Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Edson napisał:

Utopie z Naimem zagrały obłędnie. Gdy wszedłem w piątek do tego pokoju było bardzo dobrze. Gdy dotarłem tam ponownie w godzinach bardziej wieczornych usłyszałem spektakl jakiego na AudioShow nie słyszałem w całej jego długiej historii, ciarki przechodziły po plecach, chyba Naim się rozgrzał wreszcie.

Jeszcze taka ciekawostka, w jednym z pokoi na stadionie w piątek kolumny były podłączone w przeciw fazie. Nikt jeszcze o tej prezentacji nic nie napisał czemu się nie dziwię, czy ktoś to również zauważył? Celowo nie podaję namiarów.

No właśnie, podszedłem tam do tyłu zobaczyć co jest z kolorkami wtyczek, ale prezenter mnie pogonił że nie mam deptać po kablach. Ja mu mówię że nie depczę po kablach, tylko że chciałem obejrzeć sprzęt od tyłu i czy nie mogę obejrzeć sprzętu od tyłu. A on mi że lepiej nie 🙂 Niespecjalnie chciał dać sobie coś powiedzieć, więc zrezygnowałem z rozmowy. A to tam gdzie były takie jakby szerokopasmowe drivery z czymś złotym w środku?

11 godzin temu, jacek_zagaja napisał:

Kolumna dla ludzi do 2 tyś i 3 tyś grająca dobrze na targach?

Polk Audio połączone z Marantzem.

Edytowane przez iANALOG
12 godzin temu, jacek_zagaja napisał:

Kolumna dla ludzi do 2 tyś i 3 tyś grająca dobrze na targach?

chyba nikt nie znalazł:( chłopaki w pokoju audiostereo pokazali że trzeba próbować, ale wszystko co wchodzi do produkcji idzie w górę, Qualio wg ceny promocyjnej na targach 6 tys euro, a patrząc na ceny Lancerto, Qualio i innych polskich firm (których notabene było naprawdę dużo) utrzymanie firmy u nas też już kosztuje

ja byłem pierwszy raz i nawet nie wchodziłem do pokoi z brumiącym basem, więc sporo ominąłem:) różnicę kabli zasilających też słyszałem - ale zgadzam się że na targach ogląda się okiem,

nikt nie pisze o Silent Pound Challenger,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   parteru, trudno tam było trafić ale za to można było naprawdę posłuchać, ja jednak kocham OB,  aha Silent Pound też sporo powyżej wskazanego budżetu - 10 tys Euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się nie zgadzam kompletnie z tym że wygląd sprzętu ma jakiekolwiek znaczenie na targach, przynajmniej dla mnie. 

Wchodzę i słucham. Pierwsze testy czy jest dźwięk oderwany od kolumn, wypełniający pomieszczenie i nie jazgoczący i nie płaski. Jeśli to się zgadzało zostawałem na dłużej, na kolejne weryfikacje....

...dalej jak jest zbudowana scena, jaką barwa, jaką rozdzielczość, kontrola basu, muzykalność, separacja instrumentów.  

I parę zestawów mnie zatrzymało na dłużej....Ale często niestety pierwsze wrażenia już skreslaly zestaw. 

Fajne relacja w Hifi Pig - pokój po pokoju:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Ja się nie zgadzam kompletnie z tym że wygląd sprzętu ma jakiekolwiek znaczenie na targach, przynajmniej dla mnie. 

Na targach nie, ale w mieszkaniu już tak.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, iANALOG napisał:

Polk Audio połączone z Marantzem.

Dziękuję. A budżetowy Pylon czy cytowany już STX Atom 200?

Pytam ponieważ po 10 latach przerwy mam ochotę wrócić do projektowania. Etykieta "branża" jest mocno na wyrost.

32 minuty temu, jacek_zagaja napisał:

Dziękuję. A budżetowy Pylon czy cytowany już STX Atom 200?

Pytam ponieważ po 10 latach przerwy mam ochotę wrócić do projektowania. Etykieta "branża" jest mocno na wyrost.

Nowe Pylony Jade zagrały całkiem nieźle, ale to 12 kPLN. Z systemów budżetowych chyba najlepiej wypadły kompletny zestaw Emotivy i Audiolab z Buchardtami.

20 minut temu, Garfield napisał:

Nowe Pylony Jade zagrały całkiem nieźle, ale to 12 kPLN. Z systemów budżetowych chyba najlepiej wypadły kompletny zestaw Emotivy i Audiolab z Buchardtami.

Pylon to klasyka retro (Tractrix/driver), a Buchardt (falowody z kopułką) to już zgodny z ostatnimi trendami/badaniami (Geddes, Toole) i jak widać na przykładzie Dutch 8C (Dayton z DSP plus bas nerkowy) mają one sens. Ja ostatnio zrobiłem rodzinie prototyp na falowodzie w obudowie MDF to w materiale wyszło 1600zl wiec do 3 tys juz da się coś zaoferować szczegolnie używając druku 3D i kompozytów. Kwestia uzyskania ciekawego wykończenia ale wiadomo klienci wolą drewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Elberoth napisał:

Fajne relacja w Hifi Pig - pokój po pokoju:

Też zwrócili uwagę, że na wielu prezentacjach było zdecydowanie za głośno....

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Ja ostatnio zrobiłem rodzinie prototyp na falowodzie w obudowie MDF to w materiale wyszło 1600zl wiec do 3 tys juz da się coś zaoferować szczegolnie używając druku 3D i kompozytów. Kwestia uzyskania ciekawego wykończenia ale wiadomo klienci wolą drewno.

zmieniasz grupę docelową swoich konstrukcji?

a hi-endu rezygnujesz i chcesz trafiać "pod strzechy" ? 🙂

19 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Pylon to klasyka retro (Tractrix/driver), a Buchardt (falowody z kopułką) to już zgodny z ostatnimi trendami/badaniami (Geddes, Toole) i jak widać na przykładzie Dutch 8C (Dayton z DSP plus bas nerkowy) mają one sens. Ja ostatnio zrobiłem rodzinie prototyp na falowodzie w obudowie MDF to w materiale wyszło 1600zl wiec do 3 tys juz da się coś zaoferować szczegolnie używając druku 3D i kompozytów. Kwestia uzyskania ciekawego wykończenia ale wiadomo klienci wolą drewno.

Ukryta Zawartość

Dutch 8c i 1600pln w jednym poście.....jest gdzieś o tym coś więcej ? 

Nie ukrywam, że jestem oczarowany Dutchami 🤣

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

zmieniasz grupę docelową swoich konstrukcji?

a hi-endu rezygnujesz i chcesz trafiać "pod strzechy" ? 🙂

Zawsze mnie najbardziej interesowały konstrukcje przystępne cenowo żeby można było zrobić coś ekstra dla znajomych. Ja nigdy nie robiłem kolumn na zarobek tylko takie które mnie interesowały plus projekty hornów dla znanego polskiego producenta. Potem to trzeba było sprzedać żeby robić następne i z tym był kłopot dlatego przerzuciłem się na same komponenty (Stettiner Horn). Ale to było dawno a od tego czasu w inernecie można wszystko znaleźć z gotowymi schematami. Ostatnio zainteresowałem się panelami elektretowymi. W domu używam elektrostatów Capaciti 2.5 (wcześniej Quad ESL 57).

PS. W przyszłym roku powinien się pojawić pan Omholt z Vera Audio z konstrukcjami konsultowanymi z dr. Donem Keele (zacna postać z branży). W tym roku był jako obserwator. Będzie to duża tuba średniotonowa i potężny falowód typu diffraction slot waveguide. Stolarka robiona w Polsce strojenie Norwegia.

Czy na targach były konstrukcje na Purifi Audio?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, jacek_zagaja napisał:

Czy na targach były konstrukcje na Purifi Audio?

ja Ci na to pytanie nie odpowiem bo nie zwiedzałem wielu pokoi a w oczy mi się nie rzuciły

21 minut temu, Ajothe napisał:

Dutch 8c i 1600pln w jednym poście.....jest gdzieś o tym coś więcej ? 

Nie ukrywam, że jestem oczarowany Dutchami 🤣

Dutch 8C był rozpracowywany na diyaudio.com łącznie z symualcjami BEM. Nie wiem czy też tam się nie narodził trzebaby przebrnąć przez wątki. Oczywiście cenę robią moduły Hypex ale można użyć tańszych tak samo dobrych więc w materiale nie powinno przekroczyć 3-4 tyś. Znany realizator Deutsche Gramophone używa w domu Neumann KH120 (wcześniej Quad ESL57) - ktoś używa?

No to jakby ktoś był w stanie stworzyć kolumny za 5-6tyś, które by się zbliżyły do Dutch 8c....to by zawojował rynek 😁

2 minuty temu, Ajothe napisał:

No to jakby ktoś był w stanie stworzyć kolumny za 5-6tyś, które by się zbliżyły do Dutch 8c....to by zawojował rynek 😁

Ok myślisz ze jak ktoś zrobi to ludzie od razu będą kupować firmę krzak? Jestem pewien że tego typu konstrukcję sobie ludzie robią na własne potrzeby na wspomnianym forum.

35 minut temu, Ajothe napisał:

Ja bym kupił i przekonał do nich wszystkich znajomych jakby grały podobnie do Dutch 8c 😁

No to będę musiał zainwestować w prototyp 🙂 A jest gdzieś 8C do posłuchania w Polsce/Berlinie?

21 minut temu, Ajothe napisał:

Nie mam pojęcia, ale tutaj jest grubsza recka:

Ukryta Zawartość

Cechą szczególną tych monitorów jest kierunkowość aż do 200Hz (przeważnie jest to tylko do 1kHz) co przy rozmiarach falowodu jest osiągnięciem. Takie efekty uzyskuje się przy dipolach z falowodem. Poniżej DIY 8C z dodatkowym basem.

c0d487fb-6bdf-4583-a209-de3af535a183.jpg

Ostatnio natknąłem się na ciekawy koaksjal w dość rozsądnej cenie - Vestlyd V15C.

WhatsApp Image 2022-10-16 at 21.59.06.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
5 minut temu, jacek_zagaja napisał:

Cechą szczególną tych monitorów jest kierunkowość aż do 200Hz (przeważnie jest to tylko do 1kHz) co przy rozmiarach falowodu jest osiągnięciem. Takie efekty uzyskuje się przy dipolach z falowodem. Poniżej DIY 8C z dodatkowym basem.

Ukryta Zawartość

Szkło w gablotce Ci nie dzwoni?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, jacek_zagaja napisał:

Takie efekty uzyskuje się przy dipolach z falowodem.

dipol powinien mieć bardzo podobne charakterystyki z przodu i z tyłu

w rozwiązaniu jakie opisujesz miałoby to sens tylko wtedy gdy falowod byłby po obu stronach membrany albo użyte byłyby dwa glośniki z falowodami plecami do siebie z tym , że już odległość obu użytych głośników zmieni  relacje fazowe

3 godziny temu, maciekplacek napisał:

Czy Nautilusa puszczał coś na tych Circle Labs?

Tak. Dwie końcówki, przedwzmacniacz grały w Sobieskim przez całą wystawę z Dynaudio Confidence 50. Brzmiało to znakomicie, moim zdaniem nie gorzej niż połączenie z Accuphase którego niedawno słuchałem w salonie. Świetna ta elektronika Circle Labs i pięknie wykonana.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Ajothe napisał:

Falowód to takie wgłębienie w którym osadzony jest tweeter? 

falowodem możemy nazwać wavequide tubkę , duży horn linię transmisyjną tak rozszerzającą się jak i zwężającą i inne rozwiązania np połączenie linii transmisyjnej z bas refleksem

8 minut temu, slawek.xm napisał:

dipol powinien mieć bardzo podobne charakterystyki z przodu i z tyłu

w rozwiązaniu jakie opisujesz miałoby to sens tylko wtedy gdy falowod byłby po obu stronach membrany albo użyte byłyby dwa glośniki z falowodami plecami do siebie z tym , że już odległość obu użytych głośników zmieni  relacje fazowe

Odsłonić dupkę drivera i dać jej tylni falowód. Dipole są ryzykowne do sprzedaży. Faze mozna zmienic dowolnie w DSP. Mamy 21 wiek i wciaż brak tanich dobrych modułów FIR DSP - to samo z komputerami musimy stosować jakieś protezy w stylu Raspberry Pi zamiast używać kart muzycznych jako DAC z DSP FIR. Byłoby to tak:

komórka -> chromecast -> TV wyjście cyfrowe -> wielokanałowa karta muz. w trybie DAC+ FIR-> końcówki klasy D -> poszczególne głośniki w kolumnie

proste i wygodne

• Pokaż nowe odpowiedzi