Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe używane za ~3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

W audiofast za Usher v601 cena widnieje 4730zł . I mówisz że wciskałi za 2900zł 😉

28 minut temu, Dune napisał:

Tak drożeje, że gościowi wciskali te koumny za 2900zł w salonie w tym roku rzecz jasna...

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

35 minut temu, rd79 napisał:

W audiofast za Usher v601 cena widnieje 4730zł . I mówisz że wciskałi za 2900zł 😉

To jest bzdura nikt za tyle te kolumny nie kupuje, sam kupiłlem za 2000zł  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  grają u brata teraz bo ja mam be 718 i to w dużo ladniejszej okleinie bo to co teraz odwalili to wygląda jak głośniki do kina domowego..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
52 minuty temu, Dune napisał:

To jest bzdura nikt za tyle te kolumny nie kupuje, sam kupiłlem za 2000zł  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  grają u brata teraz bo ja mam be 718 i to w dużo ladniejszej okleinie bo to co teraz odwalili to wygląda jak głośniki do kina domowego..

Dlaczego bzdura? Napisałem ile kosztują w audiofast nowe ushery, a za ile ludzie kupują tego nie mam pojęcia. Te kolumny z linku z tego co się orientuję to pierwsza edycja 😉

Ukryta Zawartość

To są kolorowanki na ich stronie chyba nie wiesz jak wygląda rozmowa w takim salonie, mnie kiedyś facet z obsługi pytał ile bym dał za  kolumny akurat to nie ushery  były :-) nie jest to pierwsza edycja, a druga jak już coś,  ta co jeszcze wyglądała normalnie.

15 minut temu, Dune napisał:

To są kolorowanki na ich stronie chyba nie wiesz jak wygląda rozmowa w takim salonie, mnie kiedyś facet z obsługi pytał ile bym dał za  kolumny akurat to nie ushery  były :-) nie jest to pierwsza edycja, a druga jak już coś,  ta co jeszcze wyglądała normalnie.

Masz racje to jest druga edycja Miałem podobne z tym że w jaśniejszej okleinie tu jest ta ciemniejsza i moje były z 2011 roku. Co do nowych to w nich jest niwy głośnik średnio - niskotonowy oraz przód monitora w kolorze czarnym 👍👌

Edytowane przez mdavis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te są obecnie w sprzedaży. Przyznaję bez bicia te z linku są dla mnie o wiele ładniejsze,ale są różne gusta 😉

Ukryta Zawartość

7 minut temu, rd79 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te są obecnie w sprzedaży. Przyznaję bez bicia te z linku są dla mnie o wiele ładniejsze,ale są różne gusta 😉

Tak ta wersja jest najnowsza - trzecie wydanie Moim zdaniem najlepiej prezentują się pod względem wyglądu i oczywiście muzycznym 👍👌

Ukryta Zawartość

Kupione ELAC 510 JET 🙂 - właśnie przywiozłem i usiadłem złapać oddech - stan faktycznie super, dźwiękowo fajnie. Dziękuję wszystkim za pomoc - dzięki Wam byłem w stanie porównać naprawdę dużo ofert i modeli!

39 minut temu, Varrol napisał:

Kupione ELAC 510 JET 🙂 - właśnie przywiozłem i usiadłem złapać oddech - stan faktycznie super, dźwiękowo fajnie. Dziękuję wszystkim za pomoc - dzięki Wam byłem w stanie porównać naprawdę dużo ofert i modeli!

Gratuluje 😃 cieszę się że mogłeś skorzystać z tej okazji i na własne uszy przekonać się o znakomitej i ekscytującej jakości dźwięku jak i wykonania tych monitorów. 

96 letnia tradycja istnienia marki ELAC zobowiązuje 😉 firmowy JET to klasa sama w sobie. Moje uszy zachwyca nowsza konstrukcja Vela BS403 😉 

Jakim wzmacniaczem będziesz zasilał ELACi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal
literówki

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, Dune napisał:

Moim zdaniem nie, najlepsze jest to, że Ushery S 520 mają lepsze okleiny i większy wybór od serii V 

Lecz grają, brzmią o wiele gorzej od serii V  😊

PS Pod względem jakości wykończenia seria V prezentuje się wręcz rewelacyjnie w stosunku do konkurencji z podobnego pułapu cenowego Nie ma co płakać i wylewać łzy 😊

2 godziny temu, Tal napisał:

Gratuluje 😃 cieszę się że mogłeś skorzystać z tej okazji i na własne uszy przekonać się o znakomitej i ekscytującej jakości dźwięku jak i wykonania tych monitorów. 

96 letnia tradycja istnienia marki ELAC zobowiązuje 😉 firmowy JET to klasa sama w sobie. Moje uszy zachwyca nowsza konstrukcja Vela BS403 😉 

Jakim wzmacniaczem będziesz zasilał ELACi?

Ukryta Zawartość

Jeszcze muszę potestować - póki co Yamaha A-1020, ale może podepnę jakąś końcówkę - np. Yamahę M-4 - zobaczę, co z nimi dobrze zagra.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Varrol napisał:

Jeszcze muszę potestować - póki co Yamaha A-1020, ale może podepnę jakąś końcówkę - np. Yamahę M-4 - zobaczę, co z nimi dobrze zagra.

Staraj się ich nie ograniczać i ogólnie im lepszy wzmacniacz im zapewnisz to odwdzięczą się z nawiązką.

3 godziny temu, Tal napisał:

Tal na ilu metrach grasz ELAC VELA? Bardzo lubię ELAC Carina (i Vela pewnie też bym polubił). Także UB52 są udane, mimo niskiej ceny.

Przy jakich gatunkach muzycznych wstęga szczególnie się sprawdza??

Widzę, że masz (miałeś) też Dynki. Jak oceniasz Dynaudio Audience 42??

Edytowane przez Tweeter2016

O wyraźnie lepszy może byś cinżko - zależy też, czego będzie @Varrol szukał

w dźwięku, chyba, że agresji 😉 bo to już seria natural sound

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

Tal na ile metrach grasz ELAC VELA? Bardzo lubię ELAC Carina (i Vela pewnie też bym polubił). Także UB52 są udane, mimo niskiej ceny.

Słucham ich podobnie jak autor tematu w 10m². Twój entuzjazm jest uzasadniony bo ELAC to sprawdzona i uznana marka z tradycją.

1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

Widzę, że masz (miałeś) też Dynki. Jak oceniasz Dynaudio Audience 42??

Dynki są w trakcie sprzedaży i choć to niedrogie monitorki to są w stanie zapewnić dużo przyjemności. Brzmią bardzo spójnie i plastycznie z łagodną górą pasma. One również pełnie brzmienia pokazują z droższą od siebie elektroniką.

23 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Przy jakich gatunkach muzycznych wstęga szczególnie się sprawdza??

Ogólnie to jest bardzo uniwersalna bo zarówno w jazzie jest bardzo selektywna i świetnie wybrzmiewa ale wbrew pozorom dla mnie wybornie się sprawdza w elektronice. Pięknie przenosi górne rejestry w syntetycznej muzie takiej jak ambient z pod szyldu Ultimae Records. Robi takie wrażenie bo to jest brzmienie bardzo spójne poszczególne pasma są fenomenalnie zszyte. 

Ja słucham i jazzu i elektroniki, no i.......wszystkiego.

Ja słyszałem krótko Cariny w salonie, ale podobają mi się dźwiękowo i designersko. No i firma dobra.

Wiem widziałem, za 6k z groszami. Gość miał do niej chyba włoską lampę.

Ze względu na budżet wolałbym Cariny. Orientuje się ktoś jak one wypadają na tle Mietków (KEF LS 50 Meta)??

33 minuty temu, Tal napisał:

Ultimae Records

Rzuciłem okiem na nich, ale nikogutko, żadnego artysty nie znam.  Spróbuje przesłuchać któregoś razu. Ze swojej strony polecam Anjunadeep (też głównie elektronika -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, audioburak napisał:

O wyraźnie lepszy może byś cinżko - zależy też, czego będzie @Varrol szukał

w dźwięku, chyba, że agresji 😉 bo to już seria natural sound

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz daje radę, ale wyraźnie mocniej muszę go rozkręcać przy Elacach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Varrol    A rozkręcanie wzmacniacza może mieć też związek z THD,

które jest niższe w Elacach, niż w B&W - stąd te ruchy gałką w prawo.

Ciekaw jestem ( o ile to wystarczający wachlarz ) czy jest równie dobrze

zarówno na sonatach Purcella, AC/DC aż po Zenka M. 😉 

I oczywiście jakich używasz kabli - chodzi o ich strukturę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Varrol napisał:

Wzmak przeszedł przegląd i jest ustawiony ?

5 godzin temu, Varrol napisał:

Niż przy B&W? W zasadzie nic dziwnego, bo v-kowate z natury B&W zagrają soczyście przy niskiej głośności, przy tej samej głośności kolumny płaskie po prostu będą bezbarwne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Elac mają niższą skuteczność 85dB, a może i nawet mniej bo producenci lubią zawyżać ten parametr do tego 4ohm takie kolumny będą pożerać waty

To bardzo udany monitory.

Elak zrobił kawał dobrej roboty z liniami unifi Karina i vela.

Co ciekawe podobno Andrew Jones nie dotykał konstrukcji vela 🙂

Nie wiem jak uni fi.

Nie wiem czy wcześniejsze pytanie było otwarte czy też chciałeś odpowiedź od konkretnej osoby ale dla mnie lucky grają dźwiękiem wciągającym natomiast gdy na audio grają bardzo liniowo naturalnie i powiem szczerze o ile przy takim odsłuchu jaki jest na audio show miło się tego słucha bo tam wszystko inne gra bardzo ostro. To dla mnie elac jest lepszym wyborem.

Piotr 

W dniu 1.11.2022 o 16:19, Dune napisał:

Wzmak przeszedł przegląd i jest ustawiony ?

Tak - kondzioły też wymienione 🙂

W dniu 1.11.2022 o 19:07, szymon1977 napisał:

Niż przy B&W? W zasadzie nic dziwnego, bo v-kowate z natury B&W zagrają soczyście przy niskiej głośności, przy tej samej głośności kolumny płaskie po prostu będą bezbarwne.

Te moje B&W DM600 to jak za ich koszt (nowe ~150£), naprawdę sensowne głośniki - można je było kupić używane za 200-300zł swego czasu. No ale niestety przy Elacach są słabsze w każdym punkcie - również przy cichym graniu - no ale różnica w cenie 10-krotna.

Trochę mnie zastanawia dlaczego w monitorach prawie nie stosuje się trzeciego głośnika - w wolnostojących też jest trochę taka tendencja, ale prędzej coś się znajdzie - a mówiąc szczerze mało słyszałem kolumn, żeby mi średnich tonów nie brakowało. A tam gdzie nie brakowało, to cena zabijała...

• Pokaż nowe odpowiedzi