Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Piopio napisał:

Tu nie chodzi o konkretny sprzęt a o obiektywizm. Nie lubię jak ktoś swoimi subiektywnymi opiniami zafałszowuje rzeczywistość. Lubię rzetelne opinie oparte na doświadczeniu i znajomości techniki. Sprzęt nie musi nam się podobać ale oceniać należy go obiektywnie. 

Cały ten wątek, wraz z Twoim pojmowaniem obiektywizmu, powinien być blogiem a nie dyskusją.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wyjaśnij dla czego trzeba?

Bo izolacja galwaniczna izoluje od zakłóceń elektrycznych. Proste. 

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

najgorsze jest to że wciska nachalnie ludziom ten badziew.

Udowodnij, że to badziew. Tak naukowo. 

7 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zero porównań i pomiarów z jego strony tylko marketingowy bełkot i zachwalanie czegoś co jest dobre tylko w jego głowie,  jak ma przedstawić dowody na swoje herezje siedzi cicho albo nazywa innych hejterami.

Są w sieci pomiary. Poszukaj. 

Zlecieli się prawie wszyscy moi hejterzy 😉 Pozdrawiam !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

28 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zero porównań i pomiarów z jego strony tylko marketingowy bełkot i zachwalanie czegoś co jest dobre tylko w jego głowie,  jak ma przedstawić dowody na swoje herezje siedzi cicho albo nazywa innych hejterami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, Piopio napisał:

Udowodnij, że to badziew. Tak naukowo. 

Nie mam urządzeń pomiarowych więc będzie merytorycznie, mam wiele urządzeń podłączonych przez USB i nigdy nie miałem żadnych zakłóceń czy szumów w głośnikach/słuchawkach.

Dodam że miewałem marnej jakości zasilanie/podzespoły w PC 😉

25 minut temu, Piopio napisał:

Udowodnij, że to badziew.

Wadliwe wyjście SUB, słabe wejścia analogowe i potrzeba stosowania izolacji galwanicznej oraz brzmienie, które wielu się nie podoba - pomimo zastosowania nowoczesnej technologii to typowo budżetowy chińczyk. Obiektywna ocena to 3 na 5, a subiektywnie to sobie możesz nawet 6 dać.

3 minuty temu, dedal75 napisał:

Sam sobie zgotowałeś ten los 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie mam urządzeń pomiarowych więc będzie merytorycznie, mam wiele urządzeń podłączonych przez USB i nigdy nie miałem żadnych zakłóceń czy szumów w głośnikach/słuchawkach.

Dodam że miewałem marnej jakości zasilanie/podzespoły w PC 😉

Jak zwykle totalna ignorancja 😉 Przecież Ty nie masz chłopie pojęcia o temacie 😉

"Nie o szumy chodzi tylko zaklocenia z powodu uplywnosci i petli. Szumia nie tylo urzadzenia, masa elementow szumi, diody, tranzystory, rezystory. To co w analogu slyszysz jako buczenie i inne przydzwieki skutkuje bledami w dekodowaniu DAC-ow. O to chodzi z izolacja galwaniczna. "

"Niby jakim cudem ma to powodować błędy w "dekodowaniu" DAC?

Nie cudem, zaklocenia funkcji masy, ktora jest puntkem odniesienia dla napiec w szynie danych, to zaklocenia w danych."

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Wadliwe wyjście SUB, słabe wejścia analogowe i potrzeba stosowania izolacji galwanicznej oraz brzmienie, które wielu się nie podoba - pomimo zastosowania nowoczesnej technologii to typowo budżetowy chińczyk. Obiektywna ocena to 3 na 5, a subiektywnie to sobie możesz nawet 6 dać.

Była mowa o izolacji galwanicznej 😉 

Znów powtarzasz te kłamstwa o wejściu USB ? To już chyba sobie wyjaśniliśmy odnośnie Sabaja. Nigdy się niczego nie uczysz ?

Edytowane przez Piopio

11 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Nie obrażaj takich ludzi.

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.07.2023 o 21:00, Piopio napisał:

masa elementow szumi

I co nagle przestają szumieć za izolacją galwaniczną?

Edytowane przez Seyv
15 minut temu, MarcinStereo napisał:

I co nagle przestają szumieć za izolacją galwaniczną? 

Tragikomiczny jesteś niestety.

Owszem, Ty niestety nie wiesz jak działa izolacja galwaniczna. Obawiam się, że nie jesteś w stanie tego zrozumieć. 

@AiM-TV słuchałeś może Arcama SA30 z korekcją akustyki ?  Ciekawi mnie czy Dirac Live (korekcja pomieszczenia) faktycznie robi dobrą robotę 🤔

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

9 godzin temu, rd79 napisał:

Ciekawi mnie czy Dirac Live (korekcja pomieszczenia) faktycznie robi dobrą robotę 🤔

Zależy od pomieszczenia. Im trudniejsze pomieszczenie (np. nieregularne) tym wpływ będzie większy. 

Nie masz o tym pojęcia .

Sa30 też pewnie nie słuchałeś .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@AiM-TV słuchałeś może Arcama SA30 z korekcją akustyki ?  Ciekawi mnie czy Dirac Live (korekcja pomieszczenia) faktycznie robi dobrą robotę 🤔

Chodzi Ci konkretnie o Arcama SA30 czy korekcję akustyki w ogóle?

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy od pomieszczenia. Im trudniejsze pomieszczenie (np. nieregularne) tym wpływ będzie większy. 

Znowu wprowadzasz ludzi w błąd nie mając pojęcia o temacie.

Ciekawi mnie czy Dirac Live (korekcja pomieszczenia) faktycznie robi dobrą robotę

Robi robotę i można dodatkowo kształtować filtry bo liniowa charakterystyka to tragiczny dźwięk bez życia, dużo zależy też od samych zestawów głośnikowych i np. jedne będą powodować górki w paśmie a drugie nie.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Chodzi Ci konkretnie o Arcama SA30 czy korekcję akustyki w ogóle?

Chodzi konkretnie o korekcję akustyki.

Najtaniej chyba by było zakupić

miniDSP DDRC-24 Cyfrowy procesor sygnału za 470 €

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, rd79 napisał:

Najtaniej chyba by było zakupić

miniDSP DDRC-24 Cyfrowy procesor sygnału za 470 €

Jeżeli źródłem będzie sam PC/windows to wystarczy mikrofon Umik-1 + REW do pomiarów i Equalizer APO do zastosowania filtrów. 

20 godzin temu, MarcinStereo napisał:

...liniowa charakterystyka to tragiczny dźwięk bez życia...

Ten problem pozostawmy tym, co zamiast wybrać sprzęt kierując się własnym kaprysem kupili liniowy, a z wpadki ratują się loudness, izolacją galwaniczną czy sieciówką.

-----

20 godzin temu, rd79 napisał:

Pasjonaci o nieograniczonych możliwościach twierdzą, że nic nie zastąpi adaptacji akustycznej pomieszczenia. Zapewne mają rację, ale my mamy możliwości ograniczone. Stosować więc korektę cyfrową? Jak najbardziej tak! Efektem wyrównania kanałów będzie precyzyjniejsza scena i lokalizacja źródeł pozornych, przy ogólnym zachowaniu brzmienia. Efekt negatywny w zasadzie jest wykluczony...

Edytowane przez Seyv

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Ten problem pozostawmy tym, co zamiast wybrać sprzęt kierując się własnym kaprysem kupili liniowy, a z wpadki ratują się loudness, izolacją galwaniczną czy sieciówką.

Już mi się nie chce odpowiadać na te jawne kłamstwa. 

Wątek stał się tylko i wyłącznie miejscem hejtu.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Chodziło mi o przesadne wygładzanie charakterystyki przez DSP, ja u siebie delikatnie zmodyfikowałem filtry. 

Bo dsp rozwiąże wszystkie problemy, nawet zastąpi dobry wzmacniacz.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

6 minutes ago, Piopio said:

To nie tak. Wielokrotnie zostala Ci zwrocona uwaga, ze jestes mocno nieobiektywny i naginasz swoje (nieco zmienne) opinie w odpowiedzi na, niestety coraz mniej, konstruktywna krytyke.

Zostalo Ci zarzucony brak obiektywizmu. Kilka miesiecy temu trafilem na watek o tym wzmacniaczu i bylem bliski zakupu, ale zgodnie z heurystyka "jesli cos jest zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe to prawdopodobnie tak wlasnie jest" zaczalem drazyc temat i... kupilem cos z Ncore Hypexa.

Poczatkowo Twoje komentarze pelne zadowolenia byly zachecajace do zakupu ale potem juz tak malo realistyczne, ze az podejrzane. Zacytuje tutaj @szymon1977 , ktory pozniej chyba na sile zaczal sie czepiac tego wzmacniacza,

On 1/18/2023 at 4:27 PM, szymon1977 said:

Z Sabajem nic, coś nie tak jest z teoriami, które wraz zachwytami nad Sabajem się pojawiają. Biorąc pod uwagę ile producent oszczędził na braku serwisu, sieci sprzedaży i reklamie, to Sabaj ma prawo grać lepiej od znacznie droższych wzmacniaczy markowych.

I tak powinien sie zamknac temat Sabaja, co zreszto @Espectro na 4-tej stronie dobrze wypunkowal.

47 minut temu, Piopio napisał:

Takie odnosisz wrażenie bo Cię temat przerósł.

-----

25 minut temu, MarcinStereo napisał:

Chodziło mi o przesadne wygładzanie charakterystyki przez DSP, ja u siebie delikatnie zmodyfikowałem filtry. 

Błędem jest dociąganie charakterystyki do jakiejś z góry złożonej, wszak każdy ma odmienny gust.

-----

22 minuty temu, RobG1974 napisał:

Bo dsp rozwiąże wszystkie problemy, nawet zastąpi dobry wzmacniacz.

Żaden wzmacniacz nie zastąpi nawet najsłabszej korekty akustyki.

39 minut temu, Biedronek napisał:

zaczalem drazyc temat i... kupilem cos z Ncore Hypexa.

I czego się dowiedziałeś, że zrezygnowałeś ? 

Just now, Piopio said:

I czego się dowiedziałeś, że zrezygnowałeś ? 

Poznalem liczne opinie, ze Sabaj to dobry wzmacniacz ale Ncore jest prawdopodobnie duzo lepszy.

A przede wszystkim wolalem nie ryzykowac.

34 minuty temu, Biedronek napisał:

Poznalem liczne opinie, ze Sabaj to dobry wzmacniacz ale Ncore jest prawdopodobnie duzo lepszy.

W zestawieniu z dobrym PRE na pewno. Choć koszt jest już sporo wyższy (trzeba dodać DAC). 

• Pokaż nowe odpowiedzi