Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

4 hours ago, Ajothe said:

Które salony wypożyczają za darmo? 

Bo jak masz ja myśli kaucję wartości sprzętu to nie jest to żadne wypożyczanie tylko kupno i zwrot w ciągu 30 dni, do którego każdy ma prawo ustawowo. 

Ustawowo czas na zwrot bez podania przyczyny przy umowie zawartej na odległość wynosi 14 dni a nie 30.

Jak chcesz wypożyczyć sprzęt tylko żeby go przetestować to wypada zapytać sklep czy mają demo, które właśnie tak wypożyczają. Wtedy nie dostajesz nówki, którą zaraz zwracasz przez swój test już w odpakowanym i użytym stanie.

To prawo jest wygodne dla kupującego, ale z drugiej strony jest też sprzedający. 🙂

38 minut temu, cyborek napisał:

Ma się tak samo jak Sabaj A30a. Po usunięciu SDB preset EQ na SMSLu (nie wiem czy przywrocili w jakiejś kolejnej aktualizacji) gra jak SABAJ (wg recenzji tutaj). Dla mnie osobiście ARCAM dużo lepiej zgrał się z moimi Monitorami Audio 500 7G.

A używasz Dirac'a? Bez Dirac'a już było lepiej czy dopiero po kalibracji?

Godzinę temu, coolturysta napisał:

A używasz Dirac'a? Bez Dirac'a już było lepiej czy dopiero po kalibracji?

Odpaliłem by zobaczyć jak wygląda apka i pomiary, ale nie zrobiłem kalibracji. Póki co nie miałem czasu, a jak był czas, to nie było warunków (małe dziecaki). Jest lepiej i bez DIRAC'a, więc tym bardziej jestem ciekawy jak będzie po kalibracji. Jak w końcu zrobię, to dam znać.

7 hours ago, Zamerstary said:

A później się będzie zdziwienie, że salony nie chcą wypożyczyć sprzętu przed takich kombinatorów.

Jakich kombinatorów? To ja kombinuje, który według prawa zakupuje sprzęt online i może go zwrócić? Czy salon, który chce kasę za wypożyczenie? 

3 godziny temu, cyborek napisał:

Dla mnie osobiście ARCAM dużo lepiej zgrał się z moimi Monitorami Audio 500 7G.

Czekam na weryfikację 😉 

4 godziny temu, coolturysta napisał:

Jest smsl vmv a2 za 850 dolarów co na dzień dzisiejszy daje 3375zł.

Nie opłaca się. Kup Sabaja za 1800. Dokładnie tak samo gra.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, renoxd napisał:

Jakich kombinatorów? To ja kombinuje, który według prawa zakupuje sprzęt online i może go zwrócić? Czy salon, który chce kasę za wypożyczenie? 

Nie mowie o Tobie, mówię ogólnie. Przez takie kombinacje zarówno z jednej jak i z drugiej strony powstają później takie zgrzyty jak opisane na sąsiednim forum. Proszę wpisać w Google "wątpliwości co do nowości kolumn".

Salony audio jakoś będą musiały upchnąć takie "wypożyczone zwroty".  Później zwykły klient trafi na nowe kolumny z ryskami, mikro uszkodzeniami itp.  BTW. Mnie też się tak trafiło ale nie z kolumnami. No nie istotne. Dlatego jestem za wypożyczaniem demo sprzętów do tego przeznaczonych, a nie kupowaniem i zwracaniem.

Ten kto się naciął na taką akcję to na pewno zrozumie mój tok myślenia w tej kwestii.

Pozdrawiam

13 minut temu, Zamerstary napisał:

Salony audio jakoś będą musiały upchnąć takie "wypożyczone zwroty". 

Od tego jest sprzedaż z mikrorabatem jako demo/powystawowy a nie cebulactwo...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dokładnie, uważam tak samo jednak w praktyce jest różnie, a powyższy przykład jest zapewne jednym z wielu.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

W UK jest kategoria "open box".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 hours ago, Zamerstary said:

Nie mowie o Tobie, mówię ogólnie. Przez takie kombinacje zarówno z jednej jak i z drugiej strony powstają później takie zgrzyty jak opisane na sąsiednim forum. Proszę wpisać w Google "wątpliwości co do nowości kolumn".

Salony audio jakoś będą musiały upchnąć takie "wypożyczone zwroty".  Później zwykły klient trafi na nowe kolumny z ryskami, mikro uszkodzeniami itp.  BTW. Mnie też się tak trafiło ale nie z kolumnami. No nie istotne. Dlatego jestem za wypożyczaniem demo sprzętów do tego przeznaczonych, a nie kupowaniem i zwracaniem.

Ten kto się naciął na taką akcję to na pewno zrozumie mój tok myślenia w tej kwestii.

Pozdrawiam

Też bym chciał, aby wszędzie można było wypożyczyć sprzęt. Ale nie może być tak, że sklepy chcą za to dodatkową kasę. A w przypadku gdzie tego konkretnego modelu nie ma, dalej musi być możliwość zakupu ze zwrotem - zgodnie z prawem.

Co do pojawiających się rysek. Ktoś przecież za nie odpowiada, prawda? Albo towar źle zapakowany / zabezpieczony. Albo sklep przy zwrocie nie sprawdził dokładnie przesyłki. Albo wysłał już uszkodzoną. Albo kurier uszkodził (uszkodzone opakowanie). Jak każdy odpowiednio przyłoży się do sprawdzenia i do dokumentacji każdego kroku, to dojdzie się gdzie dane uszkodzenie powstało, i niech ta osoba lub firma płaci za to.

@renoxd Sklepy nie biorą dodatkowej kasy za wypożyczenie. Wpłacasz np. 3000 zł za wzmacniacz "X" dostajesz wersję demo, jak Ci pasuje to wysyłają nówkę a kurier odbiera demo, a jak Ci nie podejdzie to odsyłasz a sklep zwraca wpłaconą kwotę 3000 zł 😉

Edytowane przez rd79

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Właśnie nikt nie stawia się po drugiej stronie,bo i po co .

Jeden sklep a z drugiej strony setki klientów .

Pracowałem w usługach i to takie normalne ,a moze Pan to przy okazji zrobić i to i to , odrywając mnie od spraw za które pieniądze biorę.

A jak odmówiłem za którymś razem to ,zdziwienie że przecież i tak tu jestem i robię coś podobnego to bym mógł się tym zająć.

Naturalnie mógł bym ten czas poświęcić na następnego klienta i wziąć za to wynagrodzenie.

Odrobinę zrozumienia , tym bardziej że nikt więcej kasy za to nie wymaga a przesyłka też chyba kosztuje . 

Pzdr

12 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Albo lądują na półkę.

8 godzin temu, renoxd napisał:

Też bym chciał, aby wszędzie można było wypożyczyć sprzęt. Ale nie może być tak, że sklepy chcą za to dodatkową kasę. A w przypadku gdzie tego konkretnego modelu nie ma, dalej musi być możliwość zakupu ze zwrotem - zgodnie z prawem.

Co do pojawiających się rysek. Ktoś przecież za nie odpowiada, prawda? Albo towar źle zapakowany / zabezpieczony. Albo sklep przy zwrocie nie sprawdził dokładnie przesyłki. Albo wysłał już uszkodzoną. Albo kurier uszkodził (uszkodzone opakowanie). Jak każdy odpowiednio przyłoży się do sprawdzenia i do dokumentacji każdego kroku, to dojdzie się gdzie dane uszkodzenie powstało, i niech ta osoba lub firma płaci za to.

Nie chcą to tam nie idziesz 

Obecnie jest za duży wybór żeby bujać się z tymi którzy nie chcą współpracowa

4 godziny temu, rd79 napisał:

@renoxd Sklepy nie biorą dodatkowej kasy za wypożyczenie. Wpłacasz np. 3000 zł za wzmacniacz "X" dostajesz wersję demo, jak Ci pasuje to wysyłają nówkę a kurier odbiera demo, a jak Ci nie podejdzie to odsyłasz a sklep zwraca wpłaconą kwotę 3000 zł 😉

Niektóre biorą.

Jeżeli zakupisz u nich sprzęt oczywiście nie ale jeżeli skończy się jedynie na teście to oddają ci zaliczkę pomniejszoną o jakąś kwotę albo 50 albo 100 zł

A ja dodam jeszcze bo kiedyś o tym pisałem że przy próbie wypożyczenia sprzętu audio to było lat temu bodajże 15, tuż przed otwarciem S4, w jednym ze znanych salonów to pan otwarcie powiedział mi że nie wypożyczają sprzętu.

Natomiast kiedy zasugerowałem że przecież mogę go kupić przez Internet i najwyżej oddać otwarcie mi odpowiedział "my udowodnimy że był używany".

Zrezygnowałem i poszedłem gdzie indziej

Zwrot zakupu to nie zwrot wypożyczenia pamiętajmy o tym. Było już tu kilka historii na forum opisywanych gdzie sklep robił problemy i dopiero po forumowej interwencji ,....no wiemy jak się kończy.

On 11/29/2023 at 7:05 AM, Piotr Sonido said:

Natomiast kiedy zasugerowałem że przecież mogę go kupić przez Internet i najwyżej oddać otwarcie mi odpowiedział "my udowodnimy że był używany".

Właśnie dlatego wspomniałem wyżej, że jeżeli klient bardzo dobrze udokumentuje odbiór oraz stan sprzętu przed wysyłką, to nie udowodnią, że szkoda jest po stronie klienta. Klient natomiast udowodni, że szkoda nie wyniknęła z jego winy.

To, że udowodnią, że sprzęt był używany to akurat nie problem. Przecież sprzęt elektroniczny można używać.

Co do tego, że teraz jest spory wybór i zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał współpracować. Czasami jednak za dużego wyboru nie ma, albo różnica cen jest zbyt duża. Chyba że ten droższy sklep nie ma problemu ze sprzedażą i zwrotami - no ale wtedy kupujesz już wiedząc, że zwrócisz. To jest chyba jeszcze bardziej nie ok

W dniu 29.11.2023 o 05:43, dedal75 napisał:

Pracowałem w usługach i to takie normalne ,a moze Pan to przy okazji zrobić i to i to , odrywając mnie od spraw za które pieniądze biorę.

A jak odmówiłem za którymś razem to ,zdziwienie że przecież i tak tu jestem i robię coś podobnego to bym mógł się tym zająć.

Naturalnie mógł bym ten czas poświęcić na następnego klienta i wziąć za to wynagrodzenie.

Odrobinę zrozumienia , tym bardziej że nikt więcej kasy za to nie wymaga a przesyłka też chyba kosztuje . 

Pzdr

A ja pracuję. Grono stałych klientów zdobywam m. in. robiąc dla nich za darmo rzeczy, które finansowo prawie nic mnie nie kosztują, wymagają poświęcenia odrobiny czasu, a ich bardzo cieszą. Poniesiony koszt zwraca mi się przy usłudze właściwej.

Jak to jest z tym poborem prądu w Sabaju? Ktoś wspominał że dużo bierze w trybie Stand by, a patrzę na stronę hifi express i widzę < 0.5W?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A ja pracuję. Grono stałych klientów zdobywam m. in. robiąc dla nich za darmo rzeczy, które finansowo prawie nic mnie nie kosztują, wymagają poświęcenia odrobiny czasu, a ich bardzo cieszą. Poniesiony koszt zwraca mi się przy usłudze właściwej.

Dobrze wiesz o co mi chodzi.

Jedni to wykorzystują inni szanują i doceniają .

Zawsze robiłem coś dodatkowo ,ale co za dużo to i świnia nie zje .Pzdr 

14 godzin temu, D4ncer napisał:

a patrzę na stronę hifi express i widzę < 0.5W?

Nie moglby byc sprzedawany w EU gdyby byl powyzej tej wartosci zdaje sie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

W papierach ma mniej, a w praktyce podobno więcej (ktoś, kiedyś, gdzieś, jakoś zmierzył, ale ile w tym prawdy to nie wiem).

A to w takim nieladnie z ich strony. Mozna zglosic 😉

Ale zmierzyc to mozna bardzo latwo akurat.

3 godziny temu, rafa napisał:

A jest sprzedawany w Europie?

41 minut temu, rafa napisał:

A to w takim nieladnie z ich strony. Mozna zglosic 😉

Komu?

2 godziny temu, rafa napisał:

Pomiary mogą wydawać się łatwe tylko temu, kto ich nigdy profesjonalnie nie robił.

30 minut temu, dedal75 napisał:

Rozumiem że dla Ciebie są trudne ? 🤗

Jak rozumieniem wielu kwestii w audio 🙂

Szymek ma ostatnio słabsze dni 🙂

6 godzin temu, dedal75 napisał:

Rozumiem że dla Ciebie są trudne ? 🤗

Pomiędzy odczytaniem liczby z miernika a podaniem wyniku pomiaru droga baaardzo daleka, a Ty nawet nie wiesz, że to dwie różne rzeczy. Tak na początek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pomiędzy odczytaniem liczby z miernika a podaniem wyniku pomiaru droga baaardzo daleka, a Ty nawet nie wiesz, że to dwie różne rzeczy. Tak na początek

Ukryta Zawartość

Skończyliśmy z wyjściem sub teraz powalkujemy pomiary .

Co tam Szymon za pomiary robisz ? 

glazury ? 

Pzdr 

Ukryta Zawartość

27 minut temu, dedal75 napisał:

Pzdr

A Ziemia jest płaska i basta!

27 minut temu, dedal75 napisał:

Skończyliśmy z wyjściem sub teraz powalkujemy pomiary .

Co tam Szymon za pomiary robisz ? 

Tak na początek: chociażby temperaturę ciała gdy boli głowa. Na wyświetlaczu odczytać można z dokładnością do 0,1°C. I W sumie to dlaczego niby nie zmierzyć z dokładnością do 0,1°C temperaturę Sabaja? Tymczasem z boku pudełka: dokładność +/-0,3°C w zakresie 32-45°C warunki pracy 16-35°C, wilgotność ≤95%, ciśnienie 70-106kPA. Sabaj może mieć z wierzchu niższą temperaturę niż w głębi... a może na odwrót? A w ogóle w którym miejscu mierzyć i dlaczego? Jaki wpływ na temperaturę tego miejsca będzie mieć temperatura podzespołów, a jaki temperatura w pomieszczeniu? Z podobnych powodów z dystansem radził bym traktować tezy, że Sabaj na postoju żre więcej niż katalogowe 0,5 czegoś tam, bo komuś coś tam kiedyś tam na czymś tam wyszło.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi