Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kolumny podstawkowe 1500 zł para

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o takim pęknięciu na Dali Zensor 3? Wygląda to groźnie? Podobno kolumna zaczęła pękać po położeniu na niej doniczki. 

Myślicie że warto je brać pod uwagę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.a0f06b1b954385b792e2183781e13514.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@Tweeter2016

Tweeter Wavecore'a, który słyszałem w DIY jest podobnej klasy, co w S520 i V601,

a z kolei woofer też budzi zaufanie i mimo iż autor testu - Zwoliński pisze w HIFI

o 13 cm wielkości, to jest chyba klasyczna 15 albo więcej.

Poza tym słuchałem innych Phonarów i stąd zaufanie 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, harrykz napisał:

Wszystko zależy od ceny 🙂 Ale osobiście wolałbym dołożyć parę groszy i mieć nie uszkodzone. Zensory 3 za 1300-1500 spokojnie kupisz.

Trochę ponad budżet, ale tu masz powystawowe z roczną gwarancją:

Ukryta Zawartość

W dniu 30.09.2022 o 19:53, harrykz napisał:

do pokoju 12m2

Na ten metraż możesz rozważyć Zensory 1 / Oberony 1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tweeter2016
59 minut temu, harrykz napisał:

Co sądzicie o takim pęknięciu na Dali Zensor 3? Wygląda to groźnie? Podobno kolumna zaczęła pękać po położeniu na niej doniczki. 

Bardziej to wygląda na bliski kontakt z ziemią.

57 minut temu, audioburak napisał:

a z kolei woofer też budzi zaufanie i mimo iż autor testu - Zwoliński pisze w HIFI

o 13 cm wielkości, to jest chyba klasyczna 15 albo więcej.

Woofer to Peerless SDS 5,5 cala, bardzo dobry przetwornik, pomimo niskiej ceny.

58 minut temu, audioburak napisał:

Tweeter Wavecore'a,

Nie wiem czy dokładne takie same, ale z tej marki są użyte w AP Classic 3, 5 i 8

Chyba znalazłem sklep gdzie mają wszystkie kolumny co mnie interesują. Zobaczy jak na razie najbardziej interesują mnie Heco, ale zobaczymy co wyjdzie.

W dniu 1.10.2022 o 15:38, audioburak napisał:

Gdyby była różnica w basie np. 5 Hz to i tak byłoby nie do usłyszenia 😉 

Serio? Mam propozycję: sprawdź bawiąc się korektorem.

-----

5 godzin temu, harrykz napisał:

Podobno kolumna zaczęła pękać po położeniu na niej doniczki. 

Że co!?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, harrykz napisał:

Podobno kolumna zaczęła pękać po położeniu na niej doniczki. 

Toż to jakaś magia, jak kolumny pękają od położenia na niech doniczki ^^ 

Uszkodzenie nie ma wpływu na dźwięk tylko na estetykę a to już twój wybór. 

16 godzin temu, harrykz napisał:

@S4Homewidze ze do was nie mam aż tak daleko i macie kolumny które mnie interesują. 

Heco Aurora 300 powinno mnie zadowolić czy proponujecie w tej cenie jakaś inną alternatywę? 

Myślę że będą Cię satysfakcjonować za tą kwotę jest to na pewno topka, jak coś zaprasza sprawdzimy u nas i posłuchamy 🙂 

15 godzin temu, harrykz napisał:

To sporą doniczkę ktoś stawiał na tej kolumnie. O ile się nie rozszczelniły a nie wygląda żeby tak było, to jest okej.

jeśli blisko na biurku to zdecydowanie Elac Debut B5.2. Zagrają bardziej spójnie w bliskiej odległości

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Byłem na odsłuchu i Heco Aurora 300 beznadzieja. Elaci B6.2 o wiele lepsze.

Ale mam tez alternatywę Emotiva B1+ bardzo fajnie grająca kolumna, nie ma tak niskiego basu jak Elac ale podoba mi się jak gra. 

I teraz mam dylemat Emotiva B1+ vs Elac

W tym budżecie polecam Dali Spektor 2, mam parę od wielu lat i do dziś często na nich słucham, potrafią naprawdę wiele. 

1 godzinę temu, harrykz napisał:

Weź na testy do domu jedne i drugie kolumny skoro typy juz masz problem sam się rozwiąże 🙂

Chyba wezmę Emotivę, w salonie miały mniej basu od Elaców, ale w moim przypadku to raczej plus. W dosyć dużym pomieszczeniu Elaci były trochę buczące. Emotiva miała fajny szybki bas. Myślę że u mnie w wiele mniejszym pomieszczeniu dobrze sprawdzi się Emotiva

2 godziny temu, harrykz napisał:

Byłem na odsłuchu i Heco Aurora 300 beznadzieja. Elaci B6.2 o wiele lepsze.

Ale mam tez alternatywę Emotiva B1+ bardzo fajnie grająca kolumna, nie ma tak niskiego basu jak Elac ale podoba mi się jak gra. 

jedne i drugie bym kombinował na weekend do domu 😉

Ostateczny test i porównanie.

17 minut temu, harrykz napisał:

W dosyć dużym pomieszczeniu Elaci były trochę buczące

dlatego proponowałem te mniejsze Debut B5.2 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

10 godzin temu, Soomi napisał:

Uszkodzenie nie ma wpływu na dźwięk tylko na estetykę a to już twój wybór. 

Miałem kiedyś styczność z taką kolumną po upadku, a w środku na drutach dyndała sobie cewka, którą wyrwało z płytki, więc warto by odkręcić terminal i spojrzeć na zwrotkę czy wszystko jest na miejscu.

33 minuty temu, Prewwit napisał:

Miałem kiedyś styczność z taką kolumną po upadku, a w środku na drutach dyndała sobie cewka, którą wyrwało z płytki, więc warto by odkręcić terminal i spojrzeć na zwrotkę czy wszystko jest na miejscu.

Miałem na pierwszy rzut oka wygląda powierzchownie zwłaszcza od doniczki ^^ Ale decydując się na zakup zajrzałbym do środka czy napewno wszystko jest okej

Wybrałem Elaci, mam jeszcze kwestie wyboru wzmacniacza. Słuchałem tych głośników na paru wzmacniaczach i na Rotelu najmniej mi się podobały. Opłaca się kupić Topping MX5? Czy lepiej coś innego. Szukam małego wzmacniacza klasy D.

Podobno z małych Chinoli w klasie D za niedużą liczbę kostek masła 😉 rządzi SMSL A300 (1100 zł). Ma większą moc, lepiej brzmi od MX5, ale gorszą funkcjonalność. Z nieco droższych jest Argon SA1 (wzorowany na NAD AMP). Jest kilka japońskich TEAC-ów.

Argona słuchałem ale trochę drogi, nie mam dobrej karty dźwiękowej ani DACa i chyba najrozsądniej kupić coś co ma wszystko w sobie jeśli to ma być budżetowy zestaw.

Edytowane przez harrykz

To jeszcze Loxjie A30 jest chwalona, za 700-800 zł można czasem dostać.

Edytowane przez Tweeter2016

Biorę chyba Toppinga, powinien lepiej on grać bo USB bo idzie na główny DAC. Loxije ma osobny DAC pod USB, podobno gorszy 

Edytowane przez harrykz

Z naszej oferty polecam odsłuch Nada AMP1 (DAC, pre gramofonowe, chromecast), Bluesound Powernode Edge za chwilę się pojawi ;) 

www.tophifi.pl

Godzinę temu, harrykz napisał:

@Top Hi-Fi & Video DesignArgon SA1 podobno to jest to samo i taniej. Tylko to już trochę poza budżetem 

podobno, nie miałem do czynienia z tym urządzeniem, więc się nie wypowiadam. Wygląda bardzo podobnie. 

www.tophifi.pl

W dniu 2.10.2022 o 19:33, harrykz napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.a0f06b1b954385b792e2183781e13514.png

Ciężko powiedzieć. Mało widać na zdjęciach. Jeśli to lakier to będzie tylko ale wyglądał. Jeśli się rozszczelni to nie będzie dobrze.

Emotiva to dobry pomysł. Fajne kolumny.

Piotr 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wie ktoś jakie baterie wchodzą do pilota Toppinga MX5? Chciałbym kupić sobie zanim przyjdzie ale nie wiem jakie. Instrukcja za dużo nie mówi.

• Pokaż nowe odpowiedzi