Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość płyt CD I ich wpływ na działanie odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, msankowski said:

Zamiast poczytać jakiś prosty tekst popularnonaukowy żeby zrozumieć, jak to działa bez magii.

Poczytać.. jakim cudem diskman biegaczom uprzyjemniał hobby? Zgodnie z wierzeniami plaskoziemcow to nie miało prawa działać. (epitet kupiony od p. Waldemara P - majstra od pomp woda woda) 

Zebrało się tu kilka osób które posiadają sporą widzę o cd. 

Więc może pochwalmy się dokonaniami.

Wystarczy coś z poziomu najniższego ,jakieś cdr z wypalonymi danymi emphasis, co bardziej ambitni z taką wiedzą w pół godzinki wypalą składankę gdzie na jednym cdr są  ścieżki hdcd i emphasis. Wiem że to poziom urągajający temu co macie w głowach ale wiele osób przed rozpoczęciem zabawy w prawdziwe grzebanie w cd chętnie pozna sposób jak poprawić dźwięk ze swojego cd. Bo czyż nie jest gradką możliwość posłuchania z kompaktu na cdr materiału 18bit?

To wyzwanie, pochwalmy się konkretnymi dowodami bo tylko wiedza i wiedza.

Dalsze puste pitolenie i wywody proszę sobie darować. Wytłumaczę prościej bym zrozumiał co piszę, pokażmy dowód w postaci cdr z czymś choć odrobinę interesującym bo ktoś tu strasznie gwiazdorzy. 

Acccuphase 

2 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

Zebrało się tu kilka osób które posiadają sporą widzę o cd. 

Więc może pochwalmy się dokonaniami.

Wystarczy coś z poziomu najniższego ,jakieś cdr z wypalonymi danymi emphasis, co bardziej ambitni z taką wiedzą w pół godzinki wypalą składankę gdzie na jednym cdr są  ścieżki hdcd i emphasis. Wiem że to poziom urągajający temu co macie w głowach ale wiele osób przed rozpoczęciem zabawy w prawdziwe grzebanie w cd chętnie pozna sposób jak poprawić dźwięk ze swojego cd. Bo czyż nie jest gradką możliwość posłuchania z kompaktu na cdr materiału 18bit?

To wyzwanie, pochwalmy się konkretnymi dowodami bo tylko wiedza i wiedza.

Dalsze puste pitolenie i wywody proszę sobie darować. Wytłumaczę prościej bym zrozumiał co piszę, pokażmy dowód w postaci cdr z czymś choć odrobinę interesującym bo ktoś tu strasznie gwiazdorzy. 

To jest forum dyskusyjne, tu się dyskutuje.

1. Preemfaza. Od 30 lat tego się nie używa, z prostego powodu - dość mocno zmniejszony headroom. W przypadku współczesnych nagrań stosując standardową preemfazę CD (+10dB na 20kHz) trzeba by cały plik sciszać o jakieś 3dB. Chętnych na taki zabieg nie ma. Współczesny soft nie ma nawet opcji do zaznaczenia plików z emfazą.

2. HDCD już dawno zniknęło. Nigdy nie wytworzyłem czegoś takiego, nie próbowałem, nie mam narzędzi, nie było zapotrzebowania. Zapisanie 18 bitów na standardowej płycie red book jest niemożliwe, chyba, że chodzi o dithering - wtedy praktycznie każda współczesna produkcja jest 24 bitowa albo nawet 32.

3. Łatwo sprawdzić na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - wystarczy, że podasz linka, cdrów wysyłać nigdzie nie trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Więc nie. Preemfaza nie zniknęła z prostej przyczyny.Temat jest znacznie bardziej złożony i ciekawy. Nie jest również prawdą że preemfaza zniknęła 30 lat temu. 

Kolekcjonuję te płyty i staram się poznać związany z nimi kawałek historii audio. Płyty emphasis wychodzą nadal, wydają je nawet zespoły o których nikt by nie pomyślał że mają coś wspólnego z jakością dźwięku. 

Tak tych płyt jak i wiedzy nie znajdzie się na pierwszej stronie w internecie a wyczytane regułki  z mojej perspektywy to bardziej mydlenie oczu. 

Zdobycie płyty CD emphasis jest trudne,nie zbieram ich by leżały, dobrze jest umieć wykonać pożądnie cdr który gra na codzień. Bez 18bit się nie da. 

Acccuphase 

48 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

wydają je nawet zespoły o których nikt by nie pomyślał że mają coś wspólnego z jakością dźwięku

Zespół nie ma z tym nic wspólnego. Obawiam się, że to przypadki. 

Kolejny Audroc czy jak mu tam, podobny poziom bajdurzenia. 

48 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

wyczytane regułki  z mojej perspektywy to bardziej mydlenie oczu

Jakąś konkretną regułkę z mojego postu zacytujesz, czy jak zwykle? 

I ten link do dokonań poproszę. 

nagrywamy.com

26 minut temu, przemak napisał:

Zespół nie ma z tym nic wspólnego. Obawiam się, że to przypadki. 

I znowu piszesz bzdury. Znasz choć trochę temat, stałeś choćby koło takiej płyty czy po prostu idziesz w zajadłe. 

Jak ci tam.Takie wyrazy braku szacunka proszę zostawić w domu dla rodziny. 

5 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

I że byłem w tej przepychance pierwsz, pochwal się swoimi dokonaniami choć trochę ponad przeciętną to i ja się pochwalę.

Acccuphase 

26 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

to i ja się pochwalę.

W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem anonimowy. 

Godzinę temu, przemak napisał:

Jakąś konkretną regułkę z mojego postu zacytujesz, czy jak zwykle? 

28 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Jak ci tam.Takie wyrazy braku szacunka proszę zostawić w domu dla rodziny. 

Jak ktoś sie klonuje a każdy jego klon pisze bzdury, to jak go nazwać? Ty piszesz podobne bajki. 

nagrywamy.com

46 minut temu, przemak napisał:

W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem anonimowy. 

Jak ktoś sie klonuje a każdy jego klon pisze bzdury, to jak go nazwać? Ty piszesz podobne bajki. 

O czym ty piszesz, jakie to ma znaczenie. Co mnie interesuje ktoś, są tego miliardy na tej planecie.

Zabaczasz z tematu pytając o regułki choć otrzymałeś odpowiedź. 

Ja twierdzę że robię z płytami to co robię, jedziesz sobie po mnie jak po burej suce więc sprawa jest bardzo prosta. 

Potwierdź swoją wiedzę w temacie czymś co będzie choć na poziomie moich poglądów i ocenimy zarówno mnie jak i ciebie. 

Nie jestem anonimowy. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

21 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Zabaczasz z tematu pytając o regułki choć otrzymałeś odpowiedź. 

Gdzie? Nie widzę. 

21 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Ja twierdzę że robię z płytami to co robię

A ktoś Tobie broni? 

22 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

jedziesz sobie po mnie jak po burej suce

Bo bzdury piszesz. 

22 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

Potwierdź swoją wiedzę w temacie czymś co będzie choć na poziomie moich poglądów

Nie mam wiedzy na poziomie Twoich poglądów 😉

23 minuty temu, krzysieks_2007 napisał:

Nie jestem anonimowy. 

Popatrz, w stopce nic a w guglu posty na audiostereo i wiocha.pl 😉

nagrywamy.com

Odpuszczam bo w kłutni pobłądziliśmy obaj. 

Ukryta Zawartość

Pełne i prawidłowo zrobione emphasis na cdr. Warto również posłuchać. 

Pozdrawiam. 

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

Odpuszczam bo w kłutni pobłądziliśmy obaj.

Kłótnia jest zła ale dyskusja dobra.

Nikt chyba nie podważył niczyich doświadczeń w zakresie nagrywania muzyki na płytach CD-R. Być może masz w tym gronie największe.

Natomiast pozostaje wątek który tę burzę wywołał, tzn poprawianie nagrań na CD poprzez manipulację ciągami próbek PCM i wprowadzanie zmian w zależnościach "fazowych", czy raczej czasowych. Takie manipulacje zawsze zrobią różnicę, która dla kogoś może nawet zabrzmieć lepiej, bo wygenerują znaczne zmiany w odbiorze przestrzennym w stereo i nawet w paśmie sygnału.

Jednak takie grzebanie w próbkach nie jest obiektywnie dobre i moim zdaniem wpisuje się w audio mit, że realizatorzy psują dobre nagrania, które następnie oświeceni audiofile muszą na różne sposoby poprawiać.

Nad tym wątkiem poprawiania poprzez zmiany "fazy" na słuch powinniśmy się może tutaj pochylić i wyjaśnić, o co chodzi. Bo naprawdę, brzmi to jak bzdury.

A to by trzeba zacząć od tego jak na samym końcu te próbki trafiają do przetwornika da w kostce scalonej dac. 

Bo za przeproszeniem do tego momentu to można z próbkami wszystko zrobić, łącznie z wysłaniem na Księżyc. 

Możemy się również zastanowić nad samymi domniemanymi zależnościami fazowymi. W ciągu bitów PCM (bo nie próbek przecież) odstępy są na poziomie jakichś us (mikrosekund). W zespole głośnikowym w określonej sytuacji można zmienić polaryzację określonego głośnika i z reguły nikt tego nie usłyszy a to aż czasy ms (milisekund).

W zespole głośnikowym w określonej sytuacji można zmienić polaryzację określonego głośnika i z reguły nikt tego nie usłyszy a to aż czasy ms (milisekund).

Kiedy w zwrotnicy aktywnej wciskam Polarity dla prawego subwoofera, czyli zmieniam polaryzację, w przestrzeni znika część wspólna czyli bas. Czy piszemy o tym samym?

Prawie. Odwracanie polaryzacji głośników przez konstruktora w ZG w związku z działaniem zwrotnic. Np. gwizdka, kiedy sumaryczna faza akustyczna i elektryczna zbliża się do 180 stopni. Same zwrotnice, filtrowanie akustyczne powoduje przesunięcia faz na poziomie jak widać porównywalnym z okresem przebiegu. To poziom tysiąc razy większy od czasów w przebiegach audio PCM.

W subwooferach "fazę" przełącza się ze względów z dopasowaniem do pozostałych ZG. Ponieważ SW stać może z dala od ZG więc czasami jego "faza" może nie być oczywista. Acz pogratulować jak słyszysz przełączanie "fazy" SW.

Istnieje również zjawisko podłączenia wzmacniacz ZG. Oczywiście oba ZG w tej samej polaryzacji. Sama zmiana polaryzacji na obu ZG bywa rozróżnialna... Ale to temat na osobny wątek.

Oczywiście, wiem że wspomniany prztyczek służy do zgrania, w moim przypadku, "subów z górkami". Dałem tylko przykład, jak manipulacja "fazą" pomiędzy kanałami w stereo, tutaj prztyczkiem Polarity brutalna, wpływa na odbiór. Dodam, że wcale nie było lepiej bez basu, a to właśnie było wspomniane na początku 180 stopni:)

17 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Odpuszczam

Przeprosiny przyjęte 😉

17 godzin temu, krzysieks_2007 napisał:

Pełne i prawidłowo zrobione emphasis na cdr. Warto również posłuchać.

Gratulacje. Pytanie po co. Dzisiaj de-emfaza na CD to przeżytek, nic nie daje a wymaga obniżenia poziomu sygnału, czyli generalnie po co. W rezultacie tego dość mocnego podbicia góry płyty z preemfazą można wytłoczyć z mało dobitego materiału, może jakaś klasyka czy coś. Niestety, najczęściej preemfaza będzie oznaczała przesterowanie. Oczywiście większość programów ripujących nie radzi sobie z deemfazą i pliki zgrabowane z takich płyt wychodzą zbyt jasne, więc jeżeli chcemy je nagrać na płytę to trzeba zaznaczyć że to są pliki z preemfazą. Umie to EAC, więc da się za darmo.

Ukryta Zawartość

Z takich sensowniejszych programów umie wavelab, ale jakoś nie mogę się do niego przekonać. Sonoris i Hofa nie umieją, więc DDP z nich nie powstanie. Jest jakieś rozwiązanie "command line", można się bawić ale w zastosowaniach odpowiedzialnych bym się bał. Można pliki przerabiać SoXem, nawet EAC to proponuje. Spróbowałem uzyskać filtr deemfazy - to jest dość mocne działanie, mniej więcej coś takiego:

de-emph.thumb.PNG.b17f694aafe283e7d7ff7c85ea11da8e.PNG

Zaaplikowanie odwrotnego korektora, czyli preemfazy, do normalnego współczesnego pliku audio skutkuje wzrostem poziomu szczytowego o jakieś 6dB, o tyle by trzeba było sciszyć taki plik. Jednak chyba najlepiej i najprościej byłoby grabować czymś, co sobie z deemfazą radzi - np. iTunes. Oczywiście, można debatować, czy w iTunes deefaza jest ok czy nie, ale tak samo z odtwarzaczami - nie wiadomo, co tam jest. Wtedy po grabowaniu mamy normalne pliki, można ich słuchać na komputerze i nagrać na płytę - oczywiście normalnie, bez flagi preemfazy.

Co do tych 18 bitów i innych zabaw z pierwszego posta to odpowiedzi się chyba nie doczekam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

15 minut temu, Grzegorz7 napisał:

@przemak

Gdzie na płycie CD jest informacja o zastosowaniu preemfazy? Jeśli jest...

W danych subkanalowych. Najczęściej określa się to jako "kody pq", tam są różne dane. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

O subkodach wiem. 

Myślałem o jakimś oznaczeniu graficznym na płycie. 

Nie sądzę, w każdym razie nie wiem o niczym takim. To miało być przezroczyste dla klienta.

nagrywamy.com

@przemak ... o czymś takim dyskutujecie ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elbing
uzupełnienie
19 minut temu, Elbing napisał:

@przemak ... o czymś takim dyskutujecie ? :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najbardziej oczywisty element dyskusji, tak. Reszta jest milczeniem 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Najbardziej oczywisty element dyskusji, tak. Reszta jest milczeniem 😉

co rozumiesz przez tą resztę ?

3 minuty temu, Elbing napisał:

co rozumiesz przez tą resztę ?

No, parę wyzwań było 😉

W dniu 10.12.2022 o 16:09, krzysieks_2007 napisał:

na jednym cdr są  ścieżki hdcd

W dniu 10.12.2022 o 16:09, krzysieks_2007 napisał:

możliwość posłuchania z kompaktu na cdr materiału 18bit

W dniu 7.12.2022 o 10:23, krzysieks_2007 napisał:

oczyszczenie materiału ze wszystkiego co szadkuje dźwięk

W dniu 7.12.2022 o 10:23, krzysieks_2007 napisał:

korekta czasu między lewym a prawym kanałem tak by uzyskać precyzyjne przesunięcie o 180 stopni

Tak mniej więcej wygląda poziom sygnału standardowego współczesnego utworu bez i z pre emfazą:

preemfaza.gif

+3,2dB. O tyle trzeba by sciszyć plik, żeby go potem nagrać na płytę bez zniekształceń. W innych utworach wychodzi mniej, w innych więcej.

nagrywamy.com

czemu miałaby służyć ta pre emfaza na płytach CD (tak po polsku) ? przecież to zapis cyfrowy, zero - jedynkowy ...

3 minuty temu, Elbing napisał:

czemu miałaby służyć ta pre emfaza na płytach CD (tak po polsku) ? przecież to zapis cyfrowy, zero - jedynkowy ...

Ten zabieg miał na celu poprawę jakości w górnym paśmie - przetworniki były słabe, szumiały i źle brzmiały, niektóre były w ogóle 14 bitowe - preemfaza i deemfaza znane z radia FM doskonale się nadawały do tego. Muzyka ma rozkład szumu różowego, w wyższych oktawach ma mniejszą energię, to działa i się sprawdza. Dzisiaj to pamiątka, w dodatku jak widać powyżej przy nowoczesnym masteringu (co by o nim nie myśleć, taki jest) praktycznie niemożliwa do zastosowania.

nagrywamy.com

Emfaza to nie tylko flaga która aktywuje tryb pracy analogu w cd, to również 2 dodatkowe bity danych audio. Jadną z korzyści jest większe wypełnienie nimi strumienia rf . Zmnienia się ilość danych które dac odtworzy jako dźwięk w stosunku do danych dodatkowych które zostaną na wyjściu wyciszone.Cd gra mniej dziur a więcej muzyki. 

Acccuphase 

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

i z reguły nikt tego nie usłyszy a to aż czasy ms (milisekund).

Nie przesadzaj, każdy kto ze 2 razy w życiu się pomylił podłączając, zorientuje się. Choć nawet na AS bywały przypadki że się wystawca nie zorientował że pochrzanił. 

Ale może ktoś mógłby mi po chłopsku wytłumaczyć. Nie wiem o tym jak całość układów w odtwarzaniu działa, ale nie jest tak że bity z płyty są zapisywane w buforze, przetaktowane i wypuszczane na dac z dokładnością zegara odtwarzacza? Te błędy cd mają jakąkolwiek szansę wpływać na pracę dac (no, oczywiście do czasu zgubienia próbki której matematyka korekcji błędów nie jest w stanie odtworzyć)? Bo mam wrażenie że z definicji CD jako płyta miała być tania, a więc nie należy do elementów mechaniki precyzyjnej o jakiejś ultradokładności, to samo z warstwą odbijającą. Wydaje mi się że sam układ napędu też swoje wnosi. Płyta przecież nie jest idealnie pozycjonowana na stożku, zawsze się jakoś tam lepiej czy gorzej ułoży, bo mamy tarcie... 

Ma to jakieś głębsze znaczenie dla dac-a?

17 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Emfaza to nie tylko flaga która aktywuje tryb pracy analogu w cd, to również 2 dodatkowe bity danych audio. Jadną z korzyści jest większe wypełnienie nimi strumienia rf . Zmnienia się ilość danych które dac odtworzy jako dźwięk w stosunku do danych dodatkowych które zostaną na wyjściu wyciszone.Cd gra mniej dziur a więcej muzyki. 

Nie. 

nagrywamy.com

1 minute ago, micwoj said:

Wydaje mi się że sam układ napędu też swoje wnosi. Płyta przecież nie jest idealnie pozycjonowana na stożku, zawsze się jakoś tam lepiej czy gorzej ułoży, bo mamy tarcie... 

I teraz masz grę komputerowa która na nośniku dvd ma kilkanaście GB - wystarczy że jeden bit w głupim miejscu skopiuje się źle i gracz jest wkurzony. Jakim cudem ten przemysł działa skoro to tak zawodny mechanizm? 

Podpowiem ze odpowiedź jest prosta. 

• Pokaż nowe odpowiedzi