Skocz do zawartości
IGNORED

Akkus V3 + ATC P1?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pytanie do Szanownych Forumowiczów - co byście radzili zupgradeować w zestawie poniżej? Budżet 10k PLN (15k jakby miało być niebo a ziemia) + to co przyjdzie z upłynnienia danego elementu (/-ów).

Kolumny DIY Akkus V3

Wzmacniacz ATC P1

Topping D50s

2x BK Electronics XXLS400 (tego raczej nie chce się jeszcze pozbywać)

+ Kable RCA Cord Clearway, głośnikowe Clearway X, Raspberry PI 4 z Moode

Pokój (zdjęcie poniżej) ma ~20-25 metrów, połowa lewej ściany to wejście do kuchni + do przedpokoju, nie mam wytłumienia na ścianach, jak słucham na poważnie w weekendy to wybieg dla dziecka składam.

Słucham rocka (Yes, Neil Young, Dire Straits, Fleetwood Mac), jazzu (Billie Holiday, Gerry Mulligan, Charlie Christian, Grant Green), rzadziej muzyki elektronicznej (to raczej na słuchawkach).

Nad czym się zastanawiam:

- detaliczność średnich tonów nie jest uderzająca - chórki, gitary z drugiego planu czasem tylko wiem że są. Wydaje mi się że tutaj pomogłaby zmiana kolumn, myślę nad głośnikami podstawkowymi, tym bardziej że są dwa suby. Z drugiej strony część basu w Akkusach jest lepsza od subów (były kupione głównie do telewizora) - bardziej punktowa, to by mnie skłaniało do wolnostojących. Chciałbym raczej coś płaskiego, analitycznego, te V-ki kupiłem bo była okazja (przynajmniej tak mi się wydawało).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- mam obawy czy ucinanie bitów przez digital volume control na DAC-u wpływa na jakość, tutaj myślę nad zakupem D90s

- co do wzmacniacza, ma 150W na 8 ohmów, czyli tyle ile znamionowa moc kolumn (ze strony powyżej, poprzedni właściciel kolumn też tak mówił), mam wrażenie jakby kolumny nie grały pełnią potencjału, brakuje mi głębi - tym lepiej to wiem teraz, po odwiedzeniu Audio Show na Narodowym. Stąd zastanawiam się nad znalezieniem czegoś mocniejszego, myślę nad klasą D (audiophonics / Nord / Apollon - dual mono) + ew. pre lampowe (to rozwiązałoby też kwestię DACa powyżej).

Wszelkie konstruktywne wskazówki będą mile widziane. Dziękuję

Wojtek

IMG_20221101_195618.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lawrynw
https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/

Zacznij od kupienia w promocji Sabaj A30A za 2.140. Prawdopodobnie zakończysz na tym poszukiwania sprzętu na lata. 

Ważna rzecz - to jest wzmacniacz cyfrowy i nie potrzebuje DAC. Gra jak zestaw za minimum 15k zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5712504
23 godziny temu, lawrynw napisał:

Wzmacniacz ATC P1

mam ATC P2. Bardzo dobry amp.  k a p i t a  l n y w stosunku jakość/ cena. W tym ostatnim kryterium, to jedno z ciekawszych urządzeń z ostatnich lat, jakie miałem u siebie. Jeśli P1 jest zbliżony walorami, to byłbym b. ostrożny w eliminacji z systemu. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5713480
1 minutę temu, piano napisał:

Jeśli P1 jest zbliżony walorami, to byłbym b. ostrożny w eliminacji z systemu. 

Jest tak dobry, jak przedwzmacniacz który nim steruje. Niestety, tu nie da się iść na skróty i podłączyć pod niego jakiś tani chiński przetwornik z funkcją przedwzmacniacza. Trzymając się takiego założenia, lepiej sprzedać P1. Niech cieszy uszy kogoś, kto znajdzie dla niego odpowiedniego partnera. Przedwzmacniacz to podstawa dobrego systemu  . 

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5713487
W dniu 2.11.2022 o 21:25, piotrek7 napisał:

Jest tak dobry, jak przedwzmacniacz który nim steruje. Niestety, tu nie da się iść na skróty i podłączyć pod niego jakiś tani chiński przetwornik z funkcją przedwzmacniacza. Trzymając się takiego założenia, lepiej sprzedać P1. Niech cieszy uszy kogoś, kto znajdzie dla niego odpowiedniego partnera. Przedwzmacniacz to podstawa dobrego systemu  . 

Dzięki za rzeczową radę, czy masz na myśli jakiś przedwzmacniacz, który byś do mojego systemu polecił? Rozumiem, że ATC CA2 pewnie będzie dobrze pasować, zastanawiam się jednak czy nie potestować jakichś lampowych - nie miałem jeszcze z nimi nic do czynienia. Co do "taniego chińskiego przetwornika" -> ma raczej pochlebne opinie (jako DAC), radzilibyście się go pozbyć na rzecz czegoś innego?

Dzięki za pomoc,

Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5717560
3 minuty temu, lawrynw napisał:

Dzięki za rzeczową radę, czy masz na myśli jakiś przedwzmacniacz, który byś do mojego systemu polecił?

Coś z WBA. Dobre po polskie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5717567
8 minut temu, lawrynw napisał:

zastanawiam się jednak czy nie potestować jakichś lampowych - nie miałem jeszcze z nimi nic do czynienia.

Ja mam pre lampowe WBA i to jest bardzo dobre granie. Choć chodzi mi po głowie zmiana na coś troszkę droższego, troszkę lepszego i też lampowego.

Ukryta Zawartość

Ale zacząłbym na Twoim miejscu od przetestowania (bo sam o nim myślę jako alternatywa dla EAR) 

Ukryta Zawartość

Choć gdybym dorwał gdzieś w dobrej cenie używanego Brystona BP-26, temat byłby dla mnie definitywnie zamknięty na lata 

17 minut temu, lawrynw napisał:

że ATC CA2 pewnie będzie dobrze pasować,

Nie słuchałem choć wielokrotnie spotkałem się z opiniami, że przedwzmacniacze ATC nie dorównują jakością końcówkom mocy. 

Ale na pewno źle nie będzie choć w zbliżonym budżecie może być lepiej/inaczej

19 minut temu, lawrynw napisał:

Co do "taniego chińskiego przetwornika" -> ma raczej pochlebne opinie (jako DAC)

W swym przedziale cenowym - tak. Ale te wszystkie recenzje w stylu 90% brzmienia dCS za 1/1000 ceny dCS pozostawię bez komentarza. Ja mam Pontusa II ale to zupełnie inna cena. Ale to gra!!!!. Poszukaj używanego Chorda Qutest. O te łatwiej na rynku wtórnym choć też do tanich nie należą. 

Albo porównaj jakość dźwięku tego przetwornika do grania odtwarzacza CD ze średniego poziomu cenowego. Choćby Arcama CDS50. 

Sam się przekonasz, o co mi chodzi. O dźwięk i muzykę a nie pomiary i cyferki 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160028-akkus-v3-atc-p1/#findComment-5717599