Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 15k - system do rozbudowy w opraciu o : CA CXN v2 + Xavian Ambra Exclusiva

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.12.2022 o 16:03, mdavis napisał:

Np. Fezz Audio, Cayin 

A co możesz powiedzieć na temat Line Magnetic LM-88iA ? Warto zamiast bardzo dobrego tranzystora w klasie AB? Jaka żywotność lamp?

Nie znam się na lampowcach, a może się skuszę, mam świetnego brzmieniowo trana ale jest usterkowy. Jak jakas lampa zagra conajmniej tak dobrze jak on to biorę 😉 Nie mogę do Ciebie pisać na priv. ;( potrzebna wyraźna góra, dobra dynamika i nisko schodzący, nie dominujący dół.. kolumny 4 Ohm 90dB (potrzebny wzmacniacz o wysokiej wydajności prądowej) . . . Co Wy na to (?)

(Do autora wątku: wybacz że się podpiąłem) .

A co możesz powiedzieć na temat Line Magnetic LM-88iA ? Warto zamiast bardzo dobrego tranzystora w klasie AB? Jaka żywotność lamp?
Nie znam się na lampowcach, a może się skuszę, mam świetnego brzmieniowo trana ale jest usterkowy. Jak jakas lampa zagra conajmniej tak dobrze jak on to biorę Nie mogę do Ciebie pisać na priv. ;( potrzebna wyraźna góra, dobra dynamika i nisko schodzący, nie dominujący dół.. kolumny 4 Ohm 90dB (potrzebny wzmacniacz o wysokiej wydajności prądowej) . . . Co Wy na to (?)
W tej samej fabryce co LM 88iA jest produkowany muzishare x7. O tyle jest fajniej zrobiony gdyż ma lampę prostowniczą na zasilaniu I wkładając tam Mullarda, można uzyskać rewelacyjne brzmienie.
Odnośnie Musicela m6si I porównania go do Leemy Tucana II, to nie wiem w jakiej muzyce m6si gra lepiej, bo u mnie w żadnej nie zagrał lepiej. Tucanna jest przejrzystrza, bardziej dynamiczna, ma naturalniejsza barwę, nie narzuca tak jak m6si swojego charakteru, Tucana ma lepszą kontrolę na basie i jak widać mniej jest ogłoszeń sprzedaży w stosunku do m6si. Proponuję porównać oba wzmacniacze. Miałem oba równocześnie przez ponad miesiąc. Tylko do tucany trzeba podpinać dobre źródło, ponieważ to ono w dużej mierzę determinuję sposób grania. M6si przez swój charakter może się spodobać przy gorszych jakościowo źródłach bo sam narzuca w dużej mierze sposób grania. Np na kolumnach pmc 5.26 porównując taką Tucanę, M6si i Electrocompanient eci 5 lub 6 moim zdaniem najgorzej wypada m6si. Podobnie jest przy podłączeniu z Trianglami Signature Delta i Alpha. Tak samo w porównaniu m6si i Tucana z Diapason Adamantes, m6si gra bardziej szaro dla mnie. Oczywiście to jest moja subiektywna ocena i odnosi się do wymienionych konfiguracji i nie chcę bronić Tucany, ponieważ jej już nie mam. Ale jak miałbym ponownie kupić wybierając z dwóch wzmaków czyli M6si i Tucany wybrałbym Tucanę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Drugi wzmacniacz, który też fajnie się sprawdzał na połączeniu w przedstawionych konfiguracjach głośników był np Hegel H360. Podponając do niego Daca Pontusa lub dobrego lampowego, można uzyskać, bardzo dobrą synergię. Np w połączeniu z Trianglami h360 mi bardziej się podobał od Tucany. Ale z Diapasonami Tucana dla mnie była ciekawsza.

I nie chodzi mi o to, że m6si jest słaby ale to trochę niższa liga od Tucany i H360 i Electrocompanient ECI6. I tak też jest pozycjonowany cenowo przez dystrybutorów jak i później rynek wtórny.

7 godzin temu, quatross napisał:

Konkretnie tej firmy nie słuchałem wzmacniaczy Opinie na forum są bardzo dobre Zajrzyj na na forum, zakładka - KLUBY

PS Pierwszym krokiem to odsłuch jakiegoś dowolnego wzmacniacza na lampach KT 88 lub KT 150 Gdy brzmienie się spodoba to można dalej zagłębić się w poszukiwania co do wyboru konkretnego wzmacniacza 

Lub tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis

Wspomniany Muzishare X7 polecałem tu już kilka razy. Ja dobrałem do niego monitory na wstęgach Monitor Audio Golf 4G. Poza świetnym brzmieniem już na fabrycznym zestawie lamp ma wbudowane pre phono i wyjście na słuchawki, rozumiem że to wszystko też lampowe. Przy cenie 5-7 kzł chyba niczego lepiej grającego nie znajdziemy.

10 godzin temu, RobG1974 napisał:

W tej samej fabryce co LM 88iA jest produkowany muzishare x7. O tyle jest fajniej zrobiony gdyż ma lampę prostowniczą na zasilaniu I wkładając tam Mullarda, można uzyskać rewelacyjne brzmienie.
Odnośnie Musicela m6si I porównania go do Leemy Tucana II, to nie wiem w jakiej muzyce m6si gra lepiej, bo u mnie w żadnej nie zagrał lepiej. Tucanna jest przejrzystrza, bardziej dynamiczna, ma naturalniejsza barwę, nie narzuca tak jak m6si swojego charakteru, Tucana ma lepszą kontrolę na basie i jak widać mniej jest ogłoszeń sprzedaży w stosunku do m6si. Proponuję porównać oba wzmacniacze. Miałem oba równocześnie przez ponad miesiąc. Tylko do tucany trzeba podpinać dobre źródło, ponieważ to ono w dużej mierzę determinuję sposób grania. M6si przez swój charakter może się spodobać przy gorszych jakościowo źródłach bo sam narzuca w dużej mierze sposób grania. Np na kolumnach pmc 5.26 porównując taką Tucanę, M6si i Electrocompanient eci 5 lub 6 moim zdaniem najgorzej wypada m6si. Podobnie jest przy podłączeniu z Trianglami Signature Delta i Alpha. Tak samo w porównaniu m6si i Tucana z Diapason Adamantes, m6si gra bardziej szaro dla mnie. Oczywiście to jest moja subiektywna ocena i odnosi się do wymienionych konfiguracji i nie chcę bronić Tucany, ponieważ jej już nie mam. Ale jak miałbym ponownie kupić wybierając z dwóch wzmaków czyli M6si i Tucany wybrałbym Tucanę.

Drugi wzmacniacz, który też fajnie się sprawdzał na połączeniu w przedstawionych konfiguracjach głośników był np Hegel H360. Podponając do niego Daca Pontusa lub dobrego lampowego, można uzyskać, bardzo dobrą synergię. Np w połączeniu z Trianglami h360 mi bardziej się podobał od Tucany. Ale z Diapasonami Tucana dla mnie była ciekawsza.

I nie chodzi mi o to, że m6si jest słaby ale to trochę niższa liga od Tucany i H360 i Electrocompanient ECI6. I tak też jest pozycjonowany cenowo przez dystrybutorów jak i później rynek wtórny.

Hegel H360 super fajny wzmak. Miałem przez kilka tygodni. Leciutko podbijał mi ten wyższy bas, ale w bardzo kulturalny sposób. Mega gładki i przestrzenny dźwięk - bez udziwnień. Finalnie wybrałem inny wzmacniacz, ale Hegla miło wspominam. Jedyne na co należy zwrócić uwagę to na bardzo słabo wykonane transformatory. Mój warczał wieczorami tak, że był nie do zniesienia - przypadek znany szeroko na forum, choć trafiają się dobre egzemplarze.

10 godzin temu, quatross napisał:

Nie znam się na lampowcach, a może się skuszę, mam świetnego brzmieniowo trana ale jest usterkowy. Jak jakas lampa zagra conajmniej tak dobrze jak on to biorę 😉 Nie mogę do Ciebie pisać na priv. ;( potrzebna wyraźna góra, dobra dynamika i nisko schodzący, nie dominujący dół.. kolumny 4 Ohm 90dB (potrzebny wzmacniacz o wysokiej wydajności prądowej) . . . Co Wy na to (?)

Do takich kolumn raczej PP niż SET 

Jak są odczepy na 4ohm przy skuteczności 90dB kolumn powinno zapierdzielac 

Do tego opisu ( wyraźna góra , dobra dynamika i nisko schodzący bas….) pasuje jakaś KT

Line Magnetic to wśród chińczyków czołówka ( poziom wykonania i brzmienia mniej więcej jak Cayin , a wyżej niż np Yaquin , z Muzishare nie miałem styczności )oczywiscie to tylko moje zdanie i każdy może mieć inne

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

Ja słuchałem LM 88iA i Muzishare X7 oba z Diapason Adamantes, bardzo podobny sposób grania. Wybrałem X7 po opiniach na zagranicznych forach. Pan Mariusz z Sinusaudio podmienił mi tylko kondensatory, bo więcej nic nie stwierdził co możnaby było poprawić. U mnie gra teraz z Trianglami Signature Delta I nie zamienił bym go ani na tucanę, ani na h360. Ale to za generowaną barwę i muzykalność. Jedynie co w obu tranzystorach jest lepsze to kontrola basu. Ale pierwsze cechy dla mnie są ważniejsze.

Mam inne zdanie. W jakiej .. no np. w jazz wybrzmienia na basie znacznie bardziej mi się podobają z M6si niż Tucana gdzie jest krótko i punktowo z moimi JBL L-300 ale i nie tylko. Dla odmiany z Triangle Delta Signature dla mnie za jasno się z Tucana zrobiło się gdzie M6si ocieplał te kolumny, zresztą wystarczy spytać w klubie MF ile ma M6si z trianglami a ludzie głusi nie są i słuchają i porównują . Idąc dalej to znam takich forumowiczów co właśnie tucane sprzedali i się przesiedli na M6si bo cytuje "ofensywna gra tucany męczyła" . Ile ludzi tyle gustów i opinii pewnie takich co się przesiedli w drugą stronę też się znajdzie.

A dlaczego jest więcej sztuk w odsprzedaży M6si bo to numer 1 w sprzedaży w asortymencie MF i sprzedali tego wielo... Wielo krotnie więcej nim Leema Tucana 1 i 2 razem wziętych to okarut było najprostsze pytanie . Co więcej MF M6si bardzo dobrze trzyma cenę na rynku wtórnym to też o czymś świadczy.

Jak zawsze - pożyczyć i posłuchać u siebie. Z M6si nie będzie problemu z Tucana ciężej ale chyba też da radę . I nie ulegać chwilowemu zachwytowi czy czasem "efekciarskiemu graniu" bo to robi wow a później męczy. Takie moje zdanie oczywiście subiektywne ale bazujące na swoich doświadczeniach.

P.s.
- Nie polecam MF AMS 35i Bo pomimo czystej klasy A to zdecydowanie słabo na basie .
- Niższe modele MF niż M6si - zauważalnie słabsze ogolnie - nie o mocy mówię.
- Do trudnych kolumn jak Infinity czy niektóre B&W świetny jest MF M6si500 / M6500i ale przy dobrej czułości i łagodnym przebiegu impedancji to nie ma co się napinać choć nie widziałem paczek które z wydajniejszym prądowo wzmakiem grały gorzej zawsze jest lepiej tylko kasa ....

Z ciekawostek skoro o Triagle zahaczyliśmy to polecam posłuchać serii anniversary no Antal 40th anniversary. Spore miłe zaskoczenie
653ff6c394704cfa861c7d7d833b5bfe.jpg
fa2fe106ea28c1914c7d3246107e0729.jpg
Mój pies znieruchomiał z wrażenia , ja też

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I na koniec , kolega do którego pojechały te Antale również łączy je z Heglem i bardzo chwali, więc widać to nie odosobniona opinia. Ja nie słyszałem ale kolega wie co mówi więc bazuje na jego opinii zbieżnej z twoją .

Jak ktoś jest zainteresowany M6si to zapraszam, stoi w kartonie gotowy na nowego nabywcę, oosby zainteresowane zapraszam na PW.

Głównym problemem wieku osób jest to, że do przejrzystych wzmacniaczy podpinają słabe źródła i później krytykują wzmacniacz, M6si nie jest tak wybredny pod tym względem jak Tucana czy H360. Ale z dobrym źródłem i Tucana i H360 gra muzykalniej (oczywiście to ogólnik) ale nie będę się rozwodził co to oznacza, więcej kolorytu. Potrafią oddać lepiej przejścia tonalne. Proponuje posłuchać Nilsa Lofgrena z płyty Acoustic Live, jak słychać zróżnicowanie gitar na różnych wzmacniaczach. Musical M6si w cenie do 10tys. zł jest naprawdę dobry ale moim zdaniem i H360, H390 i Tucana II (tylko żadnego nie da się kupić za 10tys. a M6si da się kupić poniżej) są bardziej przejrzystymi (rozdzielczymi) wzmacniaczami i bardziej odpowiadają moim oczekiwaniom. Ale każdy ma swoje odczucia i najważniejsze, żeby samemu być zadowolonym i przed zakupem móc posłuchać. Zarówno Tucany już nie mam jak i nie mam H360, a M6Si mogę zaoferować. Ja lubię brzmienie lampowe i mam wzmacniacz lampowy i końcówkę mocy z przedwzmacniaczem lampowym na 2A3. I tez rozumiem osoby, które nie lubią wzmacniaczy lampowych. Jest wiele zmiennych, które wpływa na ich granie, lampy, kondensatory itp. Wiele kombinacji, a tranzystor gra jak gra i nic nie trzeba przemieniać, ustawiać biasu itp.

Edytowane przez RobG1974
Jak ktoś jest zainteresowany M6si to zapraszam, stoi w kartonie gotowy na nowego nabywcę, oosby zainteresowane zapraszam na PW.

No I to jest konkretna propozycja ale nic dziwnego widząc na czym teraz grasz.

No to ja dodam - jak ci się zamarzą Magellany któreś to pisz na PW. Ponoć Nirvana a z tym dodatkowym tweeterem grającym do tyłu robią mega scenę.

Ja chcę się już wyleczyć z pogoni za lepszym, bo tak można rodzinę rozwalić. Dzisiaj już dwie osoby mnie namawiały na Magellany. Na razie odpuszczam.

Kiedyś sprawdzę jeszcze M8xi, ale to może w 2024r. jak sytuacja gospodarcza będzie bardziej klarowna.

Głównym problemem wieku osób jest to, że do przejrzystych wzmacniaczy podpinają słabe źródła i później krytykują wzmacniacz, M6si nie jest tak wybredny pod tym względem jak Tucana czy H360. Ale z dobrym źródłem i Tucana i H360 gra muzykalniej (oczywiście to ogólnik) ale nie będę się rozwodził co to oznacza, więcej kolorytu. Potrafią oddać lepiej przejścia tonalne. Proponuje posłuchać Nilsa Lofgrena z płyty Acoustic Live, jak słychać zróżnicowanie gitar na różnych wzmacniaczach. Musical M6si w cenie do 10tys. zł jest naprawdę dobry ale moim zdaniem i H360, H390 i Tucana II (tylko żadnego nie da się kupić za 10tys. a M6si da się kupić poniżej) są bardziej przejrzystymi (rozdzielczymi) wzmacniaczami i bardziej odpowiadają moim oczekiwaniom. Ale każdy ma swoje odczucia i najważniejsze, żeby samemu być zadowolonym i przed zakupem móc posłuchać. Zarówno Tucany już nie mam jak i nie mam H360, a M6Si mogę zaoferować. Ja lubię brzmienie lampowe i mam wzmacniacz lampowy i końcówkę mocy z przedwzmacniaczem lampowym na 2A3. I tez rozumiem osoby, które nie lubią wzmacniaczy lampowych. Jest wiele zmiennych, które wpływa na ich granie, lampy, kondensatory itp. Wiele kombinacji, a tranzystor gra jak gra i nic nie trzeba przemieniać, ustawiać biasu itp.

Nie sposób się z tobą nie zgodzić i co więcej czar lampy też mnie dopadł i pomimo sympatii do MF gram obecnie na układzie hybrydowym tj PRE lampowe BAT VK-31SE na 6H30Pi oraz końcówka mocy tranzystorowa BAT VK-600SE. Mam i "trochę lampy" i kontrolę tranzytora. Wiem że to kompromis ale zawsze on gdzieś musi wystąpić. Jak podłączyłem źródło wprost pod końcówke mocy to natychmiast wróciłem do PRE lampowego. Chyba nie ma już odwrotu.

21 minut temu, RobG1974 napisał:

Kiedyś sprawdzę jeszcze M8xi,

Lepiej NuVista 600 lub 800. To jest dopiero dobre granie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może i nie jest wybredny ale jego góra mocno obcina niektóre pasmo. Tam się sporo traci. 

Ja słuchałem kilku zestawień i w zasadzie z każdym tucana grała lepiej. Co prawda był to model II. No chyba że aż taka jest różnica pomiędzy MK1 a MK2.

Być może nawet musical jest bezpieczniejszym wyborem w ciemno. Ale dla mnie leema jest lepsza.

Piotrek 

Lepiej NuVista 600 lub 800. To jest dopiero dobre granie.

Miałem NU-VISTA 600 i to właśnie ten Wzmak mnie pchnął w kierunku pre lampowego. Jak się skończyło to już wiecie. Ale potwierdzam. Bardzo dobre granie i wydajna końcówka mocy w środku siedzi ... Plus nieśmiertelne lampy

Właśnie to jest ciekawe. Czy ktoś jeszcze korzysta z tych lamp? 

Myślałem że musical porzuci ten rodzaj budowania elektroniki ale wygląda że jednak nie 

Piotrek 

Właśnie to jest ciekawe. Czy ktoś jeszcze korzysta z tych lamp? 
Myślałem że musical porzuci ten rodzaj budowania elektroniki ale wygląda że jednak nie 
Piotrek 

Zaprzestali produkcji NU-VISTA 600 i 800 i CD ale ... Weszla nowa linia na nuvistorach. Cen nie komentuje ale kontynuują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No widziałem ta dzielonke 🙂

ale jak znam świat to jakieś sztuki się sprzedadzą 🙂 czemu by nie

No widziałem ta dzielonke
ale jak znam świat to jakieś sztuki się sprzedadzą czemu by nie

Ale co im przeszkadzało w 600 ? Sprzedawalo się .. cena hmm no można było się szarpnąć a teraz to odlot dla nielicznych.

W dniu 27.12.2022 o 23:35, Marcin Wielgus napisał:

Mój pies znieruchomiał z wrażenia , ja też

Ukryta Zawartość

Co tam wzmacniacz czy kolumna ... psina jest po prostu cudna 🤩

Ukryta Zawartość

Co tam wzmacniacz czy kolumna ... psina jest po prostu cudna

Upolowała żabę , muzyczka w tle ... Szczeliwa

34 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Szczeliwa

Ukryta Zawartość

Jest śliczna ... gdybym nie miał sznupka, miałbym taką psinę ja Ty ...

Ukryta Zawartość

W dniu 31.12.2022 o 10:05, Marcin Wielgus napisał:

Ale co im przeszkadzało w 600 ? Sprzedawalo się .. cena hmm no można było się szarpnąć a teraz to odlot dla nielicznych.

Ale teraz patrzę naim też wypuścił nowe klocki z przytupem. Świat się dzieli. Klasa średnia najbardziej to odczuje. Producenci audio będą szli z mocny hiend bo tam kasa jest 

Będzie się sprzedawać mniej ale co z tego skoro bilans $$ wyjdzie na to samo.

Piotrek 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale teraz patrzę naim też wypuścił nowe klocki z przytupem. Świat się dzieli. Klasa średnia najbardziej to odczuje. Producenci audio będą szli z mocny hiend bo tam kasa jest 

Będzie się sprzedawać mniej ale co z tego skoro bilans $$ wyjdzie na to samo.

Piotrek 

Dokładnie klasa średnia. Przykład Creek, który od kilku lat ma w ofercie tylko 1 wzmacniacz za kwotę powyżej 20 tys zł 

Teraz, mdavis napisał:

Dokładnie klasa średnia. Przykład Creek, który od kilku lat ma w ofercie tylko 1 wzmacniacz za kwotę powyżej 20 tys zł 

No nie wiem co im się stało właśnie. Forma wygląda jakby upadała. 

Trochę jak krell

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No nie wiem co im się stało właśnie. Forma wygląda jakby upadała. 

Trochę jak krell

Creek tym zabiegiem strzelił sobie w kolano. Liczył na osoby z większym budżetem finansowym, a tutaj sprzedaż przeciętna. Do tego bardzo mało recenzji. W prasie muzycznej recenzje Creek Voyage i20 takie sobie. 

13 godzin temu, mdavis napisał:

Creek tym zabiegiem strzelił sobie w kolano. Liczył na osoby z większym budżetem finansowym, a tutaj sprzedaż przeciętna. Do tego bardzo mało recenzji. W prasie muzycznej recenzje Creek Voyage i20 takie sobie. 

Ale to u nas. Skoro funkcjonują tak już jakiś czas to może jednak ma to jakiś sens?

Nie mam pojęcia. 

Ale wiem że dawniej rzadko bo rzadko ale zdarzyło mi się polecić 100tke. Teraz firma poszła w zapomnienie. 

Piotrek 

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale wiem że dawniej rzadko bo rzadko ale zdarzyło mi się polecić 100tke. Teraz firma poszła w zapomnienie

Też miałem na odsłuchach Creek 100 lecz Cayin A55TP go wygryzł pod względem brzmienia 

• Pokaż nowe odpowiedzi