Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 15 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, carlos med napisał:

Ayre C-5XE MP za 7k w super stanie przy cenach 3k€ (jak sam piszesz ) to pytanie z jaką przeszłością . No a ML to musi być po naprawie ...ok.

Wersji modyfikacji nie pamiętam , ok 1 roku temu . Kabel ten sam do wszystkich porównywanych CD (więc tu równe szanse) - Tunami Oyaide gpx-re na białych wtykach . IC Audioquest carbon. 

Project RS2T nie słyszałem ale ma dobre opinie. 

Ja kupiłem za 7k w bardzo dobrym stanie jednak trzeba uważać bo one nie są wyłączane w sensie że na czuwaniu prawie cała elektronika jest pod prądem więc się zużywa. Ten mój egzemplarz  był pod wyłączaną listwą. 

Ktoś kto kiedyś kupił ML za ciężkie pieniądze to nie po to żeby stał. Teraz są po którymś właścicielu z ogromnym przebiegiem gdzie wszystko się zużywa. To jak te Mercedesy S klasy z lat 90tych. Milion na liczniku, jeździ bo jeździ...

Osobiście miałem kilka zapytań czy odtwarzacz ML naprawię a w przypadku jednego 390 ktoś już ileś razy go naprawiał i dalej były problemy. 

Oyaide GPX RE V2 jest dobry ale niewiele droższy Ricable Invictus polecam. U mnie wyparł Acoustic Zen Gargantua II które były dużym krokiem po Oyaide. Spróbuj  🙂

RST2 na zachodzie bardzo chwalą i narzekają na awaryjność.

4 godziny temu, muda44 napisał:

Ja kupiłem za 7k w bardzo dobrym stanie jednak trzeba uważać bo one nie są wyłączane w sensie że na czuwaniu prawie cała elektronika jest pod prądem więc się zużywa. Ten mój egzemplarz  był pod wyłączaną listwą. 

Ktoś kto kiedyś kupił ML za ciężkie pieniądze to nie po to żeby stał. Teraz są po którymś właścicielu z ogromnym przebiegiem gdzie wszystko się zużywa. To jak te Mercedesy S klasy z lat 90tych. Milion na liczniku, jeździ bo jeździ...

Osobiście miałem kilka zapytań czy odtwarzacz ML naprawię a w przypadku jednego 390 ktoś już ileś razy go naprawiał i dalej były problemy. 

Oyaide GPX RE V2 jest dobry ale niewiele droższy Ricable Invictus polecam. U mnie wyparł Acoustic Zen Gargantua II które były dużym krokiem po Oyaide. Spróbuj  🙂

RST2 na zachodzie bardzo chwalą i narzekają na awaryjność.

Z Ricable mam IC Dedalus ( do CD , do Yamahy np-303 ( tu się zgadzam rewelacyjna jakość za małe pieniądze )też po modzie gra  Audioquest carbon), świetny. Z sieciówek probowałem Magnus też bardzo dobry . Ogólnie Ricable mało znane u nas ,a szkoda bo świetne kable i super wykonanie . Jeśli Invictus wygrał z Gargantua II to musi być nieźle , a cenowo jeszcze dość przystępnie .

Co do ML i generalnie starszego sprzętu to racja że to ryzyko , ale jak już się trafi jest pięknie . 

42 minuty temu, carlos med napisał:

Z Ricable mam IC Dedalus ( do CD , do Yamahy np-303 ( tu się zgadzam rewelacyjna jakość za małe pieniądze )też po modzie gra  Audioquest carbon), świetny. Z sieciówek probowałem Magnus też bardzo dobry . Ogólnie Ricable mało znane u nas ,a szkoda bo świetne kable i super wykonanie . Jeśli Invictus wygrał z Gargantua II to musi być nieźle , a cenowo jeszcze dość przystępnie .

Co do ML i generalnie starszego sprzętu to racja że to ryzyko , ale jak już się trafi jest pięknie . 

Magnus ponoś jaśniejszy od Invictusa. Teraz w ofercie jest nowy Invictus ale nie wiem jak gra. 

Zatem oby ML dobrze i długo służył bo to kawałek pięknej historii jest  🙂

Ja mam sentyment do sprzętu z tamtych lat.

W dniu 9.12.2022 o 06:22, muda44 napisał:

Możesz napisać kilka słów porównania Tunami - Invictus - Gargantua?

1 godzinę temu, MarcinQoo napisał:

Możesz napisać kilka słów porównania Tunami - Invictus - Gargantua?

Chcąc to zobrazować klasami to Oyaide poprawia o 2 klasy w stosunku do kabla zwykłego. Gargantua 2 klasy wyżej od Oyaide a Invictus klasa wyżej od Gargantuy.

Garagantua po Oyaide daje większą scenę, rozdzielczość w drobnych detalach, więcej powietrza wokół dzięków i mocniejszy średni bas. Oyaide na tle Gargantuy ma techniczną górę. Gra bardziej syntetycznie, technicznie, sztucznie. 

Invictus jest trochę bardziej dociążony od Gargantuy ale bardziej przez plastykę, dynamikę. Bas ma równiejszy ale niżej schodzi. Coś jak Cardas Beyond ale Cardas nie ma takiej rozdzielczości i powietrza, różnicowania wygrzmień. Klei dźwięki. Całe pasmo w stosunku do Gargantuy to jeszcze ciut większa rozdzielczość, selektywność, separacja.

Oyaide nie sprawdził mi się tylko raz z Lyngdorfem TDAI-1120, Gargatua też raz z Accuphase DP-55. Invictus łączyłem i z Lyngdorfem, z modyfikowanymi Yamahą NP-S303, Cambridge CXN i modyfikowanymi Onkyo-C7030, Pioneer PD-30AE. Tu pasuje idealnie. Jak system gra zbyt ciężkim brzmieniem to Invictus może się nie sprawdzić.

Pisze o niebiskim bo teraz wyszedł nowy w szarym oplocie, tego nie znam.

Najciekawsza jest cena Invictusa, mniej niż połowę Gargantuy i podobnie od Oyaide. Dla mnie Invictus to najlepszy stosunek ceny do zmian wśród kabli zasilających jakie znam. 

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Chcąc to zobrazować klasami to Oyaide poprawia o 2 klasy w stosunku do kabla zwykłego. Gargantua 2 klasy wyżej od Oyaide a Invictus klasa wyżej od Gargantuy.

Garagantua po Oyaide daje większą scenę, rozdzielczość w drobnych detalach, więcej powietrza wokół dzięków i mocniejszy średni bas. Oyaide na tle Gargantuy ma techniczną górę. Gra bardziej syntetycznie, technicznie, sztucznie. 

Invictus jest trochę bardziej dociążony od Gargantuy ale bardziej przez plastykę, dynamikę. Bas ma równiejszy ale niżej schodzi. Coś jak Cardas Beyond ale Cardas nie ma takiej rozdzielczości i powietrza, różnicowania wygrzmień. Klei dźwięki. Całe pasmo w stosunku do Gargantuy to jeszcze ciut większa rozdzielczość, selektywność, separacja.

Oyaide nie sprawdził mi się tylko raz z Lyngdorfem TDAI-1120, Gargatua też raz z Accuphase DP-55. Invictus łączyłem i z Lyngdorfem, z modyfikowanymi Yamahą NP-S303, Cambridge CXN i modyfikowanymi Onkyo-C7030, Pioneer PD-30AE. Tu pasuje idealnie. Jak system gra zbyt ciężkim brzmieniem to Invictus może się nie sprawdzić.

Najciekawsza jest cena Invictusa, mniej niż połowę Gargantuy i podobnie od Oyaide. Dla mnie Invictus to najlepszy stosunek ceny do zmian wśród kabli zasilających jakie znam. 

To dlaczego go sprzedajesz ???

11 minut temu, carlos med napisał:

To dlaczego go sprzedajesz ???

Napisałem w ogłoszeniu. Egzemplarz który sprzedaje zasilał mój odtwarzacz CD ale rezygnuję ze słuchania muzyki z płyt.

Zapasowy odtwarzacz też sprzedaje jakby co 😉 

Miałem 3, został jeden.

3 minuty temu, muda44 napisał:

Napisałem w ogłoszeniu. Egzemplarz który sprzedaje zasilał mój odtwarzacz CD ale rezygnuję ze słuchania muzyki z płyt.

Zapasowy odtwarzacz też sprzedaje jakby co 😉 

Miałem 3, został jeden.

Rozumiem , że Ayre C-5XE MP zostaje 😉

Streaming z Np-303 czy pojawiło się coś lepszego ? 

Teraz, carlos med napisał:

Rozumiem , że Ayre C-5XE MP zostaje 😉

Streaming z Np-303 czy pojawiło się coś lepszego ? 

Ayre już dawno sprzedałem, jak i wiele innych wcześniej i później 😉

Tak, zostaje modyfikowana Yamaha NP-S303. To wystarczający poziom za śmieszne pieniądza ALE mimo niskiej ceny jak każde bardzo dobre urządzenie to rozwinie skrzydła przy odpowiednim okablowaniu. Później można dodać jakiś bdb DAC... I tak gra w kilku bardzo drogich systemach. Nie trzeba dodatkowych aplikacji, NAS itp. Prosta, szybka, bezproblemowa i tańsza od kabla zasilającego :))

Wypożycz ten kabel, podepnij do swojej. Posłuchaj i sam wyciągnij wnioski.

Pamiętaj też o listwie czy gniazdku, gniazdkach w ścianie. To wszystko ma znaczenie i jeden ogromny plus. Kabel się nie psuje 😉

13 minut temu, muda44 napisał:

Ayre już dawno sprzedałem, jak i wiele innych wcześniej i później 😉

Tak, zostaje modyfikowana Yamaha NP-S303. To wystarczający poziom za śmieszne pieniądza ALE mimo niskiej ceny jak każde bardzo dobre urządzenie to rozwinie skrzydła przy odpowiednim okablowaniu. Później można dodać jakiś bdb DAC... I tak gra w kilku bardzo drogich systemach. Nie trzeba dodatkowych aplikacji, NAS itp. Prosta, szybka, bezproblemowa i tańsza od kabla zasilającego :))

Wypożycz ten kabel, podepnij do swojej. Posłuchaj i sam wyciągnij wnioski.

Pamiętaj też o listwie czy gniazdku, gniazdkach w ścianie. To wszystko ma znaczenie i jeden ogromny plus. Kabel się nie psuje 😉

Moja modyfikowana Yamaha Np-S303 ma już bardzo dobre towarzystwo...DAC na PCM63K...lampowe pre ...dobre okablowanie itd. Jako źródło do streamingu po coax Rewelacja , super aplikacja. W mojej ocenie gra na poziomie Onkyo C-7030 , od ML 390s odstaje jakością grając z sieci ,...z plików lokalnych już niewiele, jest po prostu inaczej niż z CD. Kiedyś zastanawiałem się nad dcs Network Bridge, ale cena ponad 5 razy tyle co za Yamahę chyba nie rekompensuje się w jakości . 

Invictus najlepiej sprawdził się wpięty do źródła ?

3 minuty temu, carlos med napisał:

Moja modyfikowana Yamaha Np-S303 ma już bardzo dobre towarzystwo...DAC na PCM63K...lampowe pre ...dobre okablowanie itd. Jako źródło do streamingu po coax Rewelacja , super aplikacja. W mojej ocenie gra na poziomie Onkyo C-7030 , od ML 390s odstaje jakością grając z sieci ,...z plików lokalnych już niewiele, jest po prostu inaczej niż z CD. Kiedyś zastanawiałem się nad dcs Network Bridge, ale cena ponad 5 razy tyle co za Yamahę chyba nie rekompensuje się w jakości . 

Invictus najlepiej sprawdził się wpięty do źródła ?

Ja gram z plików z dysku w nią wpiętego, ripy płyt z CD do Wave programem EAC.

Ja akurat jestem przeciwnikiem pre bo to kolejne elementy, gniazda i nietani kabel w sygnale...

Z mojego doświadczenia wynika że źródła cyfrowe są najbardziej wrażliwe na kabel zasilający, później wzmacniacze cyfrowe, DAC, mniej wzmacniacze AB/A klasy a najmniej wzmacniacze lampowe które miałem. 

Niestety listwa i kabel do niej też jest ważny i tu najlepszy jaki miałem był topowy Enerr z turmalinem za 10k ale z listwy zrezygnowałem wiercąc w ścianie puszki z gniazdami Furutech SWS G połączone drutem Neotech w teflonie.

Ważne jest też na czym ta Yamaha stoi. Im lżejsze urządzenie tym bardziej jest na to podatne.

21 minut temu, muda44 napisał:

Z mojego doświadczenia wynika że źródła cyfrowe są najbardziej wrażliwe na kabel zasilający, później wzmacniacze cyfrowe, DAC, mniej wzmacniacze AB/A klasy a najmniej wzmacniacze lampowe które miałem. 

Czy są wg Ciebie kable sieciowe do 800 zł za używkę warte zainteresowania ? Typy Gigawatt, Solid Core lub podobne.

Potrzebuję do wzmacniacza cyfrowego. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Czy są wg Ciebie kable sieciowe do 800 zł za używkę warte zainteresowania ? Typy Gigawatt, Solid Core lub podobne.

Potrzebuję do wzmacniacza cyfrowego. 

Shunyata Diamondback. Szukaj w wersji USA i wymień wtyczkę od strony listwy na pozłacaną Viborga.

Oryginalna wtyczka + przejściówka nie polecam tak samo nie polecam wersję krajową z tą białą wtyczką. Oczywiście można dać lepszą niż Viborg wtyczkę ale wtedy spada stosunek jakość / cena a zbliża się do lepszego, wspomnianego wyżej Oyaide.

Z Solid Core to No 2 Premium już jest niezły , a No 1 Pro bardzo dobry IMO. Do 800pln będzie ciężko ...ostatnio dobre opinie były o Power Roots, szczególnie srebro . 

Edytowane przez carlos med
21 minut temu, carlos med napisał:

Z Solid Core to No 2 Premium już jest niezły , a No 1 Pro bardzo dobry IMO. Do 800pln będzie ciężko ...ostatnio dobre opinie były o Power Roots, szczególnie srebro . 

Ciężko to kupić. Nawet nie ma strony ..

22 minuty temu, muda44 napisał:

Shunyata Diamondback. Szukaj w wersji USA i wymień wtyczkę od strony listwy na pozłacaną Viborga.

W Polsce raczej nie kupię ...

A nie da się tak czegoś polskiego ? Strach kupować wszelkie zagraniczne kable bo to często repliki 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

A nie da się tak czegoś polskiego ? Strach kupować wszelkie zagraniczne kable bo to często repliki 😉 

Strony nie ma .te które są na eBay sprzedaje osoba która je sprowadza z Austrii. Kilka osób je chwaliło. Sam się zastanawiam nad srebrnym . Zadzwoń do sprzedawcy i pogadaj . 

A z Solid Core Audio Pan Mateusz bez problemu wypożycza kable na testy .

Edytowane przez carlos med
3 godziny temu, muda44 napisał:

Wielkie dzięki 🙂 Jestem przed wymianą kabla zasilającego do wzmacniacza, gdzie obecnie jest Tunami. Tunami docelowo powędruje do streamera (który jeszcze gra na zwykłym kablu), a do wzmacniacza chciałem brać na testy Gargantua. Prawdę mówiąc jestem zaskoczony tym Invictusem.

12 minut temu, Piopio napisał:

W Polsce będzie ciężko bo go swoim klientom polecam a ci co mogą to za granicami naszego kraju szukają.

Wyszukiwarka HIFI SHARK i do dzieła 🙂

Nie słyszałem o podróbach tych kabli, z boku pod przeźroczystą osłoną jest wąska tasiemka z opisem kabla. 

6 minut temu, MarcinQoo napisał:

Wielkie dzięki 🙂 Jestem przed wymianą kabla zasilającego do wzmacniacza, gdzie obecnie jest Tunami. Tunami docelowo powędruje do streamera (który jeszcze gra na zwykłym kablu), a do wzmacniacza chciałem brać na testy Gargantua. Prawdę mówiąc jestem zaskoczony tym Invictusem.

Ja ostrożnie podchodzę do firm mało znanych ale tego polecił mi kolega który sporo tego testuje i mam do niego zaufanie. Wziąłem demo i miał rację. 

8 minut temu, carlos med napisał:

Strony nie ma .te które są na eBay sprzedaje osoba która je sprowadza z Austrii. Kilka osób je chwaliło. Sam się zastanawiam nad srebrnym . Zadzwoń do sprzedawcy i pogadaj . 

A z Solid Core Audio Pan Mateusz bez problemu wypożycza kable na testy .

Diamondback to nie poziom GPX-RE V2. W swojej cenie jest super, trochę wyżej cenię oryginał Heavens Gate Ultra Silence  a nad nimi Oyaide...

48 minut temu, carlos med napisał:

Faktycznie są na ebay. Cena bardzo zachęcająca. Chyba się skuszę.

Dzięki !

56 minut temu, Piopio napisał:

Strach kupować wszelkie zagraniczne kable bo to często repliki 😉 

Chciałes powiedzieć ... podróby ? 🙂 

1 godzinę temu, carlos med napisał:

Kiedyś zastanawiałem się nad dcs Network Bridge, ale cena ponad 5 razy tyle co za Yamahę chyba nie rekompensuje się w jakości . 

Masz dustrybutora w Łodzi. Wypożycz i sie przekonaj 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

11 minut temu, pmcomp napisał:

Chciałes powiedzieć ... podróby ? 🙂 

Teraz to nazywają eufemistycznie "repliki" 😉 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, carlos med napisał:

Są dobre, mam całe okablowanie zasilające od Solid core a także głośnikowe i nie szukam dalej, bo dalej to dużo więcej kasy. Ja będę miał na gargantuę do końcówki, to bez wahania kupię. A na razie nie napinam się na coś, co brzmi trochę inaczej, za trochę lub więcej niż trochę pieniędzy.

A nowy gracz Pier Audio ? Ktoś, coś ? Ma możliwość grać przez lampy i z ominięciem lamp lub jako czysty transport. Cena nicałe 8k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hlary
W dniu 9.12.2022 o 06:22, muda44 napisał:

A tak przy okazji to ten Invictus sprawdził się lepiej do źródła czy do wzmaka?

W dniu 7.11.2022 o 23:02, bogus18 napisał:

Dla tego w moim systemie przeważały tz "inne" zmienne. NIE to co sobą reprezentuje sobą Lector  707 i podpowiadam koledze sprawdzić u siebie i wybrać dla siebie Wszyskie CD które miałem  na odsłuchach mógłbym mieć w systemie i nie było by dyskomfortu 🙂 Ja wybrałem dla soiebie Primare CD 35 Prisma i jestem zadowolony i polecam sprawdzić.  sprawdzić  

Polecasz Primare CD35, a co sądzisz o samym napędzie Primare DD35? Może warto rozważyć jak mamy już jakiś dobry DAC.

5 minut temu, leski napisał:

Polecasz Primare CD35, a co sądzisz o samym napędzie Primare DD35? Może warto rozważyć jak mamy już jakiś dobry DAC.

U mnie  już 2 lata działa ok.

Ja korzystam z całości Primare  CD 35 Prisma  😉 tz.  wybrałem z wielu (napęd + dac + prisma )  DAC w tym  układzie to bajka .    Jesli miał bym jakieś zastrzeżenia   ( na plus )  napęd jest super precyzyjny .

JAK coś  słabo nagrane , zrealizowane to niestety słychać! 

Sprawdź obie obcje: może tylko   napęd Tobie wystarczy?  Ja bym posłuchał Primare CD 35 Prisma.

Wybór i decyzja po odsłuchu .

Pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi