Skocz do zawartości
IGNORED

Godny następca wzmacniacza Denon Pma 2020 AE

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To teraz chyba jednak przegięli z ceną w drugą stronę.

No cóż rynek chyba to jakoś przetrawił a przynajmniej w przypadku dwóch tańszych modeli. Sprzedają się mimo dwukrotnie wyższej ceny niż poprzednia seria. Gorzej jest z flagowym AS3200 bo w tej cenie to można już trochę przebierać w ofertach uznanych producentów. Yamaha twierdzi że teraz dopiero cena odzwierciedla prawdziwe możliwość oferowanych integr a wcześniej to była promocja.

Moim zdaniem cena jest teraz jak najbardzie adekwatna do jakosci wykonania, uzytych podzespolow i brzmienia. Jest to bardzo wysoki poziom.

23 godziny temu, dlmtb napisał:

No cóż rynek chyba to jakoś przetrawił a przynajmniej w przypadku dwóch tańszych modeli. Sprzedają się mimo dwukrotnie wyższej ceny niż poprzednia seria. Gorzej jest z flagowym AS3200 bo w tej cenie to można już trochę przebierać w ofertach uznanych producentów. Yamaha twierdzi że teraz dopiero cena odzwierciedla prawdziwe możliwość oferowanych integr a wcześniej to była promocja.

coś w tym jest 😉 Serio

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 13.11.2022 o 14:53, dlmtb napisał:

Skąd wiesz że się sprzedają?

Pracujesz w audio klanie albo top HiFi?

Bo ja powiem z doświadczenia że jeżeli ktoś jest zainteresowany takim budżetem to jednak pyta o inne wzmacniacze.

Na audio show także wolano grać z innymi. 

Piotr 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Skąd wiesz że się sprzedają?

Zajrzyj czasem na OLX albo na Hifisharg i ustaw Polskę to zobaczysz, że pojawiają się używki AS1200 i AS2200 a to chyba świadczy że wcześniej ktoś je kupił np w Top Hi-Fi. 

No niestety te Yamahy to trochę można przyrównać do VW Phaeton i droższego i niekoniecznie bardziej luksusowego Audi A8. VW się kiepściutko sprzedawał i go w końcu wycofali. Dlaczego? Bo to tylko VW i co z tego jak był nawet lepszy od Audi...

😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

No niestety te Yamahy to trochę można przyrównać do VW Phaeton i droższego i niekoniecznie bardziej luksusowego Audi A8. VW się kiepściutko sprzedawał i go w końcu wycofali. Dlaczego? Bo to tylko VW i co z tego jak był nawet lepszy od Audi...

😉

Taka to ludzka mentalność, znaczek, tylko znaczek. W samochodach jeździ a w przypadku audio znaczek gra.

Jak by tam było logo Luxman albo McIntosh to wtedy cena by nikomu nie przeszkadzał. 😄

41 minut temu, dlmtb napisał:

Taka to ludzka mentalność, znaczek, tylko znaczek. W samochodach jeździ a w przypadku audio znaczek gra.

Jak by tam było logo Luxman albo McIntosh to wtedy cena by nikomu nie przeszkadzał. 😄

dokładnie i zawsze to podkreślam przy tego typu rozmowach. To jest największy minus tych klocków: logo YAMAHA 😉

www.tophifi.pl

W dniu 12.11.2022 o 10:40, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

będzie petarda, na ile te kolumny mają aż taki potencjał 😉 

Panowie Luxman wylądował😉

W dniu 15.11.2022 o 09:47, dlmtb napisał:

Zajrzyj czasem na OLX albo na Hifisharg i ustaw Polskę to zobaczysz, że pojawiają się używki AS1200 i AS2200 a to chyba świadczy że wcześniej ktoś je kupił np w Top Hi-Fi. 

To świadczy że ludzie są z nich nie zadowoleni. Skoro nie mieli ich nawet roku....

W dniu 15.11.2022 o 14:48, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dokładnie i zawsze to podkreślam przy tego typu rozmowach. To jest największy minus tych klocków: logo YAMAHA 😉

Ja akurat lubię Yamahę 🙂 i zawsze to powtarzałem i nawet broniłem marki na sąsiednim forum.

Piotr 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja akurat lubię Yamahę 🙂 i zawsze to powtarzałem i nawet broniłem marki na sąsiednim forum.

Dziękuję Piotrze 😉

Tak serio to moim zdaniem żeby wygłaszać opinie o jakiejś marce (tym bardziej o tak dużej) trzeba przerobić conajmniej większość ich produktów i to z różnych okresów. To daje dopiero jakiś pogląd, a nie najczęściej słyszę opinie typu: "jamaha jest do d*** bo miałem kiedyś AX900 od szwagra (5 razy przerabiana) i grała ostro z Zusami albo innym Altusami..." 😛😛 😛

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

53 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To świadczy że ludzie są z nich nie zadowoleni. Skoro nie mieli ich nawet roku....

To o niczym nie świadczy. Mam ci zalinkować wzmacniacze, kokumny czy źródła znanych markek z szeroko rozuminego "Hig-End-u" i nie tylko, których właściciel wystawili je na sprzedaż nie wytrzymując z nimi nawet roku ?

Od kiedy siedzisz w audio? Nie wiesz że to rynek hobby i tu nigdy nie ma końca ? Zmiany, nowe zakupy, poszukiwania, błądzenia, powroty, wtopione inwestycje, euforie i złamania. To sedno tej branży i dla tego się to kręci. Jeżeli ktoś w to wszedł to raczej nie kończy na pierwszym zestawie który skompletował.

Edytowane przez dlmtb
W dniu 17.11.2022 o 16:35, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dziękuję Piotrze 😉

Tak serio to moim zdaniem żeby wygłaszać opinie o jakiejś marce (tym bardziej o tak dużej) trzeba przerobić conajmniej większość ich produktów i to z różnych okresów. To daje dopiero jakiś pogląd, a nie najczęściej słyszę opinie typu: "jamaha jest do d*** bo miałem kiedyś AX900 od szwagra (5 razy przerabiana) i grała ostro z Zusami albo innym Altusami..." 😛😛 😛

Zgadzam się. 

Ja pamiętam produkty z lat ax 500 ax700. Przerobiłem także kilka amplitunerów kina domowego w sensie prywatnym w domu i starszych i tych nowszych. Także wzmacniacze powiedzmy z nowych lat.

I powiem tak. Lubię. Moim zdaniem po prostu polityka cenowa jest nietrafiona. Ale ok. Oni mają swoich ludzi od sprzedaży swoich dyrektorów handlowych i oczywiście to ja mogę być w błędzie a oni mogą na tym wychodzić bardzo dobrze.

W dniu 17.11.2022 o 17:13, dlmtb napisał:

To o niczym nie świadczy. Mam ci zalinkować wzmacniacze, kokumny czy źródła znanych markek z szeroko rozuminego "Hig-End-u" i nie tylko, których właściciel wystawili je na sprzedaż nie wytrzymując z nimi nawet roku ?

Od kiedy siedzisz w audio? Nie wiesz że to rynek hobby i tu nigdy nie ma końca ? Zmiany, nowe zakupy, poszukiwania, błądzenia, powroty, wtopione inwestycje, euforie i złamania. To sedno tej branży i dla tego się to kręci. Jeżeli ktoś w to wszedł to raczej nie kończy na pierwszym zestawie który skompletował.

Od jakiś 18 lat. 

I tak wiem jak to działa. 

No dobra 🙂

pozdrawiam

Piotr 

W dniu 15.11.2022 o 15:51, DJ LUCAS napisał:

Panowie Luxman wylądował😉

Daj znać jak Luxman zagrał z Arcadami. 

47 minut temu, Silver_85 napisał:

Czyżbyś chciał przeskoczyć z lampy na trana😉?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

4 godziny temu, cortes napisał:

Nie mam lampy ale ją rozważam chociaż z drugiej strony zabawa z lampami i ich dostępnością teraz to tak średnio to widzę. 

5 godzin temu, Silver_85 napisał:

Dobrze je napędza. Dociążenie jest większe niż w Denonie 2020ae, może brakuje mi takiego bardziej zebranego basu chociaż nie jest źle. Jest bardziej miękko i może to bym zmienił na odrobinę twardszą prezentację. Efekty przestrzenne super. Wokal jest za kolumnami tzn nie jest wypchnięty. Góra jest więcej niż w Denonie i to zdecydowanie lepszej jakości. To tak na szybko. 

14 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Dobrze je napędza. Dociążenie jest większe niż w Denonie 2020ae, może brakuje mi takiego bardziej zebranego basu chociaż nie jest źle. Jest bardziej miękko i może to bym zmienił na odrobinę twardszą prezentację. Efekty przestrzenne super. Wokal jest za kolumnami tzn nie jest wypchnięty. Góra jest więcej niż w Denonie i to zdecydowanie lepszej jakości. To tak na szybko. 

Ten Luxman 595ASE wygląda ciekawie. W starym stylu. Z tego co widzę to wersja limitowana . On gra w klasie A ?

Luxman ma też widzę piece w klasie AB . Może te by były żwawsze na basie. 

18 godzin temu, cortes napisał:

Kto wie 🙂 Po nowym roku może uda się posłuchać czegoś ciekawego. 

Edytowane przez Silver_85
Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

może brakuje mi takiego bardziej zebranego basu chociaż nie jest źle. Jest bardziej miękko i może to bym zmienił na odrobinę twardszą prezentację.

2 godziny temu, Silver_85 napisał:

Luxman ma też widzę piece w klasie AB

Bingo.

4 godziny temu, Silver_85 napisał:

Ten Luxman 595ASE wygląda ciekawie. W starym stylu. Z tego co widzę to wersja limitowana . On gra w klasie A ?

Tak. Podają, że ma 30 watów

4 godziny temu, Silver_85 napisał:

Kto wie 🙂 Po nowym roku może uda się posłuchać czegoś ciekawego. 

Masz już wybrane jakieś typy?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

W dniu 2.11.2022 o 10:31, dlmtb napisał:

Też kiedyś miałem taki dylemat ba, nawet przeszedłem tę drogę z tranzystora do lampy i z powrotem do tranzystora. Co do lamp to skończyłem na nie byle jakim grajku bo moim ostatnim wzmacniaczem lampowym był Line Magnetic LM-518ia czyli set pracujący w klasie A na triodach 845. I co ? i wiem że lampa to jednak specyficzne grania wymagające dopracowania systemu. Jeżeli chcesz zbudować dobrze grający zestaw oparty o wzmacniacz lampowym to czeka cię trochę wydatków. Pomijam proste wzmacniacze na lampach EL34 czy KT88 i ich pochodne, które są wstępem do świata lamp a co za tym idzie nie potrzebują wyrafinowanej oprawy jak choćby odpowiednich kolumn. Jeżeli chcesz wejść w świat prawdziwego dźwięku szklanych baniek to pozostają ci wszelkiego rodzaju SET-y które to cechują się niewielkimi mocami przez co potrzebują odpowiednich kolumn aby pokazać swoje możliwości. I tu zaczyna się problem. Większość tanich a nawet średni drogich głośników nie pozwala na uzyskanie efektu na który liczymy. To właśnie spotkało mnie kiedy doszedłem do momentu gdy uzyskałem doskonała górę i środek pasma ale niestety bas był niedoważony i nieakceptowalny. Rozglądając się po rynku i próbując kilku rozwiązań okazało się że koszt kolumn które pozwalały na wyeliminowanie tego problemu okazał się wielokrotnie wyższy niż cena samego nie taniego wzmacniacza wiec się poddałem. Wróciłem do tranzystora i tu pewien wniosek jaki wysnułem z tej podróży która doprowadziła mnie do punktu wyjścia. Dobry wydajny tranzystor potrafi to co dobra lampa i nie wymaga tak drogiej oprawy. Nie wymaga monitorowania biasu, kontrolowania czy nóżki lamp nie śniedzieją pod wpływem temperatury i nie degradują powoli dźwięku. Czasami robiłem taki eksperyment. Gdy miałem wrażanie że  system się zmula po prostu wyjmowałem i wkładałem lampy z powrotem w gniazda. Po takiej operacji nóżki lamp samoczynni się oczyszczały co powodowało że wracało życie bo i tak do kolejnego razu.

Takie to moje doświadczania z lampami. Dziś wiem jedno wolę porządny mocny tranzystor który daje mi to co lampa i jest bezobsługowy.

Miałem podobny problem, jednak znalazłem nieco inne rozwiązanie. Leben cs 600X obok Hegla390, podpięte do Chario Academy Sonnet. Zestaw kompletny! Poszukiwania zakończone. 

Jeśli myślisz poważnie to tylko trzeba posłuchać wzmacniaczy od poważnych producentów accu. Mac. Luxman może audio research rozczarowania nie będzie a odsprzedawalność przyzwoita. Z drugiej strony można spróbować Set na lampach np. 300B, lub 845 ale tu dopasowanie do kolumn bardzo istotne.Bedziesz miał piękna barwę i super średnicę na dłuższe spokojne odsłuchy bezcenne.

W dniu 27.11.2022 o 22:00, pajtek napisał:

Jeśli myślisz poważnie to tylko trzeba posłuchać wzmacniaczy od poważnych producentów accu. Mac. Luxman może audio research rozczarowania nie będzie a odsprzedawalność przyzwoita. Z drugiej strony można spróbować Set na lampach np. 300B, lub 845 ale tu dopasowanie do kolumn bardzo istotne.Bedziesz miał piękna barwę i super średnicę na dłuższe spokojne odsłuchy bezcenne.

Ale Lampa nie będzie miała kontroli i szybkości na basie jak tranzystor. W integrach tranzystorowych klasy A bas też jest poluzowany. Może lepiej jest w monoblokach tranzystorowych ? A może klasa A właśnie tak brzmi, średnica, wysokie super a bas miękki i raczej wolny.  

14 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Ale Lampa nie będzie miała kontroli i szybkości na basie jak tranzystor. W integrach tranzystorowych klasy A bas też jest poluzowany. Może lepiej jest w monoblokach tranzystorowych ? A może klasa A właśnie tak brzmi, średnica, wysokie super a bas miękki i raczej wolny.  

Jestem przekonany, że "dobra lampa" nie posiada wyżej wymienionych problemów.

De gustibus non est disputandum

36 minut temu, Yankes napisał:

Jestem przekonany, że "dobra lampa" nie posiada wyżej wymienionych problemów.

Podaj proszę czego właśnie z lampy warto byłoby posłuchać? 

4 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Podaj proszę czego właśnie z lampy warto byłoby posłuchać? 

Obawiam się, że to może być temat " Kij włożony w mrowisko"...

W dniu 26.11.2022 o 12:35, tomwox napisał:

Miałem podobny problem, jednak znalazłem nieco inne rozwiązanie. Leben cs 600X obok Hegla390, podpięte do Chario Academy Sonnet. Zestaw kompletny! Poszukiwania zakończone. 

Hegel z chario to faktycznie bardzo udane połączenie. Słuchałem takiego kilkukrotnie. Zawsze było dobrze.

6 minut temu, Yankes napisał:

Obawiam się, że to może być temat " Kij włożony w mrowisko"...

W sumie to też jestem ciekaw 

Słuchałem kilku wzmacniaczy lampowych i wiele z nich bardzo mi się podobało ale jednak nie skłoniły mnie do ich zakupu prywatnie do domu. 

Może to kwestia mojej niechęci do dokładania do późniejszych lamp? Nie wiem.

Jak będę wiekowy to zapewne przejdę na wzmacniacz lampowy wtedy a na razie solidny tranzystor wysokiej mocy o dociążony brzmieniu. 

🙂 Piotr 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Hegel z chario to faktycznie bardzo udane połączenie. Słuchałem takiego kilkukrotnie. Zawsze było dobrze.

W sumie to też jestem ciekaw 

Słuchałem kilku wzmacniaczy lampowych i wiele z nich bardzo mi się podobało ale jednak nie skłoniły mnie do ich zakupu prywatnie do domu. 

Może to kwestia mojej niechęci do dokładania do późniejszych lamp? Nie wiem.

Jak będę wiekowy to zapewne przejdę na wzmacniacz lampowy wtedy a na razie solidny tranzystor wysokiej mocy o dociążony brzmieniu. 

🙂 Piotr 

Czyli w wieku późniejszym będzie miało Ciebie co ogrzać. Polecam zakładkę "Lampa"

Edytowane przez Yankes

2 minuty temu, Yankes napisał:

Czyli w wieku późniejszym będzie miało Ciebie co ogrzać. Polecam zakładkę "Lampa"

Ale w sumie zanim do tego dojdzie to już może nie być tego forum 😛

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Ale w sumie zanim do tego dojdzie to już może nie być tego forum 😛

Może będzie inne... Jednak to bardzo odległe czasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi