Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon amplituner płaski dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Marcinus napisał:

No można, ale na ll stopniu, w pierwszym, się zmienia dla MC.

Spróbowałem u siebie wzmocnienia 60dB z wkładką MM , 

gałka w Coplandzie powędrowała niziutko .

Wiadomo , przyrost dżwięku wzrastał dużo szybciej kręcąc potkiem ,  ku mojemu zaskoczeniu bez przesterów , ale to był tylko taki experyment .🙂

KALIBER vel rydz .

57 minut temu, Marcinus napisał:

Zacznij od wysunięcia ok 50-70 cm do przodu

a zakończ na słuchawkach , bo nic tu nie poprawisz.

• Moderatorzy
2 minuty temu, bolo_senor napisał:

a zakończ na słuchawkach , bo nic tu nie poprawisz.

Nie ma co dramatyzować. Byłem w takich pomieszczeniach, w których teoretycznie nic nie miało prawa grać, a rzeczywistość okazywała się inna.

30 minut temu, Marcinus napisał:

w których teoretycznie nic nie miało prawa grać, a rzeczywistość okazywała się inna.

widocznie twoja rzeczywistość jest inna niż moja.

Cóż poszło nie tak z decyzją kupienia amplitunera 7.2 do słuchania winyli i oglądania filmów w stereo. 

Filmy można z powodzeniem oglądać przez wzmacniacz stereo, jeśli nie zależy na kinie, a ważniejsza jest muzyka. 

O wiele lepiej dźwiękowo wyszedłby wzmak stereo i jakiś streamer.

8 godzin temu, MartinezT napisał:

Foto w załączniku. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koniecznie wysuń je do przodu i skręć do środka, tak, żeby kolumny ustawione były proporcjonalnie do uszu, w miejscu gdzie słuchasz ulubionej muzyki. 

Ukryta Zawartość

Ja bym pozyczyl dobry wzmacniacz z zabudowanym USB DAC i do niego podlaczyl CD, komputer (USB) i Phono-Preamp. Jesli to zabrzmi lepiej, to bym Podlaczyl TV do wzmacniacza i Receiver wywalil.

Wtedy masz wszystkie zrodla zalatwione (Streaming, CD, Pliki, LP i TV)

Martinez a z którego źródła w tym systemie jestes zadowolony z brzmienia? Jeżeli CD cienko (czyli co też płasko bez wyrazu?) , winyl równie cherlawy to co brzmi dla Ciebie tam dobrze?

15 godzin temu, MartinezT napisał:

Też mi się wydaje, że amplituner jest najsłabszym ogniwem i "blokuje" gramofon i przedwzmacniacz.

Po wymianie wkładki i dołożeniu preampa zauroczenie było chwilowe i teraz z perspektywy czasu myślę sobie, że był to efekt psychologiczny, że kupiłem coś nowego co od dawna planowałem. Wtedy od razu podkręciłem bardzo głośno i nawet nieźle to grało. Zresztą teraz też jak rozkręcę dość głośno to nie ma dramatu. 
Ale przy słuchaniu na normalnej głośności ginie przyjemność ze słuchania ulubionej muzyki.   

50 za sekundę na karku to może rzeczywiście już słuch nie ten 🙂 
Jak kupowałem to był najwyższy model ampli z tej serii Yamahy więc myślałem, że jakoś da radę.
A masz może jakieś inne rekomendacje wkładek skoro Nagaoka tak szybko się zużywa? Chociaż wieczorki winylowe robię tak 2 razy w tygodniu także nie jest to codzienne słuchanie muzyki z winyli. 

Spróbuj zrestartować ten ampli. Może masz złe opcje ustawione?

Dobrze piszę @fanatyk muzyki

Jakby dalej było słabo to najlepszą opcją będzie sprzedaż owego ampli i kupienie porządnego wzmacniacza stereo. 

No i zainteresowany przestał nadawać .🙂

Sprawy mają się tak , kombinowanie z ustawieniem kolumn jak wczesniej było proponowane to raz .

2 Czy Kolega słucha w ustawieniu DIRECT tylko stereo .

3 Pod które gniazda podłączone są kolumny , bo Amplituner może się męczy .🤔

Focale mają minimum impedencji 2,9 oma !

.

Tu proszę poczytać ze zrozumieniem , szczególnie wytłuszczonym drukiem .

Ukryta Zawartość

Trzeba pokombinować , jak nie będzie zadowalającego rezultatu pomyśleć nad mocną , grającą z " mięchem" końcówkę mocy .💪🙂

Miłej zabawy i owocnych rezultatów !

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

A może kopułki wysokotonowe w Focalach są spalone 🤔

Koniecznie trzeba wypożyczyć jakiś inny wzmacniacz .

22 godziny temu, bolo_senor napisał:

AT vm95ml ma dużo wysokich , i maratońskie przebiegi ok 1000h

OK, dzięki ale czy wkładkę AT-VM95ML za 750 zł można porównać do Nagaoki MP-150 za 1800 zł?
Nie znam tej AT więc zastanawiam się czy to ta sama półka i czy można mówić, że AT zagra lepiej. 

9 godzin temu, mcemsi napisał:

Martinez a z którego źródła w tym systemie jestes zadowolony z brzmienia? Jeżeli CD cienko (czyli co też płasko bez wyrazu?) , winyl równie cherlawy to co brzmi dla Ciebie tam dobrze?

Jeżeli już to z tego wszystkiego najlepiej gra winyl. Reszta słabiutko.
A jak w ampli wyłączę rzeczy typu Extra Bass, Enhancer, podbicie barwy wysokich i niskich tonów to lepiej z mojego smartfona słychać 😄  

2 minuty temu, MartinezT napisał:

OK, dzięki ale czy wkładkę AT-VM95ML za 750 zł można porównać do Nagaoki MP-150 za 1800 zł?

jak najbardziej , mam też decce london za ponad 5k i spokojnie AT się broni. Jest inne granie , ale przepaści nie ma.

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Spróbuj zrestartować ten ampli. Może masz złe opcje ustawione?

Dobrze piszę @fanatyk muzyki

Jakby dalej było słabo to najlepszą opcją będzie sprzedaż owego ampli i kupienie porządnego wzmacniacza stereo. 

Jutro będę kombinował z innym ustawieniem sprzętu i z resetem ampli.
Dzięki 

6 godzin temu, KALIBER napisał:

No i zainteresowany przestał nadawać .🙂

Sprawy mają się tak , kombinowanie z ustawieniem kolumn jak wczesniej było proponowane to raz .

2 Czy Kolega słucha w ustawieniu DIRECT tylko stereo .

3 Pod które gniazda podłączone są kolumny , bo Amplituner może się męczy .🤔

Focale mają minimum impedencji 2,9 oma !

.

Tu proszę poczytać ze zrozumieniem , szczególnie wytłuszczonym drukiem .

Ukryta Zawartość

Trzeba pokombinować , jak nie będzie zadowalającego rezultatu pomyśleć nad mocną , grającą z " mięchem" końcówkę mocy .💪🙂

Miłej zabawy i owocnych rezultatów !

Jutro przestawiam całe mieszkanie pod odsłuchy 🙂
PURE DIRECT mam wogóle wyłączone, jeżeli o to chodzi.
Kolumny są podłączone pod wejścia Speakers Front R/L (tak jak na zdjęciu)

Dzięki 🙂

1673123617129_60.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, MartinezT napisał:

Dzięki 🙂

Ukryta Zawartość

Niedzielna praca, w gówno się obraca ...

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, MartinezT napisał:

PURE DIRECT mam wogóle wyłączone

a to nie obejście regulatorów ? chyba powinno być włączone.

4 godziny temu, MartinezT napisał:

Dzięki 🙂

Ukryta Zawartość

No i chyba się wyjaśniło. Skoro wcześniej ci grało dobrze to musiałeś coś zmienić. Zwykłe przestawienie kolumn na inną ścianę potrafi zmienić wiele. Same ustawienia amplitunera ,tudzież coś może przełączałeś?

To przecież ty wiesz od kiedy dźwięk ci się przestał podobać. My tu nie wróżki żeby gdybać co zmieniłeś 😃

Ukryta Zawartość

16 minut temu, _mucha_ napisał:

Pod wejście phono nic nie podłączone.

Bo korzysta z zewnętrznego Pre-phono .

KALIBER vel rydz .

9 godzin temu, bolo_senor napisał:

Poprawnie powinno .

Myślę że będzie ciężko się MartinezT przestawić na takie słuchanie ,

ale po dłuższym czasie powinien docenić ten tryb .

KALIBER vel rydz .

Miałem kiedys ampli Marantza i w trybie direct było płasko. Teraz mam wzmacniacz stereo, który ma tylko gałkę volume i wybór źródła, płasko nie jest. 

Podejrzewam, że kolega przejdzie ta samą scieżķe co wielu melomanów i skonczy się na wzmacniaczu stereo. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Teraz mam wzmacniacz stereo, który ma tylko gałkę volume i wybór źródła, płasko nie jest. 

Bo wiele takich wzmacniaczy ma kontur zaaplikowany na stałe. 😉

14 godzin temu, bolo_senor napisał:

Jak włączę PURE DIRECT to już w ogóle nie ma tonów wysokich, niskich, dynamiki, sceny, niczego. Wtedy jest dopiero padaka 🙂

7 minut temu, MartinezT napisał:

Jak włączę PURE DIRECT to już w ogóle nie ma tonów wysokich, niskich, dynamiki, sceny, niczego. Wtedy jest dopiero padaka 🙂

a jaką chcesz scenę jak masz wszystko w kącie poupychane. By myśleć o czymś co scenę choć trochę przypomina to powinna być zachowana jakaś symetria w pomieszczeniu .

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Już myślałem, że direct zbliży to ampli do hi-endu 😋

Dużo droższy też nie zbliży ba , nawet do dobrego HI-FI .☺️

Wracając do brzmienia tego amplitunera w trybie Direct , to z opisu wnioskuję że jest wręcz tragicznie , co mnie trochę dziwi .

Sięgnę teraz pewnie z  20 lat wstecz kiedy chciałem się pobawić w kino domowe .

Padło na nową wchodzącą na rynek Yamahę RX-V 550 następcę bardzo dobrze ocenianej 440stki . Pominę opisy z radochy jeżeli idzie o kino , Yamaha w tamtym czasie była w tym na topie .

Chodzi o dzwięk stereo odsłuchiwany w Direct , to nie było płaskie granie .

Chyba że  producenci Amplitunerów kina domowego olali całkowicie granie dwukanałowo w trybie stereo .

Edytowane przez KALIBER

KALIBER vel rydz .

On 1/7/2023 at 8:58 PM, MartinezT said:

Jeżeli już to z tego wszystkiego najlepiej gra winyl. Reszta słabiutko.

I co i tak było od samego początku jak użytkujesz tą Yamahę? Z pierwszego postu wynika że to własnie od podłączenia gramofonu zaczął sie problem. No chyba że ten ampli jest w użyciu od tego samego czasu.

On 1/8/2023 at 5:03 PM, MartinezT said:

Jak włączę PURE DIRECT to już w ogóle nie ma tonów wysokich, niskich, dynamiki, sceny, niczego. Wtedy jest dopiero padaka

Pamietam to samo - kiedyś gdy jarałem się kinem domowym (ale dość krótko i też Yamaha), nie dało sie tego w Pure Direct słuchać bo pasmo sprawiało wrażenie grania słuchawki telefonicznej. Jednak co sie okazało nieco później - klasa amplitunera AV ma tu spore znaczenie. Mój pierwszy RX-V457 okazał się paścią totalną w stereo. W kolejnym kroku RX-V663 już brzmiał o niebo lepiej a ostatni jaki miałem w użytku do stereo to poprzednik serii Aventage czyli RX-V3067 i tutaj już przy lekkim podkolorowaniu barwy dźwięku brzmiał wreszcie całkiem całkiem przyzwoicie. Mimo to na ówczesną chwilę nie wyobrażałem sobie słuchania bez kręcenia gałami barwy. Potem jeszcze po drodze 3 wzmacniacze też mnie do tego nie przekonały. Dopiero obecny pokazał co to znaczy granie na 0 basów i wysokich.

A wracając do tematu - może masz fazę kolumn odwrotnie podłączoną?

I jeszcze wspomnę, że Twoja Yamaha może jest i najwyższa z serii ale sama seria już najwyższa raczej nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi