Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Ajothe napisał:

Najzwyklejszy dac nie ma prawa przesterowywac, a co dopiero chiński za ponad 2k... 

Z tym to różnie bywa niestety.

nagrywamy.com

11 minut temu, Ajothe napisał:

Jak nie ma regulacji gain....to taki dac, który przesteruje jest do dupy 😁

W tym jest funkcja pre.

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Obniż sygnał wejściowy i sprawdź czy dalej przesteruje 🙂

Mam tez inny pomysł, podłączyłem wyjście SMSL do mojego interfejsu i porównam z tym samym plikiem granym z komputera, tylko oczywiście myszka raczyła była nie rozładować, więc muszę czekać 🙂

Ok, podłączyłem SMSL do interfejsu, puściłem na słuchawkach, i ten sam plik z Audirvany i niektóre pliki jakie mam są zagranicy przesteru, widocznie wszystkie DAC jakie miałem do tej pory maskowały to w jakiś sposób. Inna sprawa że wspomnianych plików nie przyszło mi nigdy do głowy posłuchać na słuchawkach.

Masz pliki, które same w sobie są na granicy przesteru? 

Dobrze rozumiem? 

Udostępnij mi jakiś to sprawdzę u siebie na hifi i na słuchawkach na focusrite Scarlett ...

58 minut temu, Ajothe napisał:

Dobrze rozumiem? 

Udostępnij mi jakiś to sprawdzę u siebie na hifi i na słuchawkach na focusrite Scarlett ...

58 minut temu, Ajothe napisał:

Dobrze rozumiem? 

Ok, wyślij mi swój adres.

Coś jest ewidentnie nie tak z moją konfiguracją systemu pomiarowego. @przemakpisał coś funkcji Diable direct Mode, ale jedyne co mogłem znaleźć w sieci, to w przypadku mojego interfejsu jest muting wejść, i tak zrobiłem.

Takie kwiatki mi wychodzą przy odłączonym sygnale wejściowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A u mnie zabawa nad wyrównaniem kanałów trwa. Do korekcji posłużyły takie wykresy:

Ukryta Zawartość

Tym razem przed utworzeniem filtrów przeczytałem chociaż opis funkcji, nieco pomyślałem, troszkę zmieniłem... korekty wyszły takie

005.thumb.png.c65a79970b897c50e3cab4605f738398.png

Efekt? Na pewno lepszy niż poprzednio: w zasadzie nie słychać zmiany, ale dźwięki jakby dochodziły ze stabilnych miejsc, a bez korekcji źródła jakby pływały czy pulsowały. Rzeczywistość to czy złudzenie? Nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

...w zasadzie nie słychać zmiany, ale dźwięki jakby dochodziły ze stabilnych miejsc, a bez korekcji źródła jakby pływały czy pulsowały. Rzeczywistość to czy złudzenie? Nie wiem.

Rzeczywistosc. Jedna z najwiekszych zmian po korekcji DSP to czysta, precyzyjna nierozmyta scena

Edytowane przez xajas
12 minut temu, xajas napisał:

Rzeczywistosc. Jedna z najwiekszych zmian po korekcji DSP to czysta, precyzyjna nierozmyta scena

Na logikę tak właśnie powinno się stać i to właśnie chciałem osiągnąć. Ale wiesz jak to jest z własnym dzieckiem, że zawsze jest najwspanialsze... może to tylko autosugestia?

Aktualnie słucham dość marnie nagranego black metalu, więc o jakiejś spektakularnej scenie nie może być raczej mowy, ale i tak słychać różnicę.

Edytowane przez szymon1977

Poniewaz kupilem nowe sluchawki, wygenerowalem sobie filtry korygujace asymetrie uszu (rozne czulosci lewego i prawego ucha przy roznych czestotliwosciach)
Efekt poprawy sceny „piorunujacy“!

Dawno temu opisywalem juz , jak to zrobic dla glosnikow, ale w przypadku glosnikow jest to malo efektywne (crosstalk miedzy uszami). Sluchawki nadaja sie do tego perfekcyjnie

No to gitez 😁

Ja Was zachęcam do dodatkowej zabawy z rePhase. Działanie jest bardzo proste. Zapisuje się pomiary kanału L i R do pliku tekstowego. Eksportuje się ustawienia EQ z REW do pliku XML (trzeba przestawić equalizer z generic na rePhase).

W rePhase się importuje measurement i w zakładce parametroc Eq ustawienia EQ z REW. Zaznacza się poziom optimize i generuje filtry. 

U mnie efekt jest taki, że scena jeszcze dodatkowo się porządkuje 😁

Minęło kilka dni, słucham sobie coś i powiem tak: tym razem efekt korekcji jest w 100% pozytywny.

-----

Pytanie o zgranie suba z kolumnami: jak to robić, pomiar, gałki, pomiar gałki...? A może jest jakaś funkcja, która mierzy i pokazuje non stop, i zmiany można obserwować na bierząco podczas kręcenia gałkami?

Edytowane przez szymon1977

Poniewaz kupilem nowe sluchawki, wygenerowalem sobie filtry korygujace asymetrie uszu (rozne czulosci lewego i prawego ucha przy roznych czestotliwosciach)

Ok, i co teraz zrobic z tymi filtrami?

Jurek laduje je do Roon
Szymon do Daphile
Ajothe do rePhase

Ja przewaznie uzywam JRiver

Ale…

Niektore z tych rozwiazan dzialaja tylko dla tych zrodel, ktore sa przez te programy odtwarzane.
Roon albo JRiver dziala tylko dla plikow i serwisow streamingowych, ktore odtwarzaja. A jak odtwarzac REW albo Apple Music?
Wtedy mamy problem

Najpraktyczniejszym rozwiazaniem w takim wypadu jest uzycie systemowego eqalizera, ktory leci w tle i koryguje wszystkie sygnaly audio, niezaleznie od zrodla i playera.

W przypadku Winowsa jest to proste, bo mozna uzyc EqualizerAPO. Ale w przypadku Maca jest to troche bardziej skomplikowane. EqualizerAPO nie leci pod MacOS. Ale jest porownywalny program HiJack, ktory leci w tle i umozliwia uzycie roznych dodatkowych wtyczek, miedzy innymi equalizery i konvolvery, ktore przerabiaja pliki korekcyjne WAV, ktore wczesniej utworzylismy za pomoca REW.

Poniewaz jak juz wczesniej wspomnialem, do szukania nowej muzyki w sieci uzywam Apple Music na MacBook Pro w kombinacji z sluchawkami, potrzebowalem rozwiazanie, ktore z jednej strony akceptuje pliki korekcyjne do moich sluchawek i uszu, a z drugiej strony dziala z Apple Music.

Tak wyglada to przy uzyciu HiJack

Odpowiedni setup dla moich sluchawek DT 700 ProX przejmuje dwie korekcje

1) korekcje EQ, za pomoca convolvera i plikow korekcyjnych WAV

Ukryta Zawartość

Tutaj widac te pliki korekcyjne WAV, ktore stworzylismy przy pomocy REW

IMG_3159.thumb.jpg.3f3c75610fcbc607430c339e0ee68e8f.jpg

Dla kazdej czestotliwosci probkowania jeden plik stereo

IMG_3160.thumb.jpg.ca08898e50d74dab63cbc4866670fa4c.jpg

2) A teraz jeszcze jedna ciekawa wtyczka typu Audio Unit, specjalnie do korygowania sluchawek miedzy innymi poprzez uzycie crossfeed

IMG_3161.thumb.jpg.7469f75583e26d672c74c995b41f3ae9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super tutorial machnąłeś. Takie powinny być przypinane. 

Małe sprostowanie:

W rephase tylko optymalizacja fazy.

Potem ładuje filtry do maliny, moode audio -> camilla dsp 😄

Po zabawach i osiągnięciu zadowalającego efektu zrobiłem pomiar L+R I wyszło takie coś: 

Ukryta Zawartość

Tutaj pomiar soute 😁:

EPOS PRE.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisalem juz powyzej. Albo porownijemy z albo z

A ty pokazujesz sume po korekcji, a pojedyncze kanaly przed korekcja. To sie mija z celem.

Moim zdaniem jakiekolwiek porownania maja tylko wtedy sens gdy sa wykonywane w identycznych warunkach, identyczna metoda i gwarantuja 100% powtarzalne wyniki.

A w wiekszosci dotychczadowych odpowiedzi jest to ciaglym problemem: inne zakresy, inne sygnaly, inne glosnosci, inny sposob reprezentowania,…
Czyli nigdy nie wiadomo co sie z czym porownuje

• 5 miesięcy później...

Mam filtry zrobione przez REW i zapisane w plikach wav - jak je otworzyć za pomocą REW?

Zaawansowana zabawa, ale ZDECYDOWANIE warto!

Na razie ćwiczebnie zrobiłem tylko pierwsze dwa filtry F1/F2 dla vector average (mono L+R), żeby przekonać się czy warto iść dalej i właśnie zaraz siadam do F1/F2 dla każdego z kanałów z osobna. Żaden EQ nie zadziała tak precyzyjnie - dużo lepsza separacja instrumentów, jeszcze lepsza scena, ale przede wszystkim, pięknie ujarzmione peaki w niskich do 200Hz.

@xajasw którymś wątku wkleiłem ostatnio swój wykres - pamiętasz? Nie żebym Ci zaprzeczał, bo sam napisałem dokładnie to co sugerowałeś. No i zmniejszym nieco częstotliwość filtra na subie, za to zwiększyłem nieco głośność. Efekt? Zgodny z oczekiwaniami czyli poprawa wszelkich opisowych cech basu. Niestety na pomiary nie miałem czasu.

Ps

Niczego kablami poprawiać nie zamierzam.

W dniu 20.04.2023 o 19:25, nurni napisał:

Zaawansowana zabawa, ale ZDECYDOWANIE warto!

Na razie ćwiczebnie zrobiłem tylko pierwsze dwa filtry F1/F2 dla vector average (mono L+R), żeby przekonać się czy warto iść dalej i właśnie zaraz siadam do F1/F2 dla każdego z kanałów z osobna. Żaden EQ nie zadziała tak precyzyjnie - dużo lepsza separacja instrumentów, jeszcze lepsza scena, ale przede wszystkim, pięknie ujarzmione peaki w niskich do 200Hz.

W RePhase jest możliwość automatycznej optymalizacji fazy po załadowaniu pomiarów, to ręczne klepanie jest sensowniejsze? 

W RePhase jest możliwość automatycznej optymalizacji fazy po załadowaniu pomiarów, to ręczne klepanie jest sensowniejsze? 
Przećwiczyłem filtry F1/F2, kolejne dotykają rephase - tego nie robiłem.

Sent from hell using Tapatalk

• 9 miesięcy później...

Po kilku latach testuję Roona. Wgrałem pliki do convolucji ale grają mi tylko na max wzmak. Wczoraj udało mi się ustawić do wgrania innych plików  głośność wzmacniacza i grało to na normalnym poziomie. Dzisiaj wzmacniacz na max. Suwak na czerwono... Jak ustawić to cholerstwo bo zaawansowane mi się nie pokazują. Będę wdzieczny..

@xajasZrobiłem pomiar, prosiłbym o rzut  okiem. Byłbym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Prawa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zrobić 3 pomiary?

Kanał L

Kanał R

Suma L+R

Wszystko na jednym obrazku nałożone na siebie.

Drugi obrazek tylko kanały L i R. 

• Pokaż nowe odpowiedzi