Skocz do zawartości
IGNORED

Pomysł na kolumny o wysokiej efektywności

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilką widziałem że ktoś wystawił temat z wzmacniaczem w klasie  A i zapewne będą chętni go wykonać, bedzie potrzebny komplet kolumien o wysokiej efektywności, i ja takowy mam, ale chce Was się poradzić, jakie rozwiązanie będzie lepsze, 2 stosunkowo duże paczki, czy raczej 2 małe tzw nadstawki, grające od ok 80 hz w góre, i centralny 2 głośnikowy bas..? czemu bas 2 głośnikowy, ano temu, że wtedy moge zrobić to wszystko na podziałach pasywnych, Tzw nadstawki, to żargon z mojej podstawowej niszy pro, widze na 2 sztukach solidnych głośników 6,5 cala, jako di-appolito, to taniej, albo klasyka z wstęgą nad midbasami..  zakładana efektywność tych tzw nadstawek to 98-99 dB/1w1metr, i tu jużmam głośniki, gorzej z basami, alecoś się wymyśli...

Co radzicie, bo nie ukrywam że projektuje to dla Waszej niszy, zatem to ma się Wam podobać.

2 godziny temu, silver_sound napisał:

gorzej z basami, alecoś się wymyśli...

Aktywny moduł basowy zrekompensuje problem różnicy efektywności. Moim zdaniem rozwiązanie bardzo dobre, pozwalające dodatkowo korygować mody pomieszczenia. Wyjdzie taniej niż dublowanie głośników basowych w celu uzyskania wysokiej skuteczności lub zakup drogich o wysokiej skuteczności i jakości.

1 godzinę temu, Ricambi napisał:

Aktywny moduł basowy zrekompensuje problem różnicy efektywności. Moim zdaniem rozwiązanie bardzo dobre, pozwalające dodatkowo korygować mody pomieszczenia. Wyjdzie taniej niż dublowanie głośników basowych w celu uzyskania wysokiej skuteczności lub zakup drogich o wysokiej skuteczności i jakości.

Witam

Dzięki kolego za cenną rade, zapewne z niej skorzystam, bo mam taki już sprawdzony projekt. jasiński k

pomyślałem, że mógłby wystąpić problem z sumowaniem basu z obu kanałów, zatem lepiej zaprojektować nową elektronikę, gdzie byłyby wejścia z obu kanałów preampa, i wyjścia na wzmacniacz/wzmacniacze sekcji średniowysokotonowej, z możliwością ustalania czy są one filtrowane, czy moduł subbasowy, działa oddzielnie z możliwością zmiany fazy, i przestrajania f filtra górnozaporowego. Za kilka dni, choć święta na horyzoncie i może być poślizg, dostane prototypową obudowe subbasową 2 x 8 cali, o którym tu pisałem w innym temacie...która, co zakładam powinna zagadać od 30 hz...

Jesli chodzi o aktywny bas 2x8“.

Jestem zwolennikiem i posiadaczem WIELKICH basow/subwooferow, ale musze przyznac, ze raz mi sie zdarzylo, ze „MALE“ basy/subwoofery wywarly na mnie totalne, niezapominalne wrazenie. Byly to zestawy glosnikowe firmy Abacus. Slyszalem je na kilkudniowym workshopie w duzym hotelowym konferencyjnym pomieszczeniu. Jak dalismy ostro gazu, wiekszosc osob ze wzgledu na poziom/cisnienie szybko opuscila pomieszczenie. Takiego basu (miedzy innymi odjazdowe nagranie organowe) jeszcze nie slyszalem

Robilem pozniej „badania“, jakie to przetworniki -> Wavecore

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3706.thumb.jpg.802b5f0217fb9a19a80ec5ff60f22fd7.jpg
IMG_3707.thumb.jpg.54259a6dfc96a82d09fa3c4fa8216a7f.jpg

IMG_3708.thumb.jpg.fe427339d64e71274a0f0891053eaaea.jpg

Gdybym budowal zintegrowane zestawy glosnikowe, to obojetnie jak by wygladala „gora“, dol byl by na pewno dokladnie taki jak powyzej (z aktywnym modulem dla basu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, xajas napisał:

Postaw na wierzch zamiast tej tuby cos takiego

Ukryta Zawartość

IMG_3709.jpg

Ale po co? Tuba z coaxialem pokrywa pasmo 380-18-20k i jest to punktowe źródło dźwięku. Możliwe do uzyskania natężenia są raczej poza zasięgiem proponowanych nadstawek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Yotomeczek napisał:

Ale po co? Tuba z coaxialem pokrywa pasmo 380-18-20k i jest to punktowe źródło dźwięku. Możliwe do uzyskania natężenia są raczej poza zasięgiem proponowanych nadstawek.

Odnosnie natezenia powiem tylko jedno: absolutnie BRUTALNE!

Witam

Pierwszy pomysł jaki miałem to wykorzystanie wspominanego już któregoś z serii 12/15 hcx B&C, ale to kolubrynka musiała by być, a wiadomo,że mało kto posiada 50 lub więcej metrów salon odsłuchowy, trzeba raczej dopasować się do realiów większości z nas..

potem przyszedł pomysł na głośniki 6,5 cala, w ilości, 2 lub 4, z centralnym basem, a podpowiedź kolegi aby był to aktywny klocek przesądziła i przekonała mnie do takiego konceptu

musze odnaleźć foty mojej paczki profesjonalnej VKS465, która mogła by być pirrwowzorem. Jest to rozwiązanie 4 x 6,5 cala, w nieco zakombinowanym układzie di-appolito. wąziutki słupek ok 20 x 20 cm, wysokości ok 110cm, gdzie głośnikisą w układzie, od dołu, 3 szt, nad nimi horn wysokotonowego, i najwyżej jeszcze jedna 6,5 calówka. taki układ co sprawdziłem pozwala ominąć wade podstawowego układu d-appolito.

13 minut temu, silver_sound napisał:

mało kto posiada 50 lub więcej metrów salon odsłuchowy, trzeba raczej dopasować się do realiów większości z nas..

Ja już zgłupiałem z tym. Jedni piszą, że metraż nie ma większego znaczenia, i można wstawiać duże, bardzo duże kolumny, bo chodzi głównie o odległość kolumn od słuchacza, z kolei inni piszą o duszeniu się kolumn. WTF?

Naprawdę nie da się tego jednoznacznie określić?

Edytowane przez Adi777

mam też pomysł na wykonanie krosowera do klocka aktywnego basowego, aby nie bawić

się w niewykonalne sprzężone filtry górno i dolno zaporowe. przypomniałem sobie takie rozwiązanie zastosowane jeszcz pod koniec XX wieku, przez firme NAKAMICHI, jeden filtr a drugie filtrowanie pozyskane za pomocą układu różnicowego.

taki patent ma niesamowitą zalete== idealna spójność fazowa między filtrami...

8 minut temu, Adi777 napisał:

Ja już zgłupiałem z tym. Jedni piszą, że metraż nie ma większego znaczenia, i można wstawiać duże, bardzo duże kolumny, bo chodzi głównie o odległość kolumn od słuchacza, z kolei inni piszą o duszeniu się kolumn. WTF?

nie da, bo jest to kwestia szalenie indywiduala, jaki sprzęß i jaki gust...

8 minutes ago, Adi777 said:

w skórcie: nie da 😄

cel: system stereo wraz z pomieszczeniem i adaptacją ma zapewnić jak najniższe zniekształcenia dla zadanego poziomu głośności i rodzaju muzyki

Może być tak, że większe kolumny w małym pomieszczeniu będą miały niższe thd niż mniejsze - tu się wszystko musi do siebie spasować - tor elektroniczny do tego jakie wymagające są kolumny, system stereo do akustyki pomieszczenia.

Projektowanie systemu to nie jest prosty temat.

Godzinę temu, silver_sound napisał:

Witam

Pierwszy pomysł jaki miałem to wykorzystanie wspominanego już któregoś z serii 12/15 hcx B&C, ale to kolubrynka musiała by być, a wiadomo,że mało kto posiada 50 lub więcej metrów salon odsłuchowy, trzeba raczej dopasować się do realiów większości z nas..

Przeciez te przetwornki nie nadaja sie na "pelnowartosciowy" zestaw glosnikowy (nawet duzych rozmiarow) -> brak basu!

Mam takie (porownywalne 18Sound) i ponizej 80Hz przejmuja "prawdziwe" niskotonowce

52 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

w skórcie: nie da 😄

cel: system stereo wraz z pomieszczeniem i adaptacją ma zapewnić jak najniższe zniekształcenia dla zadanego poziomu głośności i rodzaju muzyki

Może być tak, że większe kolumny w małym pomieszczeniu będą miały niższe thd niż mniejsze - tu się wszystko musi do siebie spasować - tor elektroniczny do tego jakie wymagające są kolumny, system stereo do akustyki pomieszczenia.

Czy THD to parametr zalezny od pomieszczenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Przeciez te przetwornki nie nadaja sie na "pelnowartosciowy" zestaw glosnikowy (nawet duzych rozmiarow) -> brak basu!

Mam takie (porownywalne 18Sound) i ponizej 80Hz przejmuja "prawdziwe" niskotonowce

Ma kolega racje, dlatego wymagalny by był subwofer, a skoro już to moim zdaniem lepiej będzie zastosować rozwiązanie zaproponowane powyżej, sub na 8-12 cali i powyżej 6,5-8 cali

Godzinę temu, silver_sound napisał:

nie da, bo jest to kwestia szalenie indywiduala, jaki sprzęß i jaki gust...

E tam, co ma "duszenie" z gustem.

Co to jest "duszenie"? podbicie charakterystyki w zakresie basu? Cz to zalezy od gustu albo sprzetu?

Nie, to kwestja akustyki pomieszczenia.

1 minutę temu, xajas napisał:

E tam, co ma "duszenie" z gustem.

Co to jest "duszenie"? podbicie charakterystyki w zakresie basu? Cz to zalezy od gustu albo sprzetu?

Nie, to kwestja akustyki pomieszczenia.

Moim zdaniem jest to kwestia rodzaju obudowy zastosowanej do subwofera. najczęściej proste b-r, bo to "wymyśli"komputer...ale zmodyfikować BP6, ani komputer, ani właściel tegoż nie potrafi..

6 godzin temu, xajas napisał:

„MALE“ basy/subwoofery wywarly na mnie totalne, niezapominalne wrazenie.

To wg niektórych Kolegów niemożliwe 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

52 minuty temu, silver_sound napisał:

Moim zdaniem jest to kwestia rodzaju obudowy zastosowanej do subwofera. najczęściej proste b-r, bo to "wymyśli"komputer...ale zmodyfikować BP6, ani komputer, ani właściel tegoż nie potrafi..

czym w tym kontekscie rozni sie 40Hz z BR od 40Hz z BP?

1 hour ago, xajas said:

Czy THD to parametr zalezny od pomieszczenia?

No bardziej od adaptacji niż wielkości moim obecnym zdaniem. 

42 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No bardziej od adaptacji niż wielkości moim obecnym zdaniem. 

To nie jest odpowiedz na moje pytanie.

Czyli jeszcze raz

Czy wynik pomiaru THD zalezy od elekroniki (wszystkich komponentow Audio od zrodla az po glosniki) czy takze od pomieszczenia (obojetnie czy wielkosci czy adaptacji)

Edytowane przez xajas
44 minutes ago, xajas said:

Czy wynik pomiaru THD zalezy od elekroniki (wszystkich komponentow Audio od zrodla az po glosniki) czy takze od pomieszczenia (obojetnie czy wielkosci czy adaptacji)

Jedno i drugie. 

43 minuty temu, xajas napisał:

To nie jest odpowiedz na moje pytanie.

Czyli jeszcze raz

Musi zależeć od pomieszczenia, nawet na chłopski rozum. Różne graty czasem bardzo głośno grają przy niskich częstotliwościach. Drzwiczki, szafki, półki, wykończenia, urządzenia, monitor itp. Już nie wspomnieć o ruchu pojazdów na ulicy obok. To nie znaczy że nie ma trików pomiarowych, które pozwolą skasować pewne błędy w słabych warunkach. Każdy otrzyma jakieś wyniki, to jest pewne, jednak jeden pomiarowiec bardziej, drugi mniej wiarygodne.

Dla przykładu pomiar izolacyjności okien w wymaganych warunkach pomiarowych. Więc okna, a co dopiero głośniki i ich zniekształcenia.

Edytowane przez Piotr_1

Zakładam iż konstrukcja ta ma być przeznaczona dla posiadaczy A klsowych wzmacniaczy, czy to lampka, czy tranzystor, i to urządzenie jest sercem kompletu, zatem, kwestia gniazd sygnałowych i wyjściowych, rastr asymetryczny i gniazda chinch, czy rastr symetryczny i gniazda XLR, czy i to, i to, gdzie się da, i gdzie najlepiej taki dualizm, prosze o podpowiedzi, bo narazie jestem w miejscu z napisem rastr symetryczny i XLR.., ale zdaje sobie sprawe, że mało urządzeń w Waszej niszy jest tak skonstruowana..

rastr symetryczny ma wielką zalete bo uniezależnia od długoścci kabli sygnałowych, i zdecydowanie lepiej separuje od śmieci, nawet tych sianych przez zasilacze impulsowe.

możliwość zmiany wyjścia na wzmacniacz do pasma środkowego i wysokotonowego, na pełnopasmowe, z krosowania z filtrem górnozaporowym w basie, może w niektórych sytuacjach pomóc w ustawieniu i konfiguracji sprzętu w określonych, trudniejszych warunkach.

mam dużo czasu, i skoro projektuje od początku nowe, to jest szansa na takie zaprojektowanie, aby było całkowicie o ile się da uniwersalne.

Jak to się mówi.. na papierze elektronika, czyli zarys schematu jest gotowy.
zakładam, że moduł napędowy subbas będzie mógł być przełączany i będzie miał 2 funkcje, jako krosower, czyli podział na bas, i kolumny szerokopasmowe, zasilane z filtrem dolnozaporowym, ustalanym potencjometrem dla obu kanałów synchronicznie.  druga możliwość pracy to pełne pasmo,na kolumny pełnopasmowe, i tym samym potencjometrem ustalana częstotliwość górma dla subwofera zasilanego zsumowanym pasmem basowym z obu kanałów. potencjometrem regulowana moc kanału basowego, i możliwość odwracania fazy za pomocą przełącznika moge ten moduł mocować z przodu , lub z tyłu subwofera, ale nie zamiennie, choć nad tym pracuje. zakładam filtry o nachylaniu 24 dB/oct, czyli dość ostro, jak na urządzenie czysto analogowe. Spójność fazową w przypadku sterowania krosowego zapewnia układ, który pozwoliłem sobie zaimplementować, a  opracowany przez znakomitą firme  NAKAMICHI
Napęd basu==300-500W w klasie H Zasilacz impulsowy...i tu mam obiekcje, czy nie będzie konfliktu ze wzmacniaczem lampowym...?

tak widze full-range o wysokim spl   4x 6,5 cala, wysokotonowy z niszy studioline, markowych producentów z niszy profesjonalnej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi