Skocz do zawartości
IGNORED

1. Chromecast problem zasilania? 2. Brak niskich tonów z TV po optyku.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Dwa problemy.

1. Chromecast streaming po optyku do daca Nostromo Wolf2, charkot w głośnikach, taki brudny dźwięk. Podejrzewam, że problemem może być oryginalne zasilanie Chromecasta. Nie mam jak sprawdzić. Brak alternatywnego zasilania, które mógłbym podłączyć. Ktoś może coś polecić pod USB, co by ewentualnie kupić na sprawdzenie? Albo pożyczyć?

Po podłączeniu innego źródła - odtwarzacz CD, problemu brak.

2. Problem niskich tonów, a właściwie ich brak zTV po optyku do daca. Wcześniej po koaksjalu było okej - inny TV. Ktoś ma pomysł jak dodać "basów"? Dźwiękowi brak masy, dociążenia. Mam tylko średnie i wysokie. Equalizer??

A jeśli z Chromecast wyjdziesz analogowo to też warczy? Chromecast możesz zasilić z powerbanku albo ze zwykłego zasilacza do telefonu.

4 godziny temu, jarekb napisał:

2, przekopałeś manu audio TV?, eq , wybrany rodzaj ustawienia tv itd

Nie mam dostępu do equalizera w TV. W wolnej chwili spróbuję wgrać aktualizację z USB. Sprawdzałem wszystkie opcje. Jak nie pomoże to spróbuję wyjść dźwiękiem bezpośrednio z dekodera. Może będzie lepiej. 😉

4 godziny temu, przmor napisał:

A jeśli z Chromecast wyjdziesz analogowo to też warczy? Chromecast możesz zasilić z powerbanku albo ze zwykłego zasilacza do telefonu.

Z powerbankiem świetny pomysł. Dziękuję, sprawdzę. 👍

Edytowane przez 1Ender

Z powerbankiem jest całkiem okej. Spotkałem się z twierdzeniem, że "sieje". Ale nie zaobserwowałem pogorszenia dźwięku, wręcz przeciwnie, do tego co było.

Chciałem zapytać o ładowarkę do iPhone`a, podobno jest dużo lepiej niż z oryginałem Chromecasta. 

Temat TV zostawię na później.

Natomiast chcę zapytać o bocznikowe konda sygnałowego w preampie. Przy wartości 1uF jaką wartość przyjąć dla bocznika? Chcę dociążyć trochę dół, więc poniekąd w temacie. :)))

Pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender

Mój oryginalny zasilacz od Chromecast na oryginalnym przewodzie nie wprowadza żadnych zakłóceń. Połączenie do wzmacniacza mam kablem optycznym.

19 minut temu, 1Ender napisał:

Chciałem zapytać o ładowarkę do iPhone`a, podobno jest dużo lepiej niż z oryginałem Chromecasta. 

Zgadza się, model 1300 (chyba A) ale nie miałem aż takich problemów nigdy. Po prostu ma tej z iPhone był trochę lepszy dźwięk. Puść po analogu, może coś nie tak z dac. Spróbuj też ściszyć w menu Google Home 

Teraz, przmor napisał:

Mój oryginalny zasilacz od Chromecast na oryginalnym przewodzie nie wprowadza żadnych zakłóceń.

Wprowadza, tylko ich nie słyszysz, CA inaczej gra z dobrym zasilaniem 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, 1Ender napisał:

Natomiast chcę zapytać o bocznikowe konda sygnałowego w preampie. Przy wartości 1uF jaką wartość przyjąć dla bocznika? Chcę dociążyć trochę dół, więc poniekąd w temacie. :)))

Pozdrawiam 

??

Powerbank to de facto również zasilacz impulsowy, bo za aku 3,7V jest step-up impulsowy do 5V. Lepiej wykonać prosty zasilacz ze stabilizacją na 7805.

Chromecast bierze max >1A?

A na problemy z basem po optyki, rozwiązaniem może być taki oto dac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Regulacja tonów w nim zawarta może przynieść poprawę. (Piszę teoretycznie, bo go nie macałem.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
16 minut temu, porlick napisał:

na problemy z basem po optyki, rozwiązaniem może być taki oto dac:

Chromecast ma prosta regulacje - niskie i wysokie w aplikacji Home 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Chromecast ma prosta regulacje balansu - niskie i wysokie w aplikacji Home 

Nie korzystam z niego, więc nawet nie wiedziałem. 

Chromecast nie ma problemu z basem. Tylko TV.

W chromecascie charczenie głośników było denerwujące, po zmianie zasilania na powerbank ustało.

Coś ktoś napisze o bocznikowaniu? Jak dobrać pojemność? Ale to chyba zły pomysł.

Dziękuję 

Edytowane przez 1Ender
43 minuty temu, 1Ender napisał:

Chromecast nie ma problemu z basem. Tylko TV.

Czyli dac z linka powyżej może być przydatny.

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc zapytam tu.

Czy ktoś może podrzucić alternatywę do chromecasta audio? Żeby grało przynajmniej na tym samym poziomie lub lepiej. Mam swoje typy, ale chciałbym poznać wasze zdanie. Budżet do 500 zł. 

• Moderatorzy

Jeśli masz stary tv to ma tylko kodeki 2.0 i przy wielokanałowym dzwięku wariuje i charczy.

U mnie było to samo przy odtwarzaniu filmów z pena z tv i potem na dac fio i wzmacniacz stereo. Tam gdzie ścieżka 5.1 z linią suba jedno buczenie i charkot.

Jak kupiłem Mibox  i tam wpinam pena dalej po hdmi do tv- fio- wzmacniacz wszystko bangla i starty rakiet, wybuchy są czyste.

O kurka!!! tzn może chromecast nie ma stosownych kodeków tylko 2.0. I nie mam tu na myśli sygnału OUT tylko jaki sygnał wejściowy jest w stanie poprawnie odczytać. Spróbuj go zaktualizować. Jak łyka tylko sygnał 2.0 to zostaje zmiana playera.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Chromecast audio nie ma fizycznego wejscia, sygnał pobiera z sieci bezprzewodowej. Ma wyjście analogowe i optyczne i potrafi obsłużyć 2 kanały 24/96.

• Moderatorzy

Czyli przy dźwięku wielokanałowym może się wywalać tak jak mój tv.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 godziny temu, stench napisał:

Jeśli masz stary tv to ma tylko kodeki 2.0 i przy wielokanałowym dzwięku wariuje i charczy.

U mnie było to samo przy odtwarzaniu filmów z pena z tv i potem na dac fio i wzmacniacz stereo. Tam gdzie ścieżka 5.1 z linią suba jedno buczenie i charkot.

Jak kupiłem Mibox  i tam wpinam pena dalej po hdmi do tv- fio- wzmacniacz wszystko bangla i starty rakiet, wybuchy są czyste.

O kurka!!! tzn może chromecast nie ma stosownych kodeków tylko 2.0. I nie mam tu na myśli sygnału OUT tylko jaki sygnał wejściowy jest w stanie poprawnie odczytać. Spróbuj go zaktualizować. Jak łyka tylko sygnał 2.0 to zostaje zmiana playera.

Godzinę temu, przmor napisał:

Chromecast audio nie ma fizycznego wejscia, sygnał pobiera z sieci bezprzewodowej. Ma wyjście analogowe i optyczne i potrafi obsłużyć 2 kanały 24/96.

32 minuty temu, stench napisał:

Czyli przy dźwięku wielokanałowym może się wywalać tak jak mój tv.

Chodzi mi o alternatywę do stereo zamiast Chromecast audio, a nie ze złączem, HDMI.

Szukam innego streamera ale do stereo, tylko i wyłącznie bez dźwięku wielokanałowego. TV nie bierze udziału. Tak do 500 zł, może być używka, może być coś DIY do poskładania, może być nowy, ale nie gorszy jakościowo od chromecasta audio.

Edytowane przez 1Ender