Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale chińskie oszczędności czasem idą zbyt daleko.

Hypex to holenderska firma z tego co się orientuję.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeśli wzmacniacz w półce to można kupić gotowy zestaw wiatrak z czujnikiem temperatury i zrobić wentylowany mebel.

Zgadza się. Mam takie czujniki w szafce i sprawdza się to bardzo dobrze.

17 minutes ago, NRK said:

Hypex to holenderska firma z tego co się orientuję.

Chinczycy sprzedaja wzmaczniacze z modulem hypexa. Albo "hypexa"...

Ale jesli Szymon mial na mysli zabawki to niekoniecznie musi to byc problem - mam kilka chinskich wzmaczniaczy (pokoje dzieci, kuchnia, biuro), ktore czesto sa zalaczone bez sygnalu - nic im sie do tej pory nie stalo.

21 minut temu, Biedronek napisał:

Chinczycy sprzedaja wzmaczniacze z modulem hypexa. Albo "hypexa"...

Akurat nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minute ago, Piopio said:

Akurat nie. 

To chetnie dowiem sie co to jest i kto sprzedaje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Biedronek napisał:

Chinczycy sprzedaja wzmaczniacze z modulem hypexa. Albo "hypexa

Pisząc moduły nie miałem na myśli wzmacniaczy tylko coś w stylu fa503.😀

20 minut temu, Biedronek napisał:

To chetnie dowiem sie co to jest i kto sprzedaje :

Ukryta Zawartość

Zwracam honor ! Faktycznie 😉 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 11.10.2023 o 08:56, Piopio napisał:

Nie spotkałem takiej funkcji we wzmacniaczach.

Np Accuphase E-5000

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Piopio napisał:

Kup sobie inteligentne gniazdko 😉 Tam można zaprogramować wyłączenie o danej godzinie. 

Generalnie nie powinno się trzymać wzmacniaczy cyfrowych czy w klasie D bez sygnału. Prędzej czy później ulegnie uszkodzeniu. 

Zawsze po zakończonym słuchaniu wyłączam Sabaja. O tym, że po takiej czynności może się zepsuć to nie miałem pojęcia 😕

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

18 minut temu, rd79 napisał:

O tym, że po takiej czynności może się zepsuć to nie miałem pojęcia 😕

Może się zepsuć jak go nie wyłączysz i nie dostarczysz sygnału. Oczywiście nie od razu. 

Mierzył ktoś z kolegów ile prądu pożera włączony Sabaj a30a bez grania muzyki?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
22 minuty temu, rd79 napisał:

Kilka postów wcześniej ktoś pisał. 

W dniu 11.10.2023 o 09:56, Piopio napisał:

Owszem jest ciepły ale nie powiedziałbym, że bardzo się grzeje. Mocno to się grzeje klasa A.

Nie spotkałem takiej funkcji we wzmacniaczach. To nie TV 😉 Ze wzmacniacza korzystamy świadomie !

Denon PMA-1600NE ma funkcję Auto Standby która przełącza wzmaka w tryb oczekiwania jeżeli w ciągu 30 minut użytkownik nie wykona żadnej czynności lub nie zostanie odebrany żaden sygnał wejściowy audio ... można??? Można...🤘

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, Aprox napisał:

Można...🤘

Człowiek uczy się całe życie 😉 

1 godzinę temu, Aprox napisał:

Denon PMA-1600NE ma funkcję Auto Standby która przełącza wzmaka w tryb oczekiwania jeżeli w ciągu 30 minut użytkownik nie wykona żadnej czynności lub nie zostanie odebrany żaden sygnał wejściowy audio ... można??? Można...🤘

W urządzeniu, które bez tego dokonuje autodestrukcji wypada, ale jak widać nie trzeba: cena czyni cuda.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, rd79 napisał:

19 W lub 18,5 z wyłączonym ekranem.

3,5 W w trybie czuwania (wg specyfikacji powinno być >0,5 W).

Zmierzone watomierzem z allegro za ok. 50 zł, ale sprawdzony na innych sprzętach i raczej poprawnie wskazuje.

Edytowane przez dajrekt
  • 3 tygodnie później...

Jakby ktoś chciał zakupić sprawdzony, niespełna roczny A30a to będę wymieniał swój na coś innego.

13 godzin temu, cyborek napisał:

Jakby ktoś chciał zakupić sprawdzony, niespełna roczny A30a to będę wymieniał swój na coś innego.

Co jest powodem sprzedaży? Jeśli można zapytać?

Dlaczego nie ten a inny?

W dniu 28.10.2023 o 20:50, cyborek napisał:

Na co?

Jak to się stało że kupiłeś Sabaja.

Słuchałeś go przed zakupem?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Na co?

Jak to się stało że kupiłeś Sabaja.

Słuchałeś go przed zakupem?

Ad1. Jeszcze do końca nie wiem. Albo od razu będę szukał dobrej oferty na Arcama SA30, albo póki co na przeczekanie SMSL AO300.

Ad2. Wcześniej mailem dwa ampy chi-fii w klasie D od SMSL: SA300 a potem DA-9. Z tego drugiego byłem super zadowolony ale brakowało trochę mocy w basie do Oberonow 7, więc Sabaj A30a jak tylko się pojawił do kupna w Europie to kupiłem na hifi-go bodajże. Jeszcze pamietam wrzucałem pierwsza okazję na niego na pepperze. Więcej mocy i układ z HK citiation Amp mnie przekonał.

AD3. Nie słuchałem. Ale z Oberonami w moim salonie zgrał się super. Efekty w filmach (np. ryk silników w Mavericku) potrafiły trząść szkłem w szafkach. Do muzy typu blues, jazz, rock czy dance też super (świetna średnica, vocale śpiewały do ucha- dosłownie, bardzo przestrzenne granie). Po zmianie na MA 500 7G to magia zniknęła. Jest szybciej.m, czysciej, ale nie tak melodyjnie. I bas też nie robi szału. 

W dniu 29.10.2023 o 09:48, Bukaj napisał:

Co jest powodem sprzedaży? Jeśli można zapytać?

Dlaczego nie ten a inny?

Ad1

Patrz pkt.3 wyżej. 

Ad.2 Ostatnio mało słucham, a dużo oglądam z dziecakami więc albo ampli do kina (np. Denon 4800h) albo coś z hdmi typu Arcam SA30 (Dirac też bardzo chciałbym potestować). Tymczasowo na testy chce wziąć SMSL AO300, i przez pierwszy tydzień dwa. Listopada potestowac.

1. No to teraz bo wchodzi nowa seria. Nowa podobno całkiem ciekawa na audioshow budziła zainteresowanie. Ja jeszcze nie słuchałem. Ale jak szukać dobrej ceny to teraz i pytać w wielu salonach.

2.3 no bo to jednak inna konstrukcja jest. Przy poprzednim wzmacniaczu cyfrowym już brakowało ci dociążenia i nasycenia dźwięku to czego przeważnie nie mają właśnie wzmacniacze w klasie d.

Przy większych bardziej masywnych i wymagających kolumnach okazało się że nawet sabaj będzie do nich za "mały". 

Sam zwolennik tego produktu piopio przyznał że to nie wzmacniacz grający dociążonym dźwiękiem A właśnie takiego szuka się pod Silver 500

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Sam zwolennik tego produktu piopio przyznał że to nie wzmacniacz grający dociążonym dźwiękiem A właśnie takiego szuka się pod Silver 500

To prawda. Rozważam Denona PMA-1700NE (lub 1600NE, bo to chyba zbliżona konstrukcja i gra podobnie) lub właśnie Arcama SA30. Więcej ficzerów ma SA30, ale też jest droższy jednak.

24 minuty temu, cyborek napisał:

To prawda. Rozważam Denona PMA-1700NE (lub 1600NE, bo to chyba zbliżona konstrukcja i gra podobnie) lub właśnie Arcama SA30. Więcej ficzerów ma SA30, ale też jest droższy jednak.

Weź pod uwagę, że Denony są słabsze mocowo. Zyskasz na wypełnieniu ale stracisz sporo na "DAC". "DAC" w Sabaj jest naprawdę wysokiej jakości 😉 

1 godzinę temu, cyborek napisał:

Denon to bardzo fajne i udane połączenie z monitor audio serią Silver. To już pisało kilku kolegów z tego forum. Ale osobiście uważam że sa30 to jest jednak delikatnie level wyżej. Denon gra przyjemniej góra bo ona jest łagodniejsza bardziej zaokrąglona. Przy domyślnych ustawieniach arkan jest w tej sekcji wyraźniejszy. Nie będzie to takie analityczne granie które masz obecnie z sabajem. Natomiast tam kalibracja dirac zrobi ci naprawdę olbrzymią różnicę gdy tylko poświęcisz jej chwilę i ustawisz ją pod siebie. 

Nie wiem ile te urządzenia jeszcze będą na rynku nie wiem czy ten nowy model ma kalibrację i streaming na pokładzie. Nie zgłębiałem jeszcze tematu

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem ile te urządzenia jeszcze będą na rynku nie wiem czy ten nowy model ma kalibrację i streaming na pokładzie.

A25 jest mocno zubożony w stosunku do SA30 - brak DIRAC i streamingu. 

Nowy topowy model Arcam Radia A25 nie ma HDMI, DIRACA i Streamera. Ma gorszy DAC. Ale też nie powinno być problemu z softem jak było w SA30. Mocy też ma mniej (100W w G zamiast 130W w G).

Wiecie może, czy jak podłączę zewnętrzny streamer do Arcam sa30, to korekcją Dirac dalej będzie działać jak należy? Pytam na wypadek gdyby zabrakło wsparcia w wbudowanym streamerze w sa30 😉 Kto wie,czy dalej będą wspierać obecną platformę, czy skupią się wyłącznie na nowym Arcam ST5.

Edytowane przez rd79

3 godziny temu, rd79 napisał:

Wiecie może, czy jak podłączę zewnętrzny streamer do Arcam sa30, to korekcją Dirac dalej będzie działać jak należy? Pytam na wypadek gdyby zabrakło wsparcia w wbudowanym streamerze w sa30 😉 Kto wie,czy dalej będą wspierać obecną platformę, czy skupią się wyłącznie na nowym Arcam ST5.

O ile podasz transport cyfrowy na DAC w SA30, to Dirac powinien zrobić swoje. Bo korekcja dzieje się podczas konwersji D/A.

• Pokaż nowe odpowiedzi