Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport cd?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez carlos med,

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, yayacek napisał:

Że niby co? Właśnie zajrzałem na stronę i zdębiałem - 11700 zł za te "cudo"? To żart czy kpina czy totalne już oderwanie od rzeczywistości. Przecież to warte jest max 600 zł, w dodatku pudełko wymiarów niestandardowych, klapa podnoszona ręcznie, wyświetlacz rodem z kalkulatora LCD.
Mechanizm (Sanyo SF-HD850) kosztuje od 80 do 220 zł w zależności od sklepu. Wykrojenie obudowy z metalu nie kosztuje majątku zwłaszcza kiedy zamówienie jest hurtowe - np 10000 wykrojów.
Te coś to skandal i trzeba upaść na głowę (z trzy razy minimum) by zakupić takie badziewie.

Dokładnie.
Ale jeleni nie brakuje.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

po prawdzie trzeba być też jeleniem by napisać, że można to wyprodukować za max 600 zł!!!

łapy opadają jak takie coś czytam 🙂, załóż jeden z drugim firmę i produkuj jak taki jesteś mundry.

18 minut temu, zn21 napisał:

po prawdzie trzeba być też jeleniem by napisać, że można to wyprodukować za max 600 zł!!!

łapy opadają jak takie coś czytam 🙂, załóż jeden z drugim firmę i produkuj jak taki jesteś mundry.

To prawda, trzeba być odklejonym i to bardzo.

Często koszty samej obudowy to duża część ceny, czy kosztów całkowitych.

Ostatnio nosiłem się z zamiarem zrobienia listwy do modemu i routera z zasilaniem liniowym, takiej raczej tylko rozgałęźnej i bez filtracji, jedynie pasywna ochrona.

Wystarczyło mi spojrzeć na ceny samych obudów, pokryw i różnych innych frontów w modushop i odpuściłem.

Nie licząc już kosztów dozbrojenia w dobre gniazda i druty OCC.

Odpuściłem i kupiłem niedrogą WW matrix 2, połączenia na ofc z serii silver w gwiazdę i jest spoko, sonicznie też nic nie popsuła. 

Taka jaką sobie wymyśliłem wyszłaby mnie z 1600zl.

Ale Janusze zawsze patrzą na to z perspektywy pazernego Polaka, jakie to polskie i zaściankowe. 

Nie ma sensu takiemu tłumaczyć....

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

22 minuty temu, zn21 napisał:

Można - koszty elementów to max 300 zł w hurcie. Wykonanie obudowy w ilościach dziesiątek tysięcy sztuk też kosztuje niewiele.
Koszty są duże kiedy takie pudełko tworzysz w domowych warunkach w piwnicy. Wtedy kupujesz części na sztuki a nie na kilogramy a obudowę dziergasz sam czy zlecasz firmie zewnętrznej.
By to zrozumieć wyobraź sobie, że chciałbyś skonstruować telewizor albo pralkę czy lodówkę w piwnicy. Koszty pójdą w kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy zł. Tymczasem w MM kupisz dokładniej zrobiony i nowocześniejszy telewizor/pralkę/lodówkę za 1500 zł.

Te pudełko niczym nie różni się od DVD czy CD, ba jest nawet wykastrowane o sekcję analogową. Jak widać wielkie firmy potrafią robić odtwarzacze CD za 1200 zł. Koszty produkcji takiego odtwarzacza to jakieś 500 zł czy nawet mniej - reszta to marża, koszty magazynowania, koszty transportu, koszty pośrednika (dystrybutor/hurtownik) itp.
Zrobienie takiego małego pudełka bez sekcji analogowej to jeszcze mniejsze koszty produkcyjne.

22 minuty temu, sir.jax napisał:

Często koszty samej obudowy to duża część ceny, czy kosztów całkowitych.

Jednostkowo tak, ale kiedy obudowę robisz w ilościach kilkudziesięciu tysięcy egzemplarzy to koszty są znikome.
Proszę nie myśleć w kategoriach domowego majsterklepki co w piwnicy składa super duper audiofilski wzmacniacz czy napęd.
Myśl globalnie - czy myślisz, że Sony czy Denon zamawia kondensatory czy trafa na sztuki? To są części zamawiane w kilogramach czy w paletach.
Kiedy coś tworzysz w ilościach ogromnych to koszty takiego banalnego wytworu jak grajek czy TV czy pralka są znikome.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

wybudujcie małą halę z infrastrukturą, zatrudnijcie ludzi i opłaćcie ZUS i wypłaty (sami chyb nie będziecie to robić) i amortyzację i kasa sama będzie wam się do kieszeni przelewać. 

Wtedy zobaczymy za ile to wystawicie na sprzedaż: czy za 600 a może za 6000 PLN

2 godziny temu, yayacek napisał:

(Sanyo SF-HD850)

Ten siedzi też w Denonach, Audia Flight, MCINTOSH MCD500 i wielu innych wcale nie tańszych -niestety.
Tak w ogóle teraz Sanyo laser są dość popularne choćby taki HD870  w Accuphasach czy Yamahach (2100 i 3000)

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 minuty temu, zn21 napisał:

wybudujcie małą halę z infrastrukturą, zatrudnijcie ludzi i opłaćcie ZUS i wypłaty (sami chyb nie będziecie to robić) i amortyzację i kasa sama będzie wam się do kieszeni przelewać. 

Wtedy zobaczymy za ile to wystawicie na sprzedaż: czy za 600 a może za 6000 PLN

No to jest hala produkcyjna Van Der Hul.
Rzeczywiście,koszty idą w miliony dolarów...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, zn21 napisał:

wybudujcie małą halę z infrastrukturą, zatrudnijcie ludzi i opłaćcie ZUS i wypłaty

A dlaczego mała halę? Wielką halę w kilku państwach na dwóch kontynentach i koszty będą mniejsze. Jakoś Yamaha i Sony potrafiło i dlatego sprzedają grajki CD za 1600 zł i sprzedają je w ilościach nieporównywalnych z producentami boutique'owymi. Myśl globalnie a nie lokalnie 😉

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Yamaha czy Sony to są potężne koncerny i daleko takiemu pro-jectowi do nich 🙂

Poza tym w Chinach nie możesz sobie postawić hali, nawet taki Sony czy Yamaha nie ma tam własnych hal. Wszystko co postawione jest w Chinach należy do Chin!!!

32 minuty temu, yayacek napisał:

Jednostkowo tak, ale kiedy obudowę robisz w ilościach kilkudziesięciu tysięcy egzemplarzy to koszty są znikome.

Oczywiście, że są o wiele niższe, ale nie znikome.

32 minuty temu, yayacek napisał:

Myśl globalnie - czy myślisz, że Sony czy Denon zamawia kondensatory czy trafa na sztuki? To są części zamawiane w kilogramach czy w paletach

To prawda, ale na pewno nie za mniej niż 40%-50% ceny jednostkowej, czy detalicznej. Dobra może ździebko, ale nadal to nie będzie znikoma wartość. 

Zacznij uwzględniać koszty produkcji, koszty działów projektowych i technicznych, wynagrodzenia etc.itd.

Edytowane przez sir.jax

a teraz załatw reklamację z Chin, to dopiero przeprawa a wypłaty dla ludzi muszą być na koncie po miesiącu 🙂

Transport z Chin 10x poszedł w górę w czasie pandemii itd.

21 minut temu, yayacek napisał:

A dlaczego mała halę? Wielką halę w kilku państwach na dwóch kontynentach i koszty będą mniejsze. Jakoś Yamaha i Sony potrafiło i dlatego sprzedają grajki CD za 1600 zł i sprzedają je w ilościach nieporównywalnych z producentami boutique'owymi. Myśl globalnie a nie lokalnie 😉

Dlatego grają jak grają. 

Nie chce tu bronić tego project, bo cena jest oderwana, ale zachowajmy zdrowy rozsądek. 

Każdy mądry, co to ile nie kosztuje, ile kosztuje wyprodukowanie i że za drogo. Można zamówić samemu tą paletę kondensatorów i produkować taniej. 

?👈

12 minut temu, sir.jax napisał:

Zacznij uwzględniać koszty produkcji, koszty działów projektowych i technicznych, wynagrodzenia etc.itd.

Ależ uwzględniam i zapewniam Cię, że bonzowie i menago w koncernie Yamaha także uwzględniają i po podliczeniu wszystkiego opłaca im się produkować odtwarzacz CD za 500 zł - w sklepie 1500 bo dochodzą koszty pośrednie takie jak marża sprzedawcy, dystrybutora, hurtownika, transport, magazynowanie itp.

Tego Pro Jecta nie da się obronić. To wytwór za grosze po cenie zbójnickiej przeznaczony dla naiwnych. 

na jaka skale produkuje Yamaha a na jaką skalę Pro-Ject,

to tak jakbyś porównywał Kaufland do sklepu osiedlowego, nie ta skala i ceny muszą być inne.

1 minutę temu, zn21 napisał:

nasze urządzenia na których słuchamy muzyki to nie masówka jak TV, lodówki czy pralki.

Sprzęt audio niczym się nie różni od pralki czy lodówki czy od TV. Ba, jest mniej skomplikowany konstrukcyjnie niż nowoczesna pralka. Grajki audio to zwykła elektronika użytkowa, żadne rocket science i dorabianie ideologii jest bez sensu. 

3 minuty temu, yayacek napisał:

Grajki audio to zwykła elektronika użytkowa

nie czytasz działu hiend ? to meta fizyka a nawet fizyka o jakiej nam się nie śniło 😉

15 minut temu, yayacek napisał:

Sprzęt audio niczym się nie różni od pralki czy lodówki czy od TV. Ba, jest mniej skomplikowany konstrukcyjnie niż nowoczesna pralka. Grajki audio to zwykła elektronika użytkowa, żadne rocket science i dorabianie ideologii jest bez sensu. 

co ty za bzdury piszesz, porównujesz sprzedaż ilości napędu CD do lodówki czy pralki? różnica w paru zerach!!!

2 godziny temu, zn21 napisał:

Lepiej bym tego nie napisał. Niektórzy nie mają wyobraźni. Mój znajomy produkuje terminale na lotniska i same atesty. Wdrożenie projektu i dostawy produktów a do tego serwis to ogromne koszty. Kiedyś przyznał mi się że na czysto wraz z wypłatami pracowników ma może z 35% 🙈😑

9 minut temu, zn21 napisał:

co ty za bzdury piszesz

Postaraj się czytać ze zrozumieniem i nie po łebkach. Nie pisałem o sprzedaży a o zaawansowaniu konstrukcyjnym gdzie dzisiejsza pralka jest urządzeniem o wiele bardziej skomplikowanym konstrukcyjnie niż jakikolwiek grajek.
Ten grajek to urządzenie proste jak cep a kosztuje tyle co 1/7 fiata tipo. Nie widzę żadnego powodu by ktoś miał wydawać swe zapracowane ciężko pieniądze na produkt o ograniczonej funkcjonalności (transport) pochodzący od niszowego producenta, który właściwie niczym się nie wyróżnia. Może gdyby obudowa była pozłacana albo gdyby na wyświetlaczu były dwa rubiny to zakup takiego czegoś miałby jakiś sens.
Koszt wytworzenia takiego urządzenia to grosze, to nie jest też produkt który określa status posiadacza (jak zegarek PP), to po prostu grajek za cenę z kosmosu.

1 minutę temu, maxijazz napisał:

Koszt wytworzenia masowego produktu zwykle nie przekracza 15% ceny końcowej. Do tego dochodzi koszt marketingu i reklamacji.

To zobacz jak nas nabijają w butelkę z autami.

😄

9 minut temu, yayacek napisał:

Koszt wytworzenia takiego urządzenia to grosze, to nie jest też produkt który określa status posiadacza (jak zegarek PP), to po prostu grajek za cenę z kosmosu

Właśnie,ciekawe jaka marżę ma polski dystrybutor?
Stawiam na 50%

(Opieram sie na tym,że jak Gato zrezygnowało z dystrybucji,ceny spadły ok 40%,więc bajki,że dystrybutor robi to "prawie za darmo-"odpadają...)

O,i tu drugi "transport" z tym napędem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ro35 napisał:

Stary jestem, kiepsko widzę - redaktor w artykule j.w. nie pomylił się z ceną?

Nie.To kosztuje 150 000 zł i ma głowicę Sony KHM 313AAM za ok 200zł

Ukryta Zawartość

11 minut temu, ro35 napisał:

Stary jestem, kiepsko widzę - redaktor w artykule j.w. nie pomylił się z ceną?

Poza tym to nie redaktor,a Nadredaktor.
Trochę szacunku.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To kosztuje 150 000 zł i ma głowicę Sony KHM 313AAM za ok 200zł

już nie, inflacja albo wyższa marża, odwiedziłem stronę dystrybutora - 173 800zl (pewnie można negocjować 😉 te 800zl by się urwało)

trochę zbaczamy z tematu, jesteśmy w hifi...

Edytowane przez ro35
3 minuty temu, ro35 napisał:

już nie, inflacja albo wyższa marża, odwiedziłem stronę dystrybutora - 173 800zl (pewnie można negocjować 😉 te 800zl by się urwało)

Negocjować?
To nieludzkie,przecież oni płacą za powierzchnie magazynowe,transport,ZUS za pracowników,podatki,inwestują w zakup sprzętu,badania rynku,i na końcu skromna marża 2-5%...
A tu jeszcze na forum niewdzięczni słuchacze kłody pod nogi im rzucają.....

produkt jest rzetelnie wyceniony-kupować i płacić bez gadania!
I jeszcze na forach dystrybutora bronić!
utożsamiać się z produktem bez względu na cenę!
I nie hejtować mi tu!

I jak ktos nie słuchał,nie miał-to nie ma prawa się wypowiadać!

No

W dniu 25.11.2023 o 00:54, MagneticFields napisał:

Eeeee... to tu chyba lepsza oferta. 😉

Ukryta Zawartość

No i super 🙂

plusik.

W dniu 25.11.2023 o 10:02, ro35 napisał:

ja tak tylko wspomnę, od dłuższego czasu moon audio źle mi się kojarzy. oczywiście takie "wpadki" to nie tylko ich domena, stare ale:

Ukryta Zawartość

Serio?

Z przed 20 lat? 15? 🙂

W Sumie też kiedyś zjadłem drwala z mąką i do tej pory mi się źle kojarzy i nie jem pod złotymi łukami:)

Wiesz ile teraz współcześnie produktów audio jest zrobionych w ten sam sposób?

Nawet o tym nie wiesz.

Ale jak macie ochotę to możemy powyciągać kilka takich pięknych historyjek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z przed 20 lat? 15? 🙂

10 chyba

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz ile teraz współcześnie produktów audio jest zrobionych w ten sam sposób?

Nawet o tym nie wiesz.

Ale jak macie ochotę to możemy powyciągać kilka takich pięknych historyjek

Poproszę bardzo

• Pokaż nowe odpowiedzi