Skocz do zawartości
IGNORED

Bass Reflex - nowe standardy

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

śledzę tamten wątek i jakoś mnie nie zaciekawił na tyle bym nawet zastanawiał się nad zbudowaniem 🙂

Jakbym znał go z wątku na tym forum, to pewnie też bym przeleciał obok. Jednak "pracowano nade mną" na YT. A na serio to chciałem na podstawie tego wzmacniacza sprawdzić jak działa sprzężenie katodowe z uzwojenia wtórnego transformatora w porównaniu z rozwiązaniem "tradycyjnym". No i dawno już niczego nie robiłem, a lubiłem kiedyś klecić lampiaki.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

kolumny są dla RS ale nie oni są wykonawcą

Ale firmuje ten badziew. Firma, która to dla niego wykonuje ma sporo bardzo "ciekawych" opinii.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Ricambi napisał:

Ale firmuje ten badziew. Firma, która to dla niego wykonuje ma sporo bardzo "ciekawych" opinii.

po obejrzeniu jednego z filmików tego "konstruktora" uśmiałem się do łez

ale skoro ma "wzięcie" to robi mnie to zupełnie nie przeszkadza

przy astronomicznych cenach dobrych kolumn każdy kto robi niedrogo bez względu na jakość znajdzie klienta

tylko trochę dziwi , że RS zgodził się na taką współpracę 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

tylko trochę dziwi , że RS zgodził się na taką współpracę 🙂

A mnie już od jakiegoś czasu nie dziwi. O ile RS wykonał tytaniczną pracę i przekazał ogrom wiedzy w przystępny dla gawiedzi sposób za co bardzo go szanuję, to niestety od pewnego czasu postanowił zbudowaną pozycję i reputację przekuć w srebrniki, niestety wyszło jak wyszło, dla mnie mętnie i niemerytorycznie. Zaczęło się od różnych dziwnych rankingów sprzętu, potem niezbyt udany wzmacniacz lampowy razem z pewnym panem z Kielc. Wzmacniacze lampowe wydają się bardzo proste, jednak zrobienie dobrego projektu bez wiedzy i doświadczenia nie jest wcale proste, o czym przekonali się nabywcy. Potem klon sansuja, który klonem nie jest i nigdy nie będzie i nawet nie wiadomo czy to zagra zadowalająco. Dzisiaj pojawiły się kolumny z dziwnym partnerem, który niestety do profesjonalnych nie należy. Rozumiem chęć przekucia popularności w pieniądze, jednak należy to zrobić po skrupulatnym i merytorycznym przemyśleniu i przygotowaniu oraz dodatkowo z profesjonalnym partnerem, który w pełni sprosta projektowi. Niestety kolejny produkt zapowiada się zrobiony na skróty, jak poprzednie. Dla mnie RS okazał się wielkim rozczarowaniem i nie piszę tego złośliwie, to oczywiście moja skromna i subiektywna opinia.

Prześledź ich topową ofertę głośników jak również historie firmy i dlaczego doprowadzono do jej zamknięcia.
Swego czasu pozwolili sobie zaoferować sporo więcej niż konkurencja. 
Obecnie w sprzedaży jest sam szajs made in Germany. 
Poszukiwanych modeli nie ma już szans znaleźć  w europie, tylko rynek Japoński. 

No to dawaj fotkę ...
Ale tak na luzie , bo coś taki wk.. jesteś na świat i żeby nie było u mnie JBL L-300 i juz przestałem targać na odsłuchu nowoczesne kolumny bo finał był zawsze taki sam ze basu z 15" papieru i alnico ciężko szukać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ReduktorSzumu mówi że głośnik nisko i średnio tonowy nie może być za duży, więc wybiorę raczej 6 cali.

Średnica może nie być zbyt dobra gdy jest 8-10 cali, chyba że głośniki są bardzo dobre, ale tanie głośniki 8+ cali mają problemy z poprawnym odtwarzaniem wyższych częstotliwości.

Myślę, że mniejsza średnica nisko-średnio tonowego to cieplejszy wokal, ale lepiej nie schodzić poniżej 5 cali.

Poszukaj na YT
1e97aa6b9c3cd96bef0f061bad4fc4ce.jpg
Wilk Audio zrobił kolumny dla / na zamówienie RS. Na małe nie wyglądają . Panowie wiedzą co robia no ale fakt budżet na pewno był inny i jakość drajwerow jest obstaje że na basie 12"

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie wiedzą co robia

Czy wiedza, to można polemizować. Na pewno wiedzą, jak kasować niewygodne komentarze, w których doświadczone osoby wytykają rażące błędy.

Czy wiedza, to można polemizować. Na pewno wiedzą, jak kasować niewygodne komentarze, w których doświadczone osoby wytykają rażące błędy.

Ok NIE znam ich wszystkich dzieł ale EV Sentry III fjanie zrobili mi i zakladam, że Reduktor Szumu wie co robi i do kogo idzie.

13 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ok NIE znam ich wszystkich dzieł ale EV Sentry III fjanie zrobili mi i zakladam, że Reduktor Szumu wie co robi i do kogo idzie.

Widzac na filmach, co oni robia, to nie dalbym im nawet zg-25c do ogarniecia. RS nie zna sie na budowie kolumn, o czym sam z reszta mowil w swoich kolumnach. Jego wiedza to elektronika, a to za malo do zaprojektowania i wykonania bdb zestawow glosnikowych, dlatego oddal to w rece osob, ktorzy wiedza troche wiecej na ten temat.

W dniu 9.12.2022 o 00:26, meloV8 napisał:

Widzac na filmach, co oni robia, to nie dalbym im nawet zg-25c do ogarniecia. RS nie zna sie na budowie kolumn, o czym sam z reszta mowil w swoich kolumnach. Jego wiedza to elektronika, a to za malo do zaprojektowania i wykonania bdb zestawow glosnikowych, dlatego oddal to w rece osob, ktorzy wiedza troche wiecej na ten temat.

Co robione jest nie tak jak trzeba?

Na filmie nie pokazano wszystkich informacji dotyczących parametrów i umiejscowienia  głośników w symulacji Vituix ale zakładam, że panowie ogarnęli temat opóźnień i dyfracji.

O ile zrozumiałem dane łączonych głośników były wzięte z samodzielnie wykonanych pomiarów w docelowym panelu przednim.

Dziękuję za superfachową odpowiedź.

Czyli nie wykonali żadnych rzetelnych pomiarów na koniec roboty?

Na filmie nic takiego nie widać ale może producent uznał, że nie musi się tym chwalić...

No właśnie: pytanie natury ogólnej- czy udostępnianie końcowych pomiarów to obowiązek producnenta?

Ps. Fajny, rzetelnie pomierzony projekt :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, jurek napisał:

Na podstawie filmu nie da sie zaprzeczyc, ani potwierdzic.

17 minut temu, jurek napisał:

No właśnie: pytanie natury ogólnej- czy udostępnianie końcowych pomiarów to obowiązek producnenta?

Nie ma takiego obowiazku.

19 minut temu, jurek napisał:

Ps. Fajny, rzetelnie pomierzony projekt 🙂

Dzieki, choc dzisiaj zrobilbym i pomierzyl inaczej.

Brak wykresu pomiaru końcowego z objaśnieniem, czy pomiar wykonano samodzielnie, czy zlecono jakiejś remomowanej firmie dla każdego kto szanuje swoje pieniądze powinien być czynnikiem dyskwalifikującym w szczególności gdy dystrybutor klasyfikuje taki wyrób do niszy Hi-End

Brak wykresu pomiaru końcowego z objaśnieniem, czy pomiar wykonano samodzielnie, czy zlecono jakiejś remomowanej firmie dla każdego kto szanuje swoje pieniądze powinien być czynnikiem dyskwalifikującym w szczególności gdy dystrybutor klasyfikuje taki wyrób do niszy Hi-End

I popatrz ile tak postępuje ... Uczciwie
W latach '70 to w pewnej klasę sprzętu był standard a dzisiaj ma wyglądać a pomiarow jak na lekarstwo

15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

W latach '70 to w pewnej klasę sprzętu był standard a dzisiaj ma wyglądać a pomiarow jak na lekarstwo

W latach 70 schemat dołączony do instrukcji obsługi był prawie standardem nie mówiąc już o dostępności instrukcji serwisowej. Teraz schematów już nie uświadczysz a instrukcje serwisowe też u wielu producentów są dostępne tyko dla wtajemniczonych. Naprawa po gwarancji bywa nieopłacalna i sterta elektrośmieci na świecie rośnie. To pewien trend im firma bardziej tajemnicza tym większe uznanie w pewnych kręgach. Pomiary zastąpiono stwierdzeniem "ja słyszę" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 10.12.2022 o 18:19, silver_sound napisał:

Czy do nowego samochodu dodają wykres mocy z hamowni? Pytam bo nie wiem 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

W dniu 10.12.2022 o 18:19, silver_sound napisał:

😉

Ostatnio trochę przerobiłem głośników, dodam również drogich, które zdyskwalifikowały się... 

Ich parametry a właściwie postulowane charakterystyki są dalekie od twierdzeń wytwórców.

Po **uj mi takie charakterystyki...

Zawsze jak mowa o udziale jakiegoś renomowanego podmiotu, przychodzą mi na myśl certyfikowane i uznane podmioty z Niemiec rozdające jakieś "certyfikaty" w branży motoryzacyjnej. Wszystko to oczywiście po to aby golić jeleni. Takie to towarzystwa wzajemnej adoracji te branżowe renomowane...

Ostatnio trochę przerobiłem głośników, dodam również drogich, które zdyskwalifikowały się... 
Ich parametry a właściwie postulowane charakterystyki są dalekie od twierdzeń wytwórców.
Po **uj mi takie charakterystyki...

Czy zdajesz sobie z tego sprawe, ze porownujesz jablka z gruszkami?

„Charakterystyki“ to pomiary w komorze bezpoglosowej, a to co „przerabiales“ to odbior w miejscu odsluchu w twoim pomieszczeniu. Jesli masz marna akustyke, to nawet najlepsze „charakterystyki“ nie pomoga

Czy wiesz, że wiele z parametrów nie mają większego związku ze środowiskiem pomiaru. 

Abyś nie kombinował to jest to np. odcinek górny pasma. 

O parametrach TS nie wspomnę.

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czy wiesz, że wiele z parametrów nie mają większego związku ze środowiskiem pomiaru. 

Abyś nie kombinował to jest to np. odcinek górny pasma. 

O parametrach TS nie wspomnę.

Mysle, ze sie troche zapedzasz. Po 1, aby cokolwiek porownac do danych producenta, musisz zmierzyc glosniki stosujac te same normy pomiarowe. Nastepnie nie sadze, abys dysponowal wysokiej klasy aparatura pomiarowa. Zakladam, ze masz jakies amatorskie gadzety, ktore kazdy, przecietny zjadacz chleba moze sobie kupic.

Parametry TS to tak szeroki obszar badan, ze mozna na wielu jego etapach popelnic sporo bledow. Do tego nie sadze abys dysponowal systemem Klippela do pomiarow parametrow TS dla malych i duzych sygnalow. 

Nie ma w tym nic zlego, aby w warunkach domowych zmierzyc to i tamto, ale wydawanie opini, ze moje pomiary sa dokladniejsze od producenta, to troche farsa. Fajnie, jak sie ludzie dziele swoimi pomiarami i wynikami, ale nie radzilbym traktowac tego jako bezwzgledna wyrocznie, a raczej jako temat do rozmowy i analizy, dlaczego jest tak, a nie inaczej.

Nie zarzucaj mi, że twierdze iż moje pomiary są najdokładniejsze.

Gdzie to napisałem?

Nie o tym była uwaga skierowana do mnie. Przeczytaj jeszcze raz.

A teraz słucham w czym ma mi pomóc sposób pomiaru producenta; w komorze bezechowej, w odgrodzie,...?

Ja nie mierzę w żadnym z tych środowisk. 

Jedynie byłoby to wartościowe gdyby producenci mierzyli w takich samych warunkach. Ale tego nie robią. 

Zresztą nie o tym mowa. 

Mowa o tym czy mogę dokonać pomiaru podstawowych parametrów głośnika z wystarczającą dokładnością?

Otóż mogę. 

Możesz to również Ty i inni budujący jakieś tam ZG. I chyba to robicie? 😉

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nie zarzucaj mi, że twierdze iż moje pomiary są najdokładniejsze.

Gdzie to napisałem?

7 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tu dales do zrozumienia, ze Twoje metody pomiarowe sa bardziej dokladnie, od tych, na ktorych bazie producent podal swoje pomiary.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Mowa o tym czy mogę dokonać pomiaru podstawowych parametrów głośnika z wystarczającą dokładnością?

Pomiar parametrow TS napieciem 0.1V oraz 1.5V jest tak samo dokladny, ale wynik rozny...

Dałem do zrozumienia, że jak producent pokazuje charakterystykę płaską do 20kHz a ona załamuje się ostro przy 14kHz to jest to oszustwo.

I nie ma tak nędznej metody pomiarowej aby taka różnica z niej wynikała... 

Zresztą inne głośniki tej samej firmy również odbiegają od "prawd" producenta.

Oczywiście pomiary potwierdzają parametry wielu producentów. To tak aby nie było niepotrzebnego gadulstwa.

49 minut temu, meloV8 napisał:

Pomiar parametrow TS napieciem 0.1V oraz 1.5V jest tak samo dokladny, ale wynik rozny...

Zapewne tak.

Same parametry przetworników również zmieniają się w zależności od parametrów środowiska; temperatury, wilgotności, ciśnienia,... oczywiście wymuszenia jak podałeś. 

Tym bardziej nie warto dezawuować darmowego oprogramowania. Te wszystkie Arty, WS... są metodami porównawczymi. Nie pisałem ich algorytmów ale nie robili tego amatorzy. Zrobili to na tyle dobrze, że o wyniku decyduje wielkość odniesienia, którą zazwyczaj jest rezystor(y), który można dobrać precyzyjnie. Pomijam tu ewentualne błędy pomiaru masy dodanej i samo osadzenie jej na membranie. Można to zrobić w miarę przyzwoicie a bywają również inne metody pomiaru TS. 

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Dałem do zrozumienia, że jak producent pokazuje charakterystykę płaską do 20kHz a ona załamuje się ostro przy 14kHz to jest to oszustwo.

Tylko najpierw trzeba to dobrze zweryfikowac, a z tym bywa roznie. Roznice moga byc rownie zwynikiem slabej kontroli jakosci, a to nie swiadczy o oszukiwaniu przez producenta.

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tym bardziej nie warto dezawuować darmowego oprogramowania. Te wszystkie Arty, WS... są metodami porównawczymi. Nie pisałem ich algorytmów ale nie robili tego amatorzy. Zrobili to na tyle dobrze, że o wyniku decyduje wielkość odniesienia, którą zazwyczaj jest rezystor(y), który można dobrać precyzyjnie. Pomijam tu ewentualne błędy pomiaru masy dodanej i samo osadzenie jej na membranie. Można to zrobić w miarę przyzwoicie a bywają również inne metody pomiaru TS. 

Algorytmy pomiarowe sa te same, bo stoi za tym ta sama matematyka. Natomiast metoda pomiarowa to juz zupelnie inna para kaloszy i to wlasnie tu pojawiaja sie najwieksze roznice miedzy domowymi pomiarami, a pomiarami producenta.

Na potrzeby amatorow, amatorskie programy sa wystarczajace, a te troche lepsze jak np Arta uzywane sa przez profesjonalistow, lecz nawet ten soft posiada pewne, istotne ograniczenia.

Wszelakie grupy glosnikowe sa pewne tematow typu "kupilem DATS, zmierzylem glosnik firmy X i parametry sa zupelnie inne, niz te podane przez producenta". Jest bardzo wiele rzeczy, ktore maja wplyw na taka sytuacje, a ludzie zbyt czesto traktuja to jako podstawe do zarzucenia producentom oszustwa.

Co do wzmiankowanego głośnika to powszechne zachwyty na jednym z forów zagranicznych przycichły jak jakiś człowiek wrzucił tam pomierzoną charakterystykę (taką jak moja). Zapanowała konsternacja. Jak przypomnę sobie o jakie forum chodzi i znajdę to przytoczę.

Żeby nie było, sam głośnik jest wybitny w sferze oddawania przestrzeni i np. wokali...

Jak wiadomo, charakterystyki nie grają 😉

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Tylko najpierw trzeba to dobrze zweryfikowac

Jakbym miał poczytnego vloga to zapewne producent przysłałby mi kilka modeli i... zapewne pomiarowo wyszłyby wspaniale... 🙂

W dniu 10.12.2022 o 12:47, jurek napisał:

Nie ma czym się pochwalić prawdopodobnie. Jeżeli charakterystyki były "grabowane" z datasheet producenta przetworników, a nie mierzone to zakładam, że offsetu centr przetworników w symulacjach nie uwzględnili co by znaczyło, że cała praca na marne.

Przecież w projekcie zwrotnicy chodzi głównie o to by zgrać je w czasie na częstotliwościach podziału. Co prawda widać zgraną fazę na simach ale jeżeli nie uwzględnili offsetu to zgranie jest fikcją. W pomiarach gotowej kolumny by to wyszło jako nieliniowości charakterystyki amplitudowej.

Oczywiście gdybam ale chyba mam prawo bo pomiarów nie przedstawiono. Jest tylko sim wypadkowej charakterystyki ale ze "zgrabowanych" przebiegów. W realu jest zapewne zupełnie inaczej. Nie tak optymistycznie 😉 

Gość

(Konto usunięte)

każdy projekt kolumn powinien się zaczynać od ściągnięcia charakterystyk głośników w docelowej obudowie w konkretnym ostatecznym froncie i po umieszczeniu w nim głośników

obudowy można symulować , obliczać na podstawie zmierzonych parametrów T-S ale do celów amatorskich zazwyczaj wystarczają dane fabryczne

poza tym warto zawsze wykonać kilka projektów wstępnych różniących się obudów by wybrać najlepszą dla danego głośnika

• Pokaż nowe odpowiedzi