Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie filtrow korekcyjnych DSP/DRC przy pomocy REW

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, xajas napisał:

Za 450 dolcow to kupuje uzywany Mac Mini, do tego JRiver Media Center i mam odjazdowe zrodlo lacznie z Playerem, z DSP i Convolverem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapoznam się z JRierem. Roon jest prosty i ma dobre algorytmy do poznawanie nowych kawałków.  Nasze pokolenie nie miało dostępu do muzyki ( kiedyś grałem na gitarze akustycznej trochę jazzu, samby ale dużo klasyki) i teraz po nadrobieniu zaległości trzeba poszerzać horyzonty. 

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

JRiver dla Linux:

Ukryta Zawartość

Alez ten JRiver ma siermięzny interfejs,tfu....

Pracuje na partycji z Mintem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

JRiver dla Linux:

Ukryta Zawartość

Alez ten JRiver ma siermięzny interfejs,tfu....

Z tym siermieznym interfacem pracuje juz kilkanascie lat, na wszystkich PC-tach i Mac-ach. Dopasowalem sobie do wlasnych potrzeb i jest super.

Jedyne, co w JRiver nie jest super, to brak mozliwosci odtwarzania muzyki bezposrednio z Apple Music. To jest naprawde problem (dla mnie), bo mimo ze mam gigantyczny zbior plikow, najchetniej slucham streamingu z Apple Music

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
21 minut temu, xajas napisał:

Z tym siermieznym interfacem pracuje juz kilkanascie lat, na wszystkich PC-tach i Mac-ach. Dopasowalem sobie do wlasnych potrzeb i jest super.

Jedyne, co w JRiver nie jest super, to brak mozliwosci odtwarzania muzyki bezposrednio z Apple Music. To jest naprawde problem (dla mnie), bo mimo ze mam gigantyczny zbior plikow, najchetniej slucham streamingu z Apple Music

1.A co jest w JRiver,co powoduje że własnie ten program,a nie inny?
2.A pokaż swój interfejs?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

18 godzin temu, xajas napisał:

Patrz powyzej.

Znalazłem te same na dysku - nie działa.

Wiesz ze musisz uwazac na „sampling rate“ wyjscia?
Powyzsze filtry sa dla 44,1kHz

Czy jeśli Daphile jest ustawione na max 48 (tyle jest max mojego konwertera usb-spdif) to filtr musi mieć też 48?

Ja generuje pelny set dla wszystkich czestotliwosci, (44,1, 48, 88,2, 96, 176,4 …) a odpowiedni konfiguracyjny plik przelancza je w zaleznosci od Sampling Rate zrodla.

Czyli zależnie co puścisz, to musisz wgrywać inny plik?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Większość nagrań flac jest 44.1khz, chyba że ktoś gromadzi gęstsze pliki. 

Czy dla kilku płyt nie można sobie ustawić resamplingu? 

Gdzieś czytałem, że to działa bardzo dobrze i bez szkody dla słuchacza. 

Nie wiem jak jest w Daphile ale stary Brutefir wymagał na Volumio określonej długości filtra FFT 131072 sampli (taps 65636 sampli) i określonej częstotliwości próbkowania rate 96kHz oraz kompatybilnego formatu np. 24 bits LPCM.

Doczytaj jakie ma Daphile wymagania i przygotuj w takim formacie impuls korekcyjny .wav.

W moode audio i CamillaDSP mam wrażenie łyka wszystko jak leci i nie ma żadnego problemu. 

overview.png

The capture thread reads a chunk samples from the audio device in the selected format. It then converts the samples to 64-bit floats (or optionally 32-bit). If resampling is enabled, the audio data is sent to the resampler. At the end, the chunk of samples is packed as a message that is then posted to the input queue of the processing thread. After this the capture thread returns to reading he next shunk of samples from the device.

Robiłem różne ustawienia SoX resampling i nie odczułem nigdy żadnego problemu z jakością. 

W dniu 10.02.2024 o 16:32, Ajothe napisał:

Czyli wszystko się sprowadza do tego, żeby wygenerować filtry jak najlepszym softem. 

Zrobiłem krzywa Hermana na 71,4 db na L i R na  kolumnę i podniosłem dołki ok.  80hz o niecały db. Dynamika 0db.

Muszę powiedzieć,  że soft roona jest najlepszy z jakim się spotkałem do EQ. Obok siedzaca żona sama zauważyła,  że bardzo przyjemnie gra. Nie mam pytań 🤫

Edytowane przez wtsz

No to super, że jesteś zadowolony, to najważniejsze. 

Natomiast jak koledzy wcześniej zauważyli, nie wiadomo do końca co Roon robi. Czy jest stosowana korekcja fazy? 

Teraz, Ajothe napisał:

No to super, że jesteś zadowolony, to najważniejsze. 

Natomiast jak koledzy wcześniej zauważyli, nie wiadomo do końca co Roon robi. Czy jest stosowana korekcja fazy? 

Jeszcze nie, najpierw chciałem zrobić EQ, żeby  slyszec całe pasmo. Żadnych przesterowań. Obejrzałem tutorial i trzeba to zrobić jak należy. 

Z tego co słyszę nie ma się do czego za bardzo przyczepić 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Nie wiem jak jest w Daphile ale stary Brutefir wymagał na Volumio określonej długości filtra FFT 131072 sampli (taps 65636 sampli) i określonej częstotliwości próbkowania rate 96kHz oraz kompatybilnego formatu np. 24 bits LPCM.

Doczytaj jakie ma Daphile wymagania i przygotuj w takim formacie impuls korekcyjny .wav.

Gdybym ja jeszcze cokowliek z tego rozumiał 🙂

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Większość nagrań flac jest 44.1khz, chyba że ktoś gromadzi gęstsze pliki. 

Czy dla kilku płyt nie można sobie ustawić resamplingu? 

W moim systemie max to 48, więc jak ustawie na stałe 44 to nic nie stracę, bo wątpię, abym cokolwiek w 48 miał.

19 minut temu, Ajothe napisał:

Jak możesz to zrób pomiar z zastosowanym filtrem. 

Oczywiście, po Volumio i innych EQ zacząłem się poddawać.  Zawsze było gorzej z jakakolwiek korektą.  Dzisiaj bez korekty nie da się słuchać.  Wiem, że to wow zazwyczaj mija ale mam niezależną, ambiwalentną pozytywna opinię xdd, oprócz mojej. 

Edytowane przez wtsz
Godzinę temu, wtsz napisał:

Oczywiście, po Volumio i innych EQ zacząłem się poddawać.  Zawsze było gorzej z jakakolwiek korektą.  Dzisiaj bez korekty nie da się słuchać.  Wiem, że to wow zazwyczaj mija ale mam niezależną, ambiwalentną pozytywna opinię xdd, oprócz mojej. 

Najważniejsze,żeby pasowało.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kult płaskiej charakterystyki jest efektem pomylenia ciśnienia akustycznego z głośnością, prawidłowo zrobiona korekta musi brzmieć lepiej.

-----

Tymczasem u mnie ustawienie w Daphile na stałe 44,1 nie pomogło. Problem tkwi głębiej, ale zamiast szukać wolę sobie fajnej płyty jakiejś posłuchać. Wszystko w swoim czasie.

Edytowane przez szymon1977

Poniewaz z jednej strony, nadal nie kapuje, jak wy te filtry impulsowe WAV generujecie, a z drugiej strony Ajothe pytal, czy mogl bym wygenerowac takie filtry moim programem Acourate, ale dla jego pomiarow, pomyslalem ze jest to dobra okazja, by to krok po kroku pokazac.

Jest to raczej maly eksperyment, gdyz pomiary, ktore dostarczyl Ajothe zostaly zrobione przy uzyciu REW, a Acourate wykonuje te pomiary wlasnym modulem, wiec musialem pokombinowac jak te pomiary z REW zaimportowac do Acourate.

Bylo to troche roboty i nie gwarantuje, ze nie bylo po drodze strat informacji, ale dla pogladowej analizy procesu tworzenia tych filtrow jest raczej bez znaczenia.

Na koniec Ajothe moze posluchac wszystkie filtry, ktore zmajstrowalem, to wtedy sie dowiemy, czy dzialaja.

Do dziela

Tak wygladaja podeslane pomiary dla lewego i prawego kanalu w REW

Ukryta Zawartość

A tak wygladaja poglosy dla lewego i prawego kanalu. Na moj smak troche troche za dlugie (ponad 500ms)

RT_L.thumb.jpg.741d64b894597b399875260ceadd84c2.jpg

RT_R.thumb.jpg.5f8aa5cab99fa27a537da3db190ab0d9.jpg

A teraz na temat importu tych pomiarow do Acourate.

Wyexportowalem te pomiary w dwoch wersjach jako meausurement IR i jako min phase measurement IR,
Dla roznych czestotliwosci probkowania

Export_L-MP.thumb.jpg.f97441b199978083c8326f9882c80205.jpg

CDN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Kult płaskiej charakterystyki jest efektem pomylenia ciśnienia akustycznego z głośnością, prawidłowo zrobiona korekta musi brzmieć lepiej.

-----

Tymczasem u mnie ustawienie w Daphile na stałe 44,1 nie pomogło. Problem tkwi głębiej, ale zamiast szukać wolę sobie fajnej płyty jakiejś posłuchać. Wszystko w swoim czasie.

Z tego co pamiętam Daphile to był bardzo dobry player.  

Tak wygladaja te same pomiary importowane w Acourate (bez wygladzania)

Ukryta Zawartość

A teraz porownanie czasow poglosu. Acourate tez jest zdania, ze sa za dlugie i leza powyzej zalecanego „korytarza“

LR_RT.thumb.jpg.1e1c15255df03fa0dc3cfeca358852ea.jpg

Dodatkowa ciekawostka: informacja o porownaniu symetrii kanalow

LR_IACC.thumb.jpg.1e42e3e4472cfd890223b50502bc6012.jpg

Nastepnym krokiem bylo dopasowanie „dlugosci“ plikow do odpowiedniej ilosci tapsow, ale opis tego sobie podarujemy.

Przechodzimy do wygladzania pomiarow bedacego pdstawa do dalszych obliczen. Tutaj mam kilka parametrow do wyboru, ktorymi moge sterowac dokladnosc (agresywnosc) generowanych filtrow

LR_Macro1.thumb.jpg.759525a38d4f879a7e34dcce4b074c87.jpg

CDN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim przejde do generowania filtrow, musze najpierw wspomniec moj ulubiony temat „target curve“. Wyprobowalem dziesiatki takich targetow i uzywam wiele z nich rownoczesnie, inne w piwnicy, inne w aucie, kuchni, sypialni, sluchawkach itd. Do celow „pogladowych“ wybralem 4 przyklady, za pomoca ktorych mozna pokazac rozne podejscia w generowaniu filtrow. Nie wiem czy ktorykolwiek z nich bedzie sie Ajothe podobac, ale to moze potem sam po przesluchaniu ocenic.

Tak wygladaja te 4 targety, znormalizowane dla 1kHz.

Ukryta Zawartość

Oprocz targetu Harmanna, wszystkie maja lekko podbite wysokie (w roznych zakresach o rozne wartosci), bo to jest „pomocne“ dla moich starych uszu

Tak to wyglada, jesli „nalozymy“ te targety na wygladzone pomiary

LR_Targets.thumb.jpg.c9dcf39cfc399cacb5e855c10291f146.jpg

CDN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, xajas napisał:

Zanim przejde do generowania filtrow, musze najpierw wspomniec moj ulubiony temat „target curve“.

Mógłbyś rozwinąć temat co z fazą? Po korekcji do krzywej docelowej powstanie fazą "nadmiarowa" tzw. excess phase. Jak/czy ją korygujesz? Poprawiasz zmianę fazy wprowadzaną przez pasywną zwrotnicę zespołu głośnikowego? Czy tylko zabawa amplitudą pomiaru? 

9 minut temu, jarekb napisał:

Nie śledzę pilnie , te pomiary to już po korekcji ? 

To pomiary przed korekcją. 

Na „pierwszy ogien“ wybralem jeden z moich ulubionych targetow uzywanych w wielkim systemie w piwnicy.
Tutaj widac, jak ja bym ustawil ten target w relacji do pomiarow. Poniewaz przebieg pomiarow w duzym zakresie pokrywa sie z targetem, ograniczam zakres korekcji do 1230Hz. Akzeptuje dziury w zakresie 90-200Hz

Ukryta Zawartość

Tak wyglada przebieg wyliczonych filtrow. Widac ze pasmo powyzej 1230Hz nie bedzie manipulowane. Utrata poziomu glosnosci wynosi tylko 1,13dB

LR_Macro3_2.thumb.jpg.8cce260e5cf83a3e1206e920d9200428.jpg

Nastepny krok to generowanie plikow WAV.
Tutaj mam nastepne bardzo wazne parametry wplywajace na „jakosc“ filtrow. Pliki WAV sa generowane dla wybranych czestotliwosci probkowania. Dla Ajothe wybralem tylko 44,1kHz i 48kHz.

LR_Macro4.thumb.jpg.55ddb92ce787be37beab26afb0e16532.jpg

Potwierdzenie stworzonych plikow WAV

LR_Macro4_2.thumb.jpg.76d9e2dbad6c4f77ee1746bcc887bb30.jpg

Dla kazdego kanalu i czestotliwosci probkowania jeden plik WAV

LR_Filter.thumb.jpg.fd8d35f7dbddf585eb7dac91d58f7dda.jpg

Specjalna funkcja „Test Convolution“ umozliwia symulacje wyniku koncowego po korekcji w celu analizy i ewentualnej poprawki powyzszych parametrow.

LR_Macro5_2.thumb.jpg.fc5a8adcbff6de67a1cf534cb0035f7a.jpg

Tak wyglada wygladzony pomiar po korekcji w porownaniu z uzytym targetem

LR_Macro5_3.thumb.jpg.553a193d08827333d3698e9761446210.jpg

CDN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz pora na moj „kuchenny“ target, bardziej V-kowaty .
Poniewaz w tym wypadku jest mi za duzo srednicy, zdecydowalem sie rozszerzyc zakres korekcji do 3,2kHz. Spadek poziomu glosnosci po korekcji wynosi 3,14dB

Ukryta Zawartość

Tak wyglada Test Convolution po korekcji

LR_Macro5.thumb.jpg.100d25bec0122c70fe40de266dc1bb72.jpg

A tutaj nastepny przyklad. Target podobny do pierwszego. Tym razem ograniczam zakres korekcji tylko do basu i dolnej srednicy, ale asymetrycznie, aby skorygowac peak w prawym kanale

LR_Macro3.thumb.jpg.9f32b6e5724326a47b57476b7c3da119.jpg

CDN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz „totalna“ korekcja (czyli calego zakresu) na przykladzie targetu Harmanna.
Spadek glosnosci po korekcji o 1,93dB

Ukryta Zawartość

LR_Macro5.thumb.jpg.5e0633a2eb750af9e7eed01eadda7d02.jpg

Mógłbyś rozwinąć temat co z fazą?

To co tu widzisz to tylko pomiar i krzywa korekcji w domenie amplitudowej.

Ale mozesz przelaczyc na domene fazowowa i czasowa (takze krzywe korekcji), zarowno przed jak i po korekcjiIMG_1811.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozesz tez obserwowac wszystkie trzy rownoczesnie i wybrac, co chcesz kontrolowac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, xajas napisał:

Ale mozesz przelaczyc na domene fazowowa i czasowa (takze krzywe korekcji), zarowno przed jak i po korekcji

Rozumiem. Interesuje mnie czy można w Accourate "mieszać" fazą. Porównując amplitudę kanałów L i P do LP można określić na podstawie przebiegu gdzie faza kanałów jest rozjechana. Korygując fazę można zasypać dołki do 6dB poprawiając bez korekcji amplitudy miejsca gdzie GD jest niezerowy. 

Można próbować to robić w rePhase ale trzeba mieć dokładny pomiar fazy i być oblatanym w tych zabawach.

Myślałem, że są narzędzie bardziej zautomatyzowane do korekcji fazy. Accourate jest płatny i miałem tylko kilka dni. Nie zdążyłem się pobawić zbytnio i poznać. Może kiedyś kupię.

Edytowane przez MariuszZ.
  • Pokaż nowe odpowiedzi