odda taka Yamahe za 600 kostek masla 🤣

25kg Yamahy za 150kg masla 🤣

Ale jaja

jaja też drogie 😜 Ło Panie 😜

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cytat

25kg Yamahy za 150kg masla

No tak, Ci co jedzą smalec lub margarynę mogą sobie pozwolić na lepsze wzmacniacze, a miłośnicy masła muszą się zadowolić klasą D z Chin. Ciężkie czasy!

Inflacja na całym świecie, a szczególnie w Eurokołchozie, jest wyjątkowo wysoka. Jak mówi Elon Musk idzie ogromy kryzys ogólnoświatowy. U nas sytuację pogarsza wojna za granicą wschodnią. Dobrze, że akurat rządzi PiS. Masło za 10 czy 15 zł jakoś się przeboleje, a przynajmniej ta władza nas w miarę szybko zbroi (sprzęt z USA, Korei, UK). Poprzednicy rozbrajali, nie tylko śmiechem, ale też rozkręcali armię i właściwie cały kraj.

7 minut temu, EmilioE napisał:

Znowu liczby w nicku. Moja teoria się potwierdza! Klub Yamahy, a wzmacniacz polityczny generuje moc...

Roszyfrowujesz po nicku, kto ma jakie stereo w domu i jakiej jest opcji politycznej?

W dniu 4.10.2022 o 16:43, Tweeter2016 napisał:

Była dyskusja parę dni temu o cenach Jamaszek, wczoraj widziałem okazję - A-S 1100 za 6k zł na OLX. IMO świetna cena.

Czy ja wiem?

One są świetne bo nowe są drogie.

Ja bym wolał w tej cenie używanego Caspiana M2.

23 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Roszyfrowujesz po nicku, kto ma jakie stereo w domu i jakiej jest opcji politycznej?

Albo klasycznie 🙂 data urodzenia.

Jak na 5 latka ładnie piszesz 🙂

Piotr 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zawsze jest coś dla kogoś lepsze, no prawie zawsze. Nie zmienia to faktu, że A-S1100 za 6k, kiedy ostatnio oglądałem trzy sztuki które były o 2-3 tys. drożej, to niezły deal. Spotkałem się kilka razy z opinią, że Jamaszki serii 1x00 i 2x00 są b. udane i warte swojej ceny, a jedynie linia 3x00 ma przesadzoną cenę.

Co do Caspiana M2 - absolutnie nie znam, nie twierdzę, że jest gorszy czy lepszy. Nic o nim nie wiem. Słyszałem o firmie, raczej dość niszowa. Może nie tu na forum gdzie większość użytkowników zna Roksan, ale gdyby spytać przypadkową osobę na ulicy..... 😉

29 minut temu, tomek4 napisał:

U nas drogo, ale my nie jesteśmy tak bogaci jak Polacy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

910bba7cecf1e7198ebf9ef2cd858065.jpg

U Was sie ceni sprzet mocno zamulony ktoremu nadaje sie mistyczna angielska muzykalnosc.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ja wiem?

One są świetne bo nowe są drogie.

Nie gniewaj sie, ale nie wiem jak mozna porownac M2 do AS1100. M2 nie ma w sobie niczego za co warto by bylo zaplacic 2000zl. Ani nie jest on jakos ciekawie zbudowany, ani ciekawie nie wyglada a o brzmieniu to nawet szkoda gadac. Najgorsze jest to ze dostaje zadyszki na wyzszych poziomach glosnosci przy srednio wymagajacych ZG.

Jedynie pilot w modelach z ostatnich lat produkcji wyglada fajnie.

Pisze z o wlasnych doswiadczeniach bo mialem omazje posiadac obydwa wzmacniacze w tym samym czasie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, tomek4 napisał:

U nas drogo, ale my nie jesteśmy tak bogaci jak Polacy

Ukryta Zawartość

910bba7cecf1e7198ebf9ef2cd858065.jpg

Wszystkie poniżej 6k. 

Ba poniżej 5:)

9 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie gniewaj sie, ale nie wiem jak mozna porownac M2 do AS1100. M2 nie ma w sobie niczego za co warto by bylo zaplacic 2000zl. Ani nie jest on jakos ciekawie zbudowany, ani ciekawie nie wyglada a o brzmieniu to nawet szkoda gadac. Najgorsze jest to ze dostaje zadyszki na wyzszych poziomach glosnosci przy srednio wymagajacych ZG.

Jedynie pilot w modelach z ostatnich lat produkcji wyglada fajnie.

Pisze z o wlasnych doswiadczeniach bo mialem omazje posiadac obydwa wzmacniacze w tym samym czasie.

Ja też i absolutnie nie mogę się zgodzić. 

U Yamahy dostałem jedynie ładne wycieraczki. Ciekawie zbudowany? To jedyny wzmacniacz w swojej cenie który ma dwa zasilacze do sekcji przed wzmacniacza i końcówki. Podtrzymuje także ciepły tryb stand by aby był gotowy do odsłuchu natychmiast po włączeniu. Wygląd slim pokazuje że da się zamieścić wszystko w mniejszej obudowie a nie pokazywać audiofilskiego powietrza. Co do dźwięku miałem go podłączonego pod spore kolumny. Heco, monitor Audio, focal czy nawet sobie Faber i potrafiłem dojść praktycznie do godziny 12 bez problemu. Do tego nasycenie dźwięku , barwa znacznie bardziej mi odpowiada. 

Zgodzę się że nie każdemu dźwięk może pasować. Ale w budowie? No niektórzy mogą się uczyć 

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 2.10.2022 o 12:32, miki450 napisał:

Pamiętam, że rok temu pojawił się AS 3000 za ok. 14 tys.. Myślałem i po tygodniu już nie musiałem. Został sprzedany.

Wcale mnie nie dziwi taka sytuacja. Seria 1100/2100/3000 była bardzo udana.

Wiele osób (fora zachodnie) twierdzi, że nowa seria 1200/2200/3200 nie gra lepiej. Gra inaczej. Za znacznie wyższe pieniądze. Więc nie dziwi brak chęci wymiany i sprzedaży.

Ja właśnie rok temu wyhaczyłem taka okazję (AS3000) i nie czekając ani chwili udałem się w podróż na drugi koniec Polski i wzmacniacz czym prędzej nabyłem w okazyjnej cenie.  Dziś to jest już cena za którą można kupi co najwyżej nową AS1200.

Osobiście uważam że ceny nowej serii (1200/2200/3200) to gruba przesada ale za to cena AS3000 która oscylowała w salonach w granicach 17000- 18000 zł była okazją. Ten wzmacniacz jest naprawdę dobry a dzisiejsza cena AS3200 (który gra tak samo jak poprzednik) choć wydaje się wysoka to jednak odzwierciedla jego możliwości ale powoduje że urządzenie nie jest już w kategorii atrakcyjna cena za coś co konkurencja sprzedają dwa razy drożej. 

57 minut temu, dlmtb napisał:

AS3000 która oscylowała w salonach w granicach 17000- 18000 zł

o tak, za te pieniądze świetny dźwięk a wykonanie pierwsza klasa 😉

www.tophifi.pl

W dniu 6.10.2022 o 10:15, dlmtb napisał:

Ja właśnie rok temu wyhaczyłem taka okazję (AS3000) i nie czekając ani chwili udałem się w podróż na drugi koniec Polski i wzmacniacz czym prędzej nabyłem w okazyjnej cenie.  Dziś to jest już cena za którą można kupi co najwyżej nową AS1200.

Osobiście uważam że ceny nowej serii (1200/2200/3200) to gruba przesada ale za to cena AS3000 która oscylowała w salonach w granicach 17000- 18000 zł była okazją. Ten wzmacniacz jest naprawdę dobry a dzisiejsza cena AS3200 (który gra tak samo jak poprzednik) choć wydaje się wysoka to jednak odzwierciedla jego możliwości ale powoduje że urządzenie nie jest już w kategorii atrakcyjna cena za coś co konkurencja sprzedają dwa razy drożej. 

Zgadzam się. 000 były ok. 100 było drożej. Ale wciąż ktoś się decydował. No ale 200 seria. No ja co trochę w tym robię zrobiłem, whatttt?

W dniu 26.09.2022 o 17:02, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

uważam, że nie ma sensu do tej końcówki w Yamasze. Dzielonkisprzedawac i kupować inna integre ? No chyba że droższa to ok.  to na wyższym pułapie bym doradzał ewentualnie. Tutaj lepiej sprzedać Yamahę i szukać wzmaka zintegrowanego. 

To jest moje zdanie 😉

Przecież ta Yamaha jest zintegrowana, więc po co ja sprzedawac i kupować inna integre, no chyba że droższa to ok. 

Ja łączyłem Yamahę AS1000, AS2000 i AS2100 z lampą, ale odwrotnie. Yamaha ma dobre pre, w tym MM/MC na czym mi zależało, więc wyszedłem z tego pre na lampowa końcówkę. Efekt był taki że lepiej zagrała nowsza Integra AS2200 i było po sprawie.

W dniu 6.10.2022 o 10:15, dlmtb napisał:

Dla mnie brzmieniowo AS2200 daje radę, gra bardziej lampowo od poprzedników ( mam lampę więc mogę porównywać w dowolnym momencie z dowolnymi kolumnami). 

Problemem jest brak drugiego wejścia XLR do gramofonu, a granie zbalansowane to domena Yamahy. Stąd u mnie pomysł czy raczej koniecznosc przesiadki na AS3200. 

Też myślałem nad inna marka ale nie znalazłem na rynku, może ktoś doradzi jestem otwarty.

12 godzin temu, Audroc napisał:

Przecież ta Yamaha jest zintegrowana, więc po co ja sprzedawac i kupować inna integre, no chyba że droższa to ok. 

Ja łączyłem Yamahę AS1000, AS2000 i AS2100 z lampą, ale odwrotnie. Yamaha ma dobre pre, w tym MM/MC na czym mi zależało, więc wyszedłem z tego pre na lampowa końcówkę. Efekt był taki że lepiej zagrała nowsza Integra AS2200 i było po sprawie.

przecież dokładnie to napisałem, skoro autorowi nie pasuje aktualny dźwięk jaki ma, to lepiej sprzedać intergę i szukać innej. Przeczytaj uważnie moje posty wyżej.

www.tophifi.pl

36 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

przecież dokładnie to napisałem, skoro autorowi nie pasuje aktualny dźwięk jaki ma, to lepiej sprzedać intergę i szukać innej. Przeczytaj uważnie moje posty wyżej.

Ty tez powinienes uwazniej czytac posty, bo ja nigdzie nie napisalem ze dzwiek tego wzmacniacza mi sie nie podoba.

Dobrze wiesz ze dzwiek mozna modelowac nie tylko za pomoca wzmacniacza, wiec nie rozumiem dlaczego wzmacniacz jako pierwszy ma isc do sprzedania.

I tak jak pisalem wczesniej, sprzedaz tego wzmacniacza po to tylko zeby kupic cos innego nie ma sensu bo przez okres posiadania tej Yamahy przewinelo sie przez moj stolik sporo innych drozszych i tanszych wzmacniaczy a jednak ten przetrwal najdluzej. O czyms to chyba swiadczy.

13 minut temu, BlueDot napisał:

Ty tez powinienes uwazniej czytac posty, bo ja nigdzie nie napisalem ze dzwiek tego wzmacniacza mi sie nie podoba.

Skoro brzmienie ci się podoba, to po co chcesz wywrócić wszystko do góry nogami stosując pre lampowe ?

50 minut temu, NRK napisał:

Skoro brzmienie ci się podoba, to po co chcesz wywrócić wszystko do góry nogami stosując pre lampowe ?

Nie chce wywracac niczego. Chcialem miec dwa w jednym. Zamiast kupowac kolejny wzmacniacz lampowy, pomyslalem ze skoro Yamaha ma wejscie na koncowke mocy, to kupie pre lampowe co pozwoli mi uzyskac troche inna sygnature pod inne gatunki muzyczne. 

90% muzyki ktorej slucham to muzyka klasyczna a do tego ta Yamaha jest idealna. Nie bede wiec ryzykowal i sprzedawal jej tylko dokupie inne ZG albo wlasnie pre lampowe. Kupilem ostatnio kolejne kolumny o zupelnie innym brzmieniu i barazie mi sie podoba. Loganow nadal uzywam do klasyki a nowe graja jazz, blues i starego rocka wiec moze tak zostanie i pre nie bedzie potrzebne.

Chociaz bardzo mnie kusi zeby sprawdzic takie polaczenie.

W dniu 4.10.2022 o 17:02, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Masło dobija do 10 zł... Jak żyć 😜

Nie jeść masła, proste 😌

Ja się poddaję. Chciałem dobrze 😉

www.tophifi.pl

9 godzin temu, BlueDot napisał:

Nie chce wywracac niczego. Chcialem miec dwa w jednym. Zamiast kupowac kolejny wzmacniacz lampowy, pomyslalem ze skoro Yamaha ma wejscie na koncowke mocy, to kupie pre lampowe co pozwoli mi uzyskac troche inna sygnature pod inne gatunki muzyczne. 

90% muzyki ktorej slucham to muzyka klasyczna a do tego ta Yamaha jest idealna. Nie bede wiec ryzykowal i sprzedawal jej tylko dokupie inne ZG albo wlasnie pre lampowe. Kupilem ostatnio kolejne kolumny o zupelnie innym brzmieniu i barazie mi sie podoba. Loganow nadal uzywam do klasyki a nowe graja jazz, blues i starego rocka wiec moze tak zostanie i pre nie bedzie potrzebne.

Chociaz bardzo mnie kusi zeby sprawdzic takie polaczenie.

Kolega z branży miał trochę racji, tyle że nieco się rozpędził. 

2 urządzenia zajmują miejsce, do tego dodatkowe kable itd. 

Jeśli nie gardzisz używkami i nie masz parcia na połączenia zbalansowane, to faktycznie możesz pomyśleć o wymianie wzmaka. W cenie nowej Yamahy trudno coś porównywalnego kupić, ale używki nieco się schodzą cenami w okolicach 10-25 kzł. Możesz spokojnie kupić za tyle i Yamahę I Accu i Luca. Wszystkie 3 różnią się całkowicie brzmieniem, wszystkie doskonale wyglądają, fajnie zapoznać się z tą " trojcą".

Chcialem miec dwa w jednym. Zamiast kupowac kolejny wzmacniacz lampowy, pomyslalem ze skoro Yamaha ma wejscie na koncowke mocy, to kupie pre lampowe co pozwoli mi uzyskac troche inna sygnature pod inne gatunki muzyczne. 
90% muzyki ktorej slucham to muzyka klasyczna a do tego ta Yamaha jest idealna. Nie bede wiec ryzykowal i sprzedawal jej tylko dokupie inne ZG albo wlasnie pre lampowe.

Dokładnie tak.

Ja sobie gram na Arcam rDAC, Yamaha A-S1100 i Tannoy Kensington GR. Kable QED - odpowiednie, jak to z biżuterią

Jak widać, nie jestem zwolennikiem niskiej skuteczności głośników i spawarek jako napęd.

A każdy może sobie wyciągnąć swoje wnioski z mojej konfiguracji, rzecz jasna.
W dniu 10.10.2022 o 00:37, tomek4 napisał:

Naleśniki to ja lubię z patelni, a nie w sprzęcie audio.

Powiedz to tłumom które takie sprzęty wybierają i pokazują producentom trend.

Ja też nawiąże mówiąc.

W dniu 13.10.2022 o 01:51, tomek4 napisał:

Dokładnie tak.

Ja sobie gram na Arcam rDAC, Yamaha A-S1100 i Tannoy Kensington GR. Kable QED - odpowiednie, jak to z biżuterią

Ukryta Zawartość

Jak widać, nie jestem zwolennikiem niskiej skuteczności głośników i spawarek jako napęd.

A każdy może sobie wyciągnąć swoje wnioski z mojej konfiguracji, rzecz jasna.

Ja wyciągam. Ale pozytywne. Rozumiem jaki styl preferujesz. I akceptuję go 🙂

Piotr 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi