Skocz do zawartości
IGNORED

4 suby w pomieszczeniu, lek na cale basowe zło ? TESTY PRAKTYCZNE W KONCU :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xajas napisał:

Asura, to wieczne hipotetyczne, teoretyczne, fantazyjne,... pozbawione jakichkolwiek praktycznych podstaw przypiendralanie sie i szukanie dziury w calym, jest powoli "patologiczne" 🙂

wstyd

Te wklejki z taką argumentacją to jest wstyd

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 godzin temu, Adi777 napisał:

@T Piszesz o DIY, a co z budową na zlecenie? Piszesz o inżynierach, ale są inżynierowie i "inżynierowie".

To zalezy od tego co chcemy "zlecic".

Gdyby to mial byc subwoofer, to nie mial bym specjalnych objekcji (zakladajac ze znasz solidnego wykonawcy).

Budowa subwoofera jest prosta jak konstrukcja cepa, i nie wymaga zadnego genialnego inzyniera

Jedyne wyzwania to:

1. dobranie odpowiedniego przetwornika (proste -> zalezy jaki wielki moze byc subwoofer i ile chcesz wydac i . Typowe klasy 200-300€, 500-600€, 1000-2000€)

2. dobraniu odpowiedniej pojemnosci obudowy (proste -> setki gotowych projektow w sieci i rekomendacje producenta przetwornika. Do tego dochodzi mozliwosc korekcj, tak ze nie musisz liczyc kazdego litra. Ksztalt nie odgrywa roli)

3. dobranie odpowiedniego aktywnego modulu albo koncowki mocy (tez proste -> wiele dobrych gotowych modulow). Jedyne otwarte pytanie to typ polaczen zaleznych od zrodla i czy z DSP  albo bez (oczywiscie z DSP 🙂 )

A na koniec dochodzi do tego w miare dobre zgranie subwoofera z glownymi zestawami, ale to nie jest specyficzne dla zleconego/DIY subwoofera. Ten sam problem masz kupujac gotowca.
Moze w przypadku DIY masz ta przewage (zakladajac ze wybierzesz wersje z DSP), ze mozesz go lepiej dopasowac niz nawet bardzo drogie gotowce (ktore rzadko posiadaja tak kompleksowe DSP). 

Oczywiscie mozna ewentualnie zaczac kombinowac

- jeden przetwornik czy dwa. 

- na jednej scianie, czy impulsowo skompensowane (przeciwbiezne)

ale to juz rzadkosc

Tutaj znowu male porownanie takiego ultratopowego subwoofera gotowca vs. DIY

Gotowiec 23.000€

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

DIY 4000€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli

Przetworniki 2x1500€

Koncowka mocy 700€

Skrzynka 300€

W przypadku calego zestawu glosnikowego nic bym nie zlecal. Sens/zaleta konstrukcji DIY (poza nizsza cena) jest mozliwosc wplyniecia na strojenie calego zestawu z uwzglednieniem wielu specyficznych indywidualnych parametrow.

Nie wierze by zleceniobiorca mial cierpliwosc, doswiadczenie i czas w detalu zajmowac sie twoimi specyficznymi warunkami/wymaganiami i byl gotow przygotowac i przesluchac wiele roznych setupow, az perfekcyjnie trafi twoje wymagania. A jesli nie jestes w stanie samemu tych korekci/dopasowania zrealizowac, to nie widze duzych zalet takiego "zlecenia". Podobnie jak kupcy gotowcow, wypakowujesz taki zlecony zestaw z kartonu, stawiasz go w pokoju i musisz z tym zyc co kupiles 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
W dniu 25.03.2023 o 11:56, xajas napisał:

Gdybym jeszcze raz zaczynal od zera, wybral bym takie (2 x 4 jako DBA)

Ukryta Zawartość

IMG_4916.thumb.png.6c65d11be7e2209ee5dc7cb6830f4a9f.png
I do tego 2xHypex

Wiecej do szczecia nie trzeba emoji6.png

A w połączeniu z Dayton 18 ultimax na froncie też się nadaja? 2 x18 w rogach na front i z tyłu RSS315x2...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86
A w połączeniu z Dayton 18 ultimax na froncie też się nadaja? 2 x18 w rogach na front i z tyłu RSS315x2...?
Cos z tego wyjdzie, ale nie powiem co. Ja moge tylko potwierdzic dla DBA, bo to jest wariant ktory wyprobowalem.Moj pierwszy setup byl podobny: przod 2x18", tyl 2x12", ale mialem mozliwosc wybrac odpowiednie miejsce wzdluz sciany (nie w katach)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Cos z tego wyjdzie, ale nie powiem co. Ja moge tylko potwierdzic dla DBA, bo to jest wariant ktory wyprobowalem.Moj pierwszy setup byl podobny: przod 2x18", tyl 2x12", ale mialem mozliwosc wybrac odpowiednie miejsce wzdluz sciany (nie w katach)

Wysłałem Ci priv😁

I jeszcze jeden drobiazg, obojetnie jakie i ile subwooferow uzyjesz, jesli rozstawisz je w pomieszczeniu, musisz miec mozliwosc zdefiniowania opoznien  (w zakrtesie zaleznym od wielkosci pomieszczenia) i musisz byc w stanie to sprawdzic (mikrofon+ kapowac co robisz)

Edytowane przez xajas
4 minuty temu, xajas napisał:

I jeszcze jeden drobiazg, obojetnie jakie i ile subwooferow uzyjesz, jesli rozstawisz je w pomieszczeniu, musisz miec mozliwosc zdefiniowania opoznien  (w zakrtesie zaleznym od wielkosci pomieszczenia) i musisz byc w stanie to sprawdzic (mikrofon+ kapowac co robisz)

No to oczywiste natomiast na dzień dzisiejszy chce skończyć kompletować sprzęt zostało tylko kupić projektor no i teraz te 2 suby dlatego właśnie pytam czy te Dayton RSS w pomieszczeniu 28m2 na tył podniosą jakość basu i czy jest to gra warta świeczki:)do tego jeszcze osobny wzmacniacz więc nie chciałbym większych kosztów....

I drugie pytanie mam stolarza który by mi to wykonał z MDF tyle że ma MDF s jakieś okleinie białej ale to rozumiem nie ma znaczenia i tak w środku trzeba to wytłumić ?

Dobra nie chce robić off topa

51 minut temu, xajas napisał:

Gdyby to mial byc subwoofer,

Subwoofer.

56 minut temu, xajas napisał:

zakladajac ze znasz solidnego wykonawcy).

Poznałem. 

57 minut temu, xajas napisał:

(zakladajac ze wybierzesz wersje z DSP)

Tak.

59 minut temu, xajas napisał:

Oczywiscie mozna ewentualnie zaczac kombinowac

- jeden przetwornik czy dwa. 

- na jednej scianie, czy impulsowo skompensowane (przeciwbiezne)

ale to juz rzadkosc

Konstruktor wspomniał o dual opposed.

@xajas Przypomniały mi się te obrazki z rozmieszczeniem subwooferów w pomieszczeniu, które niedawno wklejałeś. Pamiętam, że wynikało z tego, iż najrównomierniejszy bas powinno się uzyskać przy umieszczeniu subwooferów na środkach ścian. Zakładam, że subwoofer nie może stać przed centralką. Chyba nic wielkiego by się nie stało, gdy ustawiłoby się go między central a prawy głośnik? Jeszcze jedna rzecz. Frontowy subwoofer/subwoofery nie wpłyną negatywnie na ekran akustyczny transparentny, jeśli miałyby być schowane za nim?

Edytowane przez Adi777
28 minut temu, Adi777 napisał:

@xajas Przypomniały mi się te obrazki z rozmieszczeniem subwooferów w pomieszczeniu, które niedawno wklejałeś. Pamiętam, że wynikało z tego, iż najrównomierniejszy bas powinno się uzyskać przy umieszczeniu subwooferów na środkach ścian. Zakładam, że subwoofer nie może stać przed centralką. Chyba nic wielkiego by się nie stało, gdy ustawiłoby się go między central a prawy głośnik? Jeszcze jedna rzecz. Frontowy subwoofer/subwoofery nie wpłyną negatywnie na ekran akustyczny transparentny, jeśli miałyby być schowane za nim?

Jeśli chodzi o wpływ na ekran 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Czyli nie ma co się bać, ewentualnie nieco odsunąć ekran od głośników i subwoofera, i tyle.

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Dzięki. Czyli nie ma co się bać, ewentualnie nieco odsunąć ekran od głośników i subwoofera, i tyle.

Też się bałem ale po przeczytaniu tego wątku dam 4  w rogi a plan był taki ale już nie aktualne 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Rybens86 napisał:

Też się bałem ale po przeczytaniu tego wątku dam 4  w rogi a plan był taki ale już nie aktualne 😂

Jak nie będzie DBA/SBA, to chyba dam tak, jak na Twoim zdjęciu. Jedna osoba mi mówiła, że przy takim ustawieniu scena dźwiękowa LCR może się pogorszyć, ale wątpię. Dużo ludzi ma takie konfiguracje, na przykład na AVS, i jakoś nie narzekają.

I drugie pytanie mam stolarza który by mi to wykonał z MDF tyle że ma MDF s jakieś okleinie białej ale to rozumiem nie ma znaczenia i tak w środku trzeba to wytłumić ?
Dobra nie chce robić off topa

Kolor jest niewazny. Problemem jest okleina. Na okleinie nie trzyma sie klej. Wiec trudno przykleic od wewnatrz jakies zebra, usztywnienia itd.
Poza tym, okleine trudno pokryc fornirem (gdybys chcial.

Jaki gruby jest ten MDF?
1 minutę temu, xajas napisał:

Kolor jest niewazny. Problemem jest okleina. Na okleinie nie trzyma sie klej. Wiec trudno przykleic od wewnatrz jakies zebra, usztywnienia itd.

Okey... Dobrze wiedzieć przekaże stolarzowi dzięki:)

Jak nie będzie DBA/SBA, to chyba dam tak, jak na Twoim zdjęciu. Jedna osoba mi mówiła, że przy takim ustawieniu scena dźwiękowa LCR może się pogorszyć, ale wątpię. Dużo ludzi ma takie konfiguracje, na przykład na AVS, i jakoś nie narzekają.

E tam, scena sie nie pogorszy

Sub moze stac pod centralnym

Ale jesli je wstawisz do kata to te skompensowane (dual oposed) odpadaja (jeden przetwornik przylegal by do sciany)
25 minut temu, Adi777 napisał:

U mnie kolejne 2 nie zmieszczą się na górze już dlatego odpuściłem przez skos i dla mnie takie rozwiązanie w postacie 4 subs w rogu wydaje się idealne 

7 minut temu, xajas napisał:

Ale jesli je wstawisz do kata to te skompensowane (dual oposed) odpadaja (jeden przetwornik przylegal by do sciany)

Jeśli dobrze rozumiem w takim przypadku jak na zdjęciu u mnie to dodając kolejne 2 musiały by być w 1/4 odległości tylniej ściany... a kanapa by nie przeszkadzała? Czy poprostu one musza być w jednej linii face to face?

Godzinę temu, Adi777 napisał:

Frontowy subwoofer/subwoofery nie wpłyną negatywnie na ekran akustyczny transparentny

Potwierdzam z doświadczenia. Głośniki ukryte za Seymour center  stage XD. W odległości 10cm od płaszczyzny ekranu.Jeśli będzie to  obudowa zamknięta...to nawet przy głośnych odsłuchach   , nie ma najmniejszych obaw. Nic nie faluje ani nie drży...Przy Basreflex  nie wypowiem się...

10 minut temu, xajas napisał:

Jeśli dobrze rozumiem w takim przypadku jak na zdjęciu u mnie to dodając kolejne 2 musiały by być w 1/4 odległości tylniej ściany... a kanapa by nie przeszkadzała? Czy poprostu one musza być w jednej linii face to face

16 minut temu, xajas napisał:

Pod centralnym? Chyba nie u mnie. JBL M2 pionowo.

16 minut temu, xajas napisał:

Ale jesli je wstawisz do kata to te skompensowane (dual oposed) odpadaja (jeden przetwornik przylegal by do sciany)

Ale jak wstawię między kolumny, to spoko?

Edytowane przez Adi777

Nie chodzi face-to-face. Chodzi u rownoczesne uchwycenie modow poprzecznych. Stad ten odstep 1/4 od bocznej sciany
A dla modow pionowych 1/4 od podlogi/sufitu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tak by bylo optymalnie, ale nie bylo mozliwe
IMG_0488.thumb.jpg.f9502c73f26bd1a236d3889df9ffa892.jpg

IMG_0486.thumb.jpg.181d06ac0a576c7c1c8e0592529f1ced.jpg

Dlatego pisalem, ze gdybym jeszcze raz zaczynal od zera, to bym inaczej ustawil regaly i wstawil 4x12“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Rybens86 napisał:

Jeśli dobrze rozumiem w takim przypadku jak na zdjęciu u mnie to dodając kolejne 2 musiały by być w 1/4 odległości tylniej ściany... a kanapa by nie przeszkadzała? Czy poprostu one musza być w jednej linii face to face?

Jeśli chodzi  DBA/SBA to wklejam link żeby zrozumieć zasadę działania i co z czym się je...  Jest fajnie wszystko opisane.

Ukryta Zawartość

Poczytajta poplanujta😅

Ukryta Zawartość

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Rybens86 napisał:

SmartSelect_20230325_133109_Gallery.jpg

Podaj wymiary tej że zabudowy oraz ile jest do sufitu oraz na jakiej wysokości wypada skos przy szerokości 1/4

Bo jak dla mnie jest to wykonalne z tym że jeden sub byłby pod samym skosem jeżeli chodzi o SBA

51 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Podaj wymiary tej że zabudowy oraz ile jest do sufitu oraz na jakiej wysokości wypada skos przy szerokości 1/4

Bo jak dla mnie jest to wykonalne z tym że jeden sub byłby pod samym skosem jeżeli chodzi o SBA

Dokładnie wszystko pomierze za miesiąc bo tam będę ale ścianka kolankowa ma 1.2m wysokości a ogólnie sufit koło 2.7m

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie chodzi face-to-face. Chodzi u rownoczesne uchwycenie modow poprzecznych. Stad ten odstep 1/4 od bocznej sciany

IMG_0488.jpg.d3c29eca64c6e26c308541ba28f25a40.jpg

Dlateg moje staly w regale

Tak by bylo optymalnie, ale nie bylo mozliwe

Ukryta Zawartość

Dlatego pisalem, ze gdybym jeszcze raz zaczynal od zera, to bym inaczej ustawil regaly i wstawil 4x12“

Ale chyba z całej tej dyskusji lepszą opcją jest 4x w rogach niż SBA?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

IMG_0488.jpg.d3c29eca64c6e26c308541ba28f25a40.jpg

Dlateg moje staly w regale

Tak by bylo optymalnie, ale nie bylo mozliwe

Ukryta Zawartość

No popatrz jak by było ślicznie a na dodatek jak by obudowami subów stało się duże za ścianą pomieszczenie (u mnie jest taka opcja)

No i większa odległość od głośników- no same plusy ale efekt dosunięcia kolumn do regału trochę nieprzewidywalny do końca

p.s.

Te pudła na dole regału psują akustyczny efekt działania książek na regale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

20 minut temu, Rybens86 napisał:

Ale chyba z całej tej dyskusji lepszą opcją jest 4x w rogach niż SBA?

Obawiam się ,że nie...U Ciebie ten system nie zadziała.Żeby  SBA /DBA działało potrzebne jest pomieszczenie "symetryczne " BEZ skosów.( Ewentualnie skos na froncie lub tyle) ...W formie prostokąta aby wytworzyła się jednolita fala frontowa,która przejdzie od przodu do tyłu.W twoim przypadku pewnie  Multisub....Lub tak jak Ci to już w innym wątku pisałem...90' w prawo i 2 suby jako SBA  w suficie... Ale ty uparty jesteś i nie dajesz się przekonać.😉 

jak Ci to już w innym wątku pisałem...90' w prawo i 2 suby jako SBA  w suficie...

Nie zrozumialem tej konstelacji.
Jak to ma wygladac? Co gdzie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Nie zrozumialem tej konstelacji.
Jak to ma wygladac? Co gdzie?

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230328-000942_SamsungInternet.thumb.jpg.12dbcb7f788b269d61d662416e40b7f2.jpg

Tak ja to widzę....😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Pamietaj SBA wymaga masywnego tlumienia tylnej sciany.

Ja w tym wypadku eksperymentowal bym z wariantem podobnym do Nuberta

Ukryta Zawartość

De facto moj pierwszy setup DBA (i aktualny)

IMG_5008.thumb.jpg.034e31391352404d960c2d4c8f559f12.jpg

Screenshot_20230328-000942_SamsungInternet.thumb.jpg.12dbcb7f788b269d61d662416e40b7f2.jpg
Tak ja to widzę....

Czy na suficie to te 2x18?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
3 minuty temu, xajas napisał:

Pamietaj SBA wymaga masywnego tlumienia tylnej sciany.

Ja nie miałem a i tak SBA bardzo dobrze działało…

• Pokaż nowe odpowiedzi