Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Atoll in200

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Czy korzystał ktoś z oferty firmy AVS Oymann na upgrade Atoll in200?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena może nie jest niska, ale jest do zaakceptowania. Pewnie skusiłbym się na droższą opcję z Mundorfem. Jestem pozytywnie nastawiony do upgradów - po zmianie zasilania do node2i, które zdziałała bardzo wiele dla poprawy dźwięku. 

Co myślicie o tym upgrade?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/160234-upgrade-atoll-in200/
2 godziny temu, artddd napisał:

Co myślicie o tym upgrade?

Nie wiem jak ten upgrade ma wpłynąć na oprawę dźwięku ale z mojego doświadczenia (skorzystałem z takiej usługi w przypadku wzmacniacza lampowego oraz streamera) tego typu oferta to klasyczne naciągowo. Poprawa jest ale najczęściej tylko w głowie klienta który po włączeniu urządzenia w domu przeżywa opisany w psychologii klasyczny Dysonans Festingera. 

Edytowane przez dlmtb

Dzięki za opinię. A co dokładniej robiłeś ze wzmacniaczem i streamerem w ramach upgrade? Jeśli możesz zdradzić - gdzie robiłeś swój upgrade?

Ja w moim streamerze wymieniłem wewnętrze zasilanie na zewnętrzny zasilacz liniowy - robiłem do własnoręcznie (montowałem gotowy zestaw) i miałem bezpośrednie porównanie (odstęp max. 1h odsłuchu przed i po). Słyszałem różnicę i to wyraźną na plus. I nie tylko ja - nawet moja żona słyszała, a była początkowo delikatnie powiedziawszy sceptycznie nastawiona - zwłaszcza gdy się dowiedziała że zasilacz i mała płytka kosztowały jakieś 1k PLN (czyli połowa wart. streamera). 

2 minuty temu, artddd napisał:

Ja w moim streamerze wymieniłem wewnętrze zasilanie na zewnętrzny zasilacz liniowy - robiłem do własnoręcznie (montowałem gotowy zestaw) i miałem bezpośrednie porównanie (odstęp max. 1h odsłuchu przed i po). Słyszałem różnicę i to wyraźną na plus. I nie tylko ja - nawet moja żona słyszała, a była początkowo delikatnie powiedziawszy sceptycznie nastawiona - zwłaszcza gdy się dowiedziała że zasilacz i mała płytka kosztowały jakieś 1k PLN (czyli połowa wart. streamera). 

W przypadku Node2i nie mogło nie zadziałać. Tam po prostu nie ma fabrycznie odpowiedniego zasilania. Producent świadomie zrezygnował z tego chcąc znacznie obniżyć koszt produkcji. To tak a propos tych co twierdzą że listwa, zasilacz czy kabel zasilający jest bez znaczenia bo przecież prąd popłynie po każdym drucie.😄

W kwestii wzmacniacza oczywiście wymieniane były kondensatory, poprawiane napięcia, luty itd. itp. czyli taki sam marketingowy bełkot. W streamerze było robione zasilanie oraz inne zmiany które podobno stanowią tajemnicę firmy ale nie wiele a w zasadzie nic to nie wniosło. Oba upgrady były robione w Polsce.

Konkluzja, na szczęście oba urządzenia nie były specjalnie drogie podobnie jak Node2i i mogłem sobie pozwolić na taki eksperyment. Dziś już wiem że lepiej sprzedać to co mi nie odpowiada a pieniądze które trzeba wydąć na "upgrade" lepiej dołożyć do tego co się weźmie za to co się sprzedało i kupić coś lepszego.  

3 minuty temu, artddd napisał:

OK. Chyba rozumiem różnicę. Dzięki raz jeszcze. Mimo wszystko chyba spróbuję... 

Weź pod uwagę jeszcze jedno używany sprzęt "grzebany" traci na wartości a ten Atoll nie jest budżetowym klockiem i potencjany nabywca będzie szukał fabrycznego egzemplarza. no chyba ze masz zamiar zostać z nim do końca.

5 minut temu, dlmtb napisał:

W przypadku Node2i nie mogło nie zadziałać. Tam po prostu nie ma fabrycznie odpowiedniego zasilania. Producent świadomie zrezygnował z tego chcąc znacznie obniżyć koszt produkcji. To tak a propos tych co twierdzą że listwa, zasilacz czy kabel zasilający jest bez znaczenia bo przecież prąd popłynie po każdym drucie.😄

W kwestii wzmacniacza oczywiście wymieniane były kondensatory, poprawiane napięcia, luty itd. itp. czyli taki sam marketingowy bełkot. W streamerze było robione zasilanie oraz inne zmiany które podobno stanowią tajemnicę firmy ale nie wiele a w zasadzie nic to nie wniosło. Oba upgrady były robione w Polsce.

Konkluzja, na szczęście oba urządzenia nie były specjalnie drogie podobnie jak Node2i i mogłem sobie pozwolić na taki eksperyment. Dziś już wiem że lepiej sprzedać to co mi nie odpowiada a pieniądze które trzeba wydąć na "upgrade" lepiej dołożyć do tego co się weźmie za to co się sprzedało i kupić coś lepszego.  

Słusznie kolega prawi . Miałem Atolla IN 200 i jak to sprzedałem i kupiłem inny to dopiero usłyszałem roznice .

2 minuty temu, bogus18 napisał:

Słusznie kolega prawi . Miałem Atolla IN 200 i jak to sprzedałem i kupiłem inny to dopiero usłyszałem roznice .

A na co zmieniłeś (Haiku)? Z jakimi kolumnami grasz?

52 minuty temu, artddd napisał:

A na co zmieniłeś (Haiku)? Z jakimi kolumnami grasz?

Tak na HAIKU AUDIO SOL ll SE na indywidualne zamówienie  .  Kolumny to Aida Acoustics Thaisis. 

Godzinę temu, artddd napisał:

OK. Chyba rozumiem różnicę. Dzięki raz jeszcze. Mimo wszystko chyba spróbuję... 

Sprzedaj wzmacniacz bez przeróbek i kup inny wzmacniacz 👍

Godzinę temu, mdavis napisał:

Sprzedaj wzmacniacz bez przeróbek i kup inny wzmacniacz 👍

W tym momencie nie jest to dla mnie opcja. To by oznaczało konieczność wydanie 10-15 tysięcy, nawet jeśli ze sprzedaży Atolla dostanę powiedzmy 4k PLN, to na tą chwilę nie chcę tyle wydawać. 

6 minut temu, szeekin napisał:

Tylko co będzie gdy po owej modyfikacji dżwięk Tobie nie przypasuje?, dobrze to przemyśl 🤔

Chłop jest tak nastawiony na tą modyfikację, że na pewno będzie słyszał poprawę.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, dlmtb napisał:

Weź pod uwagę jeszcze jedno używany sprzęt "grzebany" traci na wartości a ten Atoll nie jest budżetowym klockiem i potencjany nabywca będzie szukał fabrycznego egzemplarza. no chyba ze masz zamiar zostać z nim do końca.

To jest właśnie fenomen polskiego rynku wtórnego.

Ktoś oferuje poprawiony na lepszych komponentach wzmacniacz, CD, czy jakiś inny streamer, bądź co bądź z włożonym wkładem finansowym i materiałowym, często naprawdę poprawiającym brzmienie fabrycznego.

Ale Janusze zawsze kręcą nosem, a prawda jest taka, że takie urządzenie powinno kosztować więcej o poniesione koszty, zwłaszcza,  kiedy jego walory soniczne są lepsze niż w fabrycznym.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tylko weź pod uwagę, że podstawowe znaczenie w tym przypadku ma osoba, która dokonywała przeróbki. Czym innym jest fachowa robota poparta umiejętnościami i wiedzą na temat przerabianego urządzenia a czym innym jest radosna twórczość popapranych magików. Nie ważne jak drogie komponenty wsadzi taki szaman. Prędzej zniszczy sprzęt nieumiejętnie ingerując w parametry jego pracy niż cokolwiek (realnie) poprawi w zakresie brzmienia 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Tylko weź pod uwagę, że podstawowe znaczenie w tym przypadku ma osoba, która dokonywała przeróbki. Czym innym jest fachowa robota poparta umiejętnościami i wiedzą na temat przerabianego urządzenia a czym innym jest radosna twórczość popapranych magików. Nie ważne jak drogie komponenty wsadzi taki szaman. Prędzej zniszczy sprzęt nieumiejętnie ingerując w parametry jego pracy niż cokolwiek (realnie) poprawi w zakresie brzmienia 

TO PRAWDA 👍

44 minuty temu, sir.jax napisał:

Ale Janusze zawsze kręcą nosem, a prawda jest taka, że takie urządzenie powinno kosztować więcej o poniesione koszty, zwłaszcza,  kiedy jego walory soniczne są lepsze niż w fabrycznym.

Problem w tym że to właśnie wszelkiego rodzaju Janusze najczęściej biorą się za poprawianie fabryki i za każdym razem mimo naładowania drogich komponentów efekt to pogrzebane wnętrze a dźwięk dobrze jak przynajmniej się nie pogorszył  😆

4 minuty temu, dlmtb napisał:

Problem w tym że to właśnie wszelkiego rodzaju Janusze najczęściej biorą się za poprawianie fabryki i za każdym razem mimo naładowania drogich komponentów efekt to pogrzebane wnętrze a dźwięk dobrze jak przynajmniej się nie pogorszył  😆

Masz rację 👍 🖐️

PS. Jeżeli kolega za wszelką cenę pragnie modyfikacji Atoll In 200, to niech jej dokona. Efekt jaki będzie ....... Potem będzie za późno. 

4 godziny temu, dlmtb napisał:

Masz trochę racji, ale nie zawsze bywa, że jest gorzej.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 godzin temu, sir.jax napisał:

Masz trochę racji, ale nie zawsze bywa, że jest gorzej.

No cóż, do tego typu praktyk nadają się wszelkiego rodzaju wzmacniacze z kategorii "audio zabawka" jak Yaqin-y, Magnaty, Taga Harmony lub tanie streamery z serii Yamaha np‑s303 czy przywołany tu wcześniej przez autora wątku node2i. Czy to im pomaga ? Nie wiem, może. Z mojego doświadczenia pomaga na pewno tym, którzy parają się takimi upgradami.

Urządzenia bardziej dopracowane a również przez to droższe (co nie jest regułą) w swej przeważającej większości nie wymagają takich zabiegów a jeżeli takim zabiegom zostały poddane nie znajdują zbyt wielu chętnych do zakupu na rynku wtórnym. I nie ma co zaklinać rzeczywistości, po prostu tak to działa. 🙂

Jak sprzedaż swojego używanego Atolla 200 np. Za 4ooo zł to w kwocie coś około  250€ dopłaty kupisz używanego  Haiku Audio Sol ll Se . Oczywiście jak takie granie będzie Ci pasować? Ale to jest do sprawdzenia np. salonach mających ten model .( Q21)  

Chcesz porównać oba zabierz swój. 

Zawsze możesz wypożyczyć (kaucja ) 

A taka przeróbka  to zawsze efek w ciemno i na dodatek problemy pokazane przez kolegów. 

Decyzja należy do Ciebie i to Twoje $

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18

Chyba nie jestem gotowy na kupowanie używanego sprzętu. 

Ale może jednak warto zastanowić się nad zmianą wzmacniacza zamiast bardziej ryzykownym upgradem. 

Jakie najważniejsze różnice dostrzegasz pomiędzy Atolem a Haiku - o ile jeszcze pamiętasz jak to było po zmianie?

29 minut temu, artddd napisał:

Chyba nie jestem gotowy na kupowanie używanego sprzętu. 

Ale może jednak warto zastanowić się nad zmianą wzmacniacza zamiast bardziej ryzykownym upgradem. 

Jakie najważniejsze różnice dostrzegasz pomiędzy Atolem a Haiku - o ile jeszcze pamiętasz jak to było po zmianie?

Sam posluchaj  to tylko troszke czasu wymaga ??🙂 Dla mnie dzień do nocy.

Każdy słucha lub szuka czegoś innego.

Powiem tak Haiku  piękna nie ostra ale rozdzielcza góra.  Naturalne wokale damskie i męskie !!! 

Bas kontrola  podział na ten niski . średni i ten wyzszy przechodzacy w średnice . Czarne tło sterofonia  plany ... Super wydajny . Pierwsze 20 wat w klasie A i długo tak mogę. 

HAIKU gra jak " czysta woda " on nic od siebie nie dodaje nie ubarwia .  To wzmacniacz ktory wzmacnia . A gra tak jak reszta systemu   pozwala  .

Kolumny  żaródło kable to wszystko  słychać. 

Ty płacisz i Tobie ma się podobać. 

To jest do sprawdzenia i to nie decyzja na podstawie cudzych opowieści ( moich też) Masz życzenie to  posłuchaj osobiście . 

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18

O czas się wszystko rozbija, mało go. 

Spróbuję Haiku, ale to w przyszłym roku pewnie. Na pewno nie podejmę decyzji na podstawie opowieści innych, chciałem poznać Twoje wrażenie - co Ciebie najbardziej przekonało. Czy warto próbować posłuchać Haiku - zwłaszcza skoro masz porównanie z Atollem, który mi się podoba - ale powoli już coś lepszego bym chciał.

Ja mam w głowie nadal Ayona - Spitfire chyba - którego słuchałem gdy ostatecznie kupiłem Atolla (cena była jednak dużo niższa niż Atolla). Super rozdzielczy, przyjemny bas, czarne tło. 

Ten upgrade chyba rzeczywiście odpuszczę. Dzięki za konstruktywne uwagi.

46 minut temu, artddd napisał:

O czas się wszystko rozbija, mało go. 

Spróbuję Haiku, ale to w przyszłym roku pewnie. Na pewno nie podejmę decyzji na podstawie opowieści innych, chciałem poznać Twoje wrażenie - co Ciebie najbardziej przekonało. Czy warto próbować posłuchać Haiku - zwłaszcza skoro masz porównanie z Atollem, który mi się podoba - ale powoli już coś lepszego bym chciał.

Ja mam w głowie nadal Ayona - Spitfire chyba - którego słuchałem gdy ostatecznie kupiłem Atolla (cena była jednak dużo niższa niż Atolla). Super rozdzielczy, przyjemny bas, czarne tło. 

Ten upgrade chyba rzeczywiście odpuszczę. Dzięki za konstruktywne uwagi.

Czas czas  wszystkim  nam go brakuje ? Ale to żadne tlumaczenie ? Czas jest bez cenny . Ale nie udane inwestycje maja swoją cene.

Haiku  dla mnie super wzmacniacz! ale czy Tobie w Twoim systemie bedzie się podobal ? 

Ja mam dwa HAIKU AUDIO SOL II SE i Unison Research Triode 25  i tego też polecam posłuchać .

Wszysko kwestia gustu . 

1 godzinę temu, artddd napisał:

Ja mam w głowie nadal Ayona - Spitfire chyba - którego słuchałem gdy ostatecznie kupiłem Atolla

Ten Ayon obecnie kosztuje 40 tys. zł 

Ukryta Zawartość

PS. Od prawie 2 lat gram wzmacniaczem lampowym Cayin A55TP, który pod wzgledem brzmienia wygrał m.in. z Atoll IN 200 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

PS. Od prawie 2 lat gram wzmacniaczem lampowym Cayin A55TP, który pod wzgledem brzmienia wygrał m.in. z Atoll IN 200 

Cayin y to świetne wzmacniacze w stosunku jakość do ceny. 👍 

Rozmawialiśmy o Atollu 200 i co i t d .

Jak kolega @artdddpomyśli o zmnianie wzmacniacza będzie rada 😉

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

Aaa to nie walnąłem się - chodziło o Ayon Scorpio. Wtedy za jakieś 12-13k PLN mi go oferowano.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, artddd napisał:

Aaa to nie walnąłem się - chodziło o Ayon Scorpio. Wtedy za jakieś 12-13k PLN mi go oferowano.

Teraz około 18 tys. 

26 minut temu, artddd napisał:

I dla tego ten UR Triode 25 lub LAR 50/50  lub Lampy od Haiku Audio tu duży wybór  wszystko   kwestia gustu ( ceny😉)

Edytowane przez bogus18