Skocz do zawartości
IGNORED

Kebel głośnikowy do 100 zł za metr.

Rekomendowane odpowiedzi

Ekranowanie to się daje do interkonektów, gdzie sygnał jest delikatny, już samo skręcenie dwóch przewodów ogranicza zakłócenia. "Dwuprzewodowym skrętkom należy się szczególna uwaga, umożliwiają bowiem skuteczny i prosty sposób redukcji zaburzeń magnetycznych i pojemnościowych. Skręcenie dwóch przewodów zapewnia jednorodne rozłożenie pojemności, dzięki czemu pojemności do ziemi i do źródeł zakłóceń zostają zrównoważone."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie głośnikowe bez ekranu leża blisko kabli zasilających od wzmka, kompa, DAC, CD i nic się nie dzieje 😎 A jak ktoś chce to może kupić ekranowane i jeszcze podstawki do kompletu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w celu redukcji interferencji elektrycznych😉

A tak o ogóle do jakie zestawu te kable mają być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
12 godzin temu, czester15.30 napisał:

Przecież kable głośnikowe są często ekranowane.

Kable głośnikowe niemal nigdy nie są ekranowane za to sygnałowe niemal zawsze. Mylisz ekranowanie ze skręceniem żył kabli. Podałeś link do kabla, który nie ma nawet milimetra ekranowania za to ma przewodniki o różnej grubości skręcone tak by znosić zakłócenia .  

Godzinę temu, Jaca_re napisał:

Kable głośnikowe niemal nigdy nie są ekranowane za to sygnałowe niemal zawsze. Mylisz ekranowanie ze skręceniem żył kabli. Podałeś link do kabla, który nie ma nawet milimetra ekranowania za to ma przewodniki o różnej grubości skręcone tak by znosić zakłócenia .  

Nie mylę , wiem co to ekranowanie .
Ten kabel opisany jest także , że ma końcówki banany ekranowane .Czy możliwe że w takim przewodzie są oddzielne ekranowane żyły tzn. " gorąca i zimna " ?
Pytający w pierwszym poście dał linka do Chorda ekranowanego. 

5 godzin temu, Prewwit napisał:

A tak o ogóle do jakie zestawu te kable mają być?

Pewnie SABAJ A30A wraz z Shape Audio Organic Harmony.

1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Pewnie SABAJ A30A wraz z Shape Audio Organic Harmony.

😀 a do tego pewnie jako źródło wysadzany kryształkami Swarovskiego platynowy laptop😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych kablach powierzchnia przekroju nie zgadza się z oznaczeniem AWG. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Ukryta Zawartość

W tych kablach powierzchnia przekroju nie zgadza się z oznaczeniem AWG. 

Czyli, ze co. Nic nie będzie słychać ?  Dobrze zrozumiałem ? 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, czester15.30 napisał:

Nie mylę , wiem co to ekranowanie .
Ten kabel opisany jest także , że ma końcówki banany ekranowane .Czy możliwe że w takim przewodzie są oddzielne ekranowane żyły tzn. " gorąca i zimna " ?
Pytający w pierwszym poście dał linka do Chorda ekranowanego. 

Kabel do któego link podałeś nie ma ekranowania ani całego kabla ani poszczegółnych żył. Wkleiłem link do cieńszej wersji bo tam są lepsze zdjęcia. Gdzie ty tam widzisz ekran ?

Ukryta Zawartość

Tak . Chord z linka od pytającego jest ekranowany ale ja nie twierdzę że takich kabli nie ma tylko to że są w skrajnej mniejszości (wbrew Twojemu poglądowi)

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kwasior21 napisał:

Czyli, ze co. Nic nie będzie słychać ?  Dobrze zrozumiałem ? 

Tak tylko spostrzegłem. 

1 godzinę temu, Jaca_re napisał:

Kabel do któego link podałeś nie ma ekranowania ani całego kabla ani poszczegółnych żył. Wkleiłem link do cieńszej wersji bo tam są lepsze zdjęcia. Gdzie ty tam widzisz ekran ?

Ukryta Zawartość

Tak . Chord z linka od pytającego jest ekranowany ale ja nie twierdzę że takich kabli nie ma tylko to że są w skrajnej mniejszości (wbrew Twojemu poglądowi)

Widocznie byłem w błędzie . Myślałem , że jest więcej kabli głośnikowych ekranowanych.
Z tym kablem  Melodiki  , który wkleiłem , to dziwna sprawa. W Opisie na początku Plusy : " ekranowanie " , a w testach to czytałem " końcówki banany ekranowane " 
Zadałem pytanie RMS - sowi w dziale HI - FI , ale nie tworzyłem nowego tematu. 
Jest takie zdjęcie dziwne tego kabla , jedna żyła  jakby przekrój bez splotu miedzianego. 

dziwny przekrój.jpg

P.S. Kabla np. ( końcówka 30 to długość 3 m. ) o symbolu Melodika MDSC2530G Gunmetal nie można kupić na metry , ja przynajmniej nie znalazłem. Zarabiają w Białym na Handlowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
14 minut temu, czester15.30 napisał:

Jest takie zdjęcie dziwne tego kabla

Tu się zgadzam. Zdjęcie jest jakieś dziwne jakby Anakonda owijała sie na jakimś dyszlu i dlatego pozwoliłem sobie wkleić zdjęcia z innego źródła. Cieszę się że ten temat się wyjaśnił. Co do ekranowanych kabli głośnikowych to przyszła mi na myśl inna wątpliwość - przy większości nowoczesnych wzmacniaczy nie byłoby za bardzo do czego "przykręcić " taki ekran.   W starych wzmakach , szczególnie tych mających wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, była śrubka dla uziemienia. W nowych konstrukcjach trzebaby chyba improwizować z kaloryferem...

11 minut temu, Jaca_re napisał:

W starych wzmakach , szczególnie tych mających wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, była śrubka dla uziemienia. W nowych konstrukcjach trzebaby chyba improwizować z kaloryferem...

Mam podłączony preamp do kaloryfera. Wzmacniacz nie ma wtyku uziemienia. Cisza jak makiem zasiał. Zero brumienia.

Kable głośnikowe ekranowane , to chyba nie trzeba "  uziemiać " oplotem ekranu , tam są dwie żyły , gorąca i zima. To może niech ktoś inny wypowie się. 
Kabelek uziemiający od gramofonu to można pod śrubkę obudowy metalowej wzmaka , podobno działa.

Edytowane przez czester15.30

Wracając do tego ekranowania Melodiki  , litera S może oznaczać  shielding. To takie moje myślenie życzeniowe. 
Na wszystkich zdjęciach nie ma napisu z S.

Edytowane przez czester15.30
55 minut temu, czester15.30 napisał:

Kable głośnikowe ekranowane , to chyba nie trzeba "  uziemiać " oplotem ekranu

Z zasady z ekranu robi się "spływ" do masy, czy uziemienia. Też nie kumam ekranów w głośnikowych,  choćby taki Chord Clearway ze swoją folią jako ekran.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

19 godzin temu, czester15.30 napisał:

Kable głośnikowe ekranowane , to chyba nie trzeba "  uziemiać " oplotem ekranu , tam są dwie żyły , gorąca i zima. To może niech ktoś inny wypowie się. 

Trzeba podłączyć bo inaczej sens ekranu jest żaden . Zebrane zakłocenia trzeba przecież odprowadzić gdzieś do Wisły czy jeszcze dalej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.01.2023 o 01:22, Jaca_re napisał:

Dlaczego sądzisz że jest aż tak źle ? Żadne popularne kable głośnikowe nie mają jakiejkolwiek izolacji przed zewnętrznymi wpływami, żadnych ekranów, uziemień itp... Dlaczego akurat "skrętkowa " geometria Kimbera miałaby być bardziej podatna na łapanie zakłoceń/przydźwięków niż inne konstrukcje ?

Nie no jednak mają jakąś podstawową ale mają sprawdź sobie takiego chorda który o ile dobrze pamiętam ma nawet teflon w izolacji a taki Kimber nie ma nic.

Nie twierdzę że to źle bo ich wyższe modele mają izolację twierdzę tylko że ten podstawowy model wymaga bezpiecznego położenia.

Miałem te kable i je chwalę po dziś dzień.

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no jednak mają jakąś podstawową ale mają sprawdź sobie takiego chorda który o ile dobrze pamiętam ma nawet teflon w izolacji a taki Kimber nie ma nic.

Nie twierdzę że to źle bo ich wyższe modele mają izolację twierdzę tylko że ten podstawowy model wymaga bezpiecznego położenia.

Miałem te kable i je chwalę po dziś dzień.

Niejednoznacznie się wyraziłem pisząc że większość kabli "nie ma jakiejkolwiek izolacji przed zewnętrznymi wpływami" . Nie chodziło mi o mechanizczną ochronę jak pcv, silikon, teflon tylko ochronę przed zakłoceniami. Drug rzecz że typ tworzywa wykorzystany do mechanicznej izolacji nie ma praktycznie wpływu na to czy kabel zbiera/tłumi zakłócenia z otoczenia czy nie. Ekran oraz geometria mają wpływ.  

Z tanich np. Chordy.

A do czego jest podlaczony ten „ekran“?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To muszą być ogromne zakłócenia żeby indukując prąd w przewodach głośnikowych byłyby w stanie ruszyć membranami głośników. Jakieś przykłady takich zakłóceń?

Czasami takie zakłócenia od komórki powstają. Czy one generowane są na poziomie sygnału w przedwzmacniaczu ? Interkonety są ekranowane.

To zrób eksperyment. Odepnij kable głośnikowe od wzmacniacza, zewrzyj je żeby zamknąć obwód i słuchaj czy jest w stanie komórką ruszyć membranami głośników.

@czester15.30

Ja się nie znam, ale czy te interkonekty na pewno są ekranowane ?

image.png.00ab5763e98294e168e9f1c0be02a260.png

Ukryta Zawartość

Sam używam DIY z Neotecha 26 AWG czy też YTDY2x0,5 ... bez żadnego

dyskomfortu i zakłóceń. Jedynie do patefonu ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, przmor napisał:

To muszą być ogromne zakłócenia żeby indukując prąd w przewodach głośnikowych byłyby w stanie ruszyć membranami głośników. Jakieś przykłady takich zakłóceń?

Bardziej bym się martwił o przenikanie zakłóceń do wzmacniacza. Czytałem o tym w którejś książce o projektowaniu wzmacniaczy, ale nie pamiętam której. No i nie był to jeden z podstawowych problemów, raczej uwagi autora.

Dobra ale tutaj znowu wchodzimy w kwestie wojny kablowej.

Czy zjawisko naskórkowości ma znaczenie.

Teraz czy ekran ma znaczenie czy grubość kabla ma znaczenie czy materiał kabla ma znaczenie.

Zostawmy to bo kolejny temat ugrząźnie w błocie.

Kimber to fajny kabel sam go miałem używałem polecam alternatywa chord clearway. 

I done

Piotrek 

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi