Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup pierwszego lampowca ...

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze fotka jak plexi za 8 zł zmienia ten oczojebliwy design.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
8 godzin temu, front247 napisał:

kup przez neta 2-3 sztuki ,pograj 2 dni na swoim systemie i odeślij te które nie pasują.

A sprzedawca co później zrobi z używanym sprzętem,który do niego wróci? Znam przypadki,że taki sprzęt grał jeszcze przed odesłaniem u kilku kolegów kupującego-a co, za darmo to można testować. Kto chciałby później kupić "nowy' wzmacniacz,  w którym lampy grały już jakiś czas w różnych warunkach  płacąc jak za nowy?

A no właśnie "wyruchać" i kopnąć w tyłek, bo się nie podobało... nie tędy droga. Wypożyczanie, to taki balet na linie dla sprzedawcy, albo się spodoba, albo nie a w większości nie, bo zestaw się nie zgrał ze wzmacniaczem i dużo kosztuje. No chyba, że oferent ma taki wzmacniacz, który krąży między klientami i jak połknie on haczyk, to otrzymuje taki nówka sztuka nie śmigany. Wątpię, żeby to było praktykowane, może u niewielu.... w co też wątpię.

Edytowane przez ampman
  • Moderatorzy
14 godzin temu, ampman napisał:

No chyba, że oferent ma taki wzmacniacz, który krąży między klientami i jak połknie on haczyk, to otrzymuje taki nówka sztuka nie śmigany

Tak by było gdyby klient chciał wypożyczyć sprzęt na odsłuch. Są firmy, mają taką sztukę na odsłuchy. Jednak prawo zezwala na zwrot niemal każdej rzeczy zakupionej przez internet. Można grać przez 10 dni po 24 godziny na dobę po czym oddać sprzęt. Później sprzedawca sprzedaje go jako nowy choć uczciwie było by zaznaczyć, że towar jest że zwrotu ale wtedy należało by obniżyć cenę. Jednak ta w internecie jest i tak często już wyżyłowana więc pozostaje wzajemne wiadomo co...

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

49 minut temu, Seyv napisał:

Można grać przez 10 dni po 24 godziny na dobę po czym oddać sprzęt. 

Tak-można ale jest też zapis,że kupując jest odpowiedzialny za utratę wartości zakupionego i zwróconego towaru. Jeśli sprzedawca potrąci sobie jakąś kasę, to będziemy się ciągać po sądach ? W większości przypadków macha ręką i próbuje ponownie sprzedać sprzęt jako nieużywany aby zminimalizować stratę.

17 godzin temu, ampman napisał:

A no właśnie "wyruchać" i kopnąć w tyłek, bo się nie podobało... nie tędy droga. Wypożyczanie, to taki balet na linie dla sprzedawcy, albo się spodoba, albo nie a w większości nie, bo zestaw się nie zgrał ze wzmacniaczem i dużo kosztuje. No chyba, że oferent ma taki wzmacniacz, który krąży między klientami i jak połknie on haczyk, to otrzymuje taki nówka sztuka nie śmigany. Wątpię, żeby to było praktykowane, może u niewielu.... w co też wątpię.

To całkowicie normalna procedura w szanowanych sklepach internetowych w dodatku obwarowana prawnie...czyli jak kupie wzmacniacz dzis z jakiegokolwiek sklepu to moge go posłuchac i jutro odesłac..i sklep MUSI ten zwrot przyjąć. Ale jak klient sie jednak obawia sklepów w Polsce to bez kłopotu polecam sklepy w Niemchcech - zero problemu. Osobiscie najdroższy sprzet jaki kupiłem to był syntezator prophet 5 w sklepie Thomann za 16 tysiecy...po tygodniu odesłałem i dostałem od razu kase z powrotem..ale jak mówie lepiej z tym jest w niemczech bo u nas to dalej januszowanie i dziadostwo.

• Moderatorzy

Kiedyś rozmawiałem z dyrektorem jednej z firm akurat produkującej narzędzia. W USA mają zasadę, że jeśli ktoś nie jest zadowolony z ich narzędzi może w ciągu 3 miesięcy oddać te narzędzia bez podania przyczyny. Na pytanie dlaczego w Polsce tak nie jest odpowiedział mi pewna historię: pewnego razu w Michigan zaczęto zwracać dość duża ilość narzędzi, sytuacja była anormalna więc kierownictwo postanowili się temu przyjrzeć okazało się, że zwrotu dokonuje duża ekipa pracowników z Polski... popracowali 3 miesiące oddawali i w innym sklepie brali nowe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dobrze, to i ja mam pytanie 😀Wzmacniacz lampowy do 5 kilo złotych. Jak chińczyk to tak żeby się zmieścić z lampami. Konieczna regulacja bas, treble więc ms-30l odpada raczej. Czy autobias ułatwia życie? Dam radę sam ustawić bias ale leniwy jestem, chcę po prostu używać...

A może hybryda?

W tej kwocie ciężko będzie. Może jakiś Yagin Sinus Audio w używce... Regulacje bas, treble za często też nie występują w lampowcach. Najprędzej jakieś diy znajdziesz. A może poczekaj i doskładaj jakiegoś grosza, wówczas większe pole manewru będziesz mieć.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 godziny temu, basic44 napisał:

Dobrze, to i ja mam pytanie 😀Wzmacniacz lampowy do 5 kilo złotych. Jak chińczyk to tak żeby się zmieścić z lampami. Konieczna regulacja bas, treble więc ms-30l odpada raczej. Czy autobias ułatwia życie? Dam radę sam ustawić bias ale leniwy jestem, chcę po prostu używać...

A może hybryda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dalej brak regulacji 😞 Na ile ona jest konieczna w lampowcach? Na tranzystorze słucham raczej na małe u z przewagą basu i lekką domieszką wysokich.

A może dobry pre a we wzmaku tranzystorowym ustawić pure audio czyli potraktować jako końcówkę mocy?

Edytowane przez basic44
36 minut temu, basic44 napisał:

Dalej brak regulacji 😞 Na ile ona jest konieczna w lampowcach? Na tranzystorze słucham raczej na małe u z przewagą basu i lekką domieszką wysokich.

A może dobry pre a we wzmaku tranzystorowym ustawić pure audio czyli potraktować jako końcówkę mocy?

Yaqin I polecamy przez @PiopioFezz Audio Silver Luna ( którą również podpowiem) są dostępne w Salonach.  Sprawdź przed zakupem czy  na pewno potrzebujsz regulacji wysokich i basu ? W dobrych systemach to zbędny dodatek .

Jeśli ceny nowych przekraczają budżet.  Łatwiej będzie polować na używane ,będziesz wiedział co kupujesz. 

Pozdrawiam

A dobre preampy lampowe? Z wejściem liniowym i riaa?

Zastanawiam się nad zostawieniem wzmacniacza tranzystorowego jako końcówki mocy...

I gdzie można posłuchać cain-ów i yaqin-ów? W rachubę wchodzi salon w zachodniej Polsce

W dniu 1.02.2023 o 15:36, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jako były użytkownik odradzam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, krolewicz napisał:

jako były użytkownik odradzam

Możesz rozszerzyć? Dlaczego ? Co nie spasowało? Z czym grałeś? Na co zmieniłeś ? 

7 minut temu, bogus18 napisał:

Możesz rozszerzyć? Dlaczego ? Co nie spasowało? Z czym grałeś? Na co zmieniłeś ? 

już wiele razy pisałem na forum, kilka rzeczy

1. pilot zdalnego sterowania to atrapa, działa skokowo, klik w górę, klik w dół, w praktyce nie da się wyregulować głośności tak jakbyś chciał, zbyt duży skok, zawsze jest za cicho albo za głośno i ostatecznie trzeba ruszyć dupsko i pokręcić potencjometrem, jak bardzo jest to irytujące, gdy nie słuchasz całego albumu a jakiejś playlisty nie muszę tłumaczyć

w salonie słuchałem wersji bez pilota i zamówiłem za dopłatą bodaj 400 to coś co udaje pilota

2. przebicia na wejściach audio, zostawisz grający dac/cd na wejściu nr 1 i przełączysz np na 2 i dalej cicho słychać w kolumnach co gra na nr 1. oddałem na gwarancję i stwierdzili, że tak ma być, popytałem innych użytkowników i w ich egzemplarzach też występuje ten mikser 🙂

3. ogólnie zamulony dźwięk, wszystko brzmi tak samo, słabo różnicuje ten wzmacniacz (to odkryłem jak kupiłem inny wzmacniacz, ogólnie w cenie jakiej kupiłem czyli 4k nówka sztuka to nie jest złe granie, na pewno przyjemniej niz większość tranzystorów za 4-6k typu marantz czy cambridge)

zmienilem na el34 se od Sinus Audio, dual mono, zasilanie na lampie, dołożyłem kilkaset złotych po Lunie a jest to zupełnie inna klasa urządzenia, nawet pilot działa 😉

@krolewicz

Dzięki za opinię ! 

Trzeba unikać takich bubli !!!

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 4.02.2023 o 15:37, krolewicz napisał:

2. przebicia na wejściach audio, zostawisz grający dac/cd na wejściu nr 1 i przełączysz np na 2 i dalej cicho słychać w kolumnach co gra na nr 1. oddałem na gwarancję i stwierdzili, że tak ma być, popytałem innych użytkowników i w ich egzemplarzach też występuje ten mikser 🙂

Sprawa jest oczywista... zaoszczędzili na kablu ekranującym każdy kanał z osobna lub przynajmniej każde źródło i dali wielożyłowy w jednym ekranie, stąd te przenikanie sygnałów między wybranym a sąsiednimi źródłami w których nadal przebywa sygnał.

Edytowane przez ampman
W dniu 4.02.2023 o 16:43, Piopio napisał:

@krolewicz

Dzięki za opinię ! 

Trzeba unikać takich bubli !!!

Bez przesady.. 

W dniu 4.02.2023 o 15:37, krolewicz napisał:

już wiele razy pisałem na forum, kilka rzeczy

1. pilot zdalnego sterowania to atrapa, działa skokowo, klik w górę, klik w dół, w praktyce nie da się wyregulować głośności tak jakbyś chciał, zbyt duży skok, zawsze jest za cicho albo za głośno i ostatecznie trzeba ruszyć dupsko i pokręcić potencjometrem, jak bardzo jest to irytujące, gdy nie słuchasz całego albumu a jakiejś playlisty nie muszę tłumaczyć

w salonie słuchałem wersji bez pilota i zamówiłem za dopłatą bodaj 400 to coś co udaje pilota

3. ogólnie zamulony dźwięk, wszystko brzmi tak samo, słabo różnicuje ten wzmacniacz (to odkryłem jak kupiłem inny wzmacniacz, ogólnie w cenie jakiej kupiłem czyli 4k nówka sztuka to nie jest złe granie, na pewno przyjemniej niz większość tranzystorów za 4-6k typu marantz czy cambridge)

zmienilem na el34 se od Sinus Audio, dual mono, zasilanie na lampie, dołożyłem kilkaset złotych po Lunie a jest to zupełnie inna klasa urządzenia, nawet pilot działa 😉

Posiadam ten wzmacniacz

Pkt. 1 Zgadzam się z tym

Pkt. 2 Nawet o tym nie wiedziałem (mam podłączone tylko jedno źródło) 

Pkt. 3 Nie zgadzam się z tą opinią (Wzmacniacz na pewno nie jest zamulony wręcz bym powiedział że jest mało lampowy w takim sensie że jest przejzysty. Jak za te pieniądze gra świetnie. Można zbudować na tym wzmacniaczu bardzo solidne stereo.) 

Edytowane przez trueman
25 minut temu, trueman napisał:

Bez przesady.. 

Posiadam ten wzmacniacz

Pkt. 1 Zgadzam się z tym

Pkt. 2 Nawet o tym nie wiedziałem (mam podłączone tylko jedno źródło) 

Pkt. 3 Nie zgadzam się z tą opinią (Wzmacniacz na pewno nie jest zamulony wręcz bym powiedział że jest mało lampowy w takim sensie że jest przejzysty. Jak za te pieniądze gra świetnie. Można zbudować na tym wzmacniaczu bardzo solidne stereo.) 

no za te 4 tysiace to mozna by byc zadowolonym (z normalnym pilotem i bez miksera), ale obecnie te nowe kosztują bardziej 8k, a to już kpina

6 minut temu, krolewicz napisał:

no za te 4 tysiace to mozna by byc zadowolonym (z normalnym pilotem i bez miksera), ale obecnie te nowe kosztują bardziej 8k, a to już kpina

No właśnie ja nie rozumiem i jestem zdziwiony polityką firmy. Bo taki wzmacniacz powinien być od razu full opcją bez żadnych dopłat. Chyba że za na prawdę nie standardowe opcje. Np. Kolor czy inny typ lamp itd. 

W dniu 25.10.2022 o 18:54, Budda napisał:

Witam.
Przygotowuję się do zakupu pierwszego lampowca. Skłaniam się mocno (tak w 99%) w kierunku Yaqin-a.

Wzmacniacz kupiony ? 

11 godzin temu, ampman napisał:

Temat "zboczył", więc nie kupiony....

Na zadane pytanie powinien odpowiedzieć kolega Budda 😊 Nie odpowie 😎 

• 6 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi