Skocz do zawartości
IGNORED

Gęste pliki

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, piramidon napisał:

Proszę, wymień inny(aktualnie dostępny), znany Ci przetwornik - tańszy i zbliżony formą do treści.

Lektura ASR (Audio Science Review), dokładna analiza przeprowadzonych tam testów opisów i wybór końcowy, może być taki jak w/w. Wybiera kupujący a nie ja 😉.

Wesołych Świąt

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Lektura ASR (Audio Science Review)

Nawet zarejestrowałem się tam, ale brak wystarczającego obycia w temacie powoduje niepewność osądów.

Pomóż!

Za 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

"Dysonans poznawczy to stan napięcia emocjonalnego, który występuje, gdy ludzie doświadczają sprzeczności między swoimi przekonaniami a nowymi informacjami lub doświadczeniami. Może to prowadzić do frustracji lub niepokoju i sprawić, że ludzie będą szukać sposobów na rozwiązanie tej sprzeczności, aby mogli ponownie odczuwać spójność i pewność. Dysonans poznawczy może być silnym motorem zmiany zachowań i przekonań, ponieważ ludzie są skłonni do dostosowywania swoich przekonań, aby zapewnić spójność między tym, co wiedzą, a tym, co robią."

Tak, posiłkuję się sztuczną inteligencją.

"Sorry, taki mamy klimat."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Lektura ASR (Audio Science Review), dokładna analiza przeprowadzonych tam testów opisów i wybór końcowy, może być taki jak w/w. Wybiera kupujący a nie ja 😉.

Lechu, ale trochę tego przewaliłem i naprawdę pomiar kilku parametrów, które na dodatek są zazwyczaj poza możliwościami naszego ucha nic nie mówi jak ten sprzęt rzeczywiście gra. Pomiary wychodzą dobrze dla sprzętów z silnym sprzężeniem zwrotnym, a ja zauważam że takie granie mi nie pasuje. Nie ma wiele wspólnego z naturalnym brzmieniem instrumentów i glosów ludzkich, mimo że w teorii powinno idealnie je odtwarzać... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 minut temu, piramidon napisał:

Może to prowadzić do frustracji lub niepokoju i sprawić, że ludzie będą szukać sposobów na rozwiązanie tej sprzeczności, aby mogli ponownie odczuwać spójność i pewność.

Niepokój to zły doradca w kwestiach audio, powoduje bardzo niestabilny stan emocjonalny organizmu co powoduje dużą zmienność w odbiorze bodźców, np. ze sprzętu grającego. Jak chcesz mieć maksymalną spójność to polecić mogę tradycyjnie przejście na systemy aktywne. Oczywiście one też nie gwarantują pełnego i natychmiastowego sukcesu, ale szybciej niż pasywne przybliżają nas do niego. To oczywiście tylko moja prywatna opinia mało popularna w polskim świecie audio 😉.

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pomiary wychodzą dobrze dla sprzętów z silnym sprzężeniem zwrotnym, a ja zauważam że takie granie mi nie pasuje.

Też nie dążę do maksymalizacji parametrów tak że podzielam taką opinię. Moja opinia dotycząca np. głębokości sprzężenia zwrotnego też już była na forum prezentowana, jestem zwolennikiem rozsądnej głębokości i nie jestem fanem braku globalnego sprzężenia. Dlatego użyłem w jednym z systemów aktywnych wzmacniaczy końcowych z modułami UcD a nie N-Core firmy Hypex. Różnią się głównie głębokością sprzężenia zwrotnego, N-C mają dużo głębsze. Oczywiście lepsze parametry techniczne uzyskuje się na N-C, ale ta wyższość parametrów jest już daleko poza zasięgiem ludzkiego słuchu.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

25 minut temu, Lech36 napisał:

polecić mogę tradycyjnie przejście na systemy aktywne

Za późno: mam trzy pary kolumn w trzech pomieszczeniach.

Do różnej muzyki. I nastroju.

Np. do słuchania koncertów mam profesjonalny wzmacniacz estradowy. Jak trzeba łoić, to łoję.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Za późno: mam trzy pary kolumn w trzech pomieszczeniach.
Do różnej muzyki. I nastroju.
Np. do słuchania koncertów mam profesjonalny wzmacniacz estradowy. Jak trzeba łoić, to łoję.
Fajnie, mam podobnie. Jedna z dwóch moich grających instalacji to też nagłośnienie klubowe/estradowe. Wzmacniacz estradowy jednak sprzedałem bo był chłodzony wentylatorem i przeszkadzał w normalnym słuchaniu. W tym moim zestawie funkcję DAC pełni Behringer Ultramatch SRC2496 na AKM, który gra sygnałem z RPi, BluRay albo TV.
4 minuty temu, msankowski napisał:

Wzmacniacz estradowy jednak sprzedałem bo był chłodzony wentylatorem i przeszkadzał w normalnym słuchaniu.

Posiadany Crown z serii xls włącza wentylator dopiero, gdy jest to najmniejszy problem akustyczny... ;)))

48 minut temu, Lech36 napisał:

Dlatego użyłem w jednym z systemów aktywnych wzmacniaczy końcowych z modułami UcD a nie N-Core firmy Hypex. Różnią się głównie głębokością sprzężenia zwrotnego, N-C mają dużo głębsze.

Nie słyszę tego efektu w Ncore, być może specyfika D klasy. Mam wręcz wrażenie że gra to co dostanie z pre i nic od siebie nie wnosi. Ale już dac śrubowane pod parametry ASR są dla mnie niestrawne. 

W dniu 24.12.2022 o 13:34, marcinmarcin napisał:

Mi właśnie brakowało takiego dźwięku jak z Clarett

Bądź uprzejmy podać pełną nazwę Claretta, którego Ci tak brakowało, zaintrygowałeś mnie.

Bądź uprzejmy podać pełną nazwę Claretta, którego Ci tak brakowało, zaintrygowałeś mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pewnie niebawem odpowie:)

I Focusrite Clarett i tańszy Scarlett mają bardzo dobre sekcje DAC. Ich ograniczeniem funkcjonalnym jest konfiguracja dostępna tylko z aplikacji na pc. Jeśli Twoim źródłem jest komputer, taki interfejs audio może być bardzo dobrym rozwiązaniem. Jeśli miałby być samodzielny, to może być mniej praktyczny niż DAC do domowego audio.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, piramidon napisał:

Clarett 2 pre Usb 

3 godziny temu, msankowski napisał:

Ich ograniczeniem funkcjonalnym jest konfiguracja dostępna tylko z aplikacji na pc.

Zgadza się, konfiguracja tylko z PC, ale działa świetnie z Volumio. Z największych upierdliwości - brak pilota i konieczność podłączenia lapka (PC) żeby przełączyć na wejście optyczne jak chce TV oglądać. 

Jakość dźwięku wynagradza brak funkcjonalności - próbowałem kilka razy wrócić do RME, nie dało się 🙄

Gość

(Konto usunięte)
19 godzin temu, piramidon napisał:

Posiadany Crown z serii xls włącza wentylator dopiero, gdy jest to najmniejszy problem akustyczny... ;)))

Często dość pojawia się temat zbyt głośno działający wentylator w końcówkach. W moim AR jest tak to skonstruowane, że działa cały czas od włączenia. I kiedyś naprawdę były te wentylatory (po jednym na kanał) dość głośne, aż zawiozłem końcówkę do ówczesnego dystrybutora i wymienił mi na inne, o tych samych parametrach i wymiarach odpowiednich i bardzo cichych od współczesnych komputerów i naprawdę w ogóle ich nie słyszę przy nawet cichym słuchaniu. Giną w tle normalnego szumu otoczenia. Warto sprawić sobie taki upgrade, jeśli komuś to przeszkadza.

23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Mam wręcz wrażenie że gra to co dostanie z pre i nic od siebie nie wnosi.

UcD też gra to co dostanie z pre. i nic od siebie nie wnosi co mogłoby przekroczyć progi percepcji człowieka.

4 godziny temu, pantagruel napisał:

Często dość pojawia się temat zbyt głośno działający wentylator w końcówkach.

Firmy dbające o dobre imię wentylatory sterują w sposób "inteligentny", jak można to się nie kręci, jak trzeba to włącza niski bieg a dopiero jak układ jest mocno zagrożony temperaturą włącza się maksymalny bieg. Wentylatory też są w wykonaniu cichym i standardowym, powinno się stosować te ciche.  

23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie słyszę tego efektu w Ncore, być może specyfika D klasy.

Głębokie sprzężenie globalne dobrze wykonane i skompensowane nie będzie na pewno słyszalne, ale jest bardziej podatne na zmienne w czasie parametry elementów z których jest wykonane. Oczywiście należy zadbać o to żeby w skład takiego bardzo głębokiego sprzężenia wchodziły elementy tylko najwyższej czasowej stabilności i wtedy będzie wszystko O.K. To zadanie firmy opracowującej moduły dla np. klasy D. Myślę że np. taka firma Hypex wie co robi. Niemniej wzrost parametrów serii N-Core w stosunku do serii UcD moim zdaniem nie będzie miał skutków słyszalnych w domenie słuchu człowieka. Oczywiście technicznie lepsze są moduły N-Core.  

W dniu 23.12.2022 o 18:36, szymon1977 napisał:

A jakie by było bez marzeń?

Zgodne z zasadami techniki znanymi w 21 wieku. Marzenia w audio to błąd, jest tylko technika.

W dniu 23.12.2022 o 21:11, Adasza napisał:

Gęste brzmią spokojniej,

Może to kwestia związana z w/w emocjami związanymi z gęstością pliku? 😉 

W dniu 25.12.2022 o 13:27, piramidon napisał:

Do słuchania koncertów stosuję systemy aktywne zapewniające poziom dźwięku w miejscu odsłuchu o wartości ca. 108-112dB SPL w miejscu odsłuchu bez słyszalnych zniekształceń. Te systemy które stosuję sprawdzają się też znakomicie przy cichym wieczornym słuchaniu każdego rodzaju muzyki. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Do słuchania koncertów stosuję systemy aktywne zapewniające poziom dźwięku w miejscu odsłuchu o wartości ca. 108-112dB SPL

W jaki sposób to mierzysz? jeśli aplikacją, to jaką?

26 minut temu, piramidon napisał:

W jaki sposób to mierzysz? jeśli aplikacją, to jaką?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Takimi to se można w zakresie "nie przerywającym snu" 😉

Tylko mierniczki, nawet takie:

spl.thumb.jpg.3a48169d41438e197e7a87981b5a71cb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi