Skocz do zawartości
IGNORED

Godny następca wzmacniacza Denon Pma 2020 AE

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Proszę o propozycje wyraźnie lepszego wzmacniacza od wyżej wymienionego. Kolumny Studio 16 Hz Arcada 2.5. Czy tylko lampa np Cayin cs 150 będzie godna propozycją czy może np Naim Supernait 3 lub nowy Denon Pma a110 a może coś innego? 

Pozdrawiam 

Pma 110 słuchałem dla mnie jest bardziej „suchy” nie dokładał bym takiej kwoty
Supernait nie wiem u mnie xs 2 nie wyrabiał
Gram na pma 2020 ae trochę lepiej to mf 6si 500 ale 15000 i nie powala na kolana różnicą

Może coś z Luxmana spróbujesz? L-505, albo cieplejszy A-klasowy L-550? Rotel Michi X-3 także bym posłuchał z tymi kolumnami. 

Myślę, że na każdym z wymienionych przeze mnie propozycji będzie spory krok do przodu ;) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Aby zaproponować Ci konkrety, potrzebujemy więcej informacji. Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, co obecnie podoba Ci się w Twoim systemie audio, a co chciałbyś zmienić, polepszyć.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pokonanie Denona 2020 nie jest jakieś zbytnio trudne...

Rozważ Hegla H390 albo Gato DIA 400. Obydwa urządzenia, ze znacznie lepszą precyzją i naturalnością.

Umów się na odsłuch, posłuchaj.

Słuchałem Denona Pma 2500 Ne i Naima supernait 3. Naturalniej brzmiał Naim średnica i krótki bas. Denon bas rozlewał. Przestrzeń może i większa w Denonie ale może mi się wydaje właśnie przez ten bas. 

Dopisz może do listy Rotela 1572 ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Uważam 2020ae za dobry wzmacniacz.

Tu nie wymieniał bym na byle co

Do twoich kolumn

Cambridge edge A

Accuphase 

KARAN

Atoll 400

Nie wymienił bym na a110

Piotr 

2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Luxman 505 ux II warty zainteresowania, lepszy sporo od Denona Pma 2020Ae? 

lepszy sporo 😉 Pożycz i sam się przekonaj 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 22.10.2022 o 22:21, DJ LUCAS napisał:

Słuchałem Denona Pma 2500 Ne i Naima supernait 3. Naturalniej brzmiał Naim średnica i krótki bas. Denon bas rozlewał. Przestrzeń może i większa w Denonie ale może mi się wydaje właśnie przez ten bas. 

Denon PMA 2500 rozlewa bas 🤣🤣

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

38 minut temu, smax napisał:

Denon PMA 2500 rozlewa bas 🤣🤣

Niestety ale tak. Naim lepiej kontroluje dół. Na Denonach z serii 2xxx gram od 15 lat więc znam je na wylot. Kwestia preferencji. 

6 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Luxman 505 ux II warty zainteresowania, lepszy sporo od Denona Pma 2020Ae? 

mmmm, to jest bardzo ładna maszyna :):) Znam te wysokie modele, bardzo dobre. Kosztują ale cóż...

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

lepszy sporo 😉 Pożycz i sam się przekonaj 😉

Macie takiego do wypożyczenia ? 

W dniu 23.10.2022 o 06:49, DJ LUCAS napisał:

Accu wydaje mi się, że jest ugładzony (słyszałem pre plus koncówka)a ja lubię szybkie, bardzo żywe granie. 

To Yamaha 

Inna rzecz że z ceną zaszaleli 

Nie miałem co prawda 2020ae, ale takiego pma-S10 to Yamaha as2000 pokonała bez problemu 

10 godzin temu, costa brava napisał:

To Yamaha 

Inna rzecz że z ceną zaszaleli 

Nie miałem co prawda 2020ae, ale takiego pma-S10 to Yamaha as2000 pokonała bez problemu 

Pod jakim kątem była lepsza? 

Denon grał głównie średnicą i  wyższym  basem

Po zmianie na Yamahe od razu poczułem szersze pełne pasmo

Inna rzecz że miałem wtedy takie sobie i też średnicowe kolumny Tannoy R2 

A wiadomo , ostateczny efekt zależy od kolumn 

W dniu 26.10.2022 o 20:35, DJ LUCAS napisał:

Macie takiego do wypożyczenia ? 

znajdzie się 😉 Zapraszam na priv

www.tophifi.pl

Denon, Yamaha, Luxman a nawet Accuphase  ( tranzystory made in Japan ) maja podobny brzmieniowy sznyt , poczujesz zmianę ale niewielka 
Chcesz zmiany - lampa 

Ilu ludzi tyle opinii

5 godzin temu, morawka napisał:

Denon, Yamaha, Luxman a nawet Accuphase  ( tranzystory made in Japan ) maja podobny brzmieniowy sznyt , poczujesz zmianę ale niewielka 
Chcesz zmiany - lampa 

Lampa to koszty. Jaką masz na myśli? 

Jestem zwolennikiem SET na 2a3 / 300b

ale nie wiem czy Twoje kolumny się nadają do tego typu wzmacniaczy 

wiec może jakiś Push-Pull ( ale to nie moja bajka , przedkładam jakość watow nad ich ilość - miałem już 200wat z monoblokow PP na lampie 211, i zdecydowanie wole 3,5 wata z 2a3 w SE ) 

Najlepiej pogadaj z Grześkiem czy te Arcady nadają się do lampy ( z tym ze on pewnie poleci Ci Cayin - z tej oferty spróbowałbym SE na 845 )

Ilu ludzi tyle opinii

23 godziny temu, morawka napisał:

Jestem zwolennikiem SET na 2a3 / 300b

ale nie wiem czy Twoje kolumny się nadają do tego typu wzmacniaczy 

wiec może jakiś Push-Pull ( ale to nie moja bajka , przedkładam jakość watow nad ich ilość - miałem już 200wat z monoblokow PP na lampie 211, i zdecydowanie wole 3,5 wata z 2a3 w SE ) 

Najlepiej pogadaj z Grześkiem czy te Arcady nadają się do lampy ( z tym ze on pewnie poleci Ci Cayin - z tej oferty spróbowałbym SE na 845 )

Biję się z myślami bo z jednej strony lampa ale tutaj trzeba ciągle inwestować w lampy a z drugiej tranzystor tutaj pewnie gorzej brzmieniowo, ciekawe jak dużo gorzej ale przynajmniej odchodzi problem zakupu drogich lamp. 

37 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Biję się z myślami bo z jednej strony lampa ale tutaj trzeba ciągle inwestować w lampy a z drugiej tranzystor tutaj pewnie gorzej brzmieniowo, ciekawe jak dużo gorzej ale przynajmniej odchodzi problem zakupu drogich lamp. 

Też kiedyś miałem taki dylemat ba, nawet przeszedłem tę drogę z tranzystora do lampy i z powrotem do tranzystora. Co do lamp to skończyłem na nie byle jakim grajku bo moim ostatnim wzmacniaczem lampowym był Line Magnetic LM-518ia czyli set pracujący w klasie A na triodach 845. I co ? i wiem że lampa to jednak specyficzne grania wymagające dopracowania systemu. Jeżeli chcesz zbudować dobrze grający zestaw oparty o wzmacniacz lampowym to czeka cię trochę wydatków. Pomijam proste wzmacniacze na lampach EL34 czy KT88 i ich pochodne, które są wstępem do świata lamp a co za tym idzie nie potrzebują wyrafinowanej oprawy jak choćby odpowiednich kolumn. Jeżeli chcesz wejść w świat prawdziwego dźwięku szklanych baniek to pozostają ci wszelkiego rodzaju SET-y które to cechują się niewielkimi mocami przez co potrzebują odpowiednich kolumn aby pokazać swoje możliwości. I tu zaczyna się problem. Większość tanich a nawet średni drogich głośników nie pozwala na uzyskanie efektu na który liczymy. To właśnie spotkało mnie kiedy doszedłem do momentu gdy uzyskałem doskonała górę i środek pasma ale niestety bas był niedoważony i nieakceptowalny. Rozglądając się po rynku i próbując kilku rozwiązań okazało się że koszt kolumn które pozwalały na wyeliminowanie tego problemu okazał się wielokrotnie wyższy niż cena samego nie taniego wzmacniacza wiec się poddałem. Wróciłem do tranzystora i tu pewien wniosek jaki wysnułem z tej podróży która doprowadziła mnie do punktu wyjścia. Dobry wydajny tranzystor potrafi to co dobra lampa i nie wymaga tak drogiej oprawy. Nie wymaga monitorowania biasu, kontrolowania czy nóżki lamp nie śniedzieją pod wpływem temperatury i nie degradują powoli dźwięku. Czasami robiłem taki eksperyment. Gdy miałem wrażanie że  system się zmula po prostu wyjmowałem i wkładałem lampy z powrotem w gniazda. Po takiej operacji nóżki lamp samoczynni się oczyszczały co powodowało że wracało życie bo i tak do kolejnego razu.

Takie to moje doświadczania z lampami. Dziś wiem jedno wolę porządny mocny tranzystor który daje mi to co lampa i jest bezobsługowy.

Edytowane przez dlmtb
30 minut temu, dlmtb napisał:

Też kiedyś miałem taki dylemat ba, nawet przeszedłem tę drogę z tranzystora do lampy i z powrotem do tranzystora. Co do lamp to skończyłem na nie byle jakim grajku bo moim ostatnim wzmacniaczem lampowym był Line Magnetic LM-518ia czyli set pracujący w klasie A na triodach 845. I co ? i wiem że lampa to jednak specyficzne grania wymagające dopracowania systemu. Jeżeli chcesz zbudować dobrze grający zestaw oparty o wzmacniacz lampowym to czeka cię trochę wydatków. Pomijam proste wzmacniacze na lampach EL34 czy KT88 i ich pochodne, które są wstępem do świata lamp a co za tym idzie nie potrzebują wyrafinowanej oprawy jak choćby odpowiednich kolumn. Jeżeli chcesz wejść w świat prawdziwego dźwięku szklanych baniek to pozostają ci wszelkiego rodzaju SET-y które to cechują się niewielkimi mocami przez co potrzebują odpowiednich kolumn aby pokazać swoje możliwości. I tu zaczyna się problem. Większość tanich a nawet średni drogich głośników nie pozwala na uzyskanie efektu na który liczymy. To właśnie spotkało mnie kiedy doszedłem do momentu gdy uzyskałem doskonała górę i środek pasma ale niestety bas był niedoważony i nieakceptowalny. Rozglądając się po rynku i próbując kilku rozwiązań okazało się że koszt kolumn które pozwalały na wyeliminowanie tego problemu okazał się wielokrotnie wyższy niż cena samego nie taniego wzmacniacza wiec się poddałem. Wróciłem do tranzystora i tu pewien wniosek jaki wysnułem z tej podróży która doprowadziła mnie do punktu wyjścia. Dobry wydajny tranzystor potrafi to co dobra lampa i nie wymaga tak drogiej oprawy. Nie wymaga monitorowania biasu, kontrolowania czy nóżki lamp nie śniedzieją pod wpływem temperatury i nie degradują powoli dźwięku. Czasami robiłem taki eksperyment. Gdy miałem wrażanie że  system się zmula po prostu wyjmowałem i wkładałem lampy z powrotem w gniazda. Po takiej operacji nóżki lamp samoczynni się oczyszczały co powodowało że wracało życie bo i tak do kolejnego razu.

Takie to moje doświadczania z lampami. Dziś wiem jedno wolę porządny mocny tranzystor który daje mi to co lampa i jest bezobsługowy.

Hmhm porządny to np jaki? 

36 minut temu, dlmtb napisał:

To zależy od upodobań i reszty systemu. Mi zagrała Yamaha AS3000.

Tylko gdzie takiego znaleźć 😕

• Pokaż nowe odpowiedzi