Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe z dobrym bassem

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo zależy od elektroniki. Niektóre kolumny podstawkowe nawet używane za 1500 zł. radzą sobie wtedy z jakością basu. Nie każdego stać na taki tor audio przed kolumnami. I nie każda droga elektronika zagra wystarczająco żeby ten bas miał taką jakość. 

Zdecydowanie KEF Q350. Bass miodzio, chyba żadna inna  kolumna nie ma lepszego do 2.5 k zł (a może i więcej). Nie mówię, że  to są najlepsze kolumienki świata, ale bass jest po prostu super! Punktowy, mocny, szybki, donośny.

Edytowane przez Tweeter2016
10 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Zdecydowanie KEF Q350. Bass miodzio, chyba żadna inna  kolumna nie ma lepszego do 2.5 k zł (a może i więcej). Nie mówię, że  to są najlepsze kolumienki świata, ale bass jest po prostu super! Punktowy, mocny, szybki, donośny.

To ja wolę mocny, głęboki i nisko schodzący bas. 

1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Teraz Q350 są w bardzo dobrej cenie i jak za 1800zl to są w okazyjnej cenie kolumny. Ilościowo basu nie brakuje ale to nie jest bardzo dobry bas w skali absolutnej i tego trzeba być świadomym. 

Edytowane przez muda44

Jasne, ja się odniosłem właśnie do ich ceny, bo wiadomo, że KEF R3 grają dużo lepiej (nie tylko jeśli chodzi o bass), ale są prawie 3 razy droższe.

Ja w KEF Q350 jestem właśnie z basu najbardziej zadowolony, góra mogła być czystsza / jaśniejsza.

12 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Jasne, ja się odniosłem właśnie do ich ceny, bo wiadomo, że KEF R3 grają dużo lepiej (nie tylko jeśli chodzi o bass), ale są prawie 3 razy droższe.

Ja w KEF Q350 jestem właśnie z basu najbardziej zadowolony, góra mogła być czystsza / jaśniejsza.

Daj na wszystkie ścianki filc poroso i zmień kondensatory w torze tweetera. Jak ma być czyściej i jaśniej to czerwony Jantzen.

Koszt nieduży a wart zabawy. 

O tuningu kolumn nigdy nie myślałem, ale rzeczywiście jest to niegłupi pomysł. Tylko dlaczego fabryka wcześniej o tym nie pomyślała? To producent powinien wycisnąć z nich maksimum możliwości, a nie dać użytkownikom pole do poprawek.

Dzięki za podpowiedź! To jest ciekawy temat.

1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

O tuningu kolumn nigdy nie myślałem, ale rzeczywiście jest to niegłupi pomysł. Tylko dlaczego fabryka wcześniej o tym nie pomyślała? To producent powinien wycisnąć z nich maksimum możliwości, a nie dać użytkownikom pole do poprawek.

Dzięki za podpowiedź! To jest ciekawy temat.

To proste, maksymalny zysk przy minimalnym nakładzie. To nie jest poziom ceny przy których daje się części za 100zł sztuka.  Przy cenie 1800zł fabryka i pośrednicy muszą zarobić a trzeba to jeszcze w coś zapakować i doliczyć przesyłki. 

5 minut temu, Tweeter2016 napisał:

. Tylko dlaczego fabryka wcześniej o tym nie pomyślała? To producent powinien wycisnąć z nich maksimum możliwośc

że tak się wtrącę , np kondensatory, cewki rezystory  ''premium'' to tak w kolumnach od 30,000 zł chyba że jakaś manufaktura, a duże firmy ,tanio tanio 

Edytowane przez jarekb
22 godziny temu, quatross napisał:

Dużo zależy od elektroniki. Niektóre kolumny podstawkowe nawet używane za 1500 zł. radzą sobie wtedy z jakością basu.

Jak kolumny mają pasmo od 50Hz z górką na 100Hz (to dość typowe w budżetowych monitorach), to żadna elektronika nie wyciągnie z nich basu niskiego, mocnego i miękkiego a zarazem szybkiego.

-----

22 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Zdecydowanie KEF Q350. Bass miodzio...

Pasmo od 63Hz - serio?

-----

21 godzin temu, Bukaj napisał:

To ja wolę mocny, głęboki i nisko schodzący bas. 

Jeśli przy tym lubisz monitory, to nie pozostaje nic innego jak subwoofer aktywny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jednemu wystarcza skromne 40 Hz

kef-q350-bookshelf-speaker-cea-2034-spin

a drugi nie spocznie póki nie namówi klienta na zejście poniżej 30 Hz 😉 

a najlepiej z subwoofera ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jeśli przy tym lubisz monitory, to nie pozostaje nic innego jak subwoofer aktywny.

Kupiłem subwoofer jeszcze przed Tobą 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Kupiłem subwoofer jeszcze przed Tobą 

Czyli pierwsza połowa stycznia 1977 lub nawet wcześniej 🙂

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Jednemu wystarcza skromne 40 Hz

40Hz to całkiem konkretna wartość, ale KEF Q350 mają pasmo od 63Hz a nie od 40Hz i to wg optymistycznych danych fabrycznych.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Czyli pierwsza połowa stycznia 1977 lub nawet wcześniej 🙂

40Hz to całkiem konkretna wartość, ale KEF Q350 mają pasmo od 63Hz a nie od 40Hz i to wg optymistycznych danych fabrycznych.

Ten b&w co teraz masz:) 

77 jeszcze mnie na świecie nie bylo.

1 minutę temu, Bukaj napisał:

77 jeszcze mnie na świecie nie bylo

Ale już miałeś sub-a 🙂

Wiedziałem, że tak będzie 😉 , więc wkleiłem pomiar. A tu się liczy - 6 dB vs 1 kHz 

Stąd się wzięła liczba 40. Ale pewnie znów wiesz lepiej ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

A tu się liczy - 6 dB vs 1 kHz

Ze strony KEF, a jaka różnica pomiędzy pierwszym a drugim wyjaśniać mi się nie chce.

Frequency Range Free Field

42Hz (-6dB)

Frequency Response

63Hz-28kHz (±3dB)

16 minut temu, audioburak napisał:

Ale pewnie znów wiesz lepiej ...

Przy 110Hz/87dB, ze spadkiem 40Hz/81dB, ale nawet nie równomiernym, bo nadal 80Hz/82dB - nie miszę słuchać aby z grubsza wiedzieć, jaki ten bas jest w praktyce 🙂

Edytowane przez szymon1977

Czyli użyteczne jest nawet nieco lepsze, niż podaje KEF - na wszelki wypadek.

Bo ten konkretny mierzony egzemplarz 350' ma chyba równo 40 Hz, a nie 42.

Do tego zwykle dochodzi room gain ... a to większości wystarcza.

6 minut temu, audioburak napisał:

Czyli użyteczne jest nawet nieco lepsze, niż podaje KEF - na wszelki wypadek.

Bo ten konkretny mierzony egzemplarz 350' ma chyba równo 40 Hz, a nie 42.

Bas grają górką na 100Hz, nic ponadto nie wykombinujesz.

6 minut temu, audioburak napisał:

Do tego zwykle dochodzi room gain ... a to większości wystarcza.

KEF jak to KEF, jedne miałem inne słuchałem, te na pewno też grają fajnie ale bez przesady z tym basem.

Edytowane przez szymon1977

Bo wszem i wobec wiadomo, co ma dobry bas ...

Z monitorów dobrego basu nie uświadczysz koniec kropka . Niestety to jest kompromis między chcę w miarę posłuchać muzyki a przy tym nie denerwować sąsiadów w bloku . Niestety z parciem na to drugie . Porównanie dobrego basowego monitora z dobrą basową podłogówką to jest pojedynek bokserski mistrzów wagi lekkiej z ciężką .

41 minut temu, audioburak napisał:

Bo wszem i wobec wiadomo, co ma dobry bas ...

Szczerze? Jeśli nie robić OT podłogówkami czy subem to ja nie wiem, ale z pewnością nie jest to KEF Q350 Owszem, dzięki pewnemu wycofaniu góry i środka na pewno grają bardziej basowo niż wiele monitorów, ale z tą jakością basu nie przesadzajmy, bo 105Hz/87dB i 70Hz/83dB to typowe dla monitorów podkreślenie pierwszej harmonicznej dla najniższych dźwięków i nic tu rozciągnięcie do 40Hz/81dB nie zmieni.

W dniu 7.12.2022 o 16:41, quatross napisał:

Dużo zależy od elektroniki. Niektóre kolumny podstawkowe nawet używane za 1500 zł. radzą sobie wtedy z jakością basu. Nie każdego stać na taki tor audio przed kolumnami. I nie każda droga elektronika zagra wystarczająco żeby ten bas miał taką jakość. 

Mądrze napisane.

De gustibus non est disputandum

Dobry bas mają także heco revolution 3. Nie wiem czy one zmieszczą się w budżecie pewnie nie no chyba że używane.

Kef to faktycznie bezpieczny wybór. 

Z szybszego basu można też oczekiwać od magnata quantum 753. Są jeszcze dostępne gdzieniegdzie. Bardzo udana seria polecam.

Piotr 

W dniu 8.12.2022 o 20:16, margaryna85 napisał:

Z monitorów dobrego basu nie uświadczysz koniec kropka .

Niekoniecznie, jest trochę monitorow z basem , który może zawstydzić niejedna podłogówkę . Z tym ze:

1) kosztują min 10K ( na rynku wtórnym )

2) cena za niskie zejście basu jest bardzo niska efektywność , a to sprawia ze takie kolumny grają TYLKO z wzmacniaczami typu spawarka ( Krell, ML itp ) , które bywają droższe niż same kolumny , a ze słabymi mogą basu nie mieć wcale…..

Ilu ludzi tyle opinii

40 minut temu, morawka napisał:

Niekoniecznie, jest trochę monitorow z basem , który może zawstydzić niejedna podłogówkę . Z tym ze:

2) cena za niskie zejście basu jest bardzo niska efektywność , a to sprawia ze takie kolumny grają TYLKO z wzmacniaczami typu spawarka ( Krell, ML itp ) , które bywają droższe niż same kolumny , a ze słabymi mogą basu nie mieć wcale…..

coś w tym jest 😉 Dobry przykład to Elac Concentro https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-concentro-s-503.html duże monitory, trudne do wysterowania. Te zadziwią i basem, oraz spójnością grania w niewielkim pomieszczeniu, gdzie siedzimy dość blisko kolumn (w takich warunkach podłogówka już traci na spójności)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, morawka napisał:

jest trochę monitorow z basem , który może zawstydzić niejedna podłogówkę . Z tym ze:

Wymienisz kilka? Z czystej ciekawości pytam. Zaznaczę tylko, ze kolumna 3-drożna na podstawce wykracza poza typowe pojmowanie monitora.

Wymienisz kilka? Z czystej ciekawości pytam. Zaznaczę tylko, ze kolumna 3-drożna na podstawce wykracza poza typowe pojmowanie monitora.

E tam czy to nie jest monitor?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A z takim monitorem to nawet bym mogl zyc

IMG_3713.thumb.jpg.d9db1c3d00816941c87a6fecf8bc01d6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, xajas napisał:

...czy to nie jest monitor?

Monitor tylko mocno nietypowy i raczej nie w budżecie.

Ps.

Altys 140 na taborecie to też monitor.

• Pokaż nowe odpowiedzi