Skocz do zawartości
IGNORED

MadVR - co to jest i jak działa

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, burz napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta...bez hdr zwykły Blu rey Full HD ...A to niestety jest różnica  i to duża, bo tam tych meta  danych hdr nie ma...😉

Ukryta Zawartość

1 hour ago, burz said:

Blu-ray, nie mam "Powrotu" na UHD 4k, niestety.

Jest, przecież z niego są screeny, które dyskutujesz 🙂

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

5 minut temu, sebna napisał:

Jest, przecież z niego są screeny, które dyskutujesz

Kolega burz nie posiada...Nośnik jak najbardziej istnieje 😉

1 minute ago, Gmow1977 said:

Tak teraz widzę moją pomyłkę. Przeczytało mi się "nie ma" zamiast "nie mam" 🙂

― Oscar Wilde

5 minutes ago, sebna said:

Jest, przecież z niego są screeny, które dyskutujesz 🙂

Burz napisał

1 hour ago, burz said:

nie mam

A nie "nie ma" 😉

Co do porównywania plikow z hdr do " zwykłych" 1080 to nie w tym rzecz. 

Mi chodziło o porównanie materiału z hdr na roznych konfiguracjach wtyczek. Moj monitor pc tez nie obsluguje hdr 😉

2 minutes ago, Gmow1977 said:

Gmow uprzedziles mnie😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 hours ago, brewka87 said:

Burz napisał

A nie "nie ma" 😉

Co do porównywania plikow z hdr do " zwykłych" 1080 to nie w tym rzecz. 

Mi chodziło o porównanie materiału z hdr na roznych konfiguracjach wtyczek. Moj monitor pc tez nie obsluguje hdr 😉

Gmow uprzedziles mnie😁

Zgaduje że zostałeś przy MadVR jako docelowym render?

― Oscar Wilde

28 minutes ago, sebna said:

Zgaduje że zostałeś przy MadVR jako docelowym render?

To był tylko test. Oglądam na Zidoo z włączonym VS10 dla materiałow HDR.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

26 minutes ago, brewka87 said:

To był tylko test. Oglądam na Zidoo z włączonym VS10 dla materiałow HDR.

Dlatego używam Lumagena bo przez niego mogę przepuścić wszystkie moje źródła w tym Zidoo / Dune / streaming. To duży plus ponad tradycyjnego MadVR-a.

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

W dniu 29.05.2024 o 13:56, brewka87 napisał:

No przeciez napisałem, ze moim zdaniem to w MPC-HC cos skopali z obsługą HDR we wtyczce EVR-SC. Ta sama wtyczka w programie KMPlayer daje prawie identyczny obraz co wtyczka MadVR.

to jak fajny ten MadVR ? 

1 hour ago, Pewex1988PL said:

to jak fajny ten MadVR ? 

Bardzo, można się kłócić że jeden z trzech najlepszych :) DTM-ów

― Oscar Wilde

Just now, Pewex1988PL said:

to było do @brewka87 Ale ok 🙂 

Dziękuję że łaskawie mi wybaczasz :D

― Oscar Wilde

Można mieć wszystko przez MadVR w streamingu. Ja tak mam tylko przez Fen i RD.

Po drugie to porównanie to trochę nieaktualne jest bo używa wersji MadVR113 archaicznej wersji sprzed nie wiem 5-6 lat??? Trzeba używać aktualnej wersji. Updatey wychodzą co jakieś 3 miesiące. W nowszych wersjach masz wyższą jasność i lepszą saturację i milion innych usprawnień.

DTM z MadVR to jest niebo a ziemia w stosunku do wbudowanego DTM w JVC. Nie ma w ogóle o czym rozmawiać - ten wbudowany przynajmniej u mnie wygląda dużo mniej kontrastowo i jest wyprany z szerokiej palety barw (oglądam tylko z filtrem kinowym).

Edytowane przez Konrado
27 minutes ago, Konrado said:

Można mieć wszystko przez MadVR w streamingu. Ja tak mam tylko przez Fen i RD.

Po drugie to porównanie to trochę nieaktualne jest bo używa wersji MadVR113 archaicznej wersji sprzed nie wiem 5-6 lat??? Trzeba używać aktualnej wersji. Updatey wychodzą co jakieś 3 miesiące. W nowszych wersjach masz wyższą jasność i lepszą saturację i milion innych usprawnień.

DTM z MadVR to jest niebo a ziemia w stosunku do wbudowanego DTM w JVC. Nie ma w ogóle o czym rozmawiać - ten wbudowany przynajmniej u mnie wygląda dużo mniej kontrastowo i jest wyprany z szerokiej palety barw (oglądam tylko z filtrem kinowym).

Nie znam tych skrótów. Co to jest Fen i RD?

Zakładam że chodzi o jakiejś aplikacje na PC do streamowania? Jeżeli tak to ciekawy jestem czy byłi w stanie obejść limitacje licencyjne platform streaming-owych które nie pozwalają na max jakość przez aplikację na inne platformy niż licencjonowane (limitowany bit rate i / lub rozdzielczość, czasami też audio codeci są limitowane jeżeli dobrze pamiętam w zależności od platformy).

Ale tak czy siak jest też VP = Video Processor, czyli soft fanowski (plus capture card I splitter) które zamienia wersję 113 (z jej wszystkimi problemami) na wanna be, DIY Envy. Czyli pełnoprawny video processor przez który można przepuścić inne źródła za ułamek ceny Envy.

Napisz coś więcej proszę o tych skrótach.

Pozostawiam

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

3 godziny temu, Konrado napisał:

oglądam tylko z filtrem kinowym

Przypomnij co tam u ciebie świeci...? I o co chodzi z tymi skrótami(Fen i RD)...?

Fen, to wtyczka do wyszukiwania filmów w kodi a RD, to Real Debrid, płatna usługa dzięki której można ściągać bardzo szybko filmy.
W sumie, nie trzeba nawet ściągać, tylko streamować na bieżąco, oglądać na kodi.
RD daje prędkość bardzo wysoką, strzelam, że z 500 Mbit, tak że leci jak z domowego serwera.

43 minuty temu, RAF77 napisał:

RD daje prędkość bardzo wysoką, strzelam, że z 500 Mbit, tak że leci jak z domowego serwera.

Ło Panie, stary dobry torrent też leci na max prędkości łącza, tylko trzeba wiedzieć skąd pobierać (dostęp na zaproszenie itp.) Problemem to teraz nie są filmy (jest wszystko i to w dowolnej jakości), tylko tłumaczenia do nich - nikomu już się nie chce robić napisów. Teraz masz napisy do kinowych hitów i to wszystko. Czasem jakiś fan coś jeszcze przetłumaczy mniej znanego... ogólnie straszna lipa.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 20.05.2024 o 19:58, brewka87 napisał:

MPC-HC (64-bit)
---------------

Build information:
    Version:            1.9.22 (734896a23)
    Compiler:           MSVC v19.29.30145
    Build date:         Jun 26 2022

Dlaczego taki stary? (ok doczytałem że rzadko używasz...:)

Ukryta Zawartość

Latest version: 2.2.1 (April 10, 2024)

Ogólnie po screenach widać że MPC-HC jest po prostu w trybie passthrough dla HDR i nie konwertuje HDR do SDR stąd taki obraz.

Najnowszy MadVR oficjalny i beta

Ukryta Zawartość

Przy okazji kolejny poradnik ze zbiorem różnych rozwiań

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

widzę że wszyscy skupili się na HDR.. nikt nie napisał że madvr po prostu daje sporo możliwości konfiguracji i kontroli nad obrazem czego brakuje w odtwarzaczach.

Bardziej cenie "czysty" i wyraźny obraz niż zabawy z HDR... ale na szczęście tutaj nie trzeba iść na kompromis.

Edytowane przez fetek

Chodzi o to, ze niektorzy korzystają z urządzen pracujących w sdr, a sporo teraz materiału w hdr 😉

Jakos to trzeba przekonwertowac w locie aby nie bawic się w konwertowanie plikow mkv przed seansem 🙃

Cześć Wam 😉

...kurde, a zdążyłem założyć temat o MadVR z zapytaniem o ustawienia, a tu się odświeżył/ożył temat...

Złożyłem w zeszłym miesiącu HTCP, mniejsze od PS5, a i na pewno bardziej cichy, grafika GeForce 4070 Super - tak, żeby się nie ograniczać z konfiguracją.

Czy jesteście w stanie poratować mnie (najlepszymi jakie można uzyskać) ustawieniami pod JVC RS540? niestety zalała mnie taka fala informacji z for zagranicznych odnośnie MadVR, że trochę mnie to przytłoczyło... będę wdzięczny za wszelką pomoc!

2 hours ago, fetek said:

widzę że wszyscy skupili się na HDR.. nikt nie napisał że madvr po prostu daje sporo możliwości konfiguracji i kontroli nad obrazem czego brakuje w odtwarzaczach.

Bardziej cenie "czysty" i wyraźny obraz niż zabawy z HDR... ale na szczęście tutaj nie trzeba iść na kompromis.

A jaką kontrole aplikujesz obrazu? Tam nie wiele jest potrzeba. W zasadzie jedyną opcję, która jest interesująca dla mnie to chroma up sampling. Pomijam, rzeczy specyficzne do automacji.

― Oscar Wilde

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.06.2024 o 21:05, Gmow1977 napisał:

Przypomnij co tam u ciebie świeci...? I o co chodzi z tymi skrótami(Fen i RD)...?

RS 2000. Zupełnie wystarczy. Laser w filtrem to padaka jest. Kolory z lampy plus filter (filtr... no lo so) to jest pełnia smaku, cały bukiet.

Ciao a presto ....

4 godziny temu, Konrado napisał:

RS 2000. Zupełnie wystarczy. Laser w filtrem to padaka jest. Kolory z lampy plus filter (filtr... no lo so) to jest pełnia smaku, cały bukiet.

Ciao a presto ....

Jak po 26 lutym nie będziesz mógł kupić lampy do swojego RS-a, a tak na boku podziękuj Unii Europejskiej i całej tej nagonki ekologiczno-środowiskowo i zielonemu ładowi, to się przeprosisz z RS2100 lub 3100 chociaż on jest w kosmicznej cenie, raczej obstawiam że cel pójdzie tak jak u mnie ponad 2 lata temu na 2100, lub Sony XW5000 lub XW7000 jest teraz w dobrej cenie.

Wspomnisz moje słowa.

Dni Lampowców są policzone niestety, nadchodzi czas LED, Laser i trzeba się z tym pogodzić im szybciej lampowcy to pojmą tym lepiej dla nich.

Edytowane przez JVC 4K
1 hour ago, JVC 4K said:

Jak po 26 lutym nie będziesz mógł kupić lampy do swojego RS-a, a tak na boku podziękuj Unii Europejskiej i całej tej nagonki ekologiczno-środowiskowo i zielonemu ładowi, to się przeprosisz z RS2100 lub 3100 chociaż on jest w kosmicznej cenie, raczej obstawiam że cel pójdzie tak jak u mnie ponad 2 lata temu na 2100, lub Sony XW5000 lub XW7000 jest teraz w dobrej cenie.

Wspomnisz moje słowa.

Dni Lampowców są policzone niestety, nadchodzi czas LED, Laser i trzeba się z tym pogodzić im szybciej lampowcy to pojmą tym lepiej dla nich.

A ja się mogę z Tobą założyć o Twój samochód ( :D ) że 27 lutego kupię lampę do swojego projektora JVC. 

Co więcej po tym jak mi już oddasz kluczyki to w ramach możliwości odgryzienia Ci się założę się z Tobą o Twój kolejny nowy samochód ( ;) ) że kupię kolejną lampę 27 lutego, tym razem, 2026, i tak możemy bez końca bo w 2035 nadal będę mógł kupić lampę...

Nie wiem skąd ludzie mają takie dziwne pomysły :) bo jeżeli odnosisz się do dyrektywy EU to ona nie przeszkadza w kupowaniu lamp do większości domowych projektów...

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi