Skocz do zawartości
IGNORED

Za malo mocy dla kolumn - jak to okreslic na sluch ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
11 minut temu, szymon1977 napisał:

Tego już nie. Czy to jest ta legendarna wydajnosć prądowa?

Gdy wzmacniacz przestaje pracować stabilnie zaczyna się wzbudzać i staje się generatorem najczęściej wysokich częstotliwości i dlatego uszkadza wysokotonówki. Wydajność prądową określa z jaką najniższą impedancja wzmacniacza może współpracować.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A co tą wartością na moich kolumnach mocy "short power". Nie mylić z pmpo czy muzyczna. Czy to to samo? Zazwyczaj podają Musik power lub marketowe pmpo

Nie mam podanej mocy rms ani music itd tylko long i short. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
24 minuty temu, Seyv napisał:

1. Gdy wzmacniacz przestaje pracować stabilnie zaczyna się wzbudzać i staje się generatorem najczęściej wysokich częstotliwości i dlatego uszkadza wysokotonówki.

2. Wydajność prądową określa z jaką najniższą impedancja wzmacniacza może współpracować.

Sory za dodanie cyferek: czy 1 jest wynikiem 2 (albo na odwrót), a może to dwie niezależne sprawy?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Moderatorzy
19 minut temu, szymon1977 napisał:

może to dwie niezależne sprawy?

To dwie niezależne kwestie.

41 minut temu, raiwan napisał:

Nie mam podanej mocy rms ani music itd tylko long i short. 

Masz podany numer normy europejskiej z grubsza określa ona moc badaną szumem różowym w zakresie 40-5000 Hz ograniczoną filtrami drugiego rzędu. Podejrzewam, że różnica może polegać na czasie pracy z taką mocą, która będzie zależeć od wytrzymałości temperaturowej cewek. Ale może ktoś dokładniej zna tę normę i coś więcej napisze.

9 minut temu, Seyv napisał:

Dzięki.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Masz podany numer normy europejskiej z grubsza określa ona moc badaną szumem różowym w zakresie 40-5000 Hz ograniczoną filtrami drugiego rzędu. Podejrzewam, że różnica może polegać na czasie pracy z taką mocą, która będzie zależeć od wytrzymałości temperaturowej cewek. Ale może ktoś dokładniej zna tę normę i coś więcej napisze.

Filtrowanie jest chyba pierwszego rzędu, dodatkowo szum różowy ma zmniejszony do 6dB współczynnik kształtu. Czyli jakby dwukrotnie mniejsza moc niż dla sinusa. Czas to dwie godziny, tyle musi wytrzymać zestaw głośnikowy bez uszkodzeń. To poniżej to jest filtr, dodatkowo trzeba pamiętać, że szum różowy sam z siebie opada 3dB/okt.

Ukryta Zawartość

Jak widać przy parametrach z normy IEC 60268-5 jeszcze łatwiej spalić głośniki wysokotonowe, bo dla najwyższych częstotliwości moc może być mniejsza. Zalecenia mówią mniej więcej:

"the amplifier’s continuous power be twice the loudspeaker’s continuous power handling (within 80 to 125 percent).
If the amp’s continuous power is higher than 125 percent, you risk damaging the loudspeaker with too much power in the event of feedback. If the amp’s continuous power is lower than 80 percent, you will probably clip the signal in an attempt to get enough volume out of the loudspeaker. Clipping a signal produces strong high frequencies which can burn out tweeters.
For example, suppose a loudspeaker has 200-watt continuous power handling. The amplifier’s continuous average power should be twice that, or 400 watts (within 80 to 125 percent, or 320 watts to 500 watts)
"

Testy scanspeaka:

"Standardized test conditions The power handling tests are done in accordance with IEC 60268-5. We perform one, two or three of the tests depending on the need. The test signal is always a weighted (IEC 268-1) pink noise signal with a crest factor of two. The tests are specified as below:

 100 hour RMS – 100 hours with continous signal. o (IEC 268-5, cl 18.4 Rated noise test)
 Long Term Power Handling – 10 times alternating between signal for one minute and pause for 2 min. Total test time is 28 min. o (IEC 268-5, cl 18.2)
 Short Term Power Handling – 60 times alternating between signal for one second and pause for 1 min. Total test time one hour. o (IEC 268-5, cl 18.1)"

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

18 godzin temu, Seyv napisał:

Wydajność prądową określa z jaką najniższą impedancja wzmacniacza może współpracować.

Czy wzmacniacz wydajny prądowo przy 4Ω ma 2x więcej W niż przy 8Ω, a przy 2Ω ma 4x więcej?

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czy wzmacniacz wydajny prądowo przy 4Ω ma 2x więcej W niż przy 8Ω, a przy 2Ω ma 4x więcej?

W teorii.

...która zapomina o temperaturze radiatorów...

1 godzinę temu, iro III napisał:

W teorii.

...która zapomina o temperaturze radiatorów...

Przypomnisz?

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

to w świecie idealnym,

gdzieś czytałem, że jak wzmacniacz na dwa razy mniejszej impedancji oddaje 40% więcej mocy to już dobrze.

a w świecie amplitunerów, kina domowego, często występujące selektory impedancji w ustawieniach, rażąco ograniczające moc... nawet w tzw. "flagowcach"

ten denon na 4 ohm to jakaś katastrofa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
  • Moderatorzy
7 minut temu, ro35 napisał:

to w świecie idealnym,

Wszystko zależy od projektu wzmacniacza. Im niższa impedancja tym trudniejszy i droższy do zrealizowania projekt, chociażby przez ciepło o którym wspomniał @iro III 

12 minut temu, ro35 napisał:

świecie amplitunerów, kina domowego, często występujące selektory impedancji w ustawieniach, rażąco ograniczające moc... nawet w tzw. "flagowcach"

Dlatego dobry wzmacniacz stereo bez "bajerów" jest droższy niż wybajerzony amplituner.

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, ro35 napisał:

https://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/3471-avc-x8500ha

Prądu to to nie ma za wiele jak na takie pieniążki 🙂

Czytaliście w ogóle ze zrozumieniem ten test dział "laboratorium"? Chyba nie. Jeśli jednak czytaliście to bez zrozumienia.

2 godziny temu, iro III napisał:

Właśnie przypomniałem.

Miałem nadzieję, że troszkę rozwiniesz ale ok.

4 godziny temu, iro III napisał:

W teorii.

To poteoretyzujmy. Mamy kolumny 8Ω i wzmacniacz 2x50W przy 8Ω. Ale te kolumny mają spadek do 4Ω a wzmacniacz 2x70W przy 4Ω. Czyli przez ograniczenie na 4Ω ten wzmacniacz z tymi kolumnami przy 8Ω zagra max 2x35W - dobrze myślę?

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, przmor napisał:

Czytaliście w ogóle ze zrozumieniem ten test dział "laboratorium"? Chyba nie

tak, to najciekawszy tekst w tej recenzji.

czy dobrze rozumiem ? selektor impedancji to zuo, dupochron dla producenta gdy użytkownik za dużo głośników podepnie, trudnych głośników i sprzęt będzie się często wyłączał. tak w skrócie. fizyki nie oszukasz 😉

Tak dokładnie jest co nie zmienia faktu, za amplituner ma bardzo dobrą wydajność prądową jeśli po podłączeniu kolumn 4 omowych moc wzrasta blisko dwukrotnie w stosunku do 8 omowych na tym samym ustawieniu selektora impedancji.

W dniu 8.01.2023 o 13:51, szymon1977 napisał:

Można tak przyjmować bo taki wzmacniacz o którym piszesz na pewno nie będzie miał złej wydajności.

23 godziny temu, ro35 napisał:

to w świecie idealnym,

gdzieś czytałem, że jak wzmacniacz na dwa razy mniejszej impedancji oddaje 40% więcej mocy to już dobrze.

a w świecie amplitunerów, kina domowego, często występujące selektory impedancji w ustawieniach, rażąco ograniczające moc... nawet w tzw. "flagowcach"

Ukryta Zawartość

Amplitunery kina domowego to zupełnie coś innego gdyż tam mocą steruje także procesor więc one zachowują się inaczej przy spadku impedancji niż wzmacniacze stereofoniczne.

13 godzin temu, przmor napisał:

Tak dokładnie jest co nie zmienia faktu, za amplituner ma bardzo dobrą wydajność prądową jeśli po podłączeniu kolumn 4 omowych moc wzrasta blisko dwukrotnie w stosunku do 8 omowych na tym samym ustawieniu selektora impedancji.

Wzmacniacz czy amplituner?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi